Autocratische rechtbank Madrid verhoort Catalaans kabinet

Geen categorienov 02 2017, 11:00
Het verhoor van leden van de afgezette regering van Catalonië zijn vandaag voor het eerst aan een verhoor onderwerpen door een rechtbank in Madrid.
Je zou denken dat áls er al een rechtszaak komt tegen die politieke leiders ze dan berecht worden in hun eigen regio, maar dat is natuurlijk niet hoe de Madrileense autocraten dit spelletje spelen. Ze willen er immers zeker van zijn dat hun macht onbeperkt blijft en dat de Catalaanse regering gestraft wordt voor zijn euvele moed om te doen wat zijn eigen volk wil: de onafhankelijkheid uitroepen.
In totaal zijn er negen Catalaanse 'bewindspersonen' die gehoord worden. Eén van die bewindspersonen is de vicepremier. Naast die negen personen worden er ook nog eens zes regionale parlementsleden verhoort. Eén van die leden is de voorzitter van het Catalaanse parlement. Het gaat dus om machtige en invloedrijke Catalaanse leiders.
De afgezette Catalaanse leider Carles Puigdemont heeft vanuit Brussel laten weten dat hij niet bij de rechtszaak zal zijn. Niet zo gek natuurlijk: wat Madrid betreft is hij volksvijand nummer één. Nou ja, volksvijand... staatsvijand nummer één.
Puigdemont zit op dit moment in Brussel. Hij heeft gezegd dat hij bereid is om daar wel verhoord te worden, maar tot nu toe vindt Madrid dat blijkbaar een veel minder goed idee. Dat is bepaald niet verrassend -- ze kunnen in Brussel veel minder druk op hem zetten.
Kan Puigdemont op deze manier dan aan de autoritaire klauwen van Madrid ontkomen? Nee. Spanje kan namelijk 'gewoon' een internationaal arrestatiebevel doen uitgaan. Dan is hij mogelijk alsnog het haasje.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten