Onsmakelijke selfies met wassen beeld Adolf Hitler in Indonesisch museum was een hit

Dat er in verschillende culturen op verschillende plekken anders gekeken wordt naar de holocaust was al duidelijk. Het nazi-symbool is bijvoorbeeld niet verboden als afbeelding in de publieke ruimte in de Verenigde Staten en een neo-nazi zijn in de Verenigde Staten heeft een minder groot stigma.

In Aziatische culturen is er sowieso al weinig stigma op dit soort fenomenen en het heeft een natuurlijk verloop van afstand aangaande het stigma wat er op staat. Toch is er Indonesië toch zo iets fouts gebeurd, dat je je toch afvraagt wat er in vredesnaam daar aan de hand is en wat men überhaupt dacht.

Er is een goed bedoelde tentoonstelling in een museum in Yogyakarta waarbij er een wassen beeld is geplaatst van Adolf Hitler voor een achtergrond met daarop de poort van Auschwitz met ‘Arbeit Macht Frei’. Het was educatief bedoeld, maar het nam een hele andere wending, waarbij jongeren foto’s gingen maken met het wassen beeld. Lachende selfies en het werd een regelrechte ‘hit’:

Op sociale media verschenen foto’s van bezoekers die lachend naast Hitler stonden. Ook verscheen een foto van een groep jongens die rond de Führer stonden en met gestrekte arm de nazi-groet brachten.

Het museum in Indonesië schrok van de kritiek uit het buitenland op de foto’s en besloot het wassen beeld weg te halen. Bezoekers van het museum hadden zelf niet geprotesteerd tegen het beeld en de foto van Auschwitz, zei een woordvoerder.

Om te zeggen dat dit alleen in dit soort culturen gebeurt is natuurlijk naïef. De herdenkingen elk jaar worden steeds rumoeriger en de jeugd van tegenwoordig heeft steeds minder besef van wat er gebeurd is en wat voor impact zo een oorlog heeft gehad op de landen en mensen in Europa, laat staan de mensen in de concentratiekampen. Een wereldwijd fenomeen dat ernstiger is dan het bij voorbaat lijkt.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

7 reacties

 1. Floris

  “De herdenkingen elk jaar worden steeds rumoeriger”
  ———————————————————
  Dat komt puur van de kant van de “cultuurverrijkers”.

  In de islamitische wereld kijkt men tegen Hitler aan als een held en Mein Kampf is er een bestseller.

 2. waakhond

  Nee dat is bij mij niet zo maar met Hitler wordt zo vaak de spot mee gedreven bijvoorbeeld in south park. Het is maar de vraag of de jongeren dit als zwarte humor zien of als helde vereering. jongeren nemen de wereld op die leeftijd niet serieus.
  Dat heb ik vroeger op school wel ervaren met new kids turbo of zoiets ik kon er niet om lachen maar anderen blijkbaar wel.

 3. sjun

  Behalve dat Aziaten niet helemaal in de gaten hebben welke impact Wo II en de enorme dodentallen daarvan in Europa gemaakt hebben telt een mensenleven daar minder zwaar. En dan is er nog een factor. Indonesië wordt meer en meer geïslamiseerd. Onder de volgelingen van Mohammed bestaat enorme sympathie voor de Duitse zaak sinds de Moefti van Jeruzalem Amin al-Hoesseini de nazi’ recruten bezorgde op de Balkan en Hitler en consorten bijzonder bereidwillig bleken om evenals Mohammed iets aan het tussen nationaalsocialisten en moslims gedeelde Jodenprobleem te doen. Onlangs verscheen een Nederlandse vertaling van het bewustmakende werk van Schwanitz en Rubin over deze materie: http://tinyurl.com/y78tjjlx

  1. toetssteen

   @sjun
   Klopt.

 4. Nasrani

  Volgens mij is Indonesie het grootste islamitische land in de wereld. De islam is, zoals bekend, de meest achterlijke en vieze ideologie die er bestaat, dus een moslim die een selfie maakt met Hitler en daar trots op is lijkt mij niet meer dan logisch.

 5. Feit

  Het nazisme is dezelfde ideologie als het islamisme.

  Mohammed – Hitler
  Derde Rijk – Kalifaat
  Mein Kampf – Koran
  Arier – Evenbeeld van Mohammed, de moslim

  En alles wat niet übermensch is moet DOOD of VERBANNEN worden.

 6. Babaji538

  Adolf Hitler had veel wolven.
  Als een vrouw met de benen open zit,
  zonder onderbroek,
  is ze haar werk aan het doen.

  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.