Een doekje voor het bloeden: Rutte III geeft ons 60 euro terug op Neêrlands oneerlijkste belasting

Sinterrutte en zijn formerende Pieten blijven maar met cadeautjes strooien, al zijn het in de praktijk meer zoethoudertjes.

Het is me wel een weekje zeg. Nadat Rutte en zijn politieke kompanen jarenlang beloofden dat we er eindelijk eens op vooruit zouden gaan – herinnert u zich die 1000 euro nog? – lijkt er eindelijk concreet iets van terecht te komen. Werd onlangs al duidelijk dat de inkomstenbelasting op de schop gaat – en daardoor voor de meeste mensen omlaag gaat – deze keer is het aan de vermogensbelasting.

Op dit moment worden vermogens vanaf 25.000 eurootjes belast: dat gaat 30.000 worden. In de praktijk levert dat voor mensen die zoveel vermogen hebben, zo’n 3 miljoen van ons, 60 euro per jaar op. Klinkt leuk, toch?

Probleem is alleen: die belasting zou überhaupt niet moeten bestaan.

De vermogensbelasting is namelijk niets anders dan een ordinaire boete op spaarzaam zijn. Onder ‘vermogen’ rekent men zaken als spaargeld en beleggingen: geld dat dus opzij is gezet als appeltje voor de dorst. Verstandig, maar van Den Haag mag dat allemaal niet: als je meer dan een bepaald bedrag spaart, moet je er namelijk keihard belasting over betalen.

En dat is gek: wat je opzij zet zegt immers niets over wat je daadwerkelijk verdient. Immers: stel dat twee collega’s in precies dezelfde functie precies hetzelfde salaris krijgen. Ze hebben dus evenveel inkomsten, maar als collega 1 per maand 100 euro bij de bank stalt en collega 2 diezelfde 100 euro wegdrinkt in het lokale café, zal de eerste vermogen opbouwen en de tweede niet. Met als gevolg: de spaarzame werknemer betaalt meer aan de staatskas dan de verbrasser. Ontzettend logisch allemaal weer.

Goed, je moet een gegeven paard niet in de bek kijken: 60 euro is nog steeds beter dan niets natuurlijk. Helaas zullen we pas écht eerlijk bezig zijn als we deze totaal onethische belasting definitief afschaffen, en dat kan niet snel genoeg gebeuren!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

83 reacties

 1. Ni28

  Een spaarzame “gift” tegenover oneerlijke belastingen. Als dit heet belastingstelsel op de schop dan zullen wij nog meer bloeden dan tot nu toe. Want die 60 euro zullen zij drie keer terughalen.

 2. Nog1

  Ik vind belasting op vermogen juist een prima instrument om ‘slapend’ geld weer economisch actief te maken.

  En in dit geval hhelemaal, aangezien men deze ‘verlaging’ budgetneutraal wil invoeren door de btw te verhogen. En dat is ronduit schadelijk voor de economie.

 3. sonar

  De grootste leugenaar aller tijden die Rutte,een hoop beloven maar daarna graaien.
  Laat hij eerst maar eens die steen van MH 17 opruimen een verplichting naar de nabestaande van de slachtoffers.

  1. corfo

   @ sonar.
   Rubberen Rutte kent géén plichten, maar wel zijn rechten.
   Vraag de slachtoffers van de schietpartij in Alphen a/d Rijn daar maar eens naar.
   Die man is geboren om te liegen.

 4. Neworder

  Solidair zijn de minder bedeelden – vakbonden – belastingen -subsidies zijn voor DDS een gruwel.
  Ieder voor zich en godT zegen de greep.
  Kapitalisme op Amerikaans leest geschoeid, mag ik ff overgeven

  1. DolleDries

   Ik las dat na de uitbuiting van de arbeiders die voor de SP werken de SP heel rijk (de rijkste partij met 11 miljoen in kas)is.
   Ook is het zo dat door die methode de SP veel belastinggeld op streek omdat men minder geld kwijt was aan de belasting. Iets met een schenking aan een goed doel in de vorm van de SP. Dus Sarko je verwijt over kapitalisme met jou tomaatjes is wel wrang. Jou partij Sarko heeft ook maar één doel, rijk worden ,rooie kapitalist dat je bent.

   1. Guus Geluk

    Ja, maar ze hebben wel altijd een volle kassa. Dat hebben de tomaten toch slim bekeken.

    1. DolleDries

     Hele domme opmerking Guus.

     1. Guus Geluk

      Wat ik bedoel is dat grote politieke partijen dikwijls te kampen hebben met financiële problemen. De SP heeft daar geen last van: die knijpt de leden gewoon uit en ze staan nooit in de min.

     2. DolleDries

      Als je dat bedoelt Guus mijn excuus.

     3. Guus Geluk

      Rood is de favoriete kleur van tomaten, zullen we maar zeggen.

      https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Flag_of_the_Soviet_Union.png

    2. Neworder

     Die Guus , mijn trolletje. 🙂
     Lid worden is vrijwillig.
     Bestuursfunctie -vrijwillig.
     We houden de zakkenvullers buiten de deur.
     Zo hoort het, volledig geven voor de partij en niet voor de centen..
     Oja vrijwillig percentage afgifte loon moet nog maar eens een tegen het licht.

     1. DolleDries

      Wat new order bedoelt is dat je mensen met een politieke overtuiging gewoon mag uitbuiten.
      Het is niet bij de SP loon na werken.
      Natuurlijk is het onzin wat new order hier probeert te verkopen want door dat systeem is de betaler dus wij veel duurder uit door de belasting ontduiking en zijn de SP politici voor ons het duurste.
      Je mag die methode best wel verrot rood kapitalisme noemen.
      Het natuurlijk van de gekke dat de belastingbetaler het volle pond betaalt en half waar terugkrijgt. Want bij de SP geen salaris inlevering geen Jop bij de SP. Niet de kwaliteit geeft de doorslag.
      Dat men als excuus gebruikt we willen geen zakkenvullers bij de SP geeft met deze methode hun eigen wantrouwen aan tegen hun eigen personeel. Wat een zooitje.

     2. Guus Geluk

      “Oja vrijwillig percentage afgifte loon moet nog maar eens een tegen het licht.”

      Zo is dat, mijn beste collega-trol ;-).

     3. sjun

      Dit riekt naar een religie rondom de onaanraakbaar verklaarde profeet Jan Marijnissen. Compleet met Vierhouten familiedagen om de jeugd alvast te indoctrineren tot ‘de juiste gedachten’. Het zal dan ook niet voor niets zijn dat het triumviraat Marijnissen, van Heijningen, Kox al jarenlang de partij in een ijzeren wurggreep heeft en elke volgeling op straffe van excommunicatie min of meer verplicht is zich te voegen naar de lijn die dit trio het beste acht voor de kudde.

 5. denk eens na

  60 euro per jaar , 5 euro per maand , 1.25 euro in de week. 0,18 cent per dag. Profiteer mensen nu het nog kan. Lang leven rutte 3.

  1. corfo

   @ denk eens na.
   U vergeet gemakshalve nog even dat één zorgverzekeraar Mede door dit de premie met € 0,50 per maand heeft verláágd !!! Mede door deze verlaging van de premie ziet mijn toekomst er zéér zonnig uit !!
   Rubberen Rutte = Kwallenbak !!

  2. corfo

   @ denk eens na.
   “Mede door dit” kwam op de verkeerde plaats in mijn vorige reactie, sorry.

 6. denk eens na

  alleen btw boodschappen om hoog .

  1. Zwarte band

   Deze prijsverhogingen in centen treffen de armsten en de zwaksten het hardste in procenten. Lekker solidair hè, die belastingverhogingen om de gedwongen solidariteitsovervragingen (asieleisers, multikul, Islam, ontwikkelingshulp, EU) te kunnen blijven betalen. Gedwongen solidariteit is zo mogelijk nog smeriger dan betaalde seks, want laatste is tenminste nog met wederzijdse instemming, zeg maar bij gelijk oversteken.

 7. denk eens na

  Doet me denken aan sigaar uit ruttes doos

  1. corfo

   @ denk eens na.
   R.Rutte moet z’n sigaar maar mooi in z’n eigen doos laten zitten, ik hoef ‘m niet, misschien mevrouw Hennis wel !?

   1. h_keur

    De sigaar van Rutte gaat in geen enkele doos, tenminste niet publiekelijk. Hij is toch vrijgezel? Dus uit welke doos moet hij dan komen? Het is echt een centenkwestie, dat is duidelijk…
    (Satirisch bedoeld, hoewel het triest is)

    1. denk eens na

     Ik bedoelde zijn achterwerk .

 8. nickname1001

  Met als gevolg: de spaarzame werknemer betaalt meer aan de staatskas dan de verbrasser. Ontzettend logisch allemaal weer.
  .
  Dit klopt alleen als de verbrasser zijn geld besteedt aan artikelen in de 0% btw groep.
  Drank valt onder de 21% en accijnsen.
  Rara, wie brengt er het meeste naar de schatkist?

 9. corfo

  @ Neworder.
  ik begrijp dat jij de gehele dag zo’n beetje zit/staat/ligt te kotsen, dat is wel zielig vind ik, maar dan is ’t toch voor jou véél gezonder om ergens anders je heil te zoek, bijv. tussen je vriendjes bij de padvinderij of zoiets ?! Ik heb met je te doen, je reageert ook meestal inhoudloos, zónder bronvermelding, dat zal hoogstwaarschijnlijk toch het gevolg zijn van ’t feit dat je alles op dit forum niet meer kunt behappen, voor jouw gezondheid is ’t écht het beste om een lange periode rust te nemen en jezelf te behoeden voor kotsneigingen. Sterkte hoor, mede namens vele reaguurders ! Eikel !!

  1. Floris

   Meer zit er bij Sarko niet in. Een hol vat.

 10. corfo

  Staat bij de foto van Pinokkio : “Mark Rutte ligt in een scheur.”
  Als het maar niet die van Anja Meulenbelt is, dan zien we ‘m nooit meer terug !!

 11. Carolina

  Ik moet dan nog een keet belasting betalen over geld wat al belast is. Altijd al een pimp actie gevonden. Met die rente van tegenwoordig schiet het allemaal niet op. Blijft een onlogisch verhaal en zit inderdaad nog te wachten op die 1000 euries.

  1. Boezaardt

   Alleen mensen die veel verdienen moeten veel belasting betalen.

   Gefeliciteerd dus.

 12. henk vintage

  4% rendementsheffing of te wel overheids gelegaliseerde diefstal.

  1. buitenbeentje

   Die rendementsheffing is veranderd, voor 2017 is deze vastgesteld op 2.871% voor bedragen onder de 75.000, daarover wordt 30% geheven = effectief 0.8613%

 13. henk vintage

  Belasting op vermogen is geen prima instrument om slapend vermogen weer actief te maken,
  Het is een prima instrument om vermogen Nederland uit te jagen.

  1. Floris

   Kijk maar eens hoeveel rijke Nederlanders in België wonen. De heeft de staat vele malen meer aan inkomstenderving gekost dan die hele vermogensbelasting heeft opgeleverd.

   1. Boezaardt

    Er zijn inderdaad nogal wat Nederlanders die net over de grens met Duitsland of België zijn gaan wonen om belasting te ontduiken.

    Ik vind dat een vorm van diefstal die zwaar zou moeten worden aangepakt.

    1. HW

     Jij mag vinden wat je wilt, maar de overheid verdient op meerdere manieren aan de lage spaarrente in Europa.
     1. Mensen betalen meer belasting, dan zij aan spaarrente ontvangen.
     2. Pensioenen worden niet verhoogd, omdat de fondsen niet aan de dekking komen ipv verhoging van de pensioenpremies zoals het altijd is geweest.
     De staat draagt veel minder af.
     3. De rente op staatsleningen is met 1 % en minder zo laag, dat onze begroting opeens overschotten vertoond.
     4. Alle belastingverhogingen van de laatste jaren worden niet teruggeven aan de belastingbetaler, maar verdwijnt voor een groot deel in de zakken van de ambtenaren.
     5. Als straks de rente weer aantrekt, wordt de belastingbetaler weer extra belast om deze te kunnen betalen.

     Het is een grote oplichterij, dat rentebeleid van de ECB gesteund door onze regering.

     1. Kiliaan Noppen

      Het ontduiken van belasting door rijke Nederlanders beschouw ik als een strafbaar feit. Robin Linschoten weet er alles van en dat zou u ook moeten weten.

     2. buitenbeentje

      wat pensioenen betreft: De Nederlandse staat rekent voor rendement op kapitaal boven € 975.001 een fictief rendement van 5.39 %. Pensioenfondsen hebben een veelvoud van dit bedrag in bezit, maar de rekenrente ligt veel lager, waardoor pensioenen niet worden verhoogd en de het kapitaal van pensioenfondsen blijft stijgen. Hypocrieter kunnen we het niet maken.

    2. IJscoman

     Belastingontwijking is geen diefstal. Het is legaal en toegestaan.

     1. Jan van Dunteren

      Het vermijden van belasting is inderdaad toegestaan. Het ontduiken van belastingen is strafbaar. Het verbaast me dat u dit kennelijk niet bekend is.

     2. IJscoman

      Het ging over rijke Nederlanders die net over de Belgische of Duitse grens zijn gaan wonen teneinde minder belasting te betalen. Dat is belastingontwijking en dus geoorloofd. Het verbaast me dat dit kennelijk niet tot u doorgedrongen was.

     3. Kiliaan Noppen

      Dar heb je een punt: ik bepleit dit gedrag strafbaar te laten zijn. Jij niet?

     4. Becker

      Daar ben ik het wel mee eens: het net over de grens wonen met als enig oogmerk om de belastingen te ontwijken kan formeel wel toegestaan zijn maar is moreel laakbaar.

     5. IJscoman

      Nee, daar ben ik het niet mee eens. Het is moreel laakbaar dat Nederland blijkbaar veel hogere belastingen heft dan de naastgelegen buurlanden. Plundering wordt dat ook wel genoemd. Als burger hoef je je dat niet te laten welgevallen.

      Het is het wegjagen van vermogen en kapitaal waar de overheid zelf de oorzaak van is.

     6. buitenbeentje

      Er zijn legio andere redenen om in een ander land te gaan wonen, al dan niet vlak over de grens, niet alleen de belastingen, in mijn geval (en in het geval van mijn meer dan volwassen kinderen) heeft dat helemaal geen gewicht gehad.

     7. Kiliaan Noppen

      Kijk eens aan, ook Buitenbeentje is vanuit Nederland geëmigreerd en heeft vanuit het buitenland een grote waffel over Nederland.

      Ik word niet zo blij van mensen die niet in ons land willen wonen maar wel denken ons prachtige land door het slijk te moeten halen.

      Zijn er nog echte Nederlanders op dit blog?

     8. Guus Geluk

      Dat viel mij ook op, buitenlanders hebben dikwijls de mond vol over dit prachtige Nederlanders.

      Ik vrees dat dit aan de integratie ligt. Veel Turken verbinden zich graag aan Erdogan.

     9. Guus Geluk

      Nederlanders

     10. Kiliaan Noppen

      Ik vermoed, Guus, dat de scherpe kritiek van buitenlanders, zoals buitenbeentje en Floris, te maken heeft met heimwee naar het land dat ze uit financieel motieven verlieten maar waar ze zich nog steeds in een haatliefde-verhouding verbonden voelen.

      Je vergelijking met veel immigranten uit landen als Marokko en Turkije lijmt me terecht. Het wonderlijke is wel dat Floris en Buitenbeentje juist deze mensen bekritiseren vanwege hun gebrek aan liefde voor Nederland. Hoe hypocriet ben je dan?

     11. Guus Geluk

      Tamelijk hypocriet.

 14. Floris

  Ik zie dat Doppertrol weer met diverse aliassen in deze draad actief is. Zielig hoor.

  Gezien het vrije verkeer binnen de EU is het voor een Nederlander gewoon toegestaan om zich bijvoorbeeld in België te vestigen. Om wat voor reden dan ook.

  Overigens was de hoofdreden voor die miljonairs niet de VB, maar de aparte belasting op inkomsten uit kapitaal. Rente werd met slechts 10% belast (inmiddels is dat meer).

  1. Kiliaan Noppen

   Voel je je aangesproken, kleine krabbelaar?

   🙂

   1. IJscoman

    Wim Hutten von Dopper verzandt in ordinair gescheld, nu hij voor de zoveelste keer door Floris mat is gezet. De stakker.

    1. Kiliaan Noppen

     Natuurlijk, IJscoman, maar onze kleine krabbelaar houdt zich angstvallig stil, valt je dat ook op?

     🙂

     1. Floris

      Ik ken maar één kleine krabbelaar hier en dat is die krabbelaar die het nodig heeft om zich van vele aliassen te bedienen.

     2. Kiliaan Noppen

      Ik geloof dat Floris behoorlijk klem zit.

      🙂

      Leuk, zo aan het eind van de dag.

     3. IJscoman

      Iedereen wordt dat geouweho*r met jou op een gegeven moment zat. Het is vechten tegen de bierkaai.

      Floris is even de hond uitlaten.

     4. Kiliaan Noppen

      Heel verstandig van Floris, als je door de mand valt kun je beter met de hond gaan wandelen.

      🙂

     5. Floris

      Doppertrol denkt dat iedereen net als hij de hele dag op DDS zit. Wie even wat anders gaat doen is “angstvallig stil” of “heeft het hazepad gekozen”.

      Het geeft een goed inkijkje in de denkwereld van deze maniakale trol.

      Hij meent in z’n megalome arrogantie ook nog dat ik “klem zit”. Waar de gek dat vandaan haalt mag Joost weten.

     6. Kiliaan Noppen

      Onze kleine belastingontwijker staat even met de mond vol tanden.

      Hij heeft wel veel commentaar op Nederland en de mensen die er wel wonen en belasting betalen.

     7. Floris

      O, bedoel je dat. Ik woon inderdaad in België. Al bijna 30 jaar. M’n huis is een kleine 10 miljoen waard. Destijds gekocht voor minder dan een miljoen.

      Dag kleine krabbelaar…

      Whoehahahaha.

     8. Kiliaan Noppen

      Kijk eens aan, Floris maakt duidelijk waarom hij liever niet in Nederland woont: de belastingen zijn er zo hoog.

      Uiteraard heeft hij wel een hele grote mond over alles wat er in Nederland niet deugt. Donder op naar België, Floris, en bemoei je niet met het land waar je niet wilt wonen.

      Dit was hetgeen ik even duidelijk wilde maken en Floris trapte er moet beide benen in.

     9. Floris

      Er zijn hier meer mensen die in het buitenland wonen maar nog steeds voeling hebben met Nederland. Zo ook de eigenaar van dit blog. Mag hij zich ook niet met Nederland bemoeien?

      Helaas is Nederland vanaf de jaren 70 in de greep van links gekomen. Onder andere het belachelijke belastingklimaat en onophoudelijk genivelleer is er de oorzaak van dat meer dan 100.000 Nederlandse miljonairs zijn vertrokken (weggejaagd).

      Ik heb in een kleine 10 jaar tijd in Nederland meer belasting betaald dan jij kan tellen, flapdrol. Mede gezien de onverantwoorde wijze waar de overheid met belastinggeld omging (ook toen al) heb ik de stekker eruit getrokken. En het voelt heel goed om te weten dat ik al jaren niet meer mee heb betaald aan de gelukszoekers en uitvreters die op de Nederlandse staat parasiteren met steun van uitschot als jij.

     10. Kiliaan Noppen

      Floris emigreerde vanwege gunstige belastingvoordelen naar het buitenland en kon slapend constateren dat hij huis dat hij daar kocht het tienvoudige waard werd. Hij vindt zichzelf een harde werker omdat hij, om de term van Karl Marx te gebruiken, rijk werd van arbeidsloos inkomen.

      Hij wil graag dat ik hem respecteer en dat ik zijn mening over Nederland serieus moet nemen.
      Dat gaat niet lukken. Ik vind het allemaal maar triest gekrabbel van een weinig respectabel figuur.

     11. Floris

      Op jouw respect zit ik niet te wachten, Dopper. Integendeel zelfs.

      Ik heb enkele eigen bedrijven gehad en keihard gewerkt. Dat ik me niet kaal hebben laten plukken door de semi-socialistische Nederlandse overheid is iets waar ik geen enkele spijt van heb. De belastinginspecteur waarmee ik bij m’n emigratie de laatste afrekening afdeed gaf me trouwens groot gelijk. De Belgische belastingwetgeving is veel redelijker en eerlijker.

      Helaas is België ook verzand in een stroperig politiek correctisme, maar verder is het een land waar de overheid veel vriendelijker ten opzichte van z’n burgers staat.

     12. Kiliaan Noppen

      Ik vind het een prima zaak dat immorele rechtse zakken van jouw kaliber ons land hebben verlaten, Floris. Blijf daar alsjeblieft ook, maar houd je mond over Nederland, het land waar je niet wilt wonen en dat je toch meent te moeten onderschijten.

      De ironie wil dat Floris sommige Nederlanders landverraders durft te noemen.

      Gadverdamme.

     13. Punt50

      Idiote doperwt. Dus alleen alleen van het land waarin je zelf woont mag je wat vinden of zeggen? Zie je niet in hoe belachelijk je lult?

     14. Floris

      Dopper heeft een obsessie voor mij omdat hij de discussies niet kan winnen. Dat vindt hij echt verschrikkelijk. Hij dacht nu een stok te hebben gevonden om de hond mee te slaan.

      Het is echter niet zo dat je in Nederland moet blijven wonen en je leeg te laten trekken door de semi-socialistische overheid om kritiek te hebben op diezelfde overheid. Of om je verbonden te voelen met het Nederlandse volk dat zo vreselijk door die overheid in de steek is gelaten.

  2. buitenbeentje

   Ik zou willen weten waarom je je woorden verspilt aan (overjarige?) puber Dopper. Het vuil onder mijn schoenen is meer waard als zijn opmerkingen en waarschijnlijk ook aan wat hij aan belastingen in zijn leven heeft afgedragen. Als er iemand op deze wereld is aan wie ik verantwoording moet afleggen dan is dat zeker niet egocentrische trol Dopper en al helemaal niet over de reden waarom ik uit NL vertrokken ben of waarom het ik vele Nederlanders beter wens als dat ze het nu krijgen.

   1. Kiliaan Noppen

    Buitenbeentje en Floris lieten Nederland in de steek omdat ze als gastarbeider in het buitenland meer konden verdienen. Ze zijn al jaren vertrokken en blijven, net als Marokkanen en Turken, emotioneel verbonden met hun land van herkomst die ze belasteren en onderschijten.

    Ik vind dit een vorm van vies landverraad en ik snap niet waar ze de brutaliteit vandaan halen om hier zich leugenachtig als Nederlander te presenteren en ons land omlaag te halen.

    1. buitenbeentje

     Ik was ruim 65 toen ik NL verliet puber. Je kan beter praten over dingen waar je verstand van hebt, zoals ……… .

     o, wacht ………..

 15. Punt50

  Vermogensbelasting is vreselijk stom. Je jaagt het kapitaal de grenzen over. En dan maar zogenaamd geschokt reageren bij bijvoorbeeld de Panama pepers.

  1. Kiliaan Noppen

   Floris is het helemaal met je eens, Punt, de krankzinnige vermogensverschillen die in belangrijke mate de oorzaak zijn van de diepe onvrede van jongeren en mensen aan de onderkant van de samenleving vindt hij ook allemaal onzin. Hij vindt het prettiger de mythe de wereld in de te helpen dat de onvrede van de mensen wordt veroorzaakt door de islam.

   1. Punt50

    Doppertrol toch, weer een verse nick?

    1. Kiliaan Noppen

     Liever maar niet door op de inhoud, Punt?

     Snap ik wel hoor.

     Floris koos ook niet voor niets het hazenpad.

     1. Punt50

      Nee domoor, mensen hebben ook weleens wat anders te doen. De “krankzinnige vermogensverschillen” vallen in Nederland nogal mee i.v.m. vele andere landen. Elke samenleving kent een onderkant die jaloers is op mensen die wel wat weten op te bouwen. Jongeren, tja, die zijn nu eenmaal jong en moeten over het algemeen nog vermogen op gaan bouwen. Pakweg de eerste 20 à 25 jaar kosten ze meestal geld.

 16. Bes Tolen

  Vermogen heeft wel duidelijk een functie. Als dat nooit was opgebouwd dan zaten we niet eens in het stenen tijdperk maar heel eenvoudig nergens. Vermogen staat bijna tegenover alles wat in de wereld (en je kunt volhouden ook daar buiten maar daar heb ik het verder nu niet over) positief materieel is en positief immaterieel niet te vergeten, bijvoorbeeld kennis. Meer positief materieel heeft juist positief immaterieel bevorderd. Positief is altijd meer dan nul. Positief materieel is ook mooie natuur vlak in de buurt en ook goede huizen.
  Vanavond hoorde ik nog dit. Zo van het jaar 400 tot 715-790 (dit laatste afhankelijk van de landstreek, zo van zuid naar noord) was er vrijwel geen belasting in Nederland. Er waren geen vreemde heersers. Mensen verhuisden weinig. De welvaart was hoog. De mensen van toe waren langer dan na dit heidense tijdperk. Langer als gevolg van welvaart. Positief materieel dus. Terug naar toen? Nee, dat niet maar wat er nu anno 2017 allemaal gebeurt, levert achteruitgang op. Wees liever heiden.

 17. Bes Tolen

  Het zuiden van Nederland, vooral Noord Brabant heeft in het verleden kapitaalintensieve industrie kunnen behouden en opbouwen door de vermogensbelastingontwijking van groot aandeelhouders resp. eigenaren door in België te gaan wonen. Elders ging het fout.

  Overigens vind ik deze box-3 belastingvermindering een smerige truc omdat ze niets voorstelt. Hoe ziet de rest van het verhaal er uit? Bij wat meer vermogen al gauw belastingverhoging. Goed voor paaien van dom links, de belangrijkste dragers van de wil alles en iedereen onder uit te halen. Rutte krenkt nu heel wat mensen.

 18. Bes Tolen

  Zo kun je lezen over diepe onvrede bij jongeren. Vanwege vermogen bij ouderen. Deze mythe is nota bene in het leven geroepen door een jongere van toen negentien jaar, student uit een rijke familie. De mythe leeft dus voort dank zij nog lang niet droog achter zijn oren. En dank zij de misselijke NPO propagandisten.
  Jongeren, die zo denken, deugen niet. Ze zijn dom uit zichzelf of door linkse (marxistische bijvoorbeeld) propaganda. Ze moeten zich nog een plaats in de maatschappij verwerven en daartoe de kans krijgen en nemen. Als hun voorgaande generaties daar niet of onvoldoende voor gezorgd hebben, mogen ze pas kritiek hebben. En ze mogen dadelijk ook kritiek hebben op de massa immigratie want die bedreigt ook hen! Helaas is de jeugd zich daarvan net als veel ouderen onvoldoende van bewust. Het gaat zo voortgaand daarom helemaal fout aflopen. Veruit de grootste dreiging. Daarom deugen de westerse politici niet.

  1. Hetzalwelweer

   Punt 1 is het stukje geloof: het bestaat gewoonweg niet. Spreukjes geschreven in een boekje…Islam of Moslim….wit of zwart….De Staats TV doet je denken dat er een groot verschil zou zijn. Maar dat is er niet. De Media blaast het zo op dat het wel een probleem zou kunnen zijn of worden. Succes er mee ongelovigen ….rest my case

  2. Kiliaan Noppen

   Bes Tolen behoort ongetwijfeld tot de baby-boom generatie die zonder arbeid te verrichten slapend rijk werd van de stijgende woningprijzen. Als hij nog werkt zal hij ongetwifeld een vast contract hebben en comfortabel in de hoogste trede van zijn loonschaal zitten tot het moment dat de oensioengerechtigde leeftijd hem in stat stelt van een riant pensioen te genieten.

   Hij vindt dat jongeren niet zo moeten zeuren. Die zijn echter wel ontevreden: ze hebben geen toegang tot de woningmarkt omdat de babybooners die markt blokkeren in hun veel te dure huizen en op de arbeidsmarkt worden jongeren afgescheept met lullige flexcontracten zodat ze ook geen hypotheek kunnen nemen.

   Bes lacht zich slap: het zal zijn tijd wel duren.

   Ik hoop van niet: de komende jaren zal de politiek naar links gaan draaien omdat deze ongelijkheid in kansen en vermogen niet meer te handhaven is.

 19. buitenbeentje

  het gaat dus om 5000 Euro (p.p) extra waarop het fictieve gemiddelde rendement 2,871 % (ik bespaar jullie de berekening) bestaat, dat is een fictief rendement van € 143.55 Van dit bedrag wordt dus géén belasting van 30% (box 3) geheven. Het “cadeautje” van Rutte bedraagt dus € 43.07, niet € 60.

  De belachelijkheid van deze “makkelijker kunnen we het niet maken” is dat het fictieve rendement stijgt als het kapitaal hoger is, namelijk tot 5,39 % er van uit gaande dat men bij een hoger kapitaal gaat beleggen. Het risico wordt natuurlijk niet afgedekt.

  In Andere landen bestaat deze vermogensbelasting op kapitaal ook, maar dan als bronbelasting. In Oostenrijk betaalt iedereen, ook al gaat het om 1 Euro, 26% van het werkelijke rendement (KESt, Kapital Ertrag Steuer). Deze belasting wordt door banken geïnd op het moment dat er rente wordt uitgekeerd. Veel makkelijker natuurlijk, maar met de huidige rentestand niet echt lucratief voor de staat, vandaar dat de calvinist er weer allerlei moeilijke berekeningen op los laat om vooral niet te kort te komen.

 20. Tinneke

  Ik heb toch sterk het vermoeden dat hier iemand behoorlijk de weg kwijt is.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.