Nu al onrust bij ChristenUnie: Kamerlid Joël Voordewind niet te spreken over afspraken over kinderpardon

“Joël Voordewind, publiekelijk voorvechter van een ruimer kinderpardon, schudt zijn hoofd. Zijn vurige wens is gestrand in de onderhandelingen.”

Hoewel het debat gisteren het langst duurde bij de VVD — de quasi-liberale fractie ging pas om 23:30 akkoord met het regeerakkoord — vond het echte debat plaats bij de ChristenUnie. De reden? Kamerlid Joël Voordewind was er absoluut niet over te spreken dat zijn belangrijkste punt, een ruimer kinderpardon, gesneuveld is in de onderhandelingen. Zijn reactie op dat slechte nieuws was te zien voor alle journalisten die bij de Betlehemkerk in Den Haag stonden. Daar sprak de ChristenUnie-fractie met elkaar in een bijgebouw. Wat ze niet wisten was dat alles zichtbaar was voor journalisten.

In de gesprekken met onderhandelaars Gert Jan Segers en Carola Schouten maakte Voordewind verschillende keren duidelijk dat hij absoluut niet blij was met dit onderdeel van het akkoord. Hij schudt met zijn hoofd. Gooit zijn armen dramatisch in de lucht. Het is dan al twintig voor acht, meer dan een half uur nadat de CU dacht klaar te zijn en met een verklaring wilde komen.

Voordewind gaat door. Eén keer is een ander CU-Kamerlid aan het woord, maar de urenlange vergadering draait om hem en het kinderpardon. Hij zet zich er al tijden voor in dat kinderen van uitgeprocedeerde asielzoekers niet zo snel worden uitgezet. Dat punt is er dus niet doorheen gekomen in de onderhandelingen. Maar voor Voordewind is dit niet alleen belangrijk punt in politiek-ideologisch opzicht, maar ook spiritueel. “Laat de kinderen tot mij komen.”

Ondertussen had Segers er duidelijk wel genoeg van. Ja, hij begreep dat het moeilijk was voor Voordewind, maar er zat niets anders op. Geen schijn van kans dat CDA en VVD akkoord gaan met verruiming van het kinderpardon. Nu niet, en waarschijnlijk nooit niet. Ook de voorlichter van de ChristenUnie is er klaar mee. Hij gebaart tijdens de vergadering naar buiten: de journalisten staan al lange tijd klaar, Joël. Toe nou!

Voordewind is er niet van onder de indruk. Hij bladert nog eens door zijn papieren. Praat weer met Segers. En Schouten. Het gaat maar door. Pas om vijf over acht geeft Voordewind dan toch toe. Maar van harte gaat het niet. Sterker nog, Schouten voelt zich geroepen om hem in haar armen te sluiten, puur om te laten zien dat ze hem begrijpt en weet dat dit ontzettend moeilijk voor hem was.

Segers heeft beduidend minder begrip. Die neemt een slokje water en bereidt zich voor om zijn verklaring te geven. Tegen journalisten geeft hij toe dat het een “intensieve” bespreking was. Dat kun je wel zeggen ja. Even had het er zelfs alle schijn van dat Voordewind het akkoord mogelijk tegen zou houden.

Nu niet. Maar omdat dit kabinet op een meerderheid van één schamele zetel berust kan Mark Rutte zich alweer opmaken voor een paar bijzonder zware jaren, en moeten wij ernstig rekening houden met vervroegde verkiezingen. Nu al, ja.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

41 reacties

 1. Ni28

  En zo is het gegaan bij de overige partijen ook. De VVD voor de huurwaardeforfait kon al niet door de beugel bij de prominenten van die partij. Een akkoord omdat er een akkoord moest komen. Onderlinge ruzies zullen de meeste tijd kosten en tot regeren komen zij niet. Toch nog een meevaller. De enige mogelijke.

 2. Guus Geluk

  Iedereen moet compromissen sluiten en dat begrijpen ze bij de ChristenUnie ook.

  Belangrijkste is dat Voltooid Leven voorlopig van de baan is.

  En de schamele meerderheid? Rutte gaat hoogstwaarschijnlijk steun zoeken bij de oppositie: deals sluiten. In Rutte II deed hij eveneens zaken met de oppositie, de C3.

  1. Henk-Jansen

   Het is nog maar de vraag of dat gaat lukken… Want de oppositie is tot nu alles behalve enthousiast gebleken over het regeerakkoord…

   1. Guus Geluk

    Ik vermoed dat Rutte, evenals in diens vorige kabinetten, de steun gaat vragen van wat extra zeteltjes. Denk hierbij aan de geestverwant van de CU, de SGP, of de ouderenclub van 50PLUS.

  2. Ni28

   Mensen zullen nog snakken naar Voltooid leven, met Rutte III gaat de ellende voor de ouderen gewoon door. Met medewerking van christenen. Geloof nooit een christen.

   1. Guus Geluk

    Heb je niet vernomen dat Rutte III meer dan een miljard vrijmaakt voor de ouderen, Ni28?

   2. J.C.

    @Ni28

    “Geloof nooit een christen”.

    Gruijters (een van de oprichters van D66) zei het zo: “Als ik een christen-democraat een hand heb gegeven, tel ik altijd even mijn vingers na”.

  3. J.C.

   @Guus Geluk

   “Rutte gaat hoogstwaarschijnlijk steun zoeken bij de oppositie: deals sluiten. In Rutte II deed hij eveneens zaken met de oppositie, de C3”.

   En nu zitten we dus met de gebakken peren. In feite heeft iedere partij, die Rutte II met haar deals, zogenaamd in het belang van Nederland, in het zadel hebben gehouden, geen recht van spreken meer………(ik denk vooral aan Denk, 50+, Groen Links, PvdD, SGP, SP en PvdA). Zullen ze er weer in trappen, wat den je Guus Geluk?

   1. Guus Geluk

    “in het zadel hebben gehouden,”

    Deals sluiten met de coalitie hoeft niet per se te betekenen dat je de coalitie in het zadel houdt.

  4. Nasrani

   Compromissen sluiten lukt ze aardig, principes uitspreken ook maar je aan je principes houden is wat lastiger. Dat mag met deze huichelaars wel duidelijk zijn. Ik spreek de hoop uit dat dit kabinet snel aan zijn einde komt.

   1. Guus Geluk

    Nee, Nasrani. De christelijke en liberale partijen namen het verkiezingsprogramma mee en hebben vervolgens uitvoerig onderhandeld. Het resultaat is een christen-liberale coalitie tussen de partijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie.

    Inmiddels hebben de confessionele partijen het zover gekregen dat er een stop komt op de Wet Voltooid Leven. Dat was een breekpunt van de ChristenUnie. Het lijkt erop dat Segers woord heeft gehouden.

    Ik spreek de hoop uit dat dit kabinet de volle rit uitzit. Aangezien Rutte een verbindend premier is, schat ik die mogelijkheid hoog in.

   2. Guus Geluk

    Nasrani antwoordt niet meer.

    Ik vrees dat hij hier alleen maar komt om belletje te trekken.

 3. J.C.

  Bericht voor de coalitie:

  Een regeerakkoord is geen rechtvaardiging voor kiezersbedrog!!!!!

  1. Henk-Jansen

   Zo werkt ons politieke systeem nou eenmaal. Als we dat willen veranderen is er een 2/3 meerderheid nodig in de staten-generaal.

   1. J.C.

    @Henk-Jansen

    “Zo werkt ons politieke systeem nou eenmaal”.

    Mee eens, maar kiezersbedrog is iets anders dan water bij de wijn doen. Zoals de PVV terecht stelt: voor Rutte III is het beleid “eigen volk laatst” en dat is uit geen van de verkiezingscampagnes van de 4 betrokken politieke partijen (D66, VVD, CDA en CU) duidelijk naar voren gekomen.

    Misschien is het interessant om minutieus na te gaan op welke gebieden/ met welke beloften of suggesties de 4 betrokken partijen met dit regeerakkoord kiezersbedrog hebben gepleegd…………

    Bijvoorbeeld:

    De VVD: uw hypotheek staat bij de VVD als een huis!

    1. Guus Geluk

     Daar heeft de VVD inderdaad moeten inleveren, J.C. Net als de ChristenUnie heeft moeten inleveren wat het kinderpardon betreft en voor D66 gaat Voltooid Leven in de koelkast. Zo werkt ons politieke systeem: compromissen en water bij de wijn.

     Let hier dat alle partijen ook iets hebben binnengehaald.

     1. J.C.

      @Guus Geluk

      “Zo werkt ons politieke systeem: compromissen en water bij de wijn”.

      We stellen dus vast dat het Nederlandse volk accepteert dat een coalitie kiezersbedrog pleegt en noemen het tegenwoordig “compromissen en water bij de wijn”. Al het eerbare is in de laatste decennia opgeschoven.

      Voorbeeld: christenen, die geen moeite meer hebben met het knoeien met embryo’s (in feite nepchristenen, die nu zullen betogen, dat ze er wel moeite mee hebben, maar ja water bij de wijn. Oneervolle onzin natuurlijk.

     2. Guus Geluk

      Nee, er is geen sprake van kiezersbedrog. Er is sprake van intensieve onderhandelingen en het sluiten van compromissen.

      Ik ben ervan overtuigd dat embryo’s een gevoelig onderwerp is binnen de confessionele politiek, maar er moest een compromis worden gesloten. D66 heeft immers toegezegd voorlopig de Wet Voltooid Leven te willen parkeren, iets wat ongetwijfeld heel gevoelig ligt binnen de kring van de vrijzinnig liberalen.

      Onderhandelen, uitruilen en compromissen sluiten. Nederland coalitieland.

     3. J.C.

      @Guus Geluk

      “D66 heeft immers toegezegd voorlopig de Wet Voltooid Leven te willen parkeren, iets wat ongetwijfeld heel gevoelig ligt binnen de kring van de vrijzinnig liberalen”.

      D66 heeft hiermee nul,nul toegezegd.

      Als je toestaat dat er met embryo’s geknoeid mag worden, dan doe je geen water bij de wijn, maar pleeg je kiezersbedrog. Je geeft iets weg, wat je helemaal niet weg mocht geven van je kiezers. De mens, die op de stoel van God gaat zitten….

     4. Guus Geluk

      Jawel, J.C., want de Wet Voltooid Leven gaat voorlopig op de lange baan. Dat is een compromis tussen de christelijke en liberale partijen. Zoals er dikwijls compromissen worden gesloten.

      Ik vrees dat je niets begrijpt van ons coalitiesysteem.

   2. IJscoman

    Simon Wim Dopper neemt iedere dag van de week een nieuwe nickname aan. Voor vandaag, dinsdag, is dat ‘Henk-Jansen’.

    Ben benieuwd wat zijn woensdagse nick wordt.

    1. Kiliaan Noppen

     Je vergist je, IJsco, maar dat zijn we van je gewend.

 4. DolleDries

  Iedere echte christen met een geweten wat ze propaganderen met hun religie zou moeten walgen van dit nieuwe kabinet.
  Het is te hopen voor ze dan hun god ook een pluche zitter is anders ziet het er daarboven somber voor ze uit.

 5. fusilier

  God schrijf je met een hoofdletter alstublieft.

  1. J.C.

   @fuslier

   “God schrijf je met een hoofdletter alstublieft”.

   Dat hangt ervan af. Bijvoorbeeld: Rutte III aanbidt (half)god Zeus = de EU

   Zeus kan net als elke demon (afgeleide van Satan) van gedaante veranderen (bijvoorbeeld in een stier), wordt door velen gezien als een god, maar is geen god, dus met een kleine letter g.

   Er is maar 1 God, God van Israël. Met een hoofdletter in dit geval.

  2. IJscoman

   God schrijf je niet met een hoofdletter, maar met dt: godt.

 6. Bloem

  Ieder volk krijgt wat het toekomt. In dit geval krijgt het Nederlandse volk Rutte 3. Klagen heeft geen zin, u heeft hier met z’n allen voor gekozen. Probeer er dus de komende 4 jaar maar mee te leven.

  1. Punt50

   Nee, onjuist, de kiezer heeft deze samenstelling NIET gekozen.

   1. Bloem

    Mensen die willens en wetens op de gevestigde pluche partijen stemmen, weten op voorhand dat deze partijen zich nu en in de toekomst niet aan verkiezingsbeloften houden. Een stem op VVD kan altijd uitmonden in een coalitie met een partij met tegengestelde belangen zoals Groenlinks, SP, PVDA of D66. Politici van deze partijen zouden hun ziel aan de duivel verkopen wanneer hen dat uitkomt.

    1. Punt50

     @ Bloem

     Ik zie uw opmerking en terecht. Het zou niet zo moeten zijn dat de 2de partij van NL omzeild kan worden. Dat is structureel mis in NL.

   2. swetsnek

    Als je de VVD 32 zetels geeft dan heeft de kiezer gekozen Punt50 ,hoe zeer dat ook doet mensen zijn veelal politiek bewusteloos zal ik maar zeggen

 7. Punt50

  Het wringt, piept en kraakt nu al…

 8. Viertel

  Joël Stinkteenuurindewind doet ook weer een duit in het zakje. Maar haalt niets uit. Joël is altijd al een kansloos figuur geweest. Spuit 11 geeft modder…

 9. Pjotter

  Punt 50@ Het wringt, piept en kraakt, eerder voorspelde ik dat deze 4 de doodskist van hun kabinet aan het timmeren zijn, ik de bloemen reeds besteld voor de ter aarde bestelling.

  1. Kiliaan Noppen

   Laat me raden, Pjotter, en als dit Kabinet al na een paar maanden is gevallen komt en er vitaal Kabinet van PVV en FvD?

   🙂

   1. IJscoman

    Als het uitgeknepen belastingvee eindelijk eens een keertje progressief zou durven te stemmen, zou er een frisse wind door Nederland kunnen waaien. Maar ze zijn bang. En laten zich liever uitmelken en uitbenen door een plastic etalagepop die ons land verkwanselt aan Brussel.

 10. Peter Loosduinen

  Wat vindt de heer Joël Voordewind van het feit dat de moeder van Howick en Lily de Nederlandse belastingbetaler 750.000 Euro heeft gekost ?
  Moeten Howick en Lily niet als de sodemieter naar Armenië worden gestuurd ??
  Joël Voordewind houdt van christenen !!
  In Armenië wonen ze !
  Bye Bye Howick. Dag Lily !

 11. Bes Tolen

  Het is al geruststellend dat de meerderheid van de CU niet zo geschift is als Voordewind. Mijn idee dus. Ik denk er wel eens aan hoe het in tijden van grote nood gaat, dat wil zeggen als er massaal honger wordt geleden. Zoals in het Duitsland van 1923 toen mijn grootouders van moeders kant het land na wat jaren daar gewerkt te hebben, moesten verlaten. Naar Nederland omdat ze de Duitse nationaliteit niet hadden. Zo ver is het nu nog niet in (Duitsland of) Nederland maar lieden als Voordewind brengen grote noodoplossingen wel naderbij. Voordewind zal ze wel racistisch, zoiets, vinden maar de politiek van lieden als Voordewind, hun politiek is wel (mee) de oorzaak van latere grote problemen.

 12. J.C.

  Als de fractievoorzitters een concrete vraag gesteld wordt over de inhoud van het gepresenteerde regeerakkoord Rutte III, vervallen zij in vaagheden als: door dit regeerakkoord krijgen we beter onderwijs, een beter milieu, een betere veiligheid, een betere zorg en gemiddeld genomen gaat iedereen er op vooruit…..

  Wat dit laatste betreft: als een fors groot deel van de koek gaat naar een kleine groep (rijken) en wat er daarna over blijft naar de grote overblijvende groep, kan het best zo zijn dat iedereen er gemiddeld op vooruit gaat, maar dat wil niet zeggen iedereen er ook echt op vooruit gaat (alleen gemiddeld wel). De verdeling is dan zeker niet eerlijk. De rijken krijgen behoorlijk meer, de armen veel minder. Voorwaar ik zeg u, dat Jezus Christus het met deze gemiddelde verdeling zeer oneens is.

  Wat heb je gewonnen als je als politieke coalitiegenoot van Rutte III veel kruimels krijgt toegeworpen, op voorwaarde dat je je ziel inlevert? Het antwoord op deze vraag is wat er bij de totstandkoming het regeerakkoord van Rutte III gebeurt is. (De PvdA kan er uit ervaring over meepraten wat er dan met je gebeurt……..).

 13. Anna

  “Kinderpardon”???? Gezins en Familiepardon. Kinderen misbruiken om hele families te laten profiteren van onze goed opgezette verzorgingsstaat. Waarom moeten al die mensen uit niet westerse landen hier komen wonen/leven. Waarom niet in regio/ landen met eigen normen,waarden en religie? Waarom kunnen moslims uit islamitische landen allemaal in Europa komen wonen? Wat is hiervan de reden?

 14. Jan van Kampen

  Wat je ziet in de visie van Joel Voordewind is de eenzijdigheid.
  Dat is domweg de tijdgeest: eenzijdige Zwart-Wit schema-achtige goedbedoelde ideeën navolgen en promoten. Diederick Samson had precies dezelfde manier van ongebonden handelen.
  Natuurlijk moeten we kinderen uit arme landen helpen en steunen! En we moeten barmhartig zijn voor de vreemdeling! En voor kinderen speciaal! Maar dat is één zijde van de zaak. Je kunt niet barmhartig zijn zonder kader en nazorg. Het lijkt net als bij Samson op een manier van ‘’fiat justitia et pereat mundus’’. Wees barmhartig en laat je land maar vollopen met vreemde culturen. En de woorden van Voordewind ”laat de kinderen tot Mij komen” zijn niets anders dan uit zijn verband gerukt biblicisme.

  In de christelijke ethiek zal Voordewind zich beroepen onder de onderstaande Bijbeltekst:
  ‘’En wanneer een vreemdeling bij u in uw land als vreemdeling verkeren zal, gij zult hem niet verdrukken’’. Joel wil graag mensen helpen en het christendom uitbreiden door middel van het kinderpardon. Maar dat is zeer eenzijdig en kan geen goedkeuring vinden in een christelijk landsbestuur. Er staat immers in datzelfde gedeelte ‘’Enerlei wet zij voor den ingeborene, en den vreemdeling, die als vreemdeling in het midden van u verkeert’’.

  Wat is het christelijke standpunt omtrent vreemdelingen en vluchtelingen?
  a. Ieder volk heeft zijn eigen plaats op de aarde. Dat is de orde, daar behoort men toe!
  b. Wanneer de vreemdeling onder u verkeerd wees voor hem of haar barmhartig en daarop dient hij of zij zich te voegen onder de normen van uw land.

  Het christendom stelt: wees solidair en barmhartig naar de vreemdeling, echter de vreemdeling dient zich te voegen naar de normen geldig in het land waar men als vreemdeling verkeerd.
  Het land voegt zich niet naar de vreemdeling!

  Onderstaande Bijbelgedeelten ondersteunen het bovenstaande:
  Gedeelten Exodus, Leviticus, Numeri en Deuteronomium, vrij vertaalt
  De wetten door Mij gesteld, zijn voor u en de vreemdeling die onder u verkeert. U zult de vreemdeling geen overlast doen en hem niet onderdrukken, want u bent een vreemdeling op aarde.
  En wanneer een vreemdeling bij u als vreemdeling verkeerd, zal hij ook meedoen met de feesten die de Heere heeft ingezet, de vreemdeling zal ze ook houden, want ze gelden voor u en de vreemdeling.
  Als de vreemdeling mee doet aan de feesten door de Heere ingezet, zo zal de vreemdeling geheiligd worden, hij doet af al zijn oude godsdiensten en komt op net als u. De vreemdeling zal net als u in uw land verkeren op dezelfde wijze en dezelfde rechten om dwalingen en onrusten te voorkomen. Op de rustdag zal iedereen rusten van zijn werk, dat is een dag om aan de Heere uw God te denken, dit geld voor u, de vreemdelingen, uw werknemers en uw dieren, u zult vrolijk zijn en deze dag wijden.
  Wie andere goden aanhoud, en niet de HEERE alleen, die zal terug gezonden worden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.