Nieuwe slachtoffers gevonden! Studenten. Met een burnout.

Yes, de NOS heeft een nieuwe groep slachtoffers gevonden!

Zoals iedereen onderhand wel weet is links dol op slachtofferschap. Als mensen ook maar een beetje aannemelijk kunnen maken dat ze door iets of iemand geslachtofferd zijn is links meteen verliefd. Van de zwarte medemens tot moslims en van vrouwen tot homoseksuelen. Iedereen is zielig. Nou ja, behalve de blanke heteroseksuele man, natuurlijk, die moet zijn bek houden. Vuile onderdrukken.

Hoe dan ook, bij de NOS hebben ze nu een nieuw slachtoffer gevonden: de student. Volgens de staatsomroep zijn er namelijk steeds meer studenten die last hebben van… een burnout. Nee dat is geen grap, de NOS meent het serieus. De omroep heeft zelfs een poster girl gevonden die de boodschap dat studenten hartstikke zielig zijn maar wat graag wil uitdragen.

“Op een bepaald punt denk je: het zou makkelijker zijn als ik hier niet ben. Maar ja, de volgende dag word je wakker en dan gaat het wel weer. Dus dan ga ik maar weer doen wat ik van plan was.”

De NOS voegt toe dat ze al twee jaar last heeft van haar “burn-out.” Toch had ze daar tot het artikel op de site van de NOS nog niet over gesproken met haar ouders. Nu dus wel, want die kunnen er nu niet meer omheen.

Volgens de NOS hebben Jip en haar lotgenoten een burn-out omdat ze het graag te goed willen doen.

Om het punt te onderstrepen, dat studenten dus hartstikke zielig zijn, komt de NOS met wat cijfermateriaal. Want ja, dan lijkt het in ieder geval heel wetenschappelijk allemaal:

Uit onderzoek van de landelijke studentenvakbond (LSvB) blijkt dat ongeveer drie op de vier studenten vaak of zelfs heel vaak emotioneel uitgeput zijn. Zij voelen zich moe door het studeren en hebben daardoor weinig energie. Meer dan één op de drie studenten (34,6 procent) heeft een verhoogde kans op een burn-out. Ter vergelijking: voor de werkende, gezonde bevolking is dit percentage slechts 14,6 procent.

 

Oké jongens, kunnen we hier nu meteen mee ophouden? Weet je wat Jip moet doen? Ophouden met zeuren. Ze studeert. Ze heeft helemaal geen mogelijkheden gehad om al vanaf haar 21e een ‘burn-out’ te hebben. Dat ze het druk heeft en moe is wil ik best geloven, maar een burn-out? Flauwekul.

Een student met een burn-out is een contradictio in terminis. Het is aanstelleritis pur sang. Het ergste wat wij als samenleving kunnen doen is hun gehuilebalk bevestigen door ze serieus te nemen als ze verklaren dat ze er helemaal doorheen zitten. Opzouten zeg. In Afrika zijn jouw leeftijdsgenoten elke dag 18 uur aan het werk om eten en drinken te kunnen kopen (of verbouwen) voor zichzelf en hun gezin. Navy Seals slapen vaak helemaal niet, werken zich kapot, reizen in het midden van de nacht op een vreselijke manier naar hun einddoel, komen helemaal kapot aan, moeten dan nog weet ik hoeveel kilometers lopen (lees: rennen), waarna ze, als ze oververmoeid zijn, aankomen bij hun doel waar ze vervolgens voor hun leven moeten vechten.

En jij hebt een ‘burn-out’ omdat je a) boeken moet lezen en b) naar feestjes gaat?

Houd. Toch. Op.

Echt. Generatie snowflake is weer bezig hoor.

Dit is werkelijk totale gekkigheid. Ga eerst maar eens echt aan het werk. Houd dat 25 jaar vol. Dan mag je dan eventueel klagen over een mogelijke burn-out. Tot dat moment kan je niet eens een burn-out hebben. Het enige wat je mogelijk wél heb is een aandachtsverslaving. Misschien dat een therapeut dáár iets aan kan doen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. Feit

  Gewoon een weekje niet zuipen en blowen en je burn-out is weer weg.

  Slappe hap.

  Als een roedel wolven een zwakkeling ziet, dan bijt ze hem dood. Zo blijft de roedel gezond. De mens doet precies het tegenovergestelde. Ze kweken en prijzen zwakzinnigen.

  We gaan hier aan onderdoor. Het roer MOET om!

 2. marco1

  Jaja dat studeren is een hard bestaan vandaar er veel een jaartje tussen uitgaan om te gaan rugzak vakantieen. Hebben ze nodig en ook dik verdient na al dat harde werken.

 3. Pedrito

  Jip heeft wellicht een studentikoze black-out veroorzaakt door te feestelijk gebruik van DPP (Drank. Poeders en Pillen) !

 4. Christina

  Het enigste wat die gasten doen is feesten en zuipen!
  Als jullie het nu eens alleen bij jullie studie houden krijg je ook geen `burn out`!
  Ik woon in een stad van heel veel studenten, en ook in mijn buurt wonen veel studenten, en het is alleen maar party time bij die gasten!
  Minder zuipen en jointjes draaien, misschien dat het dan nog goed komt, en anders weer lekker naar pappie en mammie gaan en wachten tot je volwassen bent!

 5. Betoverd Konijn

  Beste mensen, dit is te kort door de bocht, volgens mij.

  Uiteraard zijn er veel studenten die er ongezonde gewoontes op na houden. En het zal best dat een deel daarvan zich niet fit gaat voelen, of ‘oververmoeid’ is. En het zal best dat een deel daarvan (onterecht) claimt een burnout te hebben, of onterecht het stempel opgedrukt krijgt.

  Bij een deel van de lieden met een burnout is echter wel degelijk iets aan de hand. Een toestand die lijkt op depressie, met een chronisch gebrek aan energie daaraan toegevoegd. Dat de medische wereld de toestand nog niet (exact/met zekerheid) kan beschrijven en behandelen, is geen bewijs dat er hier niks aan de hand is. Men weet helaas nog lang niet alles, zeker op het gebied van de psychiatrie.

  Ik ken twee mensen die de conclusie ‘burnout’ te horen hebben gekregen. Zij doen al jaren rustig aan, maar de klachten blijven. Jullie vermeende link met een zekere levensstijl is daar dus géén verklaring. Tevens hebben zij 0 incentive om zich ‘aan te stellen’. Hun levens zijn er niet leuker, makkelijker of interessanter op geworden, en noodgedwongen moeten zij hun dromen vergeten (dan wel bijstellen), en sommige hobby’s opgeven.

 6. Sanne0931

  Beste Michael,

  Je weet duidelijk niet waar je over praat. Ik ben zelf 24 jaar, student en ja ik heb een burn-out. Een burn-out gaat niet om aanstellerij. En nee, dit komt ook niet door naar feestjes te gaan en veel te zuipen zoals jij het beschrijft. Maar door jarenlang over grenzen te gaan. Na een schoolweek van 40 uur dus nog 20-40 uur te werken, elke dag te sporten, sociaal leven, vrijwilligerswerk en ga zo maar door. Dit is wat de maatschappij tegenwoordig van jonge mensen verwacht en veel studenten, waaronder ik willen passen binnen dit ‘perfecte’ plaatje. Door mijn burn-out heb ik zes maanden niets gekund, ik kon zelfs niet lopen waardoor ik letterlijk mijn bed niet uitkwam. En dit noem je aanstellerij? Mensen zijn juist de mensen die maar door blijven gaan en wanneer het niet gaat? Nog langer, en als het dan echt niet meer gaat? Nog een keer. Totdat het lichaam letterlijk opgeeft. Verdiep je er eens in zou ik zeggen. Want echt, ik wens zelfs jou dit niet toe.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.