Koning nu ook ingelicht over de formatie: is een Koning eigenlijk nog wel nodig?

Misschien dat ik een beladen onderwerp raak, of een impopulair standpunt inneem, maar ik ben eigenlijk wel klaar met het Koningschap en het Koninklijk Huis. Met alle respect voor de leden van de Koninklijke Familie, niets negatiefs tegenover hen, maar de institutie van de monarchie is eigenlijk wel klaar.

Vandaag is de Koning ook ingelicht over alles met betrekking tot de formatie. Tot 2012 had de Koning nog een actieve rol in de formatie met het benoemen onder andere van de informateur en de formateur, maar tegenwoordig moet hij alleen nog maar ingelicht worden. Alle institutionele drempels erbuiten gelaten, wat heeft de Koning eigenlijk nog voor toegevoegde functie in het formatieproces? Als de Koning, als Staatshoofd, alleen nog maar ingelicht wordt, als formaliteit, dan heeft het al helemaal geen zin meer. Als er wel cruciale elementen worden besproken of adviezen worden aangenomen van de Koning, dan heeft het Staatshoofd dus wel invloed op het proces en dat moeten we ook weer niet willen.

Ik begrijp het heel erg goed, de Koning is een verbindende factor en de meerderheid wil het Koningshuis behouden, maar is het eigenlijk nog wel juist? De symboliek is er zo goed als af, de Koninklijke familie is een soort eerste onder de gelijken geworden. Vroeger was het veel formeler en had het, symbolisch gezien, essentiële waarde voor het land en de democratie. Nu moet alles ‘lekker gewoon’. Heel sympathiek, natuurlijk, maar het haalt wel de scherpe kantjes van het ‘symbolische gezag’ van de Koning eraf.

In de democratie is de rol van de Koning ook al zo goed als uitgehold, dus daar is het ook niet meer voor nodig. Het lijkt louter nog een concept te zijn waar we aan gewend zijn geraakt met een verbindende waarde. Dat is niet zo heel moeilijk in een land waar saamhorigheid, verbinding en kernwaarden ingeruild zijn voor polderpragmatisme. Helaas.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

29 reacties

 1. HaZ

  Dit is nou een vraag die middels een referendum aan de Nederlanders voorgelegd zou moeten worden. Ben trouwens benieuwd wat onze koning zelf zou stemmen……

 2. DolleDries

  De meeste landen kunnen zonder en draaien prima.

 3. Ben Zine

  Dikke Willie is een aardige en sympathieke man, maar volkomen overbodig.

 4. Floris

  “Het lijkt louter nog een concept te zijn waar we aan gewend zijn geraakt met een verbindende waarde.”
  —————————————————————————–
  Zelfs die verbindende waarde zie ik niet en daar heeft de arrogante Beatrix hoogstpersoonlijk voor gezorgd.

  Zij koos vol voor links, voor de multicul (denk aan haar reactie op de moord op Van Gogh) en liet Maxima inburgeren door de extreemlinkse Andeé van Es.

  Ik ben nooit een monarchist geweest maar als ik het wel was dan zou ik me verraden voelen. Toen bijna alle linkse partijen de monarchie af wilden schaffen hield rechts de monarchie op de been. Men kreeg stank voor dank.

  En toch zijn er nog steeds rechtsen die de Oranjes op handen dragen…

  1. Ben Zine

   Ik kan me nog herinneren hoe Beatrix tijdens haar inhuldiging op 30 April 1980 bij binnenkomst in de Nieuwe Kerk een vette knipoog gaf aan Joop den Uyl, het heulen met links door de Oranjes is vanaf die dag begonnen. Beatrix en Claus waren kinderen van de jaren ’60, allebei zo links als de pest.

    1. Floris

     Claus was dat zeker. Beatrix is het pas later geworden, deels door Claus, deels uit opportunisme.

     De Oranjes zijn overlevers. Ze zullen met alle winden meewaaien om op de troon te kunnen blijven.

 5. Punt50

  Yep, terug naar de republiek. Weg met die nep-oranje’s. Maar eerst nog even hun gestolen centjes inleveren.

 6. Kiliaan Noppen

  Het is een curieus gegeven dat rechtspopulisten moord en brand gillen als je ons slavernijverleden, ons zwarte koloniale geschiedenis en Zwarte Piet ter discussie wilt stellen maar de rijke Oranjetraditie van ons Koningshuis net zo makkelijk door het toilet willen spoelen.

  1. Punt50

   Pleurt toch op randdebiele moslima

   1. Kiliaan Noppen

    Sterk argument weer, Punthoofd.

    🙂

  2. Floris

   “de rijke Oranjetraditie van ons Koningshuis”
   ————————————————————–
   Het staat er echt.

  3. sjun

   Dat lijkt me uitstekend verklaarbaar:
   Zwarte Piet staat bekend als hulpvaardig, beleefd en hardwerkend rolmodel met humor;
   Slavernij leverde in die tijd nog meerwaarde terwijl nu intussen bekend verondersteld mag worden dat gewone Nederl;anders bepaald een slavenbestaan hebben geleid dat zwaarder was dan dat van de schreeuwende nazaten wier overtuiging het lijkt te zijn dat hun overgrootouders maar meteen voor hen erbij gewerkt hebben.

   De Oranjes kunnen natuurlijk best in deeltijd verhuurd worden aan Duitse betaalstaten met nood aan symboolpolitiek. Men lijkt daar echt gecharmeerd te zijn van de realitysoap rondom de familie. Zo kunnen de kosten van het Koningshuis in de hand gehouden worden terwijl de baten ervan eveneens voortduren.

   1. Kiliaan Noppen

    Sjun spreekt over de financiële kosten en baten van het Koninshuis.

    Pijnlijker kan de verloedering in het denken over onze geschiedenis niet worden geïllustreerd.

    1. sjun

     Tijdens de Republiek had Nederland zijn beste jaren. Er is dus niet per se een koningshuis nodig om de Nederlandse identiteit van dominee/koopman in stand te houden. Sterker nog: Hadden we Willem I tijdig zijn congé gegeven dan waren Nederland en België nog verenigd en hadden we nu een confederatief Europa gezien waarin een belangrijker rol voor Nederland was weggelegd dat die van Joris Goedbloed de pinautomaat.

    2. Floris

     In 1702 overleed de laatste nakomeling van Willem van Oranje kinderloos. Daarmee was zijn huis uitgestorven.

     Wat daarna kwam stelde geen reet voor. Over verloedering gesproken.

     1. Kiliaan Noppen

      Floris woont al 30jaar niet meer in Nederland en meent het recht en het inzicht te hebben zich stellig uit te laten over de Oranjetraditie en het Oranjegevoel in Nederland.

      Hij wil niet in Nederland wonen en vindt de symboliek die ons land een nationale identiteit geeft uiteraard onzin, hoe zou hij daar iets van kunnen begrijpen?

     2. IJscoman

      Dopper heeft een armzalig dieptepunt bereikt en spuit nog slechts baarlijke nonsens die kant noch wal raakt.

      Als oranjeklant met feesthoedje is Kiliaan uiteraard diep gekwetst door elke afwijkende mening over Het Koninklijk Huis En De Koninklijke Oranje Traditie.

      Het profiel en dossier van brave burger Dopper vult zich tot in de kleine details.

     3. Kiliaan Noppen

      De reactie van IJsco bevat, zoals meestal, geen enkel inhoudelijk argument.

      Wat komt deze inhoudelijk zeer beperkte debater hier doen, vraag je je af.

     4. Floris

      De autist Dopper kan maar niet begrijpen dat iemand die in het buitenland woont inzicht kan hebben in de “Oranjetraditie”.

      Tja, beter kan de man z’n eigen onvermogen niet aantonen. Hij is te licht voor de inhoudelijke discussie.

     5. IJscoman

      Kiliaan Noppen heeft nog geen antwoord gegeven op de vraag in een andere draad inzake zijn stelling dat GeenStijl op de rand van een faillissement staat.

      Begrijpelijk, want het rondstrooien van lasterlijke leugens is als agitpropper zijn belangrijkste doel, waarna hij er vervolgens als een haas vandoor gaat.

     6. Floris

      “Het profiel en dossier van brave burger Dopper vult zich tot in de kleine details.”
      ——————————————————————–
      Ik heb begrepen dat hij jaarlijks koningsdag viert in het gezelschap van Guus Geluk en dat ze dan samen met tranen in hun ogen op de gezondheid van de koning een oranjebittertje drinken.

    3. IJscoman

     Voor Kiliaan Noppen speelt in “het denken over onze geschiedenis” de uitverkoop van ons land aan de islam geen enkele rol. Dat vindt hij wel okay.

     1. Kiliaan Noppen

      Dat klopt, IJscoman, het idee van “uitverkoop aan de islam” is namelijk ridicule waanzin.

    4. Floris

     – Koning Willem I, op de troon gezet door de Engelsen na het Congres van Wenen kwam zo arm als een kerkrat in Scheveningen aan maar stierf schatrijk. Hij legde de basis voor het enorme vermogen van de Oranjes. We kunnen hem Willem de Graaier noemen.

     – Koning Willem II werd gechanteerd vanwege homoseksuele escapades. Zelfs z’n vrouw vond hem een watje. Iets behoorlijks op bestuurlijk niveau heeft hij nooit gepresteerd.

     – Koning Willem III was een h*erenloper, potloodventer en leed aan syfilis. Zijn bijnaam was Koning Gorilla vanwege z’n agressieve uitspattingen. Het is overigens onwaarschijnlijk dat hij de vader van Wilhelmina is. De Oranjes hebben altijd geweigerd dit via DNA tests te laten onderzoeken.

     – Wilhelmina was een autoritaire tante, maar verder valt er weinig over te zeggen. Behalve dat haar vent ook al een h*erenloper was.

     – Juliana kwam niet onsympathiek over maar liet zich in met een Jomanda-achtig figuur als Greet Hofmans. Het is de vraag of ze ze allemaal wel goed op een rijtje had. Ook haar keus viel op de verkeerde. Bernhard was een egoistische schoft die er zelfs geen been in zag om bastaarden te verwekken.

     – Over Beatrix is al het nodige gezegd.

     – Koning Pils is een dommige man die het beste z’n mond kan houden want dan is de kans groot dat er een stommiteit uit komt.

     Tot zover de “rijke Oranjetraditie van ons Koningshuis” waar Doperwt zo over roemt.

 7. Guus Geluk

  Ik zie in de huidige situatie geen verbetering ten opzichte van de vorige werkwijze. De koning had wellicht evenzeer diezelfde informateurs, verkenners en formateurs aangewezen. Nu doet het parlement dat na een debat: over die debatten gesproken, het eindeloze gooien van modder over de formatie, in een debat, is geen verbetering.

  Wellicht had de koning, met het gezag als leider der natie, eerder een doorbraak kunnen forceren. Nu zat de formatie in een impasse.

  Ten laatste zie ik wel degelijk de waarde van het koningschap in. Ten eerste is de koning een symbool van verbinding; het volk stroomt elke koningsdag weer toe om de Oranjes een fijne verjaardag toe te wensen. Ten tweede is het een traditie binnen ons land, tradities moeten we koesteren en niet kapotmaken. En ten derde is het alternatief, een presidentiële republiek, niet beter. De koning is meer populair dan een president ooit zou kunnen zijn.

 8. vikingkiowa

  Alle macht aan de koning, één gezicht, één bevel…de regering moet knielen en sidderen als hij ze op het matje roept en uit naam van het volk, hun antwoorden afwegen bij het volk !!..opdat hij ze per direct uit functie kan plaatsen of zorgt voor een puur signaal. Duidelijkheid in wie wij nederlanders zijn, wat we willen uitdragen en wat we gaan worden !! Dat we weer trots mogen zijn op ons verleden, ook omdat ons en hun heden er heel anders had uitgezien..dat we onze zelfvergaarde rijkdom best willen delen, maar niet zomaar weggeven…één volk, één koning, eenheid in democratie leidt tot duidelijkheid…iets wat al jaren niet meer in nl bestaat.

 9. Ecoshaarlem

  Dat Rutte de grootste gladjanus in de politiek is, is algemeen bekend, niet vergeten de 1000,00 Euro en het referendum van het maffia verkwanseld heeft en nog veel meer, maar dat hij zich verlaagd om als minister president, de naam van een parlementslid bewust te verbasteren, geeft aan dat hij in het nauw zit!

 10. MMerlijn

  Totaal overbodig. Het kost de staat miljoenen om het koningshuis overeind te houden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.