Arjen Robben houdt het voor gezien bij Oranje

Het is veel te vroeg, maar Robben wil zich op zijn clubcarriere richten.

Veertien jaar lang heeft Arjen Robben zich geweldig ingezet voor Oranje. Het hoogtepunt van zijn interlandcarriere was, natuurlijk, de WK finale in 2010. Ja, die werd helaas verloren tegen Spanje, maar man, wat waren we er dichtbij en wat hadden we dat voor een groot deel te danken aan Robben. En dat is om nog maar te zwijgen over 2014 toen Robben Oranje écht helemaal in zijn eentje door het toernooi loodste. ‘We’ kwamen in de halve finale terecht waar ‘we’ van Argentinië verloren — maar aan Robben had het niet gelegen.

De Telegraaf heeft de video van Robbens interview na de wedstrijd van gisteravond tegen Zweden. Oranje won met 2-0, bij lange na niet genoeg om zich te plaatsen voor het WK van 2018. Dat is natuurlijk jammer, maar het échte grote nieuws van die wedstrijd is dat het Robbens laatste wedstrijd voor ons nationale elftal was. Hij houdt ermee op. Bayern München krijgt nu zijn volledige aandacht.

Jammer, want eigenlijk komt dit afscheid gewoon veel te vroeg. Hij is nog steeds van wereldniveau. Ook gisteravond was hij weer de grote aanjager met twee doelpunten én een ongelooflijke inzet waarbij hij continu het meeste van zichzelf eiste en iedereen opjaagde, inclusief zichzelf.

Aangenomen dat het inderdaad klaar is met Oranje, en dat Robben niet meer terugkeert, dan is dit natuurlijk wel het einde van een tijdperk. De schitterende generatie van Robin van Persie, Dirk Kuyt, Rafaël van der Vaart, Wesley Sneijder en ja, Arjen Robben, is dan niet meer. Niet voor ons nationaal elftal, tenminste. Want ja, het is ondenkbaar dat Sneijder en Van Persie nogmaals opgeroepen worden. Die heren zijn écht al langer over hun hoogtepunt heen.

Het is jammer, maar ook dit hoort erbij. Het is nu aan de jongere generatie om het stokje over te nemen en te laten zien dat ze het zelf kunnen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

8 reacties

 1. Ben Zine

  Robben zal altijd de man blijven die in 2010 tijdens de finale van het WK in Zuid-Afrika net die ene kans miste waardoor Oranje verloor. Net zoals Rob Rensenbrink tijdens de finale van het WK 1978 in Argentinië.

 2. Henk-Jansen

  Robben was de enige echte prof die we nog hadden… De rest ligt liever hun diamanten horloges en oorbellen op hun kamer te tellen dan zich in te zetten voor het vaderland! Al die allochtonen zongen niet eens mee met het wilhelmus…

 3. Ni28

  De Nationale elftal is voor elke goed betaalde voetballer een blok aan de been. Nederland heeft niet zo veel met het nationale gevoel. Dat blijkt ook op andere fronten. Niettemin hebben zij gisteren een mooie eerste helft geleverd helaas met veel gemiste prachtkansen. Robben schitterde in zijn laatste wedstrijd en liet zien dat hij de beste was en veel voor de team altijd probeerde te doen om een eenheid van te maken. Ook wel goed dat er nu een andere generatie aan te pas komt. Misschien met een grotere nationale gevoel.

 4. Rex Gildo

  Het Nederlands Elftal heeft nog nooit zowel de EK als de WK achter elkaar misgelopen.
  De huidige lichting voetballers was kennelijk niet goed genoeg voor het grote werk.
  Vooral mentaal zijn ze daarvoor tekort gekomen.
  De ervaren spelers met hun riante salarissen, dure auto’s, huizen en dergelijke vonden Oranje bijzaak en de jonge jongens die erbij zijn gehaald waren amper droog achter hun oren.
  ’t Is onzinnig om nu bijltjesdag te houden; de KNVB moet wat dat betreft een blanco start maken.
  Volgens mij zal er een supervisor – bij voorkeur Louis van Gaal – aangesteld moeten worden die een team om zich heen verzamelt van mensen die echt willen en niet afhankelijk zijn van vriendjespolitiek.

  1. HaZ

   @Rex
   Ook in 1982 (WK Spanje) en 1984 (EK Frankrijk) en 1986 (WK Mexico) waren “we” er niet bij. De zogenaamde patatgeneratie ( uitspraak Beenhakker). De patat is ingeruild voor wat luxere artikelen, maar de uitspraak op zich doet nog steeds opgeld. Doet niets af aan de prestatie van Arjen Robben, een fenomeen.

 5. Bes Tolen

  Aan de hele grote organisatie van het voetbal op wereldniveau kleven meer dan alleen fouten. Wij als Nederland kunnen al moeilijk mee doen met de groten, die over bakken vol geld beschikken. Op die manier moeten we het ook niet willen. Op de manier dat we kunnen, wel ja. Maar daar gaat het al mis. Veel besturen van Nederlandse profclubs missen de nodige capaciteiten. Te weinig mensen moeten de kar trekken. En dan die trainers, scheidsrechters en wat er meer rond loopt. Er wordt heel wat gevraagd maar de kwaliteit valt niet mee. En wat wordt dan een club niet aangedaan? Dat lijkt soms nergens op. Dan haak je als supporter wel voor lang af. Ook te veel branchevreemde invloeden laat men toe. Zelfs positieve discriminatie.
  Roda degradeerde een paar jaar geleden. Maar waar door? Scheidsrechter. Datzelfde seizoen ging F.C. Groningen ook diep door het stof. Zonder de scheidsrechterlijke blunders had deze ploeg per saldo een punt of tien meer gehad. Maar die gein heeft wel invloed op het verloop van jaren er na. Roda verloor zijn beste speler. Onnodige degradatie is natuurlijk afbraak. Groningen verloor zijn trainer, juist hij die de ploeg omhoog had kunnen trekken. Voor jaren. Evenwel einde carrière. Ik bedoel maar. Even wat voorbeelden. Kwaliteit gaat al te gemakkelijk verloren. Je moet er voor werken en je moet bewaken. Het zou mooi zijn als Robben hier in Nederland eens zo’n nodig geachte positieve bijdrage zou leveren. Met zijn bijzondere voetbalgave en ervaring.

 6. F. Domela Nienhuis

  Dat wordt dan geen pilsje drinken met Vladimir Putin voor Mark Rutte.

 7. swetsnek

  Gelijk heeft ie .Ga mooi in Monaco wonen Arjan

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.