Steeds meer ouderen moeten gaan werken om te kunnen overleven

Geen categorieokt 07 2017, 20:00
Het is al jarenlang een onderwerp op de politieke agenda, maar echt serieus wordt er in de politiek niet mee omgegaan. Alleen partijen als de SP, PVV, of 50plus dringen aan op de armoede van ouderen. Toch is het zo dat nu twaalf procent van de ouderen moet werken naast hun AOW of pensioen.

Volgens de onderzoekers achter het rapport 'Werken met een AOW' is de versobering van de pensioenen een van de belangrijkste redenen waarom mensen als Jan en Lex niet kunnen rondkomen. Ook zien ze dat steeds meer zzp'ers tot deze groep behoren.

Ze maken zich zorgen. "We moeten ons afvragen of we deze trend wel willen. Willen we mensen verplichten om na hun pensioen door te werken of moet iedereen de vrijheid hebben om zelf te bepalen hoe zij hun pensioen invullen", zegt Fouarge. Toch moeten we volgens hem het probleem niet groter maken dan dat het is. Slechts 12 procent van de ouderen blijft doorwerken. "Jan Modaal gaat gewoon met pensioen. Het zijn vooral de laag- en hoogopgeleiden die blijven doorwerken."

Het laatste stukje zou ons gerust moeten stellen, maar steeds meer mensen komen de komende jaren in de AOW en hebben de pensioenleeftijd bereikt. De vergrijzing zorgt voor een groter probleem dan de onderzoekers ons nu doen schetsen. Ook zijn er veel meer ZZP'ers tegenwoordig, dus het is ook een toekomstig probleem waar we rekening mee moeten houden.
Ons collectief pensioensysteem is verouderd. We moeten een nieuw systeem hebben waarin elk persoon bepaalt hoe die zijn of haar pensioen invult. Sparen van tevoren? Prima. Niet sparen en langer doorwerken? Ook prima. Een collectief systeem werkt niet meer en zeker niet met de organisaties die elk jaar de waarde van de pensioenen naar beneden waarderen. Partijen als de SP, PVV, en 50plus denken de gepensioneerden te verdedigen door de pensioenleeftijd op 65 jaar te laten stellen, maar dat is niet betaalbaar en onrealistisch. We moeten naar een individueel systeem. Dat is voor iedereen uiteindelijk voordelig.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten