Oeso: ‘Pensioenleeftijd ontwikkelde landen moet naar minimaal 70 jaar’

Andrea Foris / Flickr. (CC BY 2.0)
Foto: Andrea Floris / Flickr. (CC BY 2.0)

Ach joh, maak er gewoon 130 van, dan zijn we er helemaal vanaf.

De Oeso maakt zich ernstig zorgen over de “dreigende tekorten in de pensioenstelsels van ontwikkelde landen,” aldus het FD:

De organisatie voor ontwikkelde landen waarschuwt dat de huidige toezeggingen voor veel landen niet te betalen zijn. Armoede onder ouderen zal daardoor in de toekomst stijgen en de overheidsfinanciën komen in gevaar. De Oeso maakt zich daarnaast zorgen dat het momentum voor de benodigde pensioenhervormingen afneemt nu het economisch beter gaat.

Het onderliggende probleem is al langer bekend, maar er wordt in grote delen van de ontwikkelde wereld te weinig mee gedaan: we worden steeds ouder. In de jaren zeventig zou een zestigjarige nog zo’n 18 jaar leven. Nu is dat al 23,4 jaar Oeso-landen. Oh, en in 2050 zal dat zijn opgelopen tot 27,9 jaar.

Dit betekent dat we steeds langer uit de staatsruif eten als de pensioenleeftijd niet omhoog gaat.

Daarom beweert de Oeso dat de pensioenleeftijd in Oeso-landen door zal blijven stijgen. Uiteindelijk zullen we naar 70+ moeten. Let wel, aangezien Nederland deel uitmaakt van de EU en andere lidstaten ongelooflijk onverantwoord bezig zijn (België en Frankrijk, om twee landen te noemen) zal die pensioenleeftijd in Nederland op termijn ongetwijfeld nog hoger worden. 71 jaar is pas het begin. Het kon weleens heel snel 73 of 75 worden.

Tot die conclusie kom ik tenminste als ik zo naar deze cijfers kijk én naar die van de pensioengerechtigde leeftijden in EU-landen.

Houd er dus maar alvast rekening mee: wij (Millennials en Gen Z) zullen moeten doorwerken tot we erbij neervallen.

 Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

48 reacties

 1.   

  Syrië is nu bijna volledig bevrijd van terroristen. De Russische president Vladimir Poetin zei maandag dat Syrische vluchtelingen nu zo snel mogelijk moeten terugkeren. Poetin vindt het belangrijk dat vluchtelingen naar huis gaan om het land te helpen een vreedzame samenleving te stichten.
  Bijna heel Syrië, inclusief historische christelijke regio’s, is bevrijd van terroristen, verduidelijkt de Russische president Vladimir Poetin.
  Hij benadrukt het belang van het voortzetten van het herstellen van de vrede zodat alle zogenaamde vluchtelingen uit alle religies naar huis kunnen terugkeren.
  – De situatie in Syrië verandert geleidelijk. De Syrische strijdkrachten, gesteund door het Russische leger, hebben bijna het gehele land bevrijd van terroristen, waaronder historische christelijke regio’s, zei Poetin maandag tijdens een ontmoeting met de christelijk-orthodoxe leiders.
  Moskou zal nu helpen om heilige plaatsen te herstellen, niet alleen voor christenen, maar ook voor moslims en joden, vervolgde de Russische leider.
  – We zullen ook leden van andere religies helpen, inclusief moslims, die, zoals we heel goed weten, ook veel hebben geleden onder bandieten, terroristen en radicalen, zei Vladimir Poetin.
  Dat de christelijke bevolking en andere vluchtelingen nu naar huis terugkeren, kan een “beslissende rol” spelen om ervoor te zorgen dat het vreedzame leven van het door oorlogsvoering geteisterde land permanent wordt, verklaarde Poetin.
  – De afgelopen jaren heeft de Russische staat, samen met de Russisch-orthodoxe kerk en andere religieuze organisaties, humanitaire hulp aan Syrië verleend. Het is heel belangrijk dat er zo snel mogelijk een vreedzaam leven wordt opgebouwd, dat de mensen naar hun huizen kunnen terugkeren en beginnen met het bouwen van tempels en kerken, zei hij.

  1.   

   Wat heeft dit met het artikel te maken?

   1.   

    Dat we de kosten kunnen drukken.

 2.   

  Schoften

 3.   

  Ik vind het een goed plan. Echter moet er wel een uitzondering worden gemaakt voor zware beroepen want het mag niet zo zijn dat zij kunnen werken tot hun lichaam ermee ophoudt!

  1.   

   U bent vast zo’n figuur dat met 57,5 al achter de geraniums is gaan zitten

   1.   

    Nee , zeker niet. Ik moet nog wel even doorwerken.

    1.   

     Maar dat doe je niet! U projecteert dat is wel duidelijk.

  2.   

   Wat zijn dan zware beroepen? Stratenmaker, chauffeur enz. Dat zijn de standaard antwoorden. De afgelopen 25 jaar heb ik 90% zijn werk – baan- beroep als zwaar of zwaarder horen classificeren. Ook hoger geschoolden zoals artsen, psychologen, sociaal werkers, accountants en ga zo maar door. Vrouwen, als je ze laat doorpraten, vinden dat zij eerder met pensioen mogen, want zorgtaken en dan hebben ze eigenlijk dubbel gewerkt.

   Met de huidige SJW actievoerders zie ik het er van komen dat bijvoorbeeld een transgender, 25 jaar in bouw – dan als vrouw op kantoor – eerder met pensioen moet vanwege stress.

   Mensen met een fysiek zwaarder beroep, en doet moet strak en streng vastgelegd worden, zouden ander werk (mogelijk binnen hun beroep) moeten krijgen. Gefaseerd.
   Hoe dat zou moeten, daar zou eens over gebrainstormd moeten worden.

 4.   

  Er bestaat grote kans dat de hele pensioen pot opgevreten word door de eu. Samson heeft het beschikkingsrecht al overgedragen aan de eu .Waarom zou dat anders zijn?

 5.   

  Met de huidige (illegale) instroom is de welvaartsstaat niet meer te betalen.

  Onderstaande cijfers gaan over Duitsland maar hetzelfde zal voor Nederland gelden.

  Dit geld moet worden opgehoest door de belastingbetaler.
  ———-

  Hoeveel kosten een miljoen asielzoekers en armoedemigranten?

  ” een miljoen asielzoekers kosten de Duitse staat op de lange termijn tot aan het einde van hun leven € 450 miljard. Dat zijn € 450.000,- per persoon, die netto gemiddeld meer uit de staatskassen naar deze mensen toestromen dan dat ze geld inbrengen. Als je er nu (op grond van de relatief lage gemiddelde leeftijd) van uitgaat dat ze gemiddeld ongeveer 45 jaar in Duitsland blijven, dan zou dit ongeveer € 10.000,- per jaar betekenen.”

  1.   

   Gelukkig draagt de pvv’er met zijn bijstandsuitkering en sociale huurwoning meer bij aan de maatschappij!

   1.   

    Doe niet zo dom Henk.

    1.   

     henk stop! denk eens na!

   2.   

    Beste Henk Jansen, het oude dogma dat PVV-stemmers dom en onopgeleid zijn. Typisch onderschatten van de oppositie. Geloof me maar er zitten vele hoog opgeleide mensen tussen met goede banen en hoge inkomens. Ik weet niet wat uw functie is, echter neemt u van mij maar aan dat er ook directeuren zijn die de VVD ontgroeid zijn.

   3.   

    Mensen met een uitkering schofferen is laag, onafhankelijk van jouw denkbeelden

 6.   

  Klinkt goed… Jezelf tot je 70e de pleuris werken, en dan rechtstreeks je graf in.

 7.   

  Nederland had net zoals Singapore een privaat pensioenplan moeten hebben. Ginds leggen werkgever en werknemer in op een aparte rekening die van de werknemer is en blijft. Men kan dan zelf beslissen wanneer er genoeg in de pot zit en gaan ‘rentenieren’.
  Dat geld komt overigens bij voortijdig (en later ook) van de werknemer en valt alzo in de erfenis.En raad eens, daar wordt geen lijkenbelasting geheven.

 8.   

  Het lijkt inderdaad onvermijdelijk dat de pensioengerechtigde leeftijd wordt verhoogd. Dat is ook gewenst omdat, zoals het artikel aangeeft, niet alleen de levensverwachting stijgt maar het arbeidsvermogen ook langer aanhoudt. Met uitzondering van de zware beroepen is het voor mensen heel goed mogelijk tot het zeventigste levensjaar productief te zijn.
  Mensen die klagen over deze onvermijdelijke ontwikkeling zouden ook eens naar zichzelf moeten kijken: wat hebben ze, in deze overvloedige welvaartsstaat, zelf gedaan om te reserveren voor de oude dag?

  1.   

   jij ziet het dus zitten dat mensen in de toekomst moeten werken totdat ze er bij neervallen en niet of nauwelijks van hun pensioen mogen genieten nadat ze 45 jaar of langer gewerkt hebben? Wat een walgelijke instelling!

   Jij kunt me trouwens niet wijsmaken dat mensen over 30 jaar allemaal gemiddeld 10 jaar ouder zullen worden zeker nu dat jouw D66 droom van ouderenmoord in de toekomst waarschijnlijk gaat gelden

   1.   

    De “corporate sluts” zoals Bram zitten goed vertegenwoordigd op de publieke forums tegenwoordig, klaarblijkelijk hebben ZIJ ruimschoots vrije tijd teveel.

    Mensen leven dan wel langer, hun algemene lichamelijke slijtage blijft netzogoed een feit.

    Dat element negeren is niet alleen verre van “humanistisch” of “progressief”, het is ronduit misdadig.

    Net zoals het misdadig is om een massieve hoeveelheid “armoede” te importeren on the corporate machine te smeren (…), je eigen bevolking voor alle kosten te laten opdraaien (…) en vervolgens hun pensioenleeftijd te verhogen als blijkt dat die citroen niet ver genoeg uit te persen valt….!

  2.   

   Fijn dat jij een specialist bent die kon bepalen dat mensen tot hun 70ste productief zijn. Daarna gelijk maar een spuitje, lijkt de beste oplossing, zo zijn we van het hele pensioenprobleem en de ouderenzorg af. Wie kwam daar pas geleden ook al eens mee op de proppen?

 9.   

  Ik ben trouwens een voorstander van om de gewerkte jaren mee te laten tellen. Iemand die vanaf zijn zeventiende in de bouw zit mag na 45 jaar echt wel in de rustpauze. (althans als hij dat zelf wil).
  Mensen die rond hun dertigste van de uni rollen, kunnen lekker door naar de 70 en verder.

 10.   

  Beseft u zichzelf dat de meeste arbeiders met 50 al als te oud worden beschouwd?! Dat wil zeggen dat de meeste arbeiders strakjes 20 jaar lang van lucht moeten leven omdat ze nergens meer aan de bak komen

 11.   

  Heel slecht plan, en nog erger aangepast. Dit houdt dus in dat tegen de tijd dat ik met pensioen mag ik 75 jaar oud ben en waarschijnlijk maar 5 jaar lang van mijn pensioen mag genieten (of misschien korter aangezien niet iedereen het tot de 80 haalt). Iedereen die dit toejuicht (zeker die genen die hiermee te maken zullen krijgen) heeft masochistische neigingen

  1.   

   Je kunt ook een beetje zuinig aan doen en reserveren voor vervroegde pensioenering.
   Waarom moet de Staat opdraaien voor jouw onverantwoordelijke consumptiegedrag?

   1.   

    Blablablabla Blaaskaak! Zoek een baan, want zoals jij hier lult, heb ik het idee, dat je alleen je klauw ophoudt! Lekker makkelijk.

   2.   

    Omdat je van een beschaafd land zou kunnen verwachten dat een sociale pensioenvoorziening en goede zorg basisrechten zijn waar we allemaal aan bij kunnen dragen. Dat lijkt me belangrijker dan belastingsverlagingen voor Shell en Unilever

   3.   

    zeg wat zinnigs of flikker op

  2.   

   @CJD
   Is lezen te moeilijk? Met een privaat gepaard pensioenpotje, maakt u dat zelf uit! Dus stapt u op uw 30ste in als ICT’er, kan het zomaar zijn dat uw pot op 58 vol genoeg zit.
   Huis afbetaald, enzovoort.

   1.   

    Kan ik wel zelf uitmaken wat voor werk ik wil doen?

    1.   

     @CJD
     Tja, weet u, het is niet alleen het pensioenstelsel dat in Nederland volkomen scheef is gegroeid. Het hele belastingstelsel zou op de schop moeten zodat mensen met een laag inkomen in het geheel geen belasting betalen. Immers het innen kost al meer dan het oplevert!
     Ik denk alleen dat het er nooit van zal komen, immers een vaste kliek ambtenaren en zelfverrijkers, zou dan zijn/haar inkomsten verliezen.

     1.   

      @toetssteen
      Inderdaad… Een belastingvrije voet voor inkomens tot 25 mille. Precies wat het FvD voorstelt. Mensen in die inkomenscategorie houden al geen cent over, dus die moet je niet belasten. En het valt al heleMAAL niet te verkopen als je vervolgens multinationals een douceurtje geeft van 1,4 miljard door de dividendbelasting af te schaffen. Dat is pas echt crimineel en kan alleen ontsproten zijn aan het zieke brein van een VVD-er.

     2.   

      @Ben Zine
      Het is toch immer dezelfde kliek.

 12.   

  Leden van dit soort instituten hebben hun hele leven nooit iets uitgevoerd; dan kan 75 jaar makkelijk.

 13.   

  Steeds langer doorwerken om de niet ontwikkelde landen te kunnen betalen waar zij levenslang met pensioen zijn.

 14.   

  De pensioenleeftijden liggen nu al hoger, kun je zo nakijken op www. mijnpensioenoverzicht.nl

  De gemiddelde leeftijd verwachting wordt ook steeds hoger en gaat binnen de komende 5 jaar super spectaculair stijgen met de ontwikkelingen in de genees/heel kunde, vooral door toepassing van stamcellen.

  Er zal dus geld nodig zijn voor pensioenen en verzorging en dat laatste gaat gigantisch oplopen. Tijd om ons op eigen land te richten dus uit EU en stoppen met ontwikkelingshulp en samenwerking.

  Het zal velen tegen de borst stuiten maar als je straks niet blut in je eigen stront wilt zitten dan zal er nu iets moeten gebeuren! Wakker worden!!!

 15.   

  Het gaat hier natuurlijk om de miljarden aan pensioenpenningen. Daar wordt door belanghebbenden op geaasd. Follow the money! Wel heel veel premie betalen en er uiteindelijk geen gebruik van kunnen maken.

  Daarom zou het beter zijn te stoppen met die onzin en de premie terug te geven.

 16.   

  Wie niet steelt of erft moet straks werken tot hij, of zij sterft. Hoeveel mensen halen hun A.O.W leeftijd niet ,en hebben er wel aan meebetaald

  1.   

   Hoeveel mensen betalen niet jarenlang premie voor hun autoverzekering zonder ooit schade te hebben?

   1.   

    idioot

  2.   

   Die gelden heeft Rutte al naar Brussel gesluisd. Tenslotte moeten de gebouwen, de feestjes, de diners, de douceurtje en de goudgerande Euroambtenarenpensioenregeling ergens van betaald worden. Schiet er daarvan nog wat over dan kan dat ter nivellering naar Zuid-Europa. Onder andere daarom NExit, het is een keer klaar met de doorgeschoven rekeningen.

 17.   

  Er zit geld genoeg in de Nederlandse pensioenfondsen. Waar we ons druk over moeten maken, is de wettelijke en praktische bescherming van dat bezit.
  Regeringen hebben bijvoorbeeld al het ABP uitvoerig gebruikt voor afvloeiingsregelingen wegens reorganisatie naast VUT en aanverwant. Die afvloeiingsregelingen waren al te vaak op zich al onterecht. De meest ervaren goed onderlegde ambtenaren vertrokken massaal. Ze wilden ook zelf wel omdat ze hun werkgever niet in het minst vertrouwden. Ook vonden ze de sfeer slecht. Dat maakten ze ook kenbaar. Maar die belangrijke punten telden niet voor de regeringen. Ze wilden een ander soort ambtenaren en daarom de ouderen best kwijt. Nota bene omdat ze die (politiek) niet vertrouwden! De regeringen dachten ook veel meer te kunnen doen met automatisering en met eenvoudiger uitvoering. Met simpeler personeel met andere woorden. Of zoals de Belastingdienst met het verschuiven van werk naar belastingadviseurs en andere particuliere dienstverleners. Meer kosten voor de belastingplichtigen (want die betalen altijd al de rekeningen van het rijk) en minder voor de fiscus. Vaste zware afspraken met de grote en grotere bedrijven waardoor de fiscus het gemakkelijker zou krijgen of te wel minder personeel en zeker minder kwalitatief personeel nodig zou hebben, die toch al nauwelijks of niet waren te verkrijgen of weg liepen wegens het minder interessante en meer formele werk.
  Wat blijkt? Nederland in korte tijd tot belastingparadijs gemaakt! 4000 vaste afspraken, wie had dat gedacht? Ook nog valse voorlichting?
  Die pensioenfondsen moeten duidelijk in handen komen van en onder zware controle voor en van het Nederlandse volk. In de eerste plaats de verzekerden zelf maar dan niet zo onbenullig globaal als nu het geval is. [En politiek correct moet ook verdwijnen en pensioengerechtigden moeten zwaarder vertegenwoordigd worden en niet door de oud politici en vakbondsbonzen, die ieder een paar miljoen euro bij elkaar kunnen harken. Ondanks hun veelvuldige incompetentie]. Ook als onvervreemdbaar. Er is bezit dus geld zat maar houden we dat ook vast? Er is zoveel bezit dat dat per saldo zowat ons enig bezit aan waarde is. Dat bezit is onvoorstelbaar groot. Het moet wel renderen. Dat doet het wonderbaarlijk ook nog. Maar er wordt al gerekend met de extreem lagere rente en die komt uit de dictaten. Dat zijn de dictaten uitgeoefend op de burgers, die niet mogen beslissen over hun eigen geld. Helemaal al niet over de regelingen, de gang van zaken met betrekking tot staatsfinanciën en andere openbare financiën in de westerse wereld. Geen democratie maar oligarchie, die hier beslist en zich meest verborgen weet te houden. Hoewel we dus weten dat oligarchie heerst. Een volkomen in de zin van optimale vrije markt is er niet. Hoe vrij is die westerse wereld? Dat is ook een kernvraag.

 18.   

  HOEZO oeso ??? hahahahahahaah het lachertje van de klas lol lol lol

 19.   

  Welja, waarom niet, hebben ze nog een paar ‘vluchtelingen’ op overschot ? Dan werken we wel een jaartje meer om dat allemaal te betalen… Ik bestel alvast mijn rollator !

 20.   

  De afgelopen 10 jaar is het aantal mensen in de bijstand met 140 000 gestegen. Ruim 100 000 extra uitkeringen komen op het conto van niet-Westerse migranten. Tot zover het nut voor onze economie…

  https://pbs.twimg.com/media/DUEv6WPXUAElyeP.jpg

 21.   

  Nu is het da zo ver. We kunnen dus door blijven werken tot onze 68e jaar. Vernam dat dit elke jaar met 8 of meer weken per jaar word verhoogt.

  Terwijl ze in griekenlanden en nog veel meer landen nog steeds met hun 55e jaar met pensioen gaan moeten wij maar door buffelen.

  Het is een schande, het is algemeen bekend dat een kwart van de nederlanders hun pensioengerechtigde leeftijd geeneens haalt.

  Deze mensen overlijden vroegtijdig door ziekten of door ongelukken in de brede zin van het woord. Dus dat geld steken de pensioenfondsen zo n zo al in hun zak, uiteraard verdient de overheid er ook een aardige cent aan.

  Veel mensen kunnen niet door blijven werken en zullen vroegtijdig uitvallen door een burn-out of ziekten.

  Mensen mogen niet meer genieten van hun oude dag, het liefst geven ze deze mensen een spuitje.

  Ik heb hier ooit eens een film “triller” over gezien brrrrrr.

  Ik hoop op een kabinetscrisis en dat de 65 pet pensioen weer op de agenda komt.

Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!