Onrust bij AfD gaat door: mede-grondlegger Mario Mieruch stapt op vanwege opmerkingen partijgenoot over holocaust

Onrust bij AfD gaat door: mede-grondlegger Mario Mieruch stapt op vanwege opmerkingen partijgenoot over holocaust

Frauke Petry heeft een partner in crime gekregen. Mario Mieruch, die bij de verkiezingen onlangs ook gekozen werd als Bondsdaglid voor Alternative für Deutschland, heeft net als Petry besloten om uit de partij te stappen. Hij doet dat uit onvrede met de reactie van de partij op controversiële uitspraken van Bjoern Hoecke.

Hoecke noemde het Holocaust-gedenkteken in Berlijn eerder dit jaar "een gedenkteken van schaamte." Dit werd hem natuurlijk niet in dank afgenomen door normale conservatieve Duitsers, die vinden dat Hoecke zichzelf daarmee verdacht veel in de hoek plaatste van het moderne neo-nazisme.

Toen Petry uit de partij stapte, ze deed dat de dag nadat AfD een klinkende verkiezingsoverwinning boekte door met maar liefst 94 zetels in de Bondsdag te komen, gaf ze ook aan dat dit de voornaamste reden was voor haar exit uit de partij. Het heeft even geduurd, maar blijkbaar is Mieruch tot dezelfde conclusie gekomen en gelooft hij dat hij en zijn medestanders de interne strijd tegen Hoecke niet kunnen winnen.

Voor AfD zal Mieruchs beslissing hoogstwaarschijnlijk niet als een grote verrassing komen. Mieruch is namelijk een bekende bondgenoot van Marcus Pretzell. Die was tot voor kort de leider van AfD's regionale parlementariërs in Noordrijn-Westfalen. Ik schrijf "tot voor kort" omdat hij net als zijn vrouw vorige week uit de partij stapte. Mieruch is dus loyaal aan zijn politieke vrienden.

Door Mierucs beslissing heeft AfD nu nog 92 zetels over in de Bondsdag, wat nog altijd indrukwekkend is. Tegelijkertijd geldt dat de partij zich natuurlijk wel degelijk zorgen moet maken. Als dit zo doorgaat zal AfD heel snel bekend komen te staan als een chaotische bende. Zeg maar: de Duitse LPF. Als dat gebeurt kunnen ze een goed resultaat bij de volgende verkiezingen wel op hun buik schrijven -- zéker als Petry een nieuwe conservatieve partij opricht die de strijd moet aangaan met AfD.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer