Knettergekke steward zet Max Verstappen terug van de derde naar de vierde plek

De FIA: Ferrari International Assistance.

Gisteravond werd de Grand Prix van Amerika gereden. Het was een schitterende race, zeker omdat Max Verstappen weer eens liet zien dat hij écht het grootste talent van de Formule 1 is — en dan niet alleen nú, maar misschien zelfs wel het grootste talent van de afgelopen tientallen jaren.

Max begon op plek 16. Hij was bestraft omdat hij voor de zesde keer dit seizoen een nieuwe motor nodig had. Geen probleem, dacht, Max, dan ga ik gewoon iedereen inhalen. En ja, dat lukte hem nog bijna ook. Met nog één rondje te gaan reed hij op de vierde plek rond en had het er alle schijn van dat hij de nummer van dat moment, Kimi Raikkonen van Ferrari, weleens kon inhalen.

En ja, in de allerlaatste ronde lukte dat inderdaad. Max zat kort achter Raikkonen en schoot er ineens langs. Dahaaaaag, Kimi! Steek die in je zak!

Max kwam uitgelaten over de finishlijn. Zijn teambaas schreeuwde felicitaties over de intercom, Max zelf schreeuwde van vreugde. Wat een resultaat: van p16 naar p3, en dat helemaal op eigen kracht.

Vervolgens liep naar binnen met een grote grijns op zijn gezicht. Sebastian Vettel en Lewis Hamilton feliciteerden hem met zijn fantastische resultaat. Maar toen kwam Kimi Raikkonen er ineens bij staan. Wat was er aan de hand, vroeg Max zich af? Toen werd hem verteld dat een knettergekke steward hem een straf van vijf seconden had gegeven omdat hij “even naast de baan reed” toen hij Raikkonen inhaalde. Daardoor was Max’ eindpositie dus vierde en moest hij weer naar buiten.

Hoofdschuddend liep Max weg. Hij kon het nauwelijks geloven — en dat gold ook voor Raikkonen. Die leek allerminst blij met zijn onverdiende podiumplek en zette zijn zonnebril niet eens af. Geen glimlach, niets. Raikkonen wist dat hij niet derde maar vierde was geworden.

Nadien kwam Max tekst en uitleg geven voor de camera’s van Ziggo Sport. Daar ging hij geheel helemaal los. Zo noemde hij de steward in kwestie terecht “een mongool” en zei hij dat hij hoopt dat er volgend jaar niemand komt opdagen bij de Amerikaanse Grand Prix.

Max was niet de enige die woedend was. Zelfs andere teams, en dan met name Niki Lauda van Mercedes, konden het ook nauwelijks bevatten. Lauda noemde Max’ inhaalactie “volkomen normaal” en voegde toe dat iedere coureur op een gegeven moment wel even een beetje langs de baan reed. Dat kan gebeuren, punt. Het gaat erom dat je niet hele delen van het circuit afsnijdt om tijdvoordeel te behalen. Daar was hier geen sprake van.

Daarom gaat Mercedes deze idiote beslissing aankaarten bij de FIA, de internationale organisatie verantwoordelijk voor de Formule 1. Lauda wil er namelijk voor zorgen dat zoiets nooit meer gebeurt.

Ook Red Bull Racing, het team van Max zelf, accepteert dit niet. Het team gaat in beroep en wil de derde plek van Max dus gewoon terugeisen. Het is nog maar de vraag of dat lukt, zo’n organisatie als de FIA neemt het bijna eigen op voor de eigen mensen (wat in dit geval betekent: de stewards). Maar goed, ze moeten het natuurlijk proberen. En wie weet, misschien levert het wél wat op.

Ondertussen zijn heel veel mensen verontwaardigd dat Max deze idiote tijdstraf heeft gekregen. Zoals Giedo van der Garde tegen De Telegraaf zegt was het “een mega-actie” en was hij gewoon sneller omdat Raikkonens banden totaal versleten waren. Daar komt nog eens bij dat Hamilton de snelste ronde neerzette tijdens de kwalificatie “met vier wielen buiten het circuit,” dat Sebastian Vettel tijdens de race een inhaalactie had “met vier willen buiten het circuit,” maar dat Max Verstappen de enige is die gestraft wordt. Knet-ter-gek.

De racewereld staat hierdoor op zijn kop. Fans, commentatoren, de pers én andere teams vinden deze beslissing van de steward ronduit belachelijk.

Helaas heeft Max daar niets aan. Zijn derde plek is hij kwijt. Dan kun je nog wel bij de FIA roepen dat het zo niet kan en de steward in kwestie ter verantwoording roepen, maar die podiumplek is weg.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

11 reacties

 1. dark hole

  Wat een lap tekst over een non-issue! Is er een overproductie van komkommers ofzeau?

  1. Rust

   Het is wel lekker weer om een buitenrit te maken met mijn paard.

   1. corfo

    @ Rust.
    Had ik eigenlijk ook wel willen doen, maar ik ben momenteel niet in NL, kom wél weer terug natuurlijk, al was ’t alleen maar om tegen links te ageren !
    Maar uhh……..mijn paard is onlangs geslacht, licht gezouten en dun gesneden, zodoende zit ik de komende jaren ruim in de paarden-rookvlees.
    Waar ik nu verblijf (Oostenrijk) een heerlijk en zéér veilig land met een a.s. rechtse regering; trouwens bij vele supermarkten staan “vluchtelingen” bij de toegangs/uitgangsdeur teneinde je munt uit het ’t karretje te mogen ontvangen, dus eigenlijk bedelaars. Maar ik verwacht dat dit een aflopende zaak zal worden met een nieuwe regering !!

 2. Adriaan

  @Michael, volgens de lezing van de steward reed Verstappen niet ‘even naast de baan’. Het reed met vier wielen naast de baan en het reglement zegt dan dat er strafseconden worden gegeven. In dat geval volkomen gerechtvaardigd. Jij zult waarschijnlijk ook hoog van de toren blazen als je een bekeuring krijgt voor 4 kilometer te harde rijden. 50 is de limiet. 54 is te hard. Punt. Uit.

 3. Arnoniemuss

  Een steward maakt een waarnemingsfout, dat begrijp ik. Scheidsrechter s doen dat ook wel eens. En wie niet? Wat ik niet begrijp is dat dit een indicatie is voor knettergekte. Feitelijk vind ik die interpretatie van de redaktie knettergekker dan de beoordelingsfout van de steward. Komkommer tijd?

 4. Knopper

  Scheidsrechters en F1 waar heb jij langs de lijn gelegen ,jammer genoeg niet in de bocht waar max zijn superieure kwaliteit de Ferrari het spiegeltje liet zien

 5. Knopper

  Ik weet niet zeker maar volgens mij heeft Hamilton zo de snelste kwalificatie neergezet, kan me vergissen natuurlijk misschien heeft poethin de kwalificaties beïnvloed via Social-Media

 6. Knopper

  Donker gat, F1 is werelds donkere gaten waar ik mij zeker niet wil begeven zijn maar tijdelijke gaten die je via jou uitspraken waarschijnlijk buiten proporties op kan rukken naar echte darkholes maar daarmee zak ik in de shit en niet in de future, halve gare poep prater!

 7. Knopper

  Max future heb ik gek

 8. Knopper

  Max Verstappen ,max Verstappen Maximaal verstapt dat heb je gedaan ,Max is een kampioen ,en zijn vader mag ik niet zo ,max ag ik dat niet aanrekenen

 9. Knopper

  En toch respect voor Jos met zoeen vrouw ,word maar lekker jaloers

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.