Bizar: Raad van State doet op laatste dag kabinet uitspraak of MH17-stukken openbaar gemaakt moeten worden

Geen categorieokt 24 2017, 13:00
Zal het dan eindelijk gebeuren?
Pieter Omtzigt is helemaal blij. De Raad van State laat woensdag (morgen!) namelijk weten of het kabinet de MH-stukken al dan niet moet vrijgeven. Die documenten zijn opgevraagd door middel van een WOB-verzoek. Maar Rutte III wil niet meewerken. Daarom moet de Raad van State nu uitsluitsel geven. Komt het kabinet weg met dit gebrek aan transparantie of mag de gewone burger wél gewoon weten wat de regering óók weet?
https://twitter.com/PieterOmtzigt/status/922464519179374593
https://twitter.com/PieterOmtzigt/status/922465073787998208
https://twitter.com/PieterOmtzigt/status/922465493306441728
Die laatste tweet is misschien wel de belangrijkste. Ieder mogelijk debat -- in de media en in de Kamer -- naar aanleiding van die mogelijk vrijgegeven stukken kan pas plaatsvinden als het oude kabinet al is opgestapt. Natuurlijk blijven er een flink aantal betrokken VVD'ers actief als bewindspersoon, maar al die D66'ers, CDA'ers en CU'ers zijn nieuw en hebben en hadden dus niets te maken met dit dossier.
Maar goed, zo werkt het nou eenmaal in de politiek: de opvolgers van de betrokken bewindspersonen moeten verantwoordelijkheid nemen voor het (wan-) gedrag van hun voorgangers. Alleen op die manier kunnen ministers en staatssecretarissen nog iets van ter verantwoording geroepen worden.
Exitvraag: zal Omtzigt net zo kritisch zijn over MH17 als het nieuwe kabinet, inclusief CDA-collega's, er zit, of doet hij dan toch maar een stapje terug? Hem een beetje kennende vermoed ik het antwoord te weten, maar dat zal hij wel moeten bewijzen. Bring it on, Pieter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten