Túúúrlijk. Vader van Syriëganger Reda Nidalha: ”Hij kwam om te helpen, niet om te moorden!”

Het is inmiddels het go to-smoesje van iedere Syriëganger die weer op Nederlandse bodem is of zich voorbereidt op een glorieuze terugkeer: nee, ik was geen ISIS-strijder, maar alleen een hulpverlener. En wij, domme niet-islamitische Nederlanders, moeten die onzin maar gewoon geloven. De volgende spijtoptant die met de smoes komt aanzetten is Reda Nidalha, alias Abu Sumail al-Hollandi.

Je wordt er echt dood- en doodmoe van. Teruggekeerde ISIS-strijders die na aankomst op Schiphol weigeren verantwoordelijkheid te nemen voor hun afschuwelijke daden, maar in plaats daarvan bij hoog en laag beweren dat ze alleen in Syrië waren om daar de barmhartige hulpverlener uit te hangen. Geparafraseerd wat de meeste Syriëgangers in Nederland tegen de media of de rechtbank zeggen: ‘Afgehakte hoofden? Verkrachte vrouwen? Gesloopt cultureel erfgoed? Nee joh, dat waren andere Syriëgangers. Ik heb alleen maar baby’s geaaid en oude mannen hun dagelijkse pilletjes gegeven!’

En zo is het ook met Reda Nidalha. De jongen is (nog) niet terug in Nederland, maar zijn vader probeert alvast de rode loper uit te werpen voor zijn magnifieke terugkomst. Het straatje van zoonlief de ISIS-handlanger wordt helemaal schoongeveegd:

“Reda vertrok plotseling in mei 2014, net 19 jaar oud en niet gelovig opgevoed. Hij ging kinderen en verkrachte vrouwen helpen in Syrië, vertelde hij zijn zus aan de telefoon. Hij kreeg al snel spijt en probeerde weg te komen van IS, weet zijn vader. “Hij kwam om te helpen, niet om te moorden. Ik heb hem geholpen met vluchten. De derde keer is het uiteindelijk gelukt.”

Nidalha hoopt dat de Nederlandse overheid wel oog heeft voor de verschillen tussen de Syriëgangers. “Niet iedereen is met hetzelfde doel gegaan. Er zijn ook mensen gegaan om te helpen. Dat hebben Nederlanders vroeger ook gedaan in anderen landen. Zij zijn nu helden. Onze kinderen zijn nu terroristen.””

Dat lees je inderdaad goed: Nidalha senior presteert het om zijn zoon die op jihad ging een “held” te noemen, en zeker geen terrorist. Ik vraag me af hoe Koerden, vrouwen, yezidi’s en de inwoners van de nu compleet vernietigde steden Aleppo en Raqqa denken over dat statement. Al die buitenlandse strijders die het land naar de verdommenis hebben geholpen: helden, dát zijn het gewoon!

Een statement dat overigens – en eigenlijk behoeft het ook geen uitleg – aan alle kanten rammelt. Want diezelfde vader heeft het later wel over hersenspoelingen in België, contact met criminelen en knokken voor het door jihadisten overgenomen Vrije Syrische Leger. Je weet wel: allemaal typische hulpverleners-bezigheden, nietwaar?

Precies.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. DolleDries

  Moordenaars helpen is ook misdadig en maakt ze net zo schuldig.

 2. DolleDries

  Hij ging verkrachte vrouwen helpen ja en die zaten te wachten op een kerel
  Wat een onzin verhaal

 3. Nasrani

  Guusje en doppertje geloven dot ook hoor.

 4. HaZ

  Teruggekeerde ISIS-strijders die na aankomst op Schiphol weigeren verantwoordelijkheid te nemen voor hun afschuwelijke daden
  ——————————————————————————————
  Wat klopt er niet aan deze zin ?

 5. fusilier

  En hoe is dat te controleren dan, hoeveel mensen deze moslim klojo vermoord heeft. Ze liegen en bedriegen alles aan elkaar ,als het om hun eigen hachje gaat.

 6. henk vintage

  We hangen hem apart.

 7. Punt50

  Allemaal de kogel die knakkers, geen pardon.

 8. Steiner

  Je kan er om lachen,maar staan ze eenmaal voor de rechtbank dan is er natuurlijk weer geen voldoende bewijs voor wat ze daar allemaal uitgevreten hebben en lopen ze zo weer vrij rond.

  1. Nasrani

   Klopt, daarom maar hopen dat ze daar sterven in hun heilige strijd. Alles beter dan dat dit soort onkruid hier weer wordt losgelaten.

   1. Kiekebuhu

    Vertel het aan meneer Grapperhuis,de nieuwe baas van onveiligheid en injustitie,die zal erom schateren,nog harder dan Pinokkio.

 9. Jantje

  Moslims die liegen. Je verwacht het niet.
  Het komt niet eens bij die sneuneuzen op dat ze allemaal ook belogen zijn, want je mag liegen tegen ongelovigen. Hun voorvaderen waren ook ongelovig. Die hadden ook de keus: het kromzwaard in de nek of bekeren. De leugen heeft zich als een olievlek over de islam verspreid.

 10. Burgermans

  In die cultuur ontkennen ze altijd wat ze gedaan hebben.

 11. @Supermaharadja

  Die hele familie er dan maar uit knikkeren naar hun liefdevolle barmhartige zoon/broer…moet niet gekker worden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.