Hoogleraar Wim Voermans sloopt regeringspartijen vanwege afschaffen referendum

In deel twee van onze analyseer-buitenhof-op-zondag kwam er een geweldig betoog van hoogleraar Wim Voermans over het afschaffen van het referendum. In het programma werd er nog naar hem gegooid dat het referendum juist een middel is voor populisten, maar Voermans pareerde elk mogelijk tegenargument. 

Volgens Voermans hadden de regeringspartijen het helemaal niet door dat de discussie zo hoog zou oplopen aangaande het referendum en het afschaffen van dit middel. Sterker nog, die hele uitsprakenkwestie van Buma en Pechtold liet juist zien dat het ze nogal overviel. Buma vertelde sowieso niet te luisteren naar het oordeel van het referendum over de Sleepwet en Pechtold noemde het een nogal ‘onhandige uitspraak’. Net na de coalitievorming al zo een essentiële fout met betrekking tot de communicatie binnen de regering.

Voermans hekelt ook de positie van de regering die zegt dat er geen meerderheid is voor een bindend referendum, dus dat een halfslachtig referendum als een raadgevend referendum dan maar afgeschaft dient te worden. Daar zou niemand schijnbaar behoefte aan hebben. Dat kunnen zij niet weten en dat kunnen zij niet bepalen. Natuurlijk, een bindend referendum is veel beter, maar dat betekent niet dat je elke vorm van volksraadpleging dan maar moet afschaffen als het niet aan het ideaalbeeld voldoet.

Het is ook bizar volgens Voermans wanneer mensen aanhalen dat een referendum populisten helpt en het te simpel is en niet goed genoeg. Volgens hem moeten we juist wennen aan referenda en moeten we leren om ermee om te gaan. Het CDA moet dan ook niet voorstander zijn van de uitkomst volgen als het hen uitkomt en dan tegen de uitslag zijn als het hen niet uitkomt. Ook D66 krijgt ervan langs als een partij die als ze niet hun favoriete pizza krijgen, ze dan maar helemaal geen pizza nemen. Verwijzend naar Pechtold die aangeeft dan maar niets te willen als er geen bindend referendum kan komen. Iets met spijker en kop. Kijktip!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. denk eens na

  Daar hoef je geen hoog leraar voor te zijn.

 2. Ni28

  Het referendum heeft totaal niets te maken met populisme(populisme als een scheldwoord natuurlijk). Heeft Zwitserland een populistische regering met vier populistische partijen soms? Het antwoord is veel eenvoudiger. Onze politici zijn bang voor de mening van eigen volk en staan geen controle toe om vrije hand te hebben. Daarmee beledigen zij het volk en winnen zij nooit aan vertrouwen. Representatieve democratie is achterhaald en aan afschaffing toe.

  1. denk eens na

   Ik hoop dat veel mensen jou commentaar lezen ,zou goed voor hen zijn

  2. Floris

   Wat is nu eigenlijk populisme? Wat zit er werkelijk achter dit frame?

   Heel simpel: het politiek correctisme dicteert dat bepaalde onaangename waarheden (over de islam bijvoorbeeld) niet mogen worden gezegd. Daar trekken bepaalde critici, in casu Wilders, zich niets van aan en dus worden ze neergezet als populisten.

   Populisme (in deze tijd) is dus gewoon het tegenovergestelde van politiek correctisme.

   Aangezien politiek correctisme de nagel aan de doodskist van het westen is, is populisme veruit te prefereren.

   En inderdaad, het is een soort scheldwoord geworden waarmee de linkse ratten graag schermen.

   1. Punt50

    Populisme is er één uit een lang rijtje standaard woorden die linksche gutmenschen gebruiken als ze geen argumenten meer hebben.

   2. buitenbeentje

    Ik ben een populist, ik ben een racist, ik ben xenofoob, ik ben islamofoob, ik ben een geus.

    Al deze woorden hebben gemeen dat ze aanduiden dat ik weiger hetzelfde te denken als Groen Links, PvdA (RIP), SP, D66, Anne Fleur, Erk v M, Peterr, MPS Dopper, gure Guus en nog een hele hoop linksige wegkijkers, waarheid verdraaiers, ik zeg zwart als jij wit zegt praters. Ze geven aan dat ik voor mezelf denk en mijn eigen mening verkondig, ook als die niet hetzelfde is als de Newspeak fascisten, die mij willen verbieden mijn recht op VVMU uit te oefenen.

    Ik ben een populist, ik ben een racist, ik ben xenofoob, ik ben islamofoob, ik ben een geus. Het besef doet niet pijn, nee, het werkt bevrijdend.

    1. corfo

     @ buitenbeentje.
     Potverdikkeme, ik ben hetzelfde !!
     Hahahaha, als links het niet meer weet, gaat het schelden op de weldenkenden !!

 3. Duckday

  Doordat de Nederlandse politiek nu bestaat met een stel mislukkelingen die zelf geen vertrouwen in zich zelf hebben proberen ze het recht van het volk te ontnemen door het referendum te laten verdwijnen ANGST en onbekwaamheid

 4. Ni28

  Als je het volk iets wilt bieden wat de huidige heersers hun niet willen geven bent je een populist. Bedoelt ook als negatieve intentie en klinkt als een vloekwoord.

 5. Original NL

  Alle polikieke partijen zijn toch populisten?
  Voor de verkiezingen hanteren ze toch allemaal thema’s die goed bij het “volk” liggen.(Op het thema kansparels na dan)
  Na de verkiezingen zijn ze het volk echter snel vergeten.

  1. Original NL

   Politieke

 6. Frits Jansen

  Professor Voermans is een schande voor de wetenschap. Hij solliciteert waarschijnlijk naar een baan bij de PvdA, maar dan moet hij opschieten, anders bestaat die partij niet meer.

  De afschaffing van het raadgevend referendum getuigt van realiteitszin. Het wezen van een raadgevend referendum is dat dit NIET hoeft te worden gevolgd door het kabinet, maar tot dusver waren de klachten niet van de lucht als dat gebeurde, en regende het klachten over ondemocratisch optreden van het kabinet. Maar dat is dus ten onrechte!

  De ervaring heeft geleerd dat de tot dusver in ons land gehouden referenda ALLEMAAL niet gingen over de wet waar ze over gingen. Dat komt omdat de materie veel landgenoten boven de pet gaat – mede omdat ze wel wat anders aan hun hoofd hebben dan het werk van betaalde politici dunnetjes overdoen, en bovendien omdat allerlei belanghebbenden opzettelijk een verkeerde voorstelling van zaken geven.

  Het EU Referendum ging in essentie over de vraag of het Verdrag van Nice aan vervanging toe was, omdat het aantal EU landen in 2004 zozeer was uitgebreid dat het vetorecht beperkt moest worden, omdat met 28 lidstaten er altijd wel één tegen is, en de besluitvorming zo verlamt. Maar veel mensen dachten tegen de EU te stemmen. Dat klopt dus niet – en als het wel geklopt had was het onzinnig geweest.

  Het Oekraïne-referendum ging allereerst over handelsrelaties, op een niveau zoals we dat ook bijv. met Marokko hebben. Alleen maakten lepe populisten er een stemming over de EU van. Ja, het was niet meer dan een kwestie van fatsoen dat we Oekraïne helpen met de grote problemen waar dit land voor staat, maar het is idioot om daar uit af te leiden dat Oekraïne dan al bijna EU-lid zou worden. Dan moet zo’n land eerst aspirant-lid worden, en de ervaring leert dat het nog heel lang kan duren voor een aspirant-lid daadwerkelijk lid wordt.

  Dan het argument van corruptie. Alsof een handelsovereenkomst een soort van beloning is voor goed gedrag. Corruptie is vooral een teken van armoede, en kan beter met dan buiten de EU bestreden worden. Laten we trouwens niet te schijnheilig doen: ook wij hebben corrupte, bijv. op universiteiten. Reden: armoede, ze zijn kapotbezuinigd.

  Ten tijde van het EU-referendum merkte een politicus (ik weet niet meer welke) op dat hij een politiek debat miste. De taak van het Parlement is om in een debat tussen de leden – die zich daar terdege op hebben voorbereid – de voors en tegens op tafel te krijgen, zodat een relevante beslissing kan worden genomen. Maar vanwege het referendum bleef debat achterwege en tastten veel Nederlanders in het duister waar het precies om ging. En in dat informatievacuüm is er alle ruimte voor kwaadaardige populisten om hun verderfelijke sprookjes te vertellen.

  Ons systeem van vertegenwoordigende (=indirecte) democratie heeft een belangrijke reden die juist veel politici niet begrijpen: veel mensen interesseren zich nauwelijks voor politiek, al was het maar omdat ze het bestuur wel vertrouwen, en wel wat beters te doen hebben. Ik volg zelf de nationale politiek wel een beetje, maar de gemeentepolitiek kan me gestolen worden.

  Nog duidelijker gezegd: als belastingbetaler betaal ik politici om hun werk te doen, en niet om dat als referendumstemmer dunnetjes over te doen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.