Pensioengolf veroorzaakt enorm tekort aan politieagenten

Maar hé, aangezien ze toch niets mogen doen als kansenparels de boel op stelten zetten maakt dit niets uit, toch?

De Volkskrant — of all placesslaat alarm. Door een aankomende pensioengolf dreigt er namelijk een groot tekort te ontstaan aan politieagenten. De krant, die zich normaal toch echt niet druk kan maken om ‘veiligheid,’ bericht:

De afgelopen vijf jaar zijn te weinig agenten opgeleid om de duizenden collega’s te vervangen die met pensioen gaan. Vooral ’s nachts en in landelijke gebieden dreigen grote tekorten, ondanks de 267 miljoen euro extra die in het regeerakkoord voor de politie is uitgetrokken.

“We hebben een vraagstuk van inzetbaarheid,” zegt Leonard Kok die bij de korpsleiding belast is met de bedrijfsvoering van de Nationale Politie in management-slang. Volgens hem zullen er de komende zeven jaar maar liefst 14.000 agenten met pensioen gaan. Dat is sowieso problematisch omdat deze agenten ervaren zijn, maar ook — en vooral — doordat er niet voldoende nieuwe agenten klaarstaan om hun baan over te nemen.

Zo hebben de besparingen van de afgelopen vijf jaar ervoor gezorgd dat er jaarlijks niet 2.000, maar slechts 1.000 nieuwe agenten worden opgeleid. Er dreigde dus sowieso al een tekort, maar zeker als de oude garde gaat rentenieren.

Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politiebond, staat op het punt om de moed op te geven. En neem het hem eens kwalijk:

“Ik word hier knap chagrijnig van. Wij hebben al vaker aandacht gevraagd bij de korpsleiding voor dit strategische probleem, maar het antwoord was steeds: het geld is er niet. Er komt nu wat bij, maar lang niet genoeg. Ik hoop dat de ogen van de politiek eindelijk opengaan.”

Nou, helaas lijkt dat absoluut niet het geval te zijn. De politiek roept misschien af en toe dat het zo niet meer kan, maar geen regeringspartij die er écht iets aan wil doen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. buitenbeentje

  De AOW en pensioenen worden twee jaar opgeschort dus moet er toch wat geld over zijn om dit probleem op te lossen. O nee, we sturen liever 1,4 miljard meer naar hand ophouders in Afrika.

  1. Victor83

   Het gaat niet helemaal goed aan mijn kant van DDS, door die bitcoin ad ken ik niet scrollen en mijn berichten worden niet geplaatst dus mijn excuses als er een dubbele reactie van mij staat.

 2. Abri079

  Artikel 3 van de Politiewet spreekt van bevoegd gezag. Nooit lees ik iets over bekwaam gezag.

  1. corfo

   Abrio079.
   De Politiewet spreekt ook van : “Hulp verlenen aan hen die dat behoeven”, en meer van dergelijke fraaie taal; komt geen moer van terecht ! Politie is verworden tot een papieren tijger, zónder enig gezag en/of respect. De oorzaak daarvan is mede gelegen in de onbekwame “politie-leiding”.

   1. Abri079

    Bijna helemaal met je eens. Vergeet de politieke “daadkracht” niet. De afgelopen jaren hebben diverse partijen ministers geleverd, die o.a. gesteund door 225 dromers, tot dit falen hebben geleid.

    Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor de vorige opgestapte minister van Defensie. De gehele politiek heeft meegedaan aan het weg bezuinigen van defensie. Als het zover is vallen de dames en heren in de Tweede Kamer over elkaar heen om bij de interruptiemicrofoon te komen en, kortzichtig als men daar is, vergeet men voor het gemak de eigen bijdrage aan het weg bezuinigen.

 3. corfo

  “Regeren is vooruitzien” roepen de “deskundigen” te pas én onpas.
  De Haagse firma “List & Bedrog” heeft kennelijk daarvoor een verrekijker nodig !
  Stelletje onbekwame niksnutten.

  1. trampoline

   De linkse cabaretier Wim Kan, riep in de jaren ’70 van de vorige eeuw al dat regeren in ons land niet vooruitzien was, maar vooruitschuiven van problemen.

 4. J.C.

  “Ik hoop dat de ogen van de politiek eindelijk opengaan.”

  Ik hoop dat “het eindelijk opengaan van de ogen van de al decennia heersende politiek” het werkelijke probleem is…………………

 5. hans-e-pans

  “Ik hoop dat de ogen van de politiek eindelijk opengaan.” Mooie uitspraak in het bovenstaande artikel, maar ik denk dat daar maar niet vanuit gegaan moet worden.

  Vrijwel alle overheidsdiensten, van overheid, moeten productie gaan leveren, het zijn geen hoby’s meer zoals het OM was.

  Kijk dit artikel, het is een hele zit maar het verduidelijkt veel.

  https://www.youtube.com/watch?v=T3dk4T9K96k

 6. denk eens na

  Regeren is vooruit zien , dus 1 de regering is te achterlijk of 2 het is expres.

 7. Baaz

  Nu wil het feit dat het de politiek een grote rotzorg is of het u goed gaat in de veiligheid. Ze interesseren zich er gewoonweg niet voor. De jarenlange bezuinigingen bij politie én justitie hebben voor een ongekende uitholling gezorgd en dat zal onze maatschappij uiteindelijk opbreken.

  Nu is al duidelijk dat criminelen zo goed als vrij spel hebben als het gaat om inbraken en overvallen. De daarmee gepaard gaande afnemende aangiftebereidheid zorgt ervoor dat de Haagshe cijferfetisjisten rondlopen met harde plassers en oprecht geloven dat Nederland steeds veiliger wordt.

  Ik zeg: Weg ermee!

 8. Babaji538

  Een vraagstuk van mentaliteit en houding is reeds gepasseerd.
  Petra Hermans

  1. Zout

   Bovendien speelt er nog een ander probleem: ‘positieve’ discriminatie.
   Uit eerste hand weet ik dat allochtonen en vrouwen voorrang krijgen in de selecties, selecties die de laatste jaren steeds matiger werden want: bezuinigen.

   De ouderwetse wijkagent, met grote klauwen en een dosis gezond verstand, begint uit te sterven. En de nieuwe wijkagent? Ik ben benieuwd, maar ik denk dat wij binnenkort alleen nog digitaal aangifte kunnen doen, dat soort aangiftes kun je nog gemakkelijker in de vuilnisbak gooien. Je hebt dan toch geen papiercontainer meer nodig.

   Het vertrouwen van de burger? Daar is de oude politiek nog nooit geïnteresseerd geweest.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.