Geld van Rijk voor arme kinderen verdwijnt in begrotingstekort van gemeenten

Belastinggeld dat bedoeld is voor arme kinderen verdwijnt nog weleens in de gaten van de begroting van gemeenten. Honderd miljoen heeft vorige minister Klijnsma gereserveerd, voor kinderen waarvoor in het gezin niet genoeg geld is om wat extra’s te geven.

Om ervoor te zorgen dat het geld ook echt werd besteed aan arme kinderen, zijn er afspraken met de gemeente gemaakt dat het in natura wordt uitgegeven. Dus geen rare financiële constructies, maar tastbare objecten waar kinderen iets aan hebben. Gemeenten, die meer dan drievierde van de honderd miljoen hebben gekregen, hebben dat uitgegeven aan leerspullen of bijvoorbeeld smartphones. Waarom smartphones nodig zijn is mij een raadsel, ook is wordt het gezien als ‘onmisbaar’ in de huidige tijd.

Toen kwam dit:

Maar niet alle gemeenten geven het geld uit zoals het bedoeld was,. Na een ronde langs zo’n twintig gemeenten blijkt dat er al minstens vijf miljoen niet als extraatje bij de arme kinderen is terecht gekomen. Het geld is gebruikt om gaten in de begroting te dichten. Zo ging het Klijnsma-geld naar tekorten in de bijzondere bijstand, de minimuminkomens en de bewindvoering. Sommige gemeenten stortten het geld zelfs in de pot algemene middelen.

Ik vind het al schandalig dat uit voorzorg er afspraken moeten worden gemaakt zodat geld echt bij de kinderen terecht komt, maar dit slaat echt alles. Dit geld voor eigen doeleinden gebruiken en om gaten te dichten die door wanbestuur gecreëerd is? Dat is moreel onverantwoord en daar moeten hevige consequenties aan vastgebonden worden.

Naar mijn idee moet het anders gebeuren. Geen geld meer rondstrooien en geven, maar de belastingen verlagen, zodat de gezinnen ook echt meer te besteden hebben. Zo komt het geld niet bij immorele ambtenaren en bestuurders, maar blijft het waar het bij hoort: de gezinnen. Het rondpompen van geld heeft geen zin en leidt tot dit soort walgelijk beleid.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. trampoline

  Ik zag gisteren zo’n schijnheilige wethouder op TV vertellen dat ze al alles deden om arme kinderen te helpen voor ze dat geld kregen en dat ze dat geld helemaal niet nodig hadden. Maar ze hadden het ook maar niet terug gestort en gewoon zelf gehouden.
  Een bijstandsmoeder uit zo’n gemeente had echter niet eens geld om schoenen voor haar dochtertje te kopen en kreeg ook niets van die gemeente.
  Het kwam mij zo voor dat de betreffende wethouder keihard stond te liegen; nou is dat volstrekt normaal in de politiek maar verduistering van geld door de overheid is weer een stap verder.

  Ik kan echt niet anders concluderen dat een aantal gemeenten het blijkbaar heel normaal vindt om feitelijk geld te verduisteren en te gebruiken voor andere doeleinden dan waarvoor het gegeven is.
  Moet jij als gewone burger eens doen; dan mag je het alsnog terug betalen met een fikse boete daar bovenop.

 2. DolleDries

  Ook maar eens kijken naar het geld voor de zorg waar dat allemaal blijft

 3. denikat65

  I.d.d. geen geld meer rond strooien en belasting verlagen zodat iedereen meer te besteden heeft. Is ook goed voor de economie. Smartphones etc is iets wat de ouders zelf moeten bekostigen. En kunnen ze dat niet, dan maar geen smartphone. Dat is geen taak voor de gemeente.

 4. Pedrito

  Gemeenten kunnen gewoon hun gang gaan. De bestuursmaffia op gemeentelijk niveau wordt immer slechts gecontroleerd door de gemeenteraad. Een raad die over het algemeen zich niet eens kan meten met de bestuurlijke kwaliteiten van de plaatselijke eendenhoudersvereniging. Gemeenteraden bestaan voornamelijk uit omhooggevallen plucheverslaafde sukkels die uit hun midden weer oppersukkels kiezen tot wethouder.

 5. HW

  Nederlandse Rijks- en Gemeente ambtenaren zorgen vooral voor zichzelf.
  Wanneer wordt de politiek eindelijk eens wakker en reorganiseren deze geldverslindende zuigmachine.

 6. Michael

  Het verlagen van belastingen heeft geen direct effect op het bestrijden van armoede. Als je het niet gericht doet (dus alleen verlaging voor de armen) werkt het zelfs averechts. Immers, de procentuele stijging in besteedbaar inkomen resulteerd in een niet-lieneaire absolute stijging, in het voordeel van de rijken. De daarop volgende inflatie zorgt ervoor dat de koopkracht onder de armste alleen maar zal dalen.

  1. Michael

   Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de VS: veel minder belasting, en een veel grotere kloof tussen arm en rijk

    1. Michael

     Ok… wat wil je hier precies mee zeggen? Of is dit gewoon ter ondersteuning van mijn verhaal? Inkomensongelijkheid is complex, en relatief gelijk gebleven in NL, en veel extremer in veel andere landen, met de VS als meest extreme voorbeeld als we kijken naar het traditionele “westen”

 7. Blue monday

  Vooral te danken aan raden met teveel lokale partijen, die helaas vaak bestaan uit domme, volkse mensen en uitgerangeerde winkeliers en visboeren.

  Tel daar de VVD en CDA bij op en dan heeft u een gemeente die dit mogelijk maakt.

 8. joost2

  Eerder heb ik ooit al eens geschreven dat staatssecretaris van sociale zaken in Nederland, mevrouw Kleinsma, de slechtste, minst presterende, pensioen vernietigster ooit, die wij als staatssecretaris ooit gehad hebben.

  Werkelijk alles wat zij regelde ging de mist in en altijd maar met die valse linkse glimlach!
  En zo’n niet capabel mens wordt nog commissaris van de koning in Drenthe ook.
  Fijn voor Drenthe ?

  Wat een lachwekkend land zijn we aan het worden op bestuurlijk niveau.

 9. Pjotter

  Ja, Ja, onze Jetta Klijnsma die de pensioenpot van het ABP probeerde te beroven.

  1. wheelboy

   Pjotter .Dat had Ruud Lubbers (CDA) al gedaan . Jetta gaf alleen al ons pensioen weg aan Europa . Iets wat ik nooit begrepen heb .Want een pensioen is geen volksverzekering maar een afspraak tussen werknemer en werkgever .

 10. Victor83

  T*fuswijf dat joh grrrrrrrrrrrr, eerst pensioenen overboord gooien en dan heel lief schijnheilig arme kindjes helpen zodat we vergeten dat ze ons beroofd van ons pensioen???

  GE-NI-AAL, walgelijk, maar geniaal, maar laten we eerlijk zijn ze heeft ook een walgelijke kop.

 11. Tinneke

  Voor de arme kindertjes, iPhone 8

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.