Autocratische rechtbank Madrid verhoort Catalaans kabinet

Het verhoor van leden van de afgezette regering van Catalonië zijn vandaag voor het eerst aan een verhoor onderwerpen door een rechtbank in Madrid.

Je zou denken dat áls er al een rechtszaak komt tegen die politieke leiders ze dan berecht worden in hun eigen regio, maar dat is natuurlijk niet hoe de Madrileense autocraten dit spelletje spelen. Ze willen er immers zeker van zijn dat hun macht onbeperkt blijft en dat de Catalaanse regering gestraft wordt voor zijn euvele moed om te doen wat zijn eigen volk wil: de onafhankelijkheid uitroepen.

In totaal zijn er negen Catalaanse ‘bewindspersonen’ die gehoord worden. Eén van die bewindspersonen is de vicepremier. Naast die negen personen worden er ook nog eens zes regionale parlementsleden verhoort. Eén van die leden is de voorzitter van het Catalaanse parlement. Het gaat dus om machtige en invloedrijke Catalaanse leiders.

De afgezette Catalaanse leider Carles Puigdemont heeft vanuit Brussel laten weten dat hij niet bij de rechtszaak zal zijn. Niet zo gek natuurlijk: wat Madrid betreft is hij volksvijand nummer één. Nou ja, volksvijand… staatsvijand nummer één.

Puigdemont zit op dit moment in Brussel. Hij heeft gezegd dat hij bereid is om daar wel verhoord te worden, maar tot nu toe vindt Madrid dat blijkbaar een veel minder goed idee. Dat is bepaald niet verrassend — ze kunnen in Brussel veel minder druk op hem zetten.

Kan Puigdemont op deze manier dan aan de autoritaire klauwen van Madrid ontkomen? Nee. Spanje kan namelijk ‘gewoon’ een internationaal arrestatiebevel doen uitgaan. Dan is hij mogelijk alsnog het haasje.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

7 reacties

 1. buitenbeentje

  Ik ga er van uit dat er best wel een of andere (spaanstalige) ambassade hem wil opmnemen. Genoeg landen die weten hoe het is onder het Spaanse juk te zitten. Colombia, Venezuela, Panama, Ecuador en Brazilie (Gran Colombia) bv.

 2. Punt50

  Waarom gaan die mensen in op een verhoor in Madrid? Ze zijn immers onafhankelijk in Catalonië. In Madrid hebben ze niets meer te zoeken.

  1. Duke

   Inderdaad. Die rechtbank in Madrid zou ik niet meer erkennen als ik Catalaan was.

 3. Ni28

  Het land van de inquisitie heeft gesproken. Zullen zij allemaal op de brandstapel eindigen? Na de politieoptreden tijdens het referendum zou je het haast verwachten.

 4. Rosasolis

  Deze man is een heel zielige figuur! Hij moest vluchten van zijn eigen land.
  Ach, omdat hij niet durft een echte argument te geven aan de Spaanse Parlement wil dit idioot het proberen, eerst via asiel aanvragen van
  Brussel, en dan van de EU. Sinds hij geen echt interesse heeft in ons EU, waarvan heel Spanje lid is, moet hij spoedig vertrekken uit Brussel. Hij kan gaan naar een van die
  heerlijke Spaanse oorden in Zuid-Amerika, en dan doorgaan in hun corrupte politiek!
  Ik denk dat ik kan zeggen, dan Spanje en de EU meer dan genoeg hebben van de
  Puigde- monster.

 5. fusilier

  Rosasolis onze E.U ?

 6. Spaanse kok

  De lafaard is gevlucht

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.