5 vragen aan… Pieter Omtzigt: “Er zijn parallelle samenlevingen in Nederland aan het ontstaan”

Pieter Omtzigt bij een hoorzitting van de Raad van Europa.
Foto: Pieter Omtzigt bij een hoorzitting van de Raad van Europa.

“In eigen wijken, met eigen (sociale) media en soms ook in een eigen taal. Verbindingen tussen die delen van de samenleving verdwijnen. Dat is gevaarlijk.”

Vandaag trappen we een nieuw vast item af genaamd “5 vragen aan…” In iedere aflevering stellen we dezelfde vijf vragen aan politici en bekende opiniemakers. Het verschil zit ‘em dus niet in de vragen, maar in de antwoorden. Iedereen wordt op precies dezelfde manier behandeld, of die persoon nou links of rechts (of ergens in het midden) is, en of we het als DDS zijnde vaak eens zijn met de persoon in kwestie of niet.

We beginnen de serie met vijf vragen aan… Pieter Omtzigt, Tweede Kamerlid voor het CDA.

DDS:
Waarom ging je de politiek in?

Omtzigt:
Als onderzoeker aan de universiteit besefte ik dat ik nog jaren onderzoek kon doen naar onder andere het Nederlandse pensioenstelsel in de Europese Unie. Maar ik heb daar politieke opvattingen over. Die pensioenen moeten privaat blijven, op afstand van zowel de Haagse als de Brusselse politiek. En dat kun je het beste in de Nederlandse politiek.

Na al die jaren vind ik het nog steeds een groot voorrecht dat ik volksvertegenwoordiger kan zijn.

DDS:
Toen je nét in het parlement zat, wat vond je toen het meest opvallend? Viel het mee of tegen? En op welke manier en waarom?

Omtzigt:
Toen ik net binnenkwam had ik echt een “Alice in Wonderland’ gevoel op heel veel zaken. Het parlement doet soms grote zaken op heel kleine zaken en stuurt veel te weinig op de grote dossiers. Waar willen we als samenleving naartoe? Hoe moeten pensioenen, zorg en sociale zekerheid eruit zien en houdbaar blijven?

Ik herinner me nog dat ik aan collega’s vertelde rond 2003, 2004 dat ik echt graag pensioenen wilde doen en dat ik het belangrijk vond dat wij in Nederland zelf verantwoordelijk zouden blijven voor ons stelsel. Dat leverde wazige reacties op: pensioenen zijn niet sexy, niet dagelijks in het nieuws (dit was voor de kortingen) en dus wat zoek je daar nu?

Hetzelfde lijkt nu weer te gebeuren over de toekomst van de Europese Unie. Er liggen vergaande voorstellen op tafel, maar het debat over wat we precies in de EU willen bereiken komt onvoldoende los.

Daarom heb ik de Raad van State om een advies gevraagd over de scenario’s: wat moet je doen om de Euro te behouden en te versterken? Wat gebeurt er als er landen uit de euro stappen? Hoe bescherm je de Nederlandse positie? Dat onderzoek verschijnt komende week.

Op 11 december organiseer ik samen met Renske Leijten (en namens de hele Tweede Kamer) een hoorzitting in Maastricht gmet onderministers uit meerdere landen (Duitsland, Frankijk en Hongarije zijn uitgenodigd), met experts. Juist omdat we voor ongelooflijk belangrijke keuzes staan het komende half jaar.

DDS:
Als je naar de Nederlandse samenleving anno 2017 kijkt, wat is dan ons grootste probleem?

Omtzigt:
De samenleving kent een aantal forse uitdagingen.

- De overheid is er, ondanks vele keihard werkende ambtenaren, er niet altijd voor de burger. We hebben ongelooflijk ingewikkelde mechanismes opgetuigd, die niet werken, omdat ze te ingewikkeld zijn.

- Er zijn parallelle samenlevingen in Nederland aan het ontstaan. In eigen wijken, met eigen (sociale) media en soms ook in een eigen taal. Verbindingen tussen die delen van de samenleving verdwijnen. Dat is gevaarlijk.

- Nederland heeft grote groepen migranten die onvoldoende geintegreerd zijn. We nemen bijvoorbeeld wel vluchtelingen op, maar die komen en masse in de bijstand. Daar ontstaat een cultuur door van uitkeringafhankelijkheid, geen participatie, die heel moeilijk te stoppen zal zijn.

- Jongeren hebben het moeilijker dan 15 jaar geleden: de studie is duurder, het is veel moeilijker een vast contract een betaalbare woning te vinden.

DDS:
Als je naar de Nederlandse samenleving anno 2017 kijkt, wat is dan onze grootste kracht?

Omtzigt:
Wij hebben een goed opgeleide bevolking, die hard werkt, veel vrijwilligerswerk in de eigen omgeving doet en zijn beste doet om de volgende generatie alle kansen te geven.

Als klein land doen we aantal dingen ontzettend goed: in de voedselproductie, in de high tech en in watermanagement. Wij hebben expertise en mensen voor vele van de uitdagingen waar we de komende vijftig jaar voor staan, zowel in Nederland als in de wereld.

DDS:
Stel: je mag één ding veranderen aan ons politiek systeem. Het maakt niet uit wat. Hoe klein, hoe groot ook. Wat zou dat zijn?

Omtzigt:
Ik zou 100 jaar teruggaan in de tijd. De wetten werden in commissies behandeld door kamerleden met expertise. Ze werden artikel voor artikel behandeld: doet dit artikel waarvoor het bedoeld is. Dat ambachtelijke werk is belangrijk. Goede uitvoerbare wetten betekent later minder problemen. Denk alleen al aan de belastingwetten.

En een tweede ding – je dacht toch niet dat je zo van mij af was: ik zou de Tweede Kamer meer recht op documenten geven. Ik heb de afgelopen jaren veel te veel zwartgelakte teksten gehad.
Kijk soms is vertrouwelijkheid noodzakelijk, bij defensie, bij justitie, maar nu is het vaak hard vechten om informatie boven tafel te krijgen.

Overigens is de EU daarin nog erger. Maar ook daarvoor komen we binnenkort met een initiatief. Let maar op!

Wij danken Omtzigt dat hij mee wilde werken aan dit nieuwe item!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

18 reacties

 1.   

  Michael Van Der Galien: de hoofdpagina van dit blog ligt er uit.

 2.   

  “Er zijn parallelle samenlevingen aan het ontstaan in Nederland.”
  Nou, nou, dát is toch wel schokkend hoor, Pieter Omtzigt.
  Die parallelle samenlevingen zijn NIET aan ‘t ontstaan, die bestaan al jáááren !
  De weldenkenden in dit landje weten dat ook al héél lang, dus…………..dit is géén écht nieuws; misschien wél voor de z.g. wegkijkers, moslim-knuffelaars enz.

  1.   

   @Corfo, maar hij zegt en benoemt het wel!

 3.   

  Goede vent, die Omtzigt maar die CDA……hoe kan dat samen?

  1.   

   @ Ni28.
   Inderdaad, de enige CDA-figuur waar ik respect voor heb.
   Ik vrees dat hij binnen afzienbare tijd elders een “belangrijke” functie aangeboden zal krijgen, bijv. het “EU-parlement” o.i.d., maar wel vér verwijderd van de NL-“politiek”.

  2.   

   CDA is een prima partij hoor. De meesten hier op dds (inclusief u) vinden echter alles wat met de politiek te maken heeft verschrikkelijk en hebben daarom ook een hekel aan het cda.

   1.   

    Het CDA is altijd een slappe hap geweest met figuren als Hanja Maij Weggen, Lubbers, oud-SS-er Aantjes en niet te vergeten de palestijnenknuffelende antisemiet van Agt. Een partij die zich alleen hard maakte voor boeren en het volk altijd alleen maar lastenverzwaringen heeft opgelegd.

   2.   

    @ Henk-Jansen,
    Hoe bedenkt u dát nou weer ?
    Ik heb géén hekel aan het CDA, maar wél aan bepaalde figuren binnen die partij.
    Als ik bijv. zie hoe Buma, nadat hij het “regerings”-pluche heeft bezet, plots begint te draaien betr. referenda e.d. dan zakt mij daar de broek van af (figuurlijk); als ik hem hoor wauwelen over Russische bedrijvigheid op internet e.d. krijg ik last van hetzelfde euvel, broek-afzakkerig weer; daar had hij n.l. over moeten beginnen toen het CDA in de oppositie zat. Ik vind Buma het toonbeeld van “draaierij en lichtelijke onbetrouwbaarheid”. Ik zeg dus niet dat het hele CDA uit dat soort lieden bestaat, Henk-Jansen, maar er lopen wél diverse van zulke typetjes rond.

   3.   

    @Henk-Jansen. Inderdaad ons CDA is een prima partij, nog steeds, na al die jaren.
    De CDA is Nederlands grote conservatieve partij! Wij houden van logisch denken met problemen, en goede plannen voor de toekomst te maken. Geen sensatie gedoe en uitspraken, maar als partij hard te werken aan huidige problemen om ze op te lossen. En steeds te vergaderen met collega’s. De CDA Partij is in het geheel
    belangrijker dat een individueel. Wij houden van stabiliteit, en willen ook de oude
    Bijbelse waarden bewaren in deze moderne tijd. Maar de CDA wil ook veel meer
    voor ons Nederlandse Militaire doen, vooral in andere delen van de wereld. Als je van stabiliteit en samenwerking houdt, met oog op de toekomst. dan is de CDA
    zeker een goede partij. Ik ben jarenlang lid van dit zeer stabiele partij die van
    samenwerking houdt i.p.v. agressie.

 4.   

  “Er zijn parallelle samenlevingen aan het ontstaan in Nederland.”
  Goedenmorgen meneer Omtzigt lekkere winterslaap gehad de afgelopen 15 jaar?

 5.   

  Inderdaad Omzigt heeft een hele lange winterslaap gehouden als hij er NU pas achterkomt.
  Dit is al jaren en jaren bekent heer Omzigt.

 6.   

  Hans Janmaat heeft alle ellende al in 1984 voorspelt.
  Maar ja dat was toen een vuile vieze racistische nazi die dood moest.
  Hij heeft helaas wel gelijk gekregen.

 7.   

  De parallelsamenlevingen waar Pieter Omtzigt het over heeft breiden uit. Niet enkel beslaan zij groepen met een niet in een democratie inpasbare levensovertuiging, tegenwoordig zien we ook dat de Nederlandse massamedia worden ingezet als verpolitiekt propagandakanaal en dat zal betekenen dat er steeds meer mensen afhaken van een medium dat verbindend had kunnen zijn. Bijgevolg delen die mensen andere interesses, een hele andere politieke visie en kan het maar zo zijn dat de informatie-input waarop de politiek stuurt absoluut niet meer weergeeft wat er in een samenleving leeft en wat een samenleving ondermijnt.

  Gelukkig is niemand afhankelijk van gekochte of anderszins belanghebbende massamedia. Zolang er vrijheid van informatievergaring is kom je nog wel eens juweeltjes van analyses tegen. Neem deze bijvoorbeeld: http://tinyurl.com/y956k5q8
  Misschien kunnen Pieter Omtzigt en collega’s daar ook iets mee gaan doen voordat toch wat minder aanspreekbare mensen noodgedwongen hun eigen plan moeten gaan trekken om hun leefomgeving en toekomst leefbaar te houden.

 8.   

  Pim Fortuijn had het al over de parallelle samenleving. Pim werd vermoord in 2002. En de door Fortuijn opgeleide Marco Pastors (Leefbaar Rotterdam) noemde het in een interview in Trouw in 2004. https://www.trouw.nl/home/-dit-is-een-tijd-om-fel-te-zijn-~ac558ff0/

  Je vraagt je inderdaad af waar Pieter Omtzigt (die ik tot nu toe hoog heb zitten, als enige CDA-er) al die jaren was. Hij zit tenslotte al sinds 2003 in de Kamer! Veertien jaar lang niets over gezegd en dan nu ineens breek het licht bij hem door? Of is dit een grote afleidingsmanoeuvre? Een nieuw onderwerp omdat hij van zijn partijleider Buma voortaan zijn mond moet houden over pensioenen, Belastingdienst en MH17?

 9.   

  “Er zijn parallelle samenlevingen in Nederland aan het ontstaan.”

  Er wordt er eentje wakker… Volgens mij signaleerde Pim Fortuyn dat al in 2001. Dat noemen ze een open deur intrappen. Hé Omtzigt, heb je nog meer opzienbarende en wereldschokkende mededelingen ? Het CDA is altijd al een partij van draaikonten geweest. Zo de wind waait, zo waait een CDA-er zijn jasje. De “Godfather” van alle multiculturele ellende waar we nu mee zitten is natuurlijk Ruud Lubbers, met z’n fijne Paapse smoel, die aan de wieg stond van de dubbele nationaliteit. Vanaf dat moment ging de multiculturele heilstaat in de vijfde versnelling. Dankzij het CDA dus. Van die barmhartige Christenen…

 10.   

  Ik hoop dat veel mensen zullen realiseren dat wat Pieter Omtzigt verteld is niet alleen van zichzelf, maar ook de meningen van anderen in ons CDA. Ik zou het fijn vinden
  als er nog meer aandacht aan de CDA leden in ons nieuwe regering wordt gegeven.
  Bijv. staatssecretaris Mona Keijzer.

 11.   

  Die werelden raken elkaar wel hoor. Bij de soc.dienst en kinderbijslag.

 12.   

  Daar gaan we al met Omtzigt. jarenlang trekt hij aan de bel als de belastingdienst weer trucjes uithaalde. Maar ja, toen zat Pietertje in de oppositie. Nog steeds haalt de Belastingdienst trucjes uit. Nu hoor je Pietertje echter niet meer. Die begint ineens over de parallelle samenleving te oreren.
  http://www.elsevierweekblad.nl/belasting/achtergrond/2017/11/nare-verrassing-spaargeld-in-2019-zwaarder-belast-556659/
  Omtzigt ontmaskert als ordinaire machtspoliticus. De l*l uit Twente.
  De laatste strohalm van het CDA glipt uit de handen.

Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!