Links beleid op haar best: Arnhem zet hele milieuzone op touw voor... 800 auto's

Geen categorieokt 25 2017, 16:00
Daar zullen je belastingcentjes maar naartoe gaan.
Het kalifaat De gemeente Arnhem van Ahmed Marcouch draait weer eens op volle toeren. Als eerste grote beslissing onder de heerschappij van de PvdA-burgemeester - sinds 1 september aan de macht daar in de Gelderse stad - wordt een milieuzone opgetogen voor diesels. Want: vervuilend enzo.
Voor alle diesels? Nee: alleen voor oude diesels van vóór 2004.
Daarmee is het veruit de strengste klimaatwaanzinzone van het land: in andere steden geldt een verbod voor dieselauto's van vóór 2001. Volgens de gemeente moet dat de luchtkwaliteit in de binnenstad aanzienlijk gaan verbeteren. Maar eh: is dat wel zo?
Nou, nee dus. Het verbod geldt immers enkel voor diesels van vóór 2004, en gek genoeg zijn er anno 2017 niet zo bijster veel mensen die nog in zo'n oud ding rijden. In Arnhem zijn het er nog zo'n 800. Zelfs in de huidige situatie is dat een totaal verwaarloosbaar aantal, en dat wordt alleen maar onzinniger naarmate de tijd vordert: tegen de tijd dat die zone eenmaal ingesteld is - "uiterlijk januari 2019" - zijn dat er mogelijk alweer enkele honderden minder, want helaas geldt ook bij auto's: ze gaan niet eeuwig mee.
En dat is natuurlijk ook precies het probleem van alle milieuzones: ze zijn allemaal binnen de kortste keren volstrekt overbodig, zelfs als ze al iets zouden uithalen qua luchtkwaliteit - maar dat terzijde. In Rotterdam bijvoorbeeld mogen alleen benzineauto's van ná 1 juli 1992 de stad nog in: het aantal auto's dat zó oud is, is verwaarloosbaar. Binnen enkele jaren kunnen die gebieden van klimaatgekte dan ook weer worden opgeheven.
Tot die tijd mogen de Arnhemse, Rotterdamse, Utrechtse en Haagse - en indirect alle Nederlandse - wél even de portemonnee trekken om die boel op te zetten. De kosten: zo'n 12 miljoen euro destijds in Rotterdam en Utrecht. Cent voor cent opgestookt in de linkse kerk!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten