Een miljoen mensen demonstreren in Catalonië: “Puigdemont, president!”

Carles Puigdemont wordt door Madrid gezien als een verrader. In zijn Catalonië is hij een held.

Julian Assange twitterde vandaag wel een bijzonder veelzeggende video rond die vannacht gemaakt is in Barcelona. Inwoners van de Catalaanse hoofdstad wilden namelijk even duidelijk maken dat ze nog altijd achter hun leider, Carles Puigdemont, staan. De beelden zijn werkelijk indrukwekkend te noemen:

Al met al stonden er dus zo’n 1 miljoen Catalanen op straat, die stuk voor stuk ” Puigdemont, president!” scandeerden. Dat waren er dus nogal wat. Je hebt het hier écht niet over een cult-held. En die verhalen van de Brusselse eurocraten, dat ‘de meerderheid van de Catalanen tegen afscheiding is!’, kunnen ook wel de prullenbak in. Puigdemont is ongekend populair. Andere leiders, de premier van Spanje incluis, kunnen daar nog wat van leren.

Maar ja, dat betekent dat ze voor de verandering eens naar hun volk moeten luisteren, wat natuurlijk is wat Puigdemont gedaan heeft. En dat zullen die andere leiders nooit doen. Als puntje bij paaltje komt zijn zij er namelijk van overtuigd dat zij het beter weten — en dat de mening van hun eigen volk er totaal niet toe doet.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

21 reacties

 1. DolleDries

  Niets op NPO en de media. Wel als tien mensen demonstreren tegen Trump.

  1. Tjeempie80

   Puidgemont krijgt binnenkort een best wel hoge functie in de gevangenis..

   Haha.

   1. marco1

    hahahahahahahahahahahahahaahahahahaahahahahahaahahahahaahahahahaahahahahahaahahahahahaahahahaahahah, een echte lolbroek u.

   2. tomygun

    Mafklapper ontsnapt uit de PZ jou vinden ze ook wel

 2. corfo

  Als dit alles buiten Europa zou gebeuren, stonden álle “leiders” van de EU voor een tv-camera te blèren en schreeuwen dat het zéér snel moest stoppen. Nu ’t binnen de EU gebeurt kruipt elk EU-figuur onder z’n stoel en houdt zijn/haar mond stijf dicht ! Gossie, en de voorstanders van de EU vinden het zo vréselijk belangrijk dat de EU een vuist kan maken naar álles wat fout is in de wereld; hún wereld begint kennelijk buiten de EU-grenzen.

  1. buitenbeentje

   Eigenlijk zou je Verhofstad en Van Baalen verwachten die op de Plaça de Catalunya een vuist maken en roepen “jullie hebben gewonnen”.

   Maar de Catalanen zijn vreedzaam, daar kunnen ze niets mee.

   1. buitenbeentje

    Sorry, had je latere bijdrage nog niet gelezen. We mogen wat wensen.

    1. corfo

     @ buitenbeentje.
     Ik denk me rot, schiet me één wens te binnen : Dat Nederland weer het échte Nederland gaat worden, dus mét zwarte Pieten en minder, minder, véél minder parasieten. Das mijn wens.

     1. FrederikH1

      Ha, ha, ha, ha, ha: dream on dude: heel jammer voor je, maar het oude, kneuterige, “sneeuwwitte” Nederland komt nimmer meer terug. La douce Hollande is sinds de jaren (19)60 geleidelijk aan hopeloos verkleurd en dat gaat echt, echt, echt niet veranderen. Oh, ik heb zelfs het vermoeden dat over een dikke 25 tot 30 jr jouw opa en opoe (mochten die dan nog in leven zijn) Turks, Arabisch en zeer zeker Engels zullen moeten kunnen spreken. Arme, arme luitjes toch. Waar hebben zij dit aan verdiend? En, de troost? Och, bedenk maar dat overal ter wereld wordt “gevochten” om het behoud van het eigene, het aloude, vertrouwde. Waarom in ons land niet? Zo gaat dat op een planeet als de onze – kennelijk – nu eenmaal. Take it of leave it……

 3. Zweedse kok

  quote>Maar ja, dat betekent dat ze voor de verandering eens naar hun volk moeten luisteren, wat natuurlijk is wat Puigdemont gedaan heeft.
  .
  Vorige demonstratie tegen de afscheiding 1,1 miljoen mensen op de been.
  Vreemd, hoorde Michael niet over luisteren naar het volk.
  Ach, objectiviteit en DDS twee werelden van verschil.

 4. corfo

  Ik kan het hele gebeuren in Catalonië niet op de voet volgen, vandaar mijn vraag :
  Zijn de Bolle van Baalen en Adolf Verhofstadt al gearriveerd op de Ramblas in Barcelona ?
  Zij zijn bij uitstek geschikt om als Peppi & Kokki te gaan staan blèren en schreeuwen ?
  Wát ze moeten schreeuwen maakt hen niks uit, als er maar tv-camera’s bij zijn.

 5. FrederikH1

  Ach ja, 1 miljoen dwazen hebben zich alweer laten opzwepen door een pure Volksmenner, slechts geïnteresseerd in de glans en glorie van zijn eigen Ego. Nou ja, de Duitsers en Italianen zijn in 1945 wakker geworden uit een ongekende nachtmerrie, de Chilenen en Argentijnen in de jaren 80. Laten we hopen en bidden dat de Catalanen supersnel al het ware, Fascistoïde gezicht van de valse profeet Puigdemont voor ogen krijgen.

  1. corfo

   @ FrederikH1.
   Het duurde inderdaad enige jaren voordat de Duitsers en Italianen in de jaren “40 wakker werden. Ik vrees dat het in Ne4derland nog véél langer zal gaan duren.

  2. swetsnek

   zou wel willen weten waar jij straks zit als de pleuris uit breekt

  1. Tjeempie80

   LOL!

   1. corfo

    @ Trumpie.
    Je schrijft LOL, maar ik begrijp dat je een LOLLY wilt.

  2. Zweedse kok

   Toen een prenataal artikel of nu een seniel artikel?

 6. DolleDries

  Terwijl in iedere fatsoenlijke democratie politici die in opspraak komen allang zouden zijn afgetreden, blijft Rajoy gewoon zitten. Daarbij geholpen door een rechtssysteem en een medialandschap dat volledig gepolitiseerd is
  Terwijl de Brusselse bubbel zich bezighoudt met de afgezette Catalaanse presidente Puigdemont, verdiept in Spanje zelf de politieke crisis, die mede ten grondslag ligt aan het onafhankelijkheidsstreven in Catalonië. Europese leiders als Frans Timmermans maakten zich terecht druk om de pogingen van de Poolse regering de rechtstaat naar haar hand te zetten, maar blijven stil bij de aantasting van die rechtstaat in Spanje.
  Afgelopen week stelde de Spaanse Partido Popular-regering de stad Madrid onder financiële curatele. Madrid, bestuurd door een progressieve coalitie, draagt naar het idee van minister van Financiën Montoro te weinig geld af voor aflossing van de Spaanse schulden. Maar onder de oppervlakte speelt de groeiende tegenstelling tussen de oude partijen die Spanje hebben bestuurd sinds de Transitie, de overgang van dictatuur naar democratie in 1978, en nieuwe critici van de Constitutie die toen als compromis werd opgesteld.
  De ‘gemeentes voor de verandering’, naast Madrid en Barcelona nog tientallen andere Spaanse steden, willen met hun ‘municipalistische’ beweging van onderop de wijdverbreide corruptie en de sociale gevolgen van de diepe economische crisis aanpakken. Het succes van die beweging is de centrale regering een doorn in het oog, en zij gebruikt de Spaanse instituties om haar eigen politieke macht en privileges te behouden.
  Sinds ‘Ahora Madrid’, de coalitie onder leiding van burgemeester Manuela Carmena, in 2015 aantrad, is de schuld van de stad Madrid met 2 miljard verminderd. In 2016 had het progressieve stadsbestuur een overschot van 1 miljard, dat volgens de regering geheel moet worden afgedragen. Een deel van dat geld wil Ahora Madrid besteden aan sociale uitgaven voor de zwaar door de crisis getroffen stadsbewoners.
  Die schuld was in de twaalf jaar daarvoor onder conservatieve burgemeesters verachtvoudigd tot 7,5 miljard. Veel van dat geld werd gestopt in prestigieuze bouwprojecten, stelselmatig afgeroomd door netwerken van PP-politici en bedrijven daar om heen. Deze corruptienetwerken, die ook in de rest van Spanje tientallen miljarden hebben onttrokken aan het overheidsbudget, zijn de afgelopen jaren door onderzoeksgroepen aan het licht gebracht.
  Het gemeentebestuur van Madrid maakt financiële transacties inzichtelijk, waardoor corruptie onmogelijk wordt. Dat leidt er tegelijkertijd toe dat de uitgaven flink omlaag gaan. Zij stelt de willekeur van de regering aan de kaak: door de PP geregeerde gemeenten blijven buiten schot. De staatssecretaris die nu in Madrid ingrijpt liet als burgemeester van de stad Jaen zelf een gigantische schuld achter. Bovendien, stelt Ahora Madrid, wentelt de regering de gevolgen van haar eigen beleid af op de bevolking. Onder Rajoy is de nationale schuld gestegen van 789 miljard in 2012 tot 1138 miljard nu. De conservatieve regering houdt zich aan het mandaat van de Europese trojka, die in ruil voor het uitkopen van de failliete Spaanse banken verdere deregulering en bezuinigingen op sociale voorzieningen afdwong, maar neemt een hypotheek op de toekomst.
  Het net sluit zich steeds dichter rond premier Rajoy zelf. Afgelopen dinsdag getuigde de chef van een fraudeonderzoekseenheid Morocho in het Spaanse parlement. Onder ede verklaarde hij dat de naam van M. Rajoy was opgedoken in de papieren van de zogenaamde ‘Caja B’ die de afgelopen decennia werd beheerd door PP-penningmeester Barcenas, en waar overheidsgeld werd doorgesluisd voor PP-verkiezingscampagnes en naar hoge PP-politici. Morocho sprak van ‘corruptie in pure vorm’.
  Terwijl in iedere fatsoenlijke democratie politici die in opspraak komen allang zouden zijn afgetreden, blijft Rajoy gewoon zitten. Daarbij geholpen door een rechtssysteem en een medialandschap dat volledig gepolitiseerd is. De Partido Popular is, net als de sociaaldemocratische PSOE met wie de PP de afgelopen veertig jaar stuivertje wisselde, sinds 2014 vrijwel gehalveerd. Op dit moment regeert de PP met 33% van de stemmen, gedoogd door de PSOE en het centrumrechtse Ciudadanos. De Constitutie van 1978 is zo ingericht dat de grote partijen disproportioneel veel parlementszetels krijgen en ook met een minderheid kunnen regeren, en die centralistische macht kunnen gebruiken om regio’s en steden te disciplineren.
  Bovendien stelt de regering rechters aan, onder meer van het Constitutionele Hof dat de Grondwet interpreteert. De willekeur van de Spaanse justitie uit zich onder meer door het in hechtenis houden van de afgezette Catalaanse ministers, terwijl van corruptie beschuldigde PP-ers vrij rondlopen.
  Ook benoemt de regering de directeur van de invloedrijke nationale televisie TVE, die schaamteloos propaganda voert en nieuws uit zijn verband rukt. De parlementaire getuigenis van Morocho werd doodgezwegen, zoals vaker het geval is als het de regering onwelgevallige actualiteit betreft. Veelvuldig protest van TVE-medewerkers wordt stelselmatig genegeerd.
  De verklaringen van Rajoy dat Spanje een van de best werkende democratieën ter wereld is, leiden in Spanje tot veel bitterheid. De roep om hervorming van het constitutionele bestel in Spanje neemt toe. In dat opzicht komt de polarisatie tussen de Spaanse nationalisten in de regering-Rajoy en de Catalaanse ‘indepentistas’ – de PdeCat partij van Puigdemont was een voormalige bondgenoot van de PP en eveneens geplaagd door corruptieschandalen – beide goed uit. Dat leidt de aandacht af.
  Europa zou meer moeten aandringen op constitutionele hervorming in Spanje, richting meer democratie, grotere transparantie, meer autonomie voor steden en regio’s, aanpak van corruptie en scheiding der machten. De politieke ‘families’ die de Transitie van 1978 hebben afgedwongen – de christendemocratische EVP waar de Partido Popular toe behoort en de sociaaldemocratische PES met de PSOE – steunen hun Spaanse bondgenoten, die het meest baat hebben bij de afspraken van toen. Maar dat is korte termijn politiek. Het in het zadel houden van de regering-Rajoy is ook voor Europa riskant. De autoritaire lijn van de PP-regering heeft al geleid tot de Catalaanse crisis. Als daar nog eens een nationale politieke crisis overeen komt, zou Europa wel eens verder van huis kunnen zijn.

 7. Ni28

  Tot nu toe heeft de meeste fouten Rajoy gemaakt en niet Puidgemont. En Brussel houdt de kaken op elkaar terwijl zij hun mond zowat openscheurden toen het ging over onafhankelijkheid van Kosovo en Montenegro. Meten met twee maten is in Brussel ongekend populair.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.