Pensioengolf veroorzaakt enorm tekort aan politieagenten

Geen categorienov 29 2017, 10:00
Maar hé, aangezien ze toch niets mogen doen als kansenparels de boel op stelten zetten maakt dit niets uit, toch?
De Volkskrant -- of all places -- slaat alarm. Door een aankomende pensioengolf dreigt er namelijk een groot tekort te ontstaan aan politieagenten. De krant, die zich normaal toch echt niet druk kan maken om 'veiligheid,' bericht:

De afgelopen vijf jaar zijn te weinig agenten opgeleid om de duizenden collega's te vervangen die met pensioen gaan. Vooral 's nachts en in landelijke gebieden dreigen grote tekorten, ondanks de 267 miljoen euro extra die in het regeerakkoord voor de politie is uitgetrokken.

"We hebben een vraagstuk van inzetbaarheid," zegt Leonard Kok die bij de korpsleiding belast is met de bedrijfsvoering van de Nationale Politie in management-slang. Volgens hem zullen er de komende zeven jaar maar liefst 14.000 agenten met pensioen gaan. Dat is sowieso problematisch omdat deze agenten ervaren zijn, maar ook -- en vooral -- doordat er niet voldoende nieuwe agenten klaarstaan om hun baan over te nemen.
Zo hebben de besparingen van de afgelopen vijf jaar ervoor gezorgd dat er jaarlijks niet 2.000, maar slechts 1.000 nieuwe agenten worden opgeleid. Er dreigde dus sowieso al een tekort, maar zeker als de oude garde gaat rentenieren.
Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politiebond, staat op het punt om de moed op te geven. En neem het hem eens kwalijk:

"Ik word hier knap chagrijnig van. Wij hebben al vaker aandacht gevraagd bij de korpsleiding voor dit strategische probleem, maar het antwoord was steeds: het geld is er niet. Er komt nu wat bij, maar lang niet genoeg. Ik hoop dat de ogen van de politiek eindelijk opengaan."

Nou, helaas lijkt dat absoluut niet het geval te zijn. De politiek roept misschien af en toe dat het zo niet meer kan, maar geen regeringspartij die er écht iets aan wil doen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten