Rapport: Nederlandse autoriteiten schatten niet goed genoeg in of verkrachters weer gaan verkrachten

Na de ontvoering van Anne Faber zijn er heel veel mensen die vraagtekens zetten bij het beleid omtrent verkrachters en andere zedendelinquenten. Dat is ook terecht, blijkt uit een rapport van Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen.

Alhoewel heel dit rapport niets te maken heeft met Anne Faber en haar ontvoerder Michael P., schept het wel licht op hoe de autoriteiten te werk gaan. Michael P. heeft in zijn kliniek veel vrijheid gekregen en mocht op een gegeven moment ook weer op vrije voeten de samenleving ingaan. Bij veel van dit soort zaken wordt er niet goed genoeg beoordeeld of iemand ook daadwerkelijk weg mag en kan:

In Nederland doen gedragsdeskundigen in 22 procent van de rechtszaken een uitspraak over het recidivegevaar van een verdachte zonder ook maar enige wetenschappelijk onderzoek te hebben gebruikt. En wanneer ze dat wel doen, is dat niet leidend bij het advies wat ze geven aan de rechter. Dettmeijer: ,,Gedragsdeskundigen en reclasseringswerkers kunnen niet voorspellen of iemand zal recidiveren. Niemand kan immers in de toekomst kijken. Daarom is het gebruiken van een wetenschappelijke methode zo belangrijk.”

In het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten worden er meer wetenschappelijke methodes gebruikt die beter kunnen voorspellen of iemand de fout in kan gaan. Dit hoeft trouwens niet met de medewerking van de zedendelinquent, waar dat nu in Nederland wel het geval is.

Het is sowieso al moeilijk om menselijk gedrag te voorspellen, aangezien de intelligentere zedendelinquenten er alles aan kunnen doen om mensen te overtuigen dat ze weer gezond zijn en de samenleving in kunnen. Die manipulatie kan je moeilijk ontdekken en iets tegen doen als zo iemand vrij wil komen. de risico’s zijn altijd erg groot, maar het is in elk geval duidelijk dat er nu sowieso te weinig wordt gedaan om een goede inschatting te kunnen maken.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

27 reacties

 1. Burgermans

  Eens een verkrachter, altijd een verkrachter. Een verkrachting gebeurd nooit per ongeluk of bij vergissing maar is altijd het gevolg van een misdadige persoonlijkheid.

  1. DolleDries

   Het komt veel voor in religieuze kringen dus de jaren hersenspeling kunnen dit ook vormen.

  2. Bloem

   Eens een dief altijd een dief?
   Bovendien, hij die zonder zonde is werpe de eerste steen.

   1. PMG

    Een dief is heel iets anders!
    Dit is duidelijk dwangmatig, de dader weet dat hij fout bezig is maar zet door. Hij houdt total geen rekening met slachtoffer en eventuele gevolgen voor slachtoffer, hemzelf en omgeving. En in het ergste geval gaat hij nog een stap verder en vormoord het slachtoffer, uit lust of om ontdekking te vermijden.
    Dit valt niet te genezen met medicijnen of een gesprekje! Dit is een afwijking!
    Opsluiten voorgoed of castreren! (ik meen zelfs dat een kinderverkrachter / moordenaar in Zwitserland zich op eigen verzoek liet castreren en zodoende vrij kwam en toch weer toesloeg!)

 2. Becker

  De artikelen van Lars scheppen veel licht.

  🙂

 3. fusilier

  Deze daders zijn ziek in hun hoofd, een normaal mens doet zoiets niet. Er is maar 1 straf wat je kunt opleggen dan , dat is gevangenis straf met T.B.S voor onbepaalde tijd zonder kans op tussentijds verlof. De rechter hebt hierin gefaald, en is medeplichtig.

  1. Becker

   Deze daders zijn ziek in hun hoofd, een normaal mens doet zoiets niet. Er is maar 1 straf die je dan kunt opleggen, dat is gevangenisstraf met T.B.S voor onbepaalde tijd zonder kans op tussentijds verlof. De rechter heeft hierin gefaald en is medeplichtig.

   1. Vit

    De bek valt me open eerlijk waar.

    1. Becker

     Lees mijn tekst even in relatie met de tekst erboven, vit, en begin niet zo vroeg met drinken.

     1. corfo

      @ Becker.
      Wat ben jij een ongelooflijk zieke figuur !!
      Ik dacht nog wel dat je cum-laude geslaagd was voor de B.L.K.O.
      Blijkt dus niet zo te zijn.
      Achterbakse figuur !!

     2. Vit

      Vit is met een hoofdletter halve tamme.

     3. Becker

      Ik heb je niet zo hoog zitten, vit.

     4. Vit

      Hee da’s toevallig.

   2. Vit

    Ps, Maar wacht ff behalve als het moslims zijn toch?

 4. fusilier

  De longstay afdeling van Veldzicht in balkbrug daar horen deze beesten thuis.

  1. corfo

   @ fusilier.
   Die afd. in Veldzicht te Balkbrug is té humaan voor dat soort beesten.

 5. Two Ravens Black Kettle

  De oplossing is eenvoudig.
  Persoonlijk verantwoordelijk maken.
  De rechter, de pierlala’s van de OM, de behandelaars.
  Mocht zo’n zwijn in herhaling vallen dan wordt de rechter, de Pierlala en de behandelaars automatisch medeverantwoordelijk en krijgen dezelfde gevangenisstraf als het in herhaling gevallen zwijn.
  Rechters zouden ook gekozen moeten worden voor beperkte duur.
  Daarnaast dienen alle behandelcentra in rijke wijken geplaatst moeten worden waar de rechters, aanklagers, advocaten en behandelaars wonen (hetzelfde geld overigens voor AZC’s).
  Mocht het zwijn in herhaling vallen dan is er immers een kleine kans dat geen onschuldige wordt verkracht en vermoord maar een mededader onder het motto; Boontje komt om zijn loontje.

  1. Ben Zine

   @Ravens
   Volledig mee eens. Wat ik persoonlijk nog beter zou vinden dan gevangenisstraf is een financiële boetedoening van de falende rechter, falende mensen van het OM en falende behandelaars naar de nabestaanden van het slachtoffer toe. Met andere woorden: Smartegeld. En dan geen symbolische fooi, maar bedragen vanaf minimaal tweehonderdduizend euro. Pluk ze maar kaal, die knetterlinkse D66 magistraten (weet je nog, rechter Frans Bauduin die Fortuyn’s moordenaar liet wegkomen met 12 jaar) met hun riante salarissen in hun beschaafde villawijken. Als je die rooie rakkers aan hun portemonnee komt, dan moet je eens kijken hoe snel ze die dader=slachtoffer cultuur hebben afgeleerd.

  2. PMG

   Infantiele reaktie. Je blijft bij behandelcentra. Opsluiten, voorgoed! En als dat je niet past: verdelgen! Een kerel die zijn kwak kwijt moet kan dat zonder problemen op meerdere manieren doen!

 6. Ni28

  De hele rechtspraak in Nederland moet op de schop. Minder bureaucratie en meer daadkracht jegens de criminelen. En meer bescherming voor de nette burger.

  1. corfo

   @ Ni28.
   Niet alléén de rechtspraak is zo rot als een mispel, óók politie en Openbaar Ministerie kunt aan daaraan toevoegen.
   Ach, teveel in dit landje is rot tot op ’t bot, teveel om op te noemen.

 7. corfo

  Als er “deskundigen” in NL zijn op dit gebied, wie noemt hen dan “autoriteiten”?
  Het zijn beslist géén “autoriteiten”, autoriteiten zijn échte deskundigen die kennis van zaken hebben en géén figuurtjes die maar wat voor zich heen zitten te wauwelen en keer op keer de plank mis slaan ! Dat zijn niksnutten die vreten uit de Rijksruif !! Deze niksnutten “behandelen” delinquenten die bijna allemaal lijden aan dezelfde kwaal als de “behandelaar” : uitschot v.d. maatschappij die absoluut NIET denken aan de goedwillende bevolking maar juist hén opzadelt met die niet te genezen delinquenten.

 8. Rex Gildo

  Essentieel bij het straffen van zedendelinquenten is de veroordeling tot detentie in combinatie met TBS; een verkrachter moet dus verplicht behandeld worden en pas weer losgelaten worden in de maatschappij als er absoluut geen sprake kan zijn van recidive.
  Indien iemand ernstige gedragsstoringen blijft vertonen is levenslang ter beschikking van de Staat stellen de enige mogelijkheid.

 9. Wim Vreeswijk

  Bij twijfel moet je de bewuste verkrachter gewoon castreren. Dan krijgt hij hooguit een hoog stemmetje, maar dan hij geen vlieg meer kwaad, lijkt mij.

 10. Rosasolis

  Verkrachters zijn ziek, abnormale mannen, die gevangenis straf en tbs krijgen wegens hun wrede daden.
  Er moeten speciale tehuizen komen voor deze griezels, na hun straf. Met bewaking om
  te voorkomen dat zij helemaal vrij zijn, om het opnieuw te kunnen doen. Laat een
  bewaker hen begeleiden als zij boodschappen moeten doen, of ergens naartoe willen gaan voor een dagje uit. Maar nooit zonder een ervaren begeleider.

 11. Parestado4

  Hoe zo?Als iemand elke keer weer in een recidief valt moet hij gecastreerd worden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.