Nedermarokkaanse Studio Voetbal-redacteur: ‘Amrabat moet voor Marokko kiezen, hij is een Marokkaan!’

Waarom Sofyan Amrabat voor Marokko moet kiezen, aldus Nordin Ghouddani, redacteur van Studio Voetbal? Simpel: hij is een Marokkaan die toevallig in Nederland woont.

Nordin Ghouddani heeft een column geschreven voor de radicaal-linkse Volkskrant, waarin hij uitlegt dat Feyenoord-speler Sofyan Amrabat wat hem betreft voor eens en altijd moet kiezen voor het Marokkaanse nationale elftal. Nou is Amrabat geboren en getogen in Nederland, maar volgens Ghouddani maakt dat helemaal niets uit. Als puntje bij paaltje komt is hij namelijk op de eerste plaats een Marokkaan. Niet een Nederlander.

“Weet je wat wellicht de belangrijkste reden is om voor Marokko te kiezen? Amrabat is een Marokkaan.”

Vervolgens komt Ghouddani met een jankverhaal over dat die vieze vuile witte Nederlanders Marokkaanse Nederlanders altijd discrimineren. De bijzonder goede Schoolezing van Sybrand Buma zou daar een uitstekend voorbeeld van zijn:

Laten we gewoon zeggen waar het op staat. Als we precies in dat hokje passen, waar eigenlijk niemand in past, zijn we Nederlander, maar anders niet. Dus je geloof, je cultuur, je identiteit uit het raam gooien, ja dan ben je Nederlander, als je ‘geluk’ hebt. Dat bewees eerder deze maand CDA-leider Buma met zijn H.J. Schoolezing. De boze burger is een gewone Nederlander die telkens tegen een muur oploopt, zei Buma. Wie is die gewone Nederlander? Kan die ook zwarte krullen hebben, misschien een tintje?

Natuurlijk beweert helemaal niemand — en zeker Buma niet — dat die ‘gewone Nederlander’ geen zwarte krullen kan hebben of “misschien een tintje.” Mijn dochter heeft een tint. Dat maakt haar niet minder Nederlands.

Nee, wat iemand “geen Nederlander” maakt is niet zijn huidskleur of religie, maar zijn houding. Ghouddani ziet zichzelf als Marokkaan. Lees maar:

“Vraag aan diezelfde mensen wat ze zien als ze mij zien. Een Nederlander of een Marokkaan? Ik durf te wedden dat de ruime meerderheid zal zeggen: ‘Dat is een Marokkaan!’

En ja, dat ben ik ook, maar ook een trotse Tilburger en heel gelukkig in Nederland.”

Weer dat slachtofferschap gemengd met een eerlijke opmerking: hij vindt zichzelf Marokkaan. Dat hij in Nederland woont is min of meer toeval. Hij is daar gelukkig, maar dat is het dan wel.

Gewoon omdat het kan gebruikt Ghouddani vervolgens een patriottisch argument om Amrabat naar het Marokkaanse elftal te slepen:

“Sofyan, maak de juiste keuze en maak ons trots. Samen met je broer naar het WK in Rusland waar we geschiedenis kunnen schrijven! Ik wens je veel wijsheid toe, maar maak je keuze met je hart!”

Hartstikke leuk hoor, die Marokkaanse trots. En ja, een trotse Marokkaan kan prima in Nederland wonen, werken en vakantie vieren. Maar waarom heeft zo’n man ook een Nederlands paspoort? Alleen Nederlanders hebben daar recht op. Je weet wel, dat zijn van die mensen die zich daadwerkelijk Nederlander voelen in hun hart. Ghouddani doet dat duidelijk niet en hoopt (en gelooft!) dat ditzelfde voor Amrabat geldt. Ze zijn allebei geboren en getogen in ons land, maar er een échte band mee hebben en zich als Nederland identificeren? Nee. Nu niet, nooit niet.

Prima. Niemand die je het land uitflikkert. Je bent welkom in Nederland, net zoals talloze Nederlandse expats in andere landen wonen zonder dat ze het paspoort van dat land hebben aangevraagd. Maar je bent dan wel welkom als de gast die je je duidelijk voelt. Lever je Nederlandse paspoort in en kies écht voor Marokko. Want wat Ghouddani en zijn vrienden nu doen is van twee walletjes eten. Heel hard roepen dat ze weinig met Nederland hebben (behalve dan dat ze het er heel fijn vinden), maar in gedrag én gedachtewereld 100 procent Marokkaans zijn.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

17 reacties

 1. HaZ

  Sofyan Amrabat (Blaricum, 21 augustus 1996) is een Nederlands voetballer die bij voorkeur als middenvelder speelt. PUNT.
  Dat dit nu opgerakelt wordt heeft alles te maken met de knullige wijze van Blind en van Basten hoe er werd omgesprongen met Hakim Zyech. Typisch Nederlands om daar (alweer) een soap van te maken. Ben het eens met Advocaat: Laat Amrabat eerst maar eens bewijzen dat ie voor een langere tijd van toegevoegde waarde is voor Feyenoord en laat de uiteindelijke keuze lekker aan Amrabat zelf.

 2. Feit

  Prima, van mij mag elke Marokkaan voor Marokko uitkomen. Ik vind dat elke Nederlander voor Nederland uit moet komen.

  Als je maar weet dat Nederland jouw groot gemaakt heeft, terwijl Marokko geen toekomst kon bieden voor je. Tenminste voor je familie die hier kwam huisvesten.

  1. Blue monday

   hetgeen een feit is.

 3. Blue monday

  haha…”radicaal linkse volkskrant” ….

  tis een waardeloze krant, maar radicaal links zijn ze zeker niet.

  Verder moet die columnist vooral niet zo hoog van de toren schreeuwen.
  Laat die voetballer zelf bepalen of hij wel zo boos zou moeten zijn op Nederland.

  Gewoon een gefrustreerde gek die denkt dat hij anderen kan beinvloeden in het maken van een keuze….godbeter over voetbal!

 4. Bloem

  “En ja, dat ben ik ook, maar ook een trotse Tilburger en heel gelukkig in Nederland.” daar gaat het verhaal al mank “trotse Tilburger” als dat het referentiekader is. Tilburgers zijn hele fijne en vriendelijke Nederlanders, doch de stad is geen aanblik waardig.

 5. buitenbeentje

  “Lever je Nederlandse paspoort in.”

  Ooit heeft iemand mijn paspoort gestolen en wat denk je, toen ik een nieuwe ging halen was ik nog steeds Nederlander. Zo staat het namelijk in Nederlandse computers. Dat (peperdure) boekje heeft daar niets mee te maken

 6. Nog1

  Michael zegt dat de columnist zichzelf een Marrokaan vindt. Maar dat heeft niets met vinden te maken, hij IS Maerokaan, net als hij ook Nederlander IS. Hij is beide.

  Nergens zegt de columnist dat hij alleen Marrokaan is. Het is Michael die dat, in weerwil van de feiten doet.

  Daarnaast stelt de columnist dat Amrabat voor Marroko moet kiezen omdat veel Nederlanders hem toch niet accepteren als Nederlander omdat ze hun mening om zijn uiterlijk baseren.

  Zelf ben ik het daar niet mee eens, hij moet gewoon schijt hebben aan dommerikken en kiezen wat hij wil. Althans wanneer hij moet kiezen, wat.nog niet aan de orde is omdat hij helemaal niet geselecteerd is.

  1. Thjum

   ” Daarnaast stelt de columnist dat Amrabat voor Marroko moet kiezen omdat veel Nederlanders hem toch niet accepteren als Nederlander omdat ze hun mening om zijn uiterlijk baseren.”

   Dat is juist, veel jonge en succesvolle Marokkanen voelen zich niet welkom in Nederland. Dat is een pijnlijk gegeven waar we ons voor zouden moeten schamen.

   1. Feit

    Verreweg de meeste succesvolle Marokkanen voelen zich hier super thuis, Kafir Domper. Daarom zijn ze succesvol. Het zijn de Marokkanen die zich hier niet redden, die voelen zich hier niet thuis. Je weet wel die opgeschoren bontkraagjes met nep Gucci tasjes die de straten terroriseren.

    En Marokkanen moeten zich schamen daarvoor, niet de tolerante Nederlander.

    Altijd weer de omgekeerde wereld met die Kafir Domper. Vermakelijk!

    1. Nog1

     @ feit

     Dat lijkt me niet juist als ook succesvolle voetballers zich dermate niet thuis voelen dat ze voor het Marokkaans elftal kiezen.

     Als ook succesvolle politici aangesproken worden op het feit dat men ook Marokkaan is.

     Veel kritiek die alleen geldt voor een deel van de Marokkanen wordt immers op alle Marokkaanse Nederlanders gericht. Bv dat Marokkanen meer crimineel gedrag vertonen geldt niet voor de vrouwen (toch de helft van het totaal) maar dat weerhoudt maar weinigen om deze kritiek ook op de vrouwen te mikken.

   2. Ni28

    Hoe zou dat komen. Andere nationaliteiten hebben veel minder problemen mee, misschien omdat ie zich beter aanpassen. En mochten zij niet integreren hebt je ook geen last van hun. Dus zit nu niet alle schuld op de Nederlanders af te schuiven. Moslims hebben ook hun verantwoordelijkheid in deze waar zij niets mee doen. Zij willen geaccepteerd worden zonder dat zij integreren en dat zegt hun partij nu openlijk. Dat lukt dus niet dat is al in vele jaren bewezen. En toch blijven zij komen voor de centjes. Die maken kennelijk alles goed.

 7. Obiwokekenobie

  Volgend mij exporteert Marokko enkel ellende. Zonder de westerse samenleving had meneer Sofyan nooit zoon dikke boterham met voetballen kunnen verdienen. In plaats van trots te zijn deel te kunnen nemen aan die samenleving keren ze zich er steeds verder van af.
  Ga lekker terug als hier toch alles kut is.

 8. trampoline

  Tuurlijk, Amrabat is een Marokkaan, net als alle andere Marokkanen in Nederland. Behalve als het gaat om rechten, eisen, uitkeringen, etc; dan zijn ze ineens Nederlander.

 9. Ni28

  In naam van integratie, een Marokkaan moet niet bij een Nederlandse club spelen maar uitsluitend een Marokkaanse.

 10. Parestado4

  Groeten uit Morocco!

 11. Burgermans

  Ik ben het wel met hem eens. Je kunt niet én Nederlander zijn én Marokkaan.

  1. Kiliaan Noppen

   Buitenbeentje en Floris menen dat ze wel Belg en Nederlander kunnen zijn, ook al wonen ze al 30 jaar niet meer in ons land.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.