Ha! CU-Kamerlid Voordewind tart VVD: ‘Het ligt niet voor de hand dat Jeanine Hennis terugkeert in Rutte III’

Hier gaat de VVD niet blij mee zijn.

De eerste ruzie van Rutte III is een feit. En dat voordat het kabinet officieel gepresenteerd is. De veroorzaker? Joël Voordewind, Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie.

In gesprek met NPO Radio 1 liet Voordewind zich namelijk ontvallen dat het wat hem betreft totaal “niet voor de hand ligt” dat Jeanine Hennis terugkeert als minister in het nieuwe kabinet. Nou is dat voor de gemiddelde Nederlander natuurlijk niet meer dan logisch aangezien Hennis er een enorme puinhoop van maakte op Defensie en daags geleden gedwongen werd tot af te treden vanwege het fiasco in Mali, maar in politiek Den Haag denkt men daar net een beetje anders over. Als het aan de VVD ligt komt Hennis mogelijk namelijk wél terug.

Ja, dat is gek omdat ze volstrekt incompetent is gebleken, maar voor Haagse maatstaven is het niet meer dan normaal. Zo rolt het partijkartel nu eenmaal: competentie doet er niet toe. Wat telt is of iemand loyaal is aan De Grote Leider. Bij de VVD is dat natuurlijk Mark Rutte. En ja, Hennis is altijd loyaal geweest aan Rutte. Die zal haar daar dus voor willen belonen — zo niet met een mooie post als burgemeester dan als minister op een ander departement.

Eerder noemde Thierry Baudet het voor de camera’s van De Dagelijkse Standaard al “schandalig” als Hennis zou terugkeren als minister. “Ik hoop dat ze niet terugkeert in een volgend kabinet, want wat ze gedaan heeft, waar ze verantwoordelijk voor geweest is, dat kan niet. Dat kan gewoon echt niet. Je moet dan dus niet terugkeren als ‘nu even aftreden, straks weer minister worden’. Dat zou schandalig zijn,” zei de voorman van Forum voor Democratie tegen DDS-correspondent Maurits Oussoren.

Voordewind is het daar dus mee eens.

Helaas voor hem zijn de overige partijen, en dan met name de VVD, niet blij met zijn uitspraak. Als echte Haagse politicus heeft Voordewind daarom meteen alweer pas op de plaats gemaakt. Zo is het nu opeens “een zaak van de fractievoorzitter” in zijn ogen.

Misschien. Maar ondertussen heeft hij het natuurlijk al gezegd. Als Hennis nu wél terugkeert betekent het dat de ChristenUnie gezichtsverlies lijdt. Maar doet ze dat niet, dan geldt dat juist voor de VVD.

Kortom, Voordewind heeft door open en eerlijk te zijn het eerste relletje van Rutte III gecreëerd. Nu gaan we kijken wie er als winnaar uit komt: de corrupte, incompetente en lachwekkend hypocriete VVD, of de ChristenUnie.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

34 reacties

 1. Kiliaan Noppen

  Het is jammer dat competente bestuurders via dit soort politieke spelletjes niet meer beschikbaar zijn voor belangrijke functies.
  Ik hoop dat Rutte zijn rug recht houdt en Hennis benoemt als minister. Ze kan elk departement aan.

  1. Ben Zine

   @Kiliaan
   Dus volgens jou is Hennis een “competente bestuurder”. Hilarisch 🙂

   1. Kiliaan Noppen

    Ja, Hennis is onderuit gegaan op een incident waar ze geen directe invloed op had. Ze nam formeel politieke verantwoordelijkheid maar dat maakt haar niet tot een incompetente bestuurder.

    1. Ni28

     Dit incident was de laatste druppel, Dopper. Helaas van bloed maar wat zou dit u schelen. Loyaliteit aan je baas is het belangrijkste, de bloed van je werknemers telt niet mee en is een ongelukkige incident. Bouwen op mensen zoals u, Dopper is een algemene afgang bij voorbaat.

     1. corfo

      @ Ni28.
      Wat u schetst klopt helemaal.
      Een vrouw met véél aan haar handen hoort niet als minister op te treden.
      Als er telkens, o.a. door Middendorp, zou zijn gewaarschuwd voor ernstige problemen en Hennis zélf om miljarden méér vroeg, dan vind ik dat beide figuren zeer “onsmakelijk” zijn opgetreden door tóch een missie naar Mali te sturen; zij hebben alsdan de militairen met rotzooi het veld in gestuurd en dát door een “bekwame minister” zoals een enkeling beweert. Hennis en diverse van haar voorgangers zijn totaal incompetent om een ministerie te leiden. Dat zij is opgestapt zal voor de militairen betekenen : meer veiligheid.

    2. Rosasolis

     @Kiliaan Noppen. Ik ben met je eens. Gedurende haar jaren als minister
     van defensie, heeft zij altijd voor meer geld en beter voorzieningen voor ons militaire gevraagd. Gen. Tom Middendorp heeft ook telkens weer gewaarschuwd voor ernstige problemen. Daarom heeft hij ook zijn functie als hoofd van ons Militaire net opgegeven.

   2. Guus Geluk

    Hennis was in wezen geen incompetente minister (ze waarschuwde nota bene zélf tegen de bezuinigingen, er moesten miljarden bij), maar is gestruikeld over een domme fout. Dat geldt niet voor Van der Steur: die kon elke keer opdraven in het parlement om zijn excuses aan te bieden. Na de zoveelste fout was het voor de Tweede Kamer klaar.

    1. Ni28

     Als zij echt competent was geweest dan zou zij de waarschuwing tegen de bezuinigingen harder moeten spelen maar dat was niet loyaal tegen Rutte. Zij koos dus voor haar ministerpost. Het is een spelletje van hoge posten ten kosten van de uitvoerende militairen die niet in te brengen hebben. Ook Middendorp zat hier fout, hij kon ook streep door de rekening halen maar omwille zijn post heeft ie dat niet gedaan. Nu paar dagen voor zijn pensionering is het een farce. De militairen zelf zullen nooit zwakheid toegeven(en mogen het niet eens) en vechten desnoods met blote vuisten. Dat wilt niet zeggen dat het daar goed gaat. Hun mond gaat pas open als zij uit dienst zijn. Als u in militaire dienst bent geweest weet u dat ook.

   3. Ego-non-solus

    Competent of niet, het begrip “ministeriële verantwoordelijkheid” is niet iets om mee te marchanderen, al helemaal niet waar het gaat om leven en dood. Haar aftreden is daarom m.i. terecht.

    1. Guus Geluk

     Dat klopt, Ego-non-solus, haar aftreden was terecht. Ze heeft gefaald, gedebatteerd en is afgetreden middels de koninklijke weg. Maar deze politieke lynchpartij gaat me te ver. De politiek heeft kilo’s boter op het hoofd: Defensie is stelselmatig kapotgemaakt en dat begon al voor Hennis aantrad.

     1. Ni28

      Met het aanvaarden van ministerschap nam Hennis ook de verantwoording over van haar voorgangers dus ook de troep die zij achtergelaten hebben. Zij kon twee dingen doen, de defensie helpen opbouwen en daarmee de regering in gevaar brengen of loyaal zijn aan Rutte. Zij koos voor het tweede en had dus schijt aan de militairen. Als dit een competente minister genoemd mag worden dan kunt je het beter zonder de hele regering doen. Neen, samen met Dopper heb je het goed mis. Het sentiment van haar optreden mag de boel niet op een dwaalspoor brengen.

     2. Guus Geluk

      “Zij kon twee dingen doen, de defensie helpen opbouwen en daarmee de regering in gevaar brengen of loyaal zijn aan Rutte.”

      Dat heeft zij ook gedaan.

      https://www.rd.nl/vandaag/politiek/ministerschap-hennis-mooi-én-mislukt-1.1434617

      Effectief. Na jaren wist Hennis bijvoorbeeld een doorbraak te forceren in de soap rond de JSF: Nederland koos definitief voor de F-35 als opvolger van de F-16. Ook andere hoofdpijndossiers (zoals de chroom-6-affaire en problemen met de Chinook- en NH-90-helikopters) pakte ze effectief aan.
      Succesvol. Na decennia van bezuinigen op de krijgsmacht kwam het onder Hennis’ bewind tot een trendbreuk. Met succes pleitte ze voor extra geld om de basisgereedheid en de inzetbaarheid van het leger weer op orde te brengen.
      Strijdvaardig. Hennis heeft als een leeuw gevochten voor een sterkere defensie.

     3. Kiliaan Noppen

      Ook de PVV pleitte voor draconische bezuinigingen op Defensie.

      https://eenvandaag.avrotros.nl/item/pvv-pleit-voor-bezuinigingen-defensie/

    2. DolleDries

     Mijn vraag was bij mijn vorig werkgever waarom wordt mijn chef zoveel beter betaalt hij heeft minder kennis dan ik van het werk.
     Het antwoord was ,hij is verantwoordelijk als er wat mis gaat .
     Dus hij moet er voor zorgen dat er niets mis gaat.Ja

  2. Ni28

   Een vuist in de gezicht van de militairen en elke fatsoenlijke Nederlander, Dopper.

  3. Ni28

   Dat hebben wij gezien, Dopper. Dingen kapot maken kunnen wij ongetwijfeld allemaal. U als eerste met uw meningen.

  4. Nog1

   @ Kiliaan Noppen

   Jouw lat ligt niet erg hoog als je haar competent noemt. De eerste anderhalf jaar kon ze niemand zelfstandig te woord staan; of haar persvoorlichter moest helpen en in de kamer moest partijgenoot Han ten Broeke steeds een handje toesteken als ze de feiten weer eens niet wist.

   Ook bestuurlijk is er niets gebeurd. Het was al bekend dat Defensie een materiaalprobleem had, en na 5 jaar ministerschap is er niets verbetert op dit punt. Alle andere langlopende dossiers (chroomincident, CAO, mijnincident) zijn ook niet door haar opgepakt.

   1. Kiliaan Noppen

    Ik verwijs naar het hierboven gegeven citaat uit het RD. Ik denk dat er geen bestuurder is die we de komende jaren Defensie beter kunnen toevertrouwen.

    1. Nog1

     @ Kiliaan

     Het is alleen feitelijk onjuist. Zo is het chroomdossier helemaal niet opgelost. Men veracht pas na de zomer van 2018 alle dossiers behandelt te hebben. Daarnaast is ca 25% weer volldig afgewezen en zullen er nog een paar jaar rechtzaken volgen om die af te handelen.

     De aanschaf van de JSF was al decennia voor haar aantreden besloten, het testvliegtuig was al gekocht. Op dit punt heeft ze niets (hoeven) doen.

     En dat het helikoptercapaciteitsprobleem in 2017 opgelost zou zijn werd onns als door minister Hillen in 2011 verteld.

     https://www.trouw.nl/home/nieuwe-helikopter-onder-de-maat~a49046f0/

     Blijft over het geld. Voor een land dat beloofd heeft 2% van het BNP aan defensie te besteden is dat nog steeds fors onder de afspraak. Asscher heeft in 1 maand meer geld voor de basisschooldocenten voor elkaar gekregen dan Hennis in 5 jaar voor Defensie.

     Dat het RD (!) haar ministerschap tot succes bombadeert zal wel. Zij geloven ook nog steeds dat Jezus over water liep. En die laatste bewering lijkt me zinniger dan de eerste.

  5. Kodi

   En al die andere bestuurders van PvdA en VVD die al waren afgetreden of inmiddels in de gevangenis zijn beland waren ook competent?

  6. lanex

   LOL

 2. DolleDries

  Duidelijk in die vier jaar geen donder gedaan om het beter te maken. Goede bestuurder wil niet zeggen goede minister
  Maar in mijn ogen zijn de mede hoofdschuldige Koenders en Rutte ,dat zijn de eigen ego’s die met missies het leger overbelast hebben.

 3. Ni28

  Voor Voordewind wordt het nu een taak hoe uit de VVD tegenwind te komen. Niet prettig voor de maffiose VVD leider nu benadrukt wordt dat het niet gepast is om Hennis een nieuwe ministerpost te geven. Rutte zelf vind haar geweldige prestaties te hebben geleverd omdat zij loyaal tegen hem was. Diezelfde Rutte die haar tot het val heeft gebracht met zijn onzinnige bezuinigingen die tijden Rutte II de top hebben bereikt. Ik vrees dat Voordewind op het matje geroepen wordt om zijn worden te matigen. Maar de splijtzwam is al aanwezig. Ik ben benieuwd of dit nieuwe kabinet langer termijn haalt dan de formatietijd zelf.

 4. Marius Feenstra

  Christelijk Uitschot manipuleren de politiek.

 5. poldi

  Telegraaf: Rutte III: meer vluchtelingen welkom
  Off-topic maar toch alvast goed om te weten.

  Nederland gaat meer vluchtelingen uitnodigen. De onderhandelende partijen hebben de laatste, grote hobbel in de formatie genomen en een akkoord bereikt over het beladen onderwerp asiel.

  De ChristenUnie en D66 hebben er geen geheim van gemaakt dit aantal van 500 te willen verhogen en betrokkenen zeggen dat dit is gelukt. De CU probeerde het aantal vluchtelingen dat naar Nederland wordt gehaald te verhogen richting 1500. Naar verluidt wil de nieuwe coalitie tegen de 1000 vluchtelingen ontvangen. Het akkoord werd dinsdag bereikt; de uitwerking vindt nog plaats.

  De ChristenUnie en D66 hebben er geen geheim van gemaakt dit aantal te willen verhogen en betrokkenen zeggen dat dit is gelukt. De CU probeerde het aantal vluchtelingen dat naar Nederland wordt gehaald te verhogen richting 1500. Naar verluidt wil de nieuwe coalitie tegen de 1000 vluchtelingen ontvangen. Het akkoord werd dinsdag bereikt; de uitwerking vindt nog plaats.

  Als er nieuwe, Europese afspraken worden gemaakt over het hierheen halen van migranten, wordt het aan de formatietafel afgesproken aantal hervestigers niet verminderd. Dat is vast beklonken tussen de vier formerende partijen.
  Als Nederland meedoet, komt die groep er ’bovenop’ !!!!!!!!.

  Dat wordt messen slijpen bij de PVV en FVD.

  https://www.telegraaf.nl/nieuws/494813/rutte-iii-meer-vluchtelingen-welkom

  1. Nederlandse_Patriot

   Wacht…wat?!

   1. poldi

    Het nieuwe kabinet lijkt nu al een daverend succes met extreem goed nieuws voor de vluchtelingen-welkom-schreeuwers, wiens dochters wellicht nog op zoek zijn naar een toffe exotische partner.

  2. HaZ

   Vluchtelingen,migranten, herbergers…Tsja wat is het nou?
   Dus die 1000 hierboven genoemde kansenpareltjes gaan er sowieso komen, of ze nu willen of niet ! De competentie straalt er van af, maar niet heus.

 6. Viertel

  Dat een lid van een (toekomstige) coalitiepartij dit statement maakt, kan niet anders betekenen dan dat Rutte wel degelijk bezig is om Hennis in de nieuwe Ministersploeg op te nemen. Nou mag iedereen van mij een 2e kans krijgen. Maar Hennis is gewoon incompetent. En mist bovendien iedere vorm van gezag om aan de ambtelijke top van welk ministerie dan ook leiding te geven. Het is triest voor haar, maar Hennis zelf zal zo langzamerhand ook wel tot de conclusie gekomen zijn dat zij enkel minister kon worden dankzij het bezit van een doos.

  1. HaZ

   Of dat laatste, of het feit dat Rutte nu eenmaal alleen hielenlikkers en jaknikkers om zich heen wil zien. Wat dat betreft heeft ie nog wat te kiezen in zijn Vereniging van Dieven….

 7. sadeyes

  Wie er al winnaar uit de bus komt? Ik weet het en het is niet Voordewind

 8. Ecoshaarlem

  De heer Voordewind is voor mij de enigste met ballen, hoop dat hij niet bezwijkt onder druk van al die baantjes jagers van het kartel!
  Het kan toch niet zo zijn, dat Hennis aftreed om de zeer vele grote blunders, en dood gemoederd twee weken later voor een andere functie op het bordes staat!
  Een minachting voor de Koning en alle wel denkende burgers van goede wil!

 9. P.Sisterons

  Als politici eens zouden beginnen besluiten te nemen met een nuchter hoofd dan zou het er allemaal stukken beter uitzien voor de bewoners. Ze hebben er een dusdanig vieze puinhoop van gemaakt met hun gekonkel dat ze niet meer weten hoe ze het moeten oplossen.

 10. Babaji538

  “Wie of wat is er hier obsessief, op wie of wat,
  ik weet niet wat?”

  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.