Derk Jan Eppink: “De euro zal de EU meetrekken in zijn val”

De oud-europarlementariër heeft totaal geen fiducie in de Grote Europese Droom om een Transferunie op te zetten.

EU-expert Derk Jan Eppink weet nu al wat Zuid-Europa aanstaande vrijdag zal eisen bij de Eurotop: meer geld. En dan niet één keertje, maar stelselmatig. Ze willen dus een transferunie: het Noorden onderhoudt het Zuiden dan feitelijk.

Maar, zegt Eppink in een interview met De Telegraaf, dat is een enorme fout:

“Een transferunie zal faliekant mislukken. De euro zal dan de EU meetrekken in zijn val.”

“Een transferunie betekent dat de één moet geven en de ander wil hebben. Degene die wil hebben, wil altijd meer hebben. En degene die moet betalen, wordt daar ziek van,” legt hij uit. “Er is geen gemeenschappelijke culturele noemer die dat draagbaar houdt. Dat zul je bij de stembus merken – en dat zie je nu eigenlijk al.”

Helaas betekent dit niet dat de politiek dit niet zal proberen. Volgens Eppink kan zo’n transferunie voorkomen worden als Nederland en andere noordelijke landen goed op Duitsland in praten zodat Berlijn minder naar Parijs luistert. Maar… we hebben wel een probleem. Rutte was in 2010 weliswaar eurosceptisch, maar tegenwoordig staat hij er heel anders in:

“Wat je ziet aan mensen die vaak in die EU-gremia komen, is dat zij daarin meegroeien. Je wordt er deel van. Op een gegeven moment spreek je beter EU-lingo dan dat je mensen aanspreekt in Nederland. Er is een enorm verschil tussen hoe Rutte zich heeft ontwikkeld de afgelopen vijf jaar en hoe de publieke opinie in Nederland zich heeft ontwikkeld ten aanzien van Europa.”

Zijn conclusie is dan ook dat de transferunie er vrijwel zeker komt. “De Duitsers gaan de getallen wat naar beneden drukken en het aantal fondsen,” maar dat is het dan wel. En als er eenmaal een begin mee is gemaakt wordt het in de loop van de tijd natuurlijk alleen maar erger.

Het goede nieuws volgens Eppink is dat dit uiteindelijk niet houdbaar is. Laten we hopen dat dit zo is.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

15 reacties

 1. Ritter

  Het “Zuiden” is een financiële put zonder bodem. Zoals b.v Griekenland laat zien.

  En het geld wat in deze financiële put word gegooid moet dus worden opgebracht door o.a. de Nederlandse belastingbetaler.

  Maar kennelijk hebben veel Nederlandse belastingbetalers daar geen moeite mee want ze blijven stemmen op partijen die daar ook geen moeite mee hebben.

  1. Henk-Jansen

   Maar het ”Zuiden” levert Nederland ook veel geld op. Dankzij de Zuid-Europese schulden houdt de Europese centrale bank de rente laag. Dankzij die lage rente kunnen Nederlandse bedrijven die daarmee hun investeringen goedkoop kunnen financieren.

   Ook is de euro relatief goedkoop gehouden door de ECB waardoor Nederland tegenwoordig een groot handelsoverschot heeft. Er stroomt dus veel meer geld binnen dankzij de export dan dat er weer wegstroomt dankzij de import.

   De Nederlandse belastingbetaler begrijpt dat hoewel de EU zeker ook nadelen heeft, de voordelen wegen zwaarder. Niet alleen vanwege de economische voordelen, maar denk ook aan het overal kunnen betalen met één munt zonder elke keer geld te hoeven verwisselen, denk aan het vrij kunnen reizen door de hele EU en niet hoeven wachten bij grensposten. Nederland is bovendien maar een klein land, in samenwerking met de andere Europese landen kunnen we een grotere impact hebben in de wereld.

   1. wheelboy

    Dat de Euro goedkoop is en dat dit aan de EU te danken is wijs ik meteen naar het hiernamaals .De Euro is laatste maanden tov div munten bezig aan een opmars . Dat de Euro laag stond tov div valuta had te maken met de crisis hier in de EU en het vertrouwen van de valutahandel . Heel zuid Europa hangt aan het leen infuus . Spanje Italië Portugal Griekenland zitten tot hun nek in de schuld . Ierland ging de afgrond in door de crisis . Dit alles heeft de Euro doen dalen in waarde tov andere munten .
    Dat de rente laag staat door de grote schulden van zuid europese landen klopt .Zo kunnen ze nog meer lenen en wordt de schuldenberg alleen maar groter .Als en ik ben er geen voorstander van ,de EU echt dit aan wil pakken dan zal er een belasting systeem moeten komen dat voor alle Euro landen hetzelfde is . Dan zullen alle sociale systemen gelijk moeten worden .Maw een Bulgaar krijgt in Bulgarije dezelfde uitkering als een Nl in Nl .Dit is haast onmogelijk en zal in de noord eu landen tot massale armoede lijden . Oplossing was geweest als eerst de economieën beter op elkaar hadden aangesloten daarna pas bij de EU komen en de Euro invoeren . Samen met een sociaal en belastingsysteem .

   2. Yato

    “Dankzij de Zuid-Europese schulden houdt de Europese centrale bank de rente laag.”

    Mijn spaarrente is anders een vrije val geraakt sinds een paar jaar met de 0.0% in zicht. Dat zie ik nou niet bepaald als positief.

    “maar denk ook aan het overal kunnen betalen met één munt zonder elke keer geld te hoeven verwisselen, denk aan het vrij kunnen reizen door de hele EU en niet hoeven wachten bij grensposten.”

    Het is handig, maar eigenlijk maakt me dat niet zoveel uit. Ik heb liever een andere munt en grenscontroles dan dat we jarenlang moeten bezuinigen om geld in een Zuid-Europese bodemloze put te gooien.

    Wat mij handig zou lijken is om de EU en euro op te heffen en een nieuwe Germaanse Unie op te richten met een gemeenschappelijke munt de “Neuro”. Lidstaten zijn dan uitsluitend Nederland, België, Luxemburg, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Liechtenstein. (Geen Frankrijk!) Dan heb je alsnog een groot gebied waarin je ook geen geld hoeft te wisselen en er geen grenscontroles zijn. In Zuid-Europa zoeken ze het dan maar uit, dat is niet langer ons probleem. Dus dit brengt min of meer hetzelfde effect maar dan zonder dat onze welvaart daardoor aangetast wordt.

    1. Henk-Jansen

     Een Noord-Europese Unie lijkt me ook wel wat, en wat mij betreft mogen het VK, Ierland en de Scandinavische landen daar ook wel bij.

     1. PMG

      O ja, je bent ineens om????

   3. PMG

    Jij snapt er echt geen reet van en dat bewijst het bovenstaande stukje.

    Jij en helaas met jou velen, denkt precies verkeerd om. De EU heeft niets met handelsverdragen te maken, zoals nu ook blijkt bij het uitstappen van VK.

    Jij bent zo’n iemand die beweert dat de 4 miljard export naar Griekenland straks stop wanneer NL uit de EU stapt, wakker worden Henkie, die Grieken eten maar wat graag Hollandse paprika’s en andere groenten en dat zullen ze altijd blijven doen, dat heeft niks met EU te maken maar met wat lekker is.

    Vrij kunnen reizen is reizen zonder kosten voor de duidelijkheid, trouwens op Schiphol moet ik altijd mijn paspoort laten zien, of in de trein, of wanneer ik wild sta te plassen en ik krijg liever meer voor mijn keiharde gulden.

    De ECB probeert de euro laag te houden door enorme hoeveelheden geld te drukken maar liefst rond de 70 miljard per maand! Geen foutje, per maand!!! Geef dat lekker aan die zuidelijke hand-op-houders en bedriegers en ons de gulden!

 2. corfo

  Ik hoop van harte dat dhr. Eppink gelijk krijgt; dat de EU een dood paard blijkt te zijn is bij de meeste Europeanen al langer bekend.
  Wat heeft de EU voor de “gewone” Nederlanders opgeleverd ? Diverse grenzen worden weer gecontroleerd, zoals vroeger, rijke inwoners zijn steeds rijker geworden door Jan met de Pet uit te knijpen. Voedselbanken rijzen de pan uit, 700.000 inwoners van Nederland leven in armoede (gisteravond op t.v.) enz. enz. Maar “den Haag” blijft volhouden dat we een “rijk” landje zijn. Waar is ons leger dan gebleven, waarom is er géén veiligheid meer in dit landje, waarom staken de onderwijzers ?? Vragen, vragen, vragen, maar Rubberen Rutje vindt ’t allemaal best, lebbert Korsakov Juncker ff af, geeft Adolfina Merkel een vriendschappelijk tikje op haar popo, en gaat grijnzend zijns weegs, wát een zooitje !

 3. chrism

  Waarom denken jullie waarom er steeds weer meer belastingen betaald moeten worden ?
  Nou , omdat alles betaald en gedekt moet worden bv die miljarden voor de EU of te wel zuid Europa , die 1,4 miljard aan het bedrijfsleven , de militairen , de ontwikkeling hulp , de zinloze subsidies en dat is enorm veel of niet Sylvana ?

  Mensen willen belazerd worden en daar maak deze regering en partners graag gebruik van , want zij denken slim te zijn om te denken dat wij dom zijn en willen alles voorkauwen .
  Hoe je dat kan zien of horen ?
  Nou gewoon GOED lezen , GOED luisteren en analyseer het maar eens .

 4. Ni28

  Het is iets dat iedereen die goed nadenkt al lang weet, de euro zal de EU vernietigen. De nu alweer door de Fransen voorgestelde transferunie is na de invoering van de euro de tweede stap om het einde sneller te naderen. Het noorden wordt financieel leeggezogen door de zuidelijke bodemloze put (en de voormalige Oostbloklanden niet te vergeten)dat ziet iedereen na de Griekse affaire die ondanks alles gewoon doorgaat. In wezen kunt je al over een transferunie al spreken. Het Noorden mag dit niet toelaten anders leidt dit tot het einde van de welvaart.

 5. Ni28

  Bij mij staat Derk-Jan Epping hoog aangeschreven. Zijn mening is meestal de juiste.

 6. Klukkluk

  @Henk Jansen: U haalt de EU, Europa en de Euro door elkaar. Ik zie als belastingbetaler helemaal geen voordelen. Geen wachttijden meer bij de grens? Bent u onlangs nog op Schiphol geweest of op een Franse tolweg gereden? Ik ga graag weer ‘tijdrovend’ valuta omwisselen, als dat prijs is als de Euro verdwijnt. Krijg ik ook weer wat rente op mijn spaargeld. Als je ’n pakje peuken in het Zuiden van Europa wilt pinnen komt er 10 euro extra ‘kosten’ bij. Nee, liever alles cash onder de toonbank bij onze EU vrinden. Stemmingmakerij. En komt a.u.b. niet aan met 70 jaar vrede door de EU.

  1. corfo

   @ Klukkluk.
   Het soort eurofielen, zoals bijv. Jansen, vergeet maar ál te graag dat ook de diverse binnengrenzen in Europa gecontroleerd worden, de grens tussen Oostenrijk en Italië bijv. wordt gecontroleerd door de Oostenrijks politie én het leger teneinde “vluchtelingen” tegen te houden die daarna via Frankrijk en België naar Nederland reizen, dus “Schengen” stelt helemaal niks meer voor. 70 Jaar vrede in Europa klopt ook niet, of die dwaze eurofielen moeten de Balkanoorlog een “relletje” gaan noemen. (Dat spul is trouwens gek genoeg om dat óók nog te gaan doen !)
   U heeft volkomen gelijk !!!

 7. PMG

  U bent geinformeerd!

 8. Bes Tolen

  Gebruikelijke propaganda, die geschikt is voor mensen die geen verstand van zaken hebben en dat is helaas een meerderheid, zien we ik hier.
  De lage rente is geen marktrente maar komt voort uit de macht van de grootste paar banken in de USA, die ook de FED bepalen. De bepaling van de hoogte van de rente functioneert niet goed maar is uitsluitend een politiek machtsmiddel.
  Bij een echte marktrente komen de bedrijven in aanmerking die deze kunnen betalen en wel het meest die het beste kunnen betalen. Dat geeft beter renderende ondernemingen de kans en daarmee een beter ingerichte economie.
  Het blijkt dat centrale banken enorme bedragen extra op markt gooien om investeringen te bevorderen. Dit is een dubieus punt. Het maakt door bedrijven en particulieren verdiend geld minder waard. Eén van de vormen van diefstal door overheid kun je stellen.
  Allerlei rendeert niet meer vanwege de lage rente en als het dat wel rendeert het niet meer volgens de ingestelde regels en functioneert daarmee ook niet meer. Voorbeeld zijn de pensioenfondsen maar geld op een spaarrekening levert ook niks meer op maar wordt wel minder waard. Dat geeft scheve toestanden, die funest kunnen uitpakken.
  Nederland heeft te veel export omdat voor Nederland de euro een te lage koers heeft. Gelijktijdig betalen Nederlanders dan te veel voor import. Ook hier wordt de landelijke productie fout gericht. Hoeveelheid gaat voor kwaliteit. Te veel hoeveelheid namelijk aan producten waaraan weinig wordt verdiend en als de kosten, die via overheidsuitgaven worden meegerekend, ons zelfs verlies opleveren. Wij ontwikkelen als land niet de kwaliteit, die we anders zouden ontwikkelen. Kortom: lagere welvaart, meer verspilling en meer wat onwenselijk is.

  De EU regelt niet alleen voordelen maar zorgt ook voor veel nadelen. De nadelen zijn vermijdbaar maar dat vindt de EU te moeilijk. De reden is dat de EU te veel macht wil concentreren.

  In Zuid Europa zit geld bij weinigen, ”oligarchische families”. Hoeveelheden geld als waarover we hier in het noorden niet beschikken. Die weinigen met dus het grote bezit worden beschermd tegen aantasting van hun bezit. Dat kunnen ze zelf af. Zij maken namelijk de dienst uit in de westerse wereld. Vanouds zijn het de Romeinse aristocratie later aangevuld met die van elders in Italië en die in Spanje en Portugal welke laatsten ook grote invloed hebben in Zuid Amerika. Er zijn oude verbindingen met de City of London (het Vaticaan zou sinds 1200 de eigenaar zijn met later -sinds Napoleon?- Rothschild als de bankier van het Vaticaan) en jongere met New York en Parijs. Vervolgens met diverse andere steden, bijvoorbeeld Frankfurt, met belangrijke geldmacht. Washington en sinds kort Basel worden als specifieke centra genoemd. Het gaat hier om ”deep state” dat is met directe politieke beïnvloeding buiten democratie om. Zou ook bedreigend zijn voor juiste informatie voorziening waardoor iedereen op het verkeerde been wordt gezet.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.