D66 wil ‘aangewezen overlever’ op Prinsjesdag vanwege terreurdreiging

Gek. Ik dacht dat het terrorismegevaar zwaar overdreven werd door ‘rechts-populisten’?

D66 heeft naar het Amerikaanse stelsel gekeken. Hartstikke leuk, natuurlijk, misschien dat ze er iets van kunnen leren over, zeg, de verdeling van de macht en de voordelen van een parlement dat daadwerkelijk ergens voor staat en het kabinet waar nodig flink op de korrel neemt.

Nou nee. Wat ze er dan wel van geleerd hebben?

Op Prinsjesdag moeten een minister en een Kamerlid zich op een geheime locatie schuilhouden om in het geval van een terroristische aanslag het landsbestuur over te nemen. Regeringspartij D66 wil een Nederlandse versie van de Amerikaanse designated survivor, letterlijk een ‘aangewezen overlever’ die de macht krijgt indien Haagse politici en het staatshoofd gezamenlijk iets overkomt.

D66-Kamerlid Sneller zegt weliswaar dat de kans “gelukkig heel klein” is dat zoiets gebeurt, maar als het wel zo is “zitten we zonder koning, zonder bewindspersonen en zonder de Staten-Generaal.” Vandaar dus dit voorstel.

Toch is dat een beetje apart. Als één partij zich verzet tegen het idee dat extremistisch-islamistisch terrorisme een reële dreiging vormt voor Nederland is het D66. Die partij doet net alsof er niets aan de hand is en levert voortdurend kritiek op politici, columnisten en partijen die stellen dat er wel degelijk een probleem is — en dat de terreurdreiging eerder groter dan kleiner wordt.

D66 vindt dat normaal gesproken de grootst mogelijke onzin. Welnee, roepen Alexander Pechtold en zijn vrienden keer op keer! Geert Wilders en Thierry Baudet overdrijven! Het valt allemaal best mee! Meer, meer, meer!

Nou ja, toch niet. Want achter de schermen komen ze snel met een voorstel om ervoor te zorgen dat het land geleid kan worden als de hele politieke klasse in één klap weggevaagd wordt door een aanslag.

Umh.

Juist. Kunnen we dan vanaf nu stellen dat D66 terrorisme wél serieus neemt, en voortaan dus zaken moet kunnen doen met de PVV én FVD?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

24 reacties

 1. Guus Geluk

  Goed plan.

  In het hoogst onwaarschijnlijke geval dat de Staten-Generaal, alsmede de koning der Nederlanden allemaal omkomen, wordt de macht overgenomen door een groep ambtenaren. Het koningschap wordt overgedragen aan de vicepresident van de Raad van State.

  Als een gekozen kamerlid danwel de minister in het, nogmaals hoogstonwaarschijnlijke, geval van een aanslag de touwtjes in handen neemt, is dat heel democratisch.

  1. PMG

   En daar komen ze nu nog eens mee?

   De burger dacht dat dit soort zaken al lang geregeld was.

   Samen reizen b.v. mag al bij heel veel bedrijven niet.

   1. Guus Geluk

    Ja, PMG, het is zo geregeld dat een aantal ambtenaren in zo’n crisis de touwtjes in handen nemen. D66 wil deze regering veranderen.

    Ik vind dit heel democratisch. In plaats van een ongekozen stel medewerkers achter de schermen, wordt het land aangevoerd door een democratisch gekozen politicus.

    Maar, het is hoogst onwaarschijnlijk dat het Binnenhof opeens explodeert, of iets dergelijks. De beveiliging is er niet te kraken.

 2. Ni28

  De designated survivors kunnen misschien in Pechtold zijn pied a terre in Scheveningen intrekken. De weggelopen D66 kamerlid heeft toch wel leerzame dingen uit de VS meegebracht.

  1. Guus Geluk

   Dat was Hachi.

   De vraag is waarom zij met de noorderzon vertrok om ergens een laagbetaalde baan als Clinton-campaigner aan te nemen. Wellicht weggejorist door Pechtold na een affaire?

   Zou niet moeten kunnen.

   1. Ni28

    Ja, in Scheveningen waarschijnlijk in het salon van de moraalridder.

    1. Guus Geluk

     Aan dat appartement zit een luchtje.

     Waar rook is, is vuur!

 3. DolleDries

  Pechtold was van 31 maart 2005 tot 3 juli 2006 minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties. Marcoux zat toen idd in Suriname. Kortom niks privé, ze kennen elkaar vanwege politieke en diplomatieke functies.
  https://
  twitter.com/PetradeBoevere
  /status/942830240673554434

  21:32 – 18 dec. 2017

 4. DolleDries

  D66-min. Ollongren is fel op ongewenste buitenlandse beïnvloeding. Nooit voorbeelden. Maar ze liggen voor ’t oprapen, op de deurmat van D66 zelf: 2016 ‘gratis’ vliegreisje’ naar Poroshenko, nu ’t ‘gratis’ appartement v de ambassadeur van CETA-land Canada. #Pechtold #Pechtoldgate

  1. Spaanse kok

   En zoals gebruikelijk hebben Dwalende Dries zijn posting weer niets met het onderwerp te maken.
   Man, start toch je eigen website De Dagelijkse Dwalende Dries Dingetjes.
   Scheelt een ieder een hoop schollen.

   1. DolleDries

    Verrek het is al twaalf uur, tijd voor een hapje.

   2. Top

    Blablabla Blaaskaak!

  2. Marija

   Juist !

 5. Peter Selie

  Nazi Bilderberger Pechtold komt overal mee weg, ook met het overgenomen Amerikaanse complot achtige voorstel designated survivor. Goh stel je voor wanneer Pechtold de enige overlevende werd na een terroristische aanslag op dat stelletje huichelaars, dan mag Pia Dijkstra gelijk met het voltooid levenseinde project lebensborn v2.0 starten.

 6. Blue monday

  Gekke Pechtold kijkt teveel Netflix in zijn canadese huisje

 7. Kodi

  Onderkent D’66 dat er terreurdreiging uit gaat van die instroom die ze zelf hebben verwelkomd?

 8. Kodi

  Opmerkelijk cadeau van 135.000 euro voor Pechtold
  https://www.elsevierweekblad.nl/opinie/achtergrond/2017/12/opmerkelijk-cadeau-voor-alexander-pechtold-569898/

  Hebt u de laatste tijd nog een huis gekregen? Van een buitenlandse ambassadeur bijvoorbeeld? Nee, ik ook niet. Maar D66-fractieleider Alexander Pechtold mocht begin dit jaar een huisje in Scheveningen op zijn naam schrijven dat hem werd geschonken door een Canadese ex-diplomaat.

  Precair: Pechtold heeft de schenking niet vermeld in het schenkingenregister, websites buitelen over elkaar heen om hem te veroordelen – maar waarom lezen we er niets over in de krant?

  Pechtold gaf wel concertkaartjes op in schenkingenregister

  Een anonieme tip aan website 925.nl claimde dat Alexander Pechtold van de Canadese diplomaat Serge Marcoux een appartement heeft gekregen ter waarde van € 135.000. Na enig speurwerk, samen met GeenStijl, toonde 925 de schenking aan: die staat gewoon in het kadaster.

  Daarna werd het schenkingsregister van de Tweede Kamer geraadpleegd. En wat blijkt? Pechtold heeft wel allerlei concertkaartjes en boeken netjes als schenkingen opgegeven – zoals elk Kamerlid verplicht is te doen – maar het appartement van Marcoux, in Scheveningen, ontbreekt op de lijst. Dat noemen we dus een verzwegen schenking. En dat voor een niet mals bedrag!

  Kamerleden moeten niet de schijn wekken omkoopbaar te zijn

  Allereerst moeten Kamerleden schenkingen openbaar maken omdat ze anders de schijn wekken omgekocht te worden. Dat gaat in tegen de Grondwet: Kamerleden stemmen ‘zonder last’. Ze mogen dus ook hun stem niet verkopen voor goederen of diensten in het verleden, heden of toekomst. Logisch, want waar macht is liggen fraude en corruptie op de loer.

  In het specifieke geval van de mysterieuze schenking aan Pechtold zou dan kunnen blijken dat de genereuze Canadees de D66-leider wilde bedanken voor zijn steun aan het handelsakkoord met Canada (CETA), waar D66 zich hard voor maakt.

  Zo’n corrupte vorm van beïnvloeding is in het geval van Pechtold niet bewezen, maar wel laadt hij hiermee verdenkingen op zich. Niet verstandig voor een parlementariër en partijleider, zeker niet na die eerdere kwestie: het tripje van Pechtold naar Oekraïne, in een privévliegtuig van een zakenman.

  Privécadeau valt niet onder schenkingen die je moet opgeven

  Reden voor Carla Joosten van Elsevier Weekblad om navraag te doen bij de partij. Wat zegt D66? De schenking is ‘een privé-kwestie’. Verder weigert Pechtold of zijn partij in te gaan op de aard van de schenking en de relatie die hij heeft met de gulle gever.

  Dat is onverteerbaar. Jazeker, een privécadeau valt natuurlijk niet onder schenkingen die je moet opgeven – al maakt het Reglement van Orde van de Tweede Kamer (pdf, hoofdstuk XIIC) géén onderscheid tussen cadeaus die ‘in functie’ worden ontvangen of daarbuiten.

  We hoeven natuurlijk niet alle verjaardagscadeautjes van parlementariërs in het register terug te lezen. Maar een appartement van meer dan een ton? Daarover mag een politicus stevig aan de tand worden gevoeld – en daarover is Pechtold een goede uitleg verschuldigd. Het siert hem niet dat hij dat niet eerder heeft beseft en het is schandalig dat hij nu nog steeds weigert tekst en uitleg te geven.

  Baudet en Omtzigt worden om het minste al veroordeeld

  Het is nog maar de vraag of de scoop van de twee websites ook doordringt tot andere media. NRC Handelsblad laat doorgaans geen gelegenheid onbenut om politici als Pieter Omtzigt en Thierry Baudet pootje te lichten, zelfs als dat moet met onbevestigde geruchten, halve waarheden en stevige overdrijving. Je zou verwachten dat de zelfbenoemde kwaliteitskrant ook gretig een nageltje wil meespijkeren aan de doodskist van Alexander Pechtold.

  Dat valt nog maar te bezien. Bronnen binnen de krant meldden mij dat hij jarenlang de enige politicus was die zijn opwachting maakte op de NRC-nieuwjaarsborrel, wat zelfs op de redactie tot opgetrokken wenkbrauwen leidde. Er zal dus nog wat water door het gedempte Rokin moeten vloeien voordat de krant dit geval van (vermeende) fraude en ogenschijnlijke corruptie in de kolommen opneemt.

  Gelukkig hoeft dat ook niet: Twitter explodeert al over het onderwerp en ook in de Tweede Kamer is opschudding ontstaan. Er is genoeg reden om een gedegen onderzoek te verlangen naar Pechtolds handelen en motieven – en bij het uitblijven van een goede verklaring mag dat zelfs een strafrechtelijk onderzoek worden. Dit verhaal krijgt vast nog een staartje.

 9. Two Ravens Black Kettle

  Wanneer gaat de corrupte MSM schrijven over de corrupte (maar bevriende) Pechtold !!

  Het Vrije Net moet zorgen dat dit appertement-akkefietje niet over mag waaien want de complete MSM is amechtig bezig de verdorven olifant in de kamer maar niet te spotten.
  Alle burelen van de Staatsmedia, RTL en ‘kwaliteits/fakenews’kranten hebben de opdracht aan hun werknemers gegeven Alexander uit de wind te houden en de rotzooi diep in een doofpot te begraven.
  So keep the flame alive met de hoop dat er ergens, diep verscholen in de krochten van die door en door verrotte media zich nog 1 journalist verborgen houdt die nog wel een ons aan integriteit en beroepseer bezit.

  Het totale zwijgen van de MSM en het -voor de zoveelste keer- slaafs volgen van hun politieke vriend is weer tekenend en het bewijs dat het vak van journalist zo goed als uitgestorven is.

 10. Two Ravens Black Kettle

  Ook opvallend: het complete zwijgen van de Telegraaf.

  1. Bloem

   Telegraaf is sinds de overname door de Belgen sowieso erg stil over bepaalde onderwerpen. Wat wil je, met een soort Vandenmeersch clone aan het hoofd

 11. Supernoodle

  “Op Prinsjesdag moeten een minister en een Kamerlid zich op een geheime locatie schuilhouden om in het geval van een terroristische aanslag het landsbestuur over te nemen.”

  Ik denk dat Nederland heel goed verder kan functioneren zonder die overgewaardeerde politici.

  1. Original NL

   @Supernoodle..
   Citaat:..Ik denk dat Nederland heel goed verder kan functioneren zonder die overgewaardeerde politici.
   ..
   Ik weet het wel zeker!!!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.