Partijcongres Alternative für Deutschland: achter prikkeldraad, gesloten deuren, en waterkanonnen

Geen categoriedec 02 2017, 18:00
Met waterkanonnen werden demonstranten verdreven van de plek waar het partijcongres werd gehouden van de Duitse politieke partij, Alternative für Deutschland. Een verschijnsel dat aangeeft dat het echt de verkeerde kant op gaat in Duitsland.

De politie zette een waterkanon in maar de situatie bleef relatief kalm. Vrijdagavond was er al een demonstratie tegen de rechts populistische AfD en die verliep rustig, meldden plaatselijke media.

Leden van de AfD uit heel Duitsland komen zaterdag in Hannover bijeen om onder meer een nieuwe leiding te kiezen. Daarmee moet de koers van de partij wat duidelijker worden.

In Nederland hebben we natuurlijk al veel langer ervaring met rechts-populistische partijen. Wat er gebeurt in Nederland aangaande politici van de PVV of Thierry Baudet is verschrikkelijk, ook al hebben we er al zo lang ervaring mee. Het vandaliseren van eigendom, zoals het huis van Baudet, regelrechte bedreigingen, zoals bij Geert Wilders. Leden die gediscrimineerd worden en een algehele cultuur van demonisering.
Ik lijk het zwaar te schetsen, maar dit zijn de feitelijke constateringen van het politieke klimaat in Nederland. In Duitsland hebben ze pas sinds kort te maken met een rechts-populistische partij en daar gaat het van kwaad tot erger. Wat wij in Nederland allemaal al gezien hebben, dat staat Duitsland ook te wachten. Dan hebben de Duitsers natuurlijk ook nog eens de geschiedenis tegen zich, waardoor linkse activisten geweld en intimidatie kunnen goedpraten. Een aspect wat overigens al buiten Duitsland ook gebeurt.
Politiek is uiteindelijk het kanaliseren van ideeën en meningen op een democratische en geweldloze manier. Politiek is er juist voor ter pacificatie, maar daar lijken links, maar ook rechts steeds meer lak aan te hebben. Zie de acties van Pegida en de Antifa. Twee fenomenen, twee uitingen, twee extremen die het huidige politieke klimaat symboliseren en representeren. De grenzen van de democratie opzoeken en soms zelfs oversteken.
Een partijcongres in, wat je zo wel mag zeggen, een bunker? Het is om je voor te schamen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten