segers tweedekamer

Ha! CU-Kamerlid Voordewind tart VVD: 'Het ligt niet voor de hand dat Jeanine Hennis terugkeert in Rutte III'

Geen categorieokt 05 2017, 9:00
Hier gaat de VVD niet blij mee zijn.
De eerste ruzie van Rutte III is een feit. En dat voordat het kabinet officieel gepresenteerd is. De veroorzaker? Joël Voordewind, Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie.
In gesprek met NPO Radio 1 liet Voordewind zich namelijk ontvallen dat het wat hem betreft totaal "niet voor de hand ligt" dat Jeanine Hennis terugkeert als minister in het nieuwe kabinet. Nou is dat voor de gemiddelde Nederlander natuurlijk niet meer dan logisch aangezien Hennis er een enorme puinhoop van maakte op Defensie en daags geleden gedwongen werd tot af te treden vanwege het fiasco in Mali, maar in politiek Den Haag denkt men daar net een beetje anders over. Als het aan de VVD ligt komt Hennis mogelijk namelijk wél terug.
Ja, dat is gek omdat ze volstrekt incompetent is gebleken, maar voor Haagse maatstaven is het niet meer dan normaal. Zo rolt het partijkartel nu eenmaal: competentie doet er niet toe. Wat telt is of iemand loyaal is aan De Grote Leider. Bij de VVD is dat natuurlijk Mark Rutte. En ja, Hennis is altijd loyaal geweest aan Rutte. Die zal haar daar dus voor willen belonen -- zo niet met een mooie post als burgemeester dan als minister op een ander departement.
Eerder noemde Thierry Baudet het voor de camera's van De Dagelijkse Standaard al "schandalig" als Hennis zou terugkeren als minister. "Ik hoop dat ze niet terugkeert in een volgend kabinet, want wat ze gedaan heeft, waar ze verantwoordelijk voor geweest is, dat kan niet. Dat kan gewoon echt niet. Je moet dan dus niet terugkeren als ‘nu even aftreden, straks weer minister worden’. Dat zou schandalig zijn," zei de voorman van Forum voor Democratie tegen DDS-correspondent Maurits Oussoren.
Voordewind is het daar dus mee eens.
Helaas voor hem zijn de overige partijen, en dan met name de VVD, niet blij met zijn uitspraak. Als echte Haagse politicus heeft Voordewind daarom meteen alweer pas op de plaats gemaakt. Zo is het nu opeens "een zaak van de fractievoorzitter" in zijn ogen.
Misschien. Maar ondertussen heeft hij het natuurlijk al gezegd. Als Hennis nu wél terugkeert betekent het dat de ChristenUnie gezichtsverlies lijdt. Maar doet ze dat niet, dan geldt dat juist voor de VVD.
Kortom, Voordewind heeft door open en eerlijk te zijn het eerste relletje van Rutte III gecreëerd. Nu gaan we kijken wie er als winnaar uit komt: de corrupte, incompetente en lachwekkend hypocriete VVD, of de ChristenUnie.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten