Peiling EenVandaag: de PVV gaat helemaal niet ten onder. Plus 3 voor Wilders en zijn kompanen

En Forum voor Democratie is ondertussen gestegen naar negen virtuele zetels in deze peiling.

Hoewel het volgens Maurice de Hond lang niet goed gaat met de PVV denkt EenVandaag daar héél anders over. Volgens de meest recente peiling van het NPO-programma is de partij de afgelopen tijd virtueel namelijk drie zetels gestegen, van 20 naar 23. Opvallend genoeg blijft Forum voor Democratie volgens deze peiling óók stijgen, want impliceert dat beide partijen eerst en vooral kiezers wegtrekken bij de kartelpartijen.

 VVD 28 (-2) PVV 23 (+2), CDA 14 (-2), D66 18 (+1), GroenLinks 13, SP 13 (+1), PvdA 11 (-1), ChristenUnie 6, 50PLUS 7 (+3), PvdD 4 (-2), SGP 3, FvD 9 (+1), DENK 1 (-1).

Dit is een bijzonder belangrijke ontwikkeling omdat flink wat commentatoren ervan overtuigd zijn dat FVD alleen kan groeien door kiezers weg te halen bij de PVV. Deze peiling maakt duidelijk dat dit absoluut niet zo is. Er zijn natuurlijk wel degelijk enkele PVV-kiezers die de overstap naar FVD maken, maar EenVandaags onderzoek maakt duidelijk dat de schade beperkt is voor Wilders. FVD haalt méér mensen weg bij het partijkartel; de oude partijen die al decennialang de dienst uitmaken in ons land.

Natuurlijk is dat niet eens zo gek. FVD en de PVV zijn allebei outsider-partijen die op een heel andere manier politiek bedrijven. Als de hardheid van Wilders je aanspreek en je het gehad hebt met het partijkartel steun je de PVV. Maar als je Wilders té agressief vindt, nou ja, dan had je tot nu toe eigenlijk geen goede keuze… behalve dan om toch maar weer op één van de oude partijen te stemmen onder het motto ‘laten we hopen dat het dit keer beter gaat.’

Het is het laatste soort kiezers dat zich in steeds grotere aantallen aansluit bij Forum voor Democratie. Thierry Baudet en Theo Hiddema spreken over het algemeen een ander soort kiezer aan dan Wilders. Zij lijken dat alle drie wel te begrijpen, maar veel zogenaamde ‘experts’ doen dat nog niet. Misschien dat hun open geopend worden door déze peiling van een omroep (AVROTROS) die bepaald niet positief tegenover de PVV en FVD staat.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

27 reacties

 1. Ben Zine

  Het is natuurlijk wel zorgelijk dat VVD-D66-CDA samen goed blijven voor ZESTIG zetels. Er is nog een lange weg te gaan.

  1. Kodi

   Als er een gestage trend in VVD-D’66-CDA going down waarneembaar is, is het ook goed. Go PVV, go FvD, go!

   1. DirkSteen

    Heel goed verwoordt!!!

    1. Baaz

     Juist en tevens correct!

    2. Code134

     Nee, hoogstens goed verwoord.

     1. Chris Schoneveld

      De “dt” word te pas en te onpas gebruikd of genegeert. LOL.

 2. loes530

  snap niet hoe die bij de hand zakt of zit die de boel te bedonderen de hond

  1. Heinz

   Beste Loes, het zijn antwoorden die het team van Maurice optekent op een aantal vragen die het krijgt. Je kan je daarvoor aanmelden (je krijgt dan een telefoontje) en mag je antwoorden. Maar let wel op!

   1. trampoline

    Nee hoor, je word helemaal niet gebeld.
    Na aanmelding krijg je eens in de zoveel tijd een email om vragen op de site te beantwoorden.
    Maar je kunt ook wekelijks zelf op de site inloggen en de vragen beantwoorden.

    1. trampoline

     En zo krijg je dus de vervuiling van het systeem en de uitslagen van De Hond; helemaal geen representatieve steekproef maar een steekproef plus een aantal wekelijks reagerende mensen. Je kunt wel raden welke mensen wekelijks reageren.

 3. Victor83

  Beste DDS’ers/Nederland,,,

  Zullen we deze keer is NIET naar die peilingen kijken? Want ik heb er nog nooit wat van gelooft, een manipulatief p*euriszooitje is het als je het mij vraagt, dit moeten we duidelijk zien te krijgen aan o.a. linksstemmend Nederland. Is kijken wat mensen doen als ze NIET geadviseerd/gemanipuleerd worden!!!

  Peilingen zijn net media,,, ONBETROUWBAAR!!!

  1. Code134

   Ik heb geen enkele aanwijzing dat de peilingen zijn gemanipuleerd. Ik zie ook nieet wie daar belang bij zou kunnen hebben.
   Ik denk wel dat de peilingen onbetrouwbaar zijn. Ze meten slechts het sentiment van de dag. Met name de PVV scoort op de verkiezingsdag nooit zo hoog als wordt gepeild.

   1. Victor83

    Nee ik zie het ook niet, maar er gebeurde wel rare dingen in maart een week voor de verkiezingen, PVV die ineens 17 zetels armer was in 1 nacht tijd, dat vind ik raar, en een andere partij (ik weet niet meer welke) was ineens omhoog geschoten het was in ieder geval een linkse partij,,,,uiteraard, ja sorry maar dat roept vraagtekens op.

 4. buitenbeentje

  Misschien moeten Tim en Michael wat vaker met elkaar praten. Een middenlijn vinden.

  Verder is het wezenlijke verschil tussen Baudet en Wilders niet “de toon van het debat”, maar de liberale agenda van FvD tegenover de sociale agenda van de PVV. Voor al die mensen in NL die het iets minder hebben houd ik het dan toch bij de PVV.

 5. Guus Geluk

  Onduidelijk blijft waar het verlies van DENK vandaan komt. En waar haalt de ChristenUnie dat extra zeteltje (niet dat daar iets mis mee is).

  1. Yato

   De gegevens komen van het EenVandaag opiniepanel, daar doen voornamelijk mensen aan mee die enigszins interesse hebben in de politiek. De achterban van DENK bestaat vooral uit mensen die niet veel interesse eraan hebben maar wel in het stemhokje komen opdagen om DENK te stemmen. Dus het enigszins aannemelijk dat DENK bij een verkiezing toch wat beter zal scoren als nu wordt voorgezien. Uiteraard hoop ik dat ze zo weinig mogelijk bereiken, die partij hoort niet in Nederland thuis.

 6. poldi

  Wat ik al vaker stelde is dat manipulatie hoogtij viert in peilingenland.
  Daarbij is onze Manipulator de Hond het grootste voorbeeld.
  Want alles moet door het linkse geteisem in het werk worden gesteld om Geert Wilders PVV kalt te stellen.

 7. Lex

  Ik blijf erbij dat beide partijen het samen kunnen gaan werken dan kunnen ze samen een vuist maken.

  Ik heb het idee dat dit alles zijn tol eist.

  1 24uur bewaking
  2 Geen echte vrijheid om zonder bewaking ergens over straat rond te kunnen lopen.
  3 De cordon sanitaire.
  4 Het proces tegen hem.
  5 Moeizame opstarten van gemeenteraden mensen zijn bang om mee te doen.

  Kortom dit alles eist zijn tol bij Geert Wilders hij ziet er vermoeit en slecht uit. Vergelijk hem nu met een foto van 10 jaar geleden.

  Tijd dat Geert Wilders een opvolger klaarstoomt.

  Dit houd hij geen jaren meer vol.

  1. Tinneke

   Deze is leuk…..vergelijk mij nu eens met een foto van tien jaar geleden…..ook schrikken hoor!

 8. ReconquistaEuropa

  Gaat de goeie kant op. Gezamenlijk hebben PVV en FvD nu 10 (virtuele) zetels winst. Helemaal niet slecht hoor. Ook de winst van 50+ is wel interessant.

 9. Ni28

  Peilingen zijn manipulatie van de kiezer. Velen laten zich door beïnvloeden. Al die kiezers die het niet weten dus heel veel.

 10. Two Ravens Black Kettle

  Interessante analyse die ik grotendeels deel.
  Ome Geert heeft een bepaalde kern
  Thierry fladdert echter als een vlinder (Joop.nl ziet echter een vleermuis) door het kartel landschap.
  Hij mist de natuurlijke ‘stoute’ charisma (+ervaring) van Fortuyn waardoor soms brede vergezichten verzanden in etherische dromen en de meedogenloze verbetenheid van ome Geert maar het is geen of/of maar en/en.
  & dat mag, de partij is jong, modern (yeah tha libertijnse ‘conservatives’ are the new cool) en leert lopen op het politiek landschap.

  De angst voor De Derde Satan Baudet bij de MSM is enorm.
  De Goddelijke Kale werd niet beschermd en na een heksenjacht afgemaakt (waarna de heksenjagers lucratieve baantjes verkregen en het monster werd beloond door de politieke D’66/PvdA-Rechtbanken)
  Ome Geert wordt ondanks de demonisering goddank wel beschermd (uit angst voor het gepeupel, maar monddood moet ie wel gemaakt worden. Hence de politiek showprocessen)
  Maar over Thierry maak ik me zorgen
  Hij krijgt toch wel bescherming ?
  Want geloof mij maar dat alle verderfelijke clowns in alle krochten van de MSM gaan dansen en feesten wanneer ook dit existentieel gevaar voor hun Orwelliaanse ‘utopie’ sneeft.
  De situatie anno 2017 is exact hetzelfde als die tijdens Fortuyn.

  Luister alleen maar Radio1 terug mediaforum van vandaag waar de kiezers worden gelijkgesteld met nazi’s
  Dat noemen ze in inteelt-hilversum/Amsterdam krijgen veelkleurig en diversiteit van opinie.
  &
  Allemaal bekostigd met Staatsgeld.
  Good ‘le 1984

 11. nienke

  10 duimen voor Geert!!!!
  Eerlijkheid wint nog steeds van de leugens.

 12. Rosasolis

  Ik wou dat wij meer belangrijker en interessanter nieuws op DDS zouden krijgen, dan
  nu dagelijks roddeltjes over T. Baudet en G. Wilders, en de peilingen van M.de Hond.
  Het begint te vervelen. Gisteren in Trouw, en vandaag op het radio nieuws heb ik
  nogal schokkend berichten gelezen en gehoord: er is een Europese delegatie naar
  Afrikaanse landen om te kijken en erover te praten, met de feit dat in de meeste Afrikaanse landen 60% van de bevolking uit mensen onder de 25 jaar bestaat. En dat de meest van die 60% jonge mensen ongeschoold en werkeloos zijn. Dat vele meisjes
  worden zeer jong uitgehuwelijkt en hebben al op het leeftijd van 25 vele jonge kinderen.
  Wegens de extreem droogte is het landbouw onmogelijk, en er is veel honger en ziektes. Maar het ergste van alles is het feit dat duizenden jonge mensen (de meeste
  jonge mannen) zijn van plan om naar Europe te komen. Allemaal illegaal via de mensenhandelaars, op krakkemikkige boten. En daarom is er een Europese delegatie
  naar een aantal Afrikaanse landen vertrokken, waaronder ook een aantal van ons
  Nederlandse ministers. Om te proberen een nieuwe asiel zoekers ramp te
  voorkomen. Dit uitgebreide nieuws van gisteren en weer vandaag vind ik veel belangrijker dan roddeltjes over Thierry en Geert, en de domme peilingen van de hond.

 13. H.Vaes

  De invloed van de Russen komt tot uitdrukking in deze peiling.

 14. poldi

  “De stormachtige opkomst van Thierry Baudet is niet alleen slecht nieuws voor de PVV, maar ook voor de VVD”

  DDS: Peiling EenVandaag: de PVV gaat helemaal niet ten onder. Plus 3 voor Wilders en zijn kompanen, dus 23 zetels.

  En dat in tegenstelling met de peiling van Manipulator waarbij de PVV naar 16 zetels zakte.

 15. Babaji538

  Maurice de Hond erkent de politiek zonder
  zichzelf te erkennen.
  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.