Politiemensen dienen ‘zwartboek’ in van discriminatie binnen de politie: politietop is er blij mee

Discriminatie moet ten alle tijden bestreden worden en de discussie over discriminatie en racisme heeft de afgelopen jaren het politieke discours bepaald. Toch zijn we bezig met om een karikatuur te maken van het hele onderwerp ‘racisme’.

Zo hebben 26 politiemedewerkers een ‘zwartboek’ aangeleverd waarin racisme en discriminatie binnen de politie besproken wordt. De politiemensen, van niet-westerse afkomst, vertellen dat er een sfeer hangt van discriminatie binnen de organisatie en dat ze benadeeld worden door autochtonen.

„Een leidinggevende kwam ooit de koffiekamer in, ik zat in de werkkamer ernaast, met de vraag: Waar is die neger? Ik hoorde gelach van anderen en voelde me klein worden van binnen”, luidt een van de passages. Ook werd genoteerd: ’Wie is die zwarte, die hoort in het arrestantenhok.’

De politietop zegt blij te zijn met het ‘zwartboek’ en wil iets aan de discriminatie doen binnen de organisatie.

Akerboom onderkent de urgentie van het probleem. Maar „ een cultuurverandering kost tijd en vraagt inspanning van alle lagen in onze organisatie.” Volgens hem werkt de politie al anderhalf jaar aan „een omslag in het denken” over diversiteit.

Dat lijkt mij ook een terecht punt, maar de schaduwzijde van dit soort acties is, zeker als het in de media zo vergroot wordt, is dat er een soort kramp ontstaat binnen de organisatie waarbij alles wat ook maar riekt naar discriminatie en er allemaal beleid wordt geïmplementeerd als symbool maar geen directe effectiviteit heeft. Laat de discriminatiediscussie binnen de politie niet dezelfde karikatuur krijgen als die er nu heerst binnen het Nederlandse debat.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

8 reacties

 1. Ni28

  Het lijkt als sommige debatten op tv. Mensen met problemen met elkaar komen al pratende tot ontdekking dat zij eigenlijk geen problemen hebben totdat zij weer buiten staan.

 2. Wethepeople

  Ik snap het niet. Iemand niet discrimineren is het makkelijkste wat er is. Het kost geen enkele moeite. Waarom worden er dan nog steeds mensen gediscrimineerd? Overigens waren de opstellers van het zwartboek niet allemaal van niet-westerse afkomst.

 3. Bloem

  Tja ze zijn natuurlijk al door dicriminatie binnengekomen. Hoe je het wend of keert ook positieve discriminatie is discriminatie. Al je middels een lagere lat een organisatie binnenkomt zet dat bij voorbaat kwaad bloed bij degenen die aan hogere toelatingseisen moesten voldoen terwijl functie en beloning hetzelfde is.

  1. Wethepeople

   Hoezo zijn zij door een lagere lat binnengekomen?

   1. eRik2017

    Nou, dat begint al door het gebruik van qouta, en zeker dat men daarnaast de duur van de opleiding wil verkorten door er een beetje haast bij te maken.

 4. eRik2017

  Onlangs was er een mevrouw bij de politie met een administratieve functie die bevoordeeld werd t.o.v. haar collega’s. Zij wilde een hoofddoek dragen, maar dat kan niet bij de politie, zo hebben wij met elkaar afgesproken. Om haar tegemoet te komen werd zij bevoordeeld. Zij mocht een hoofddoek dragen, zolang ze in burgerkleding op haar werk kwam. Haar collega’s mochten niet geloofs- of andere overtuigingssymbolen op hun werk, maar waarschijnlijk gunden ze het haar gewoon, omdat zij dat zo graag wilde.

  De “gekwetsen” komen slechts weer met verdrietige verhalen alleen benadeeld te worden, zonder dat er ooit iets “positiefs” was.
  Ongewtijfeld mag er best de vinger aan de pols worden gehouden, maar deze klagers mogen zich ook wel eens weerbaarder opstellen als er een grap wordt gemaakt over bijv. huidskleur, en zelf een collega aanspreken p[ gedrag, in plaats van collectieve huilboeken bij de commissaris neerleggen.

 5. lanex

  Gezond verstand is ver te zoeken, als de top zegt dat ze aan diversiteit werkt betekent het censuur en politiek correct handelen. Nog meer slecht opgeleiden op posten die het imago van de politie geen goed doet.
  Akerboom zit in de zak van de overheid de EU en Soros, vergezocht? Kijk alleen naar alle ngo’s en stichtingen, ja, zelfs buurthuizen waar zijn tentakels zitten, die dicteren hoe (islamitisch) deze organisatie ingericht moet worden. Dan kun je er van uitgaan dat dit land langzamerhand verandert met als voorbeeld Zweden.

  1. denk eens na

   De regering laat het leger en politie verpauperen en als het een zooitje is geworden en er een burgeroorlog uitbreekt ,smeekt de nederlandse bevolking om een eu leger.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.