Partijcongres Alternative für Deutschland: achter prikkeldraad, gesloten deuren, en waterkanonnen

Met waterkanonnen werden demonstranten verdreven van de plek waar het partijcongres werd gehouden van de Duitse politieke partij, Alternative für Deutschland. Een verschijnsel dat aangeeft dat het echt de verkeerde kant op gaat in Duitsland. 

De politie zette een waterkanon in maar de situatie bleef relatief kalm. Vrijdagavond was er al een demonstratie tegen de rechts populistische AfD en die verliep rustig, meldden plaatselijke media.

Leden van de AfD uit heel Duitsland komen zaterdag in Hannover bijeen om onder meer een nieuwe leiding te kiezen. Daarmee moet de koers van de partij wat duidelijker worden.

In Nederland hebben we natuurlijk al veel langer ervaring met rechts-populistische partijen. Wat er gebeurt in Nederland aangaande politici van de PVV of Thierry Baudet is verschrikkelijk, ook al hebben we er al zo lang ervaring mee. Het vandaliseren van eigendom, zoals het huis van Baudet, regelrechte bedreigingen, zoals bij Geert Wilders. Leden die gediscrimineerd worden en een algehele cultuur van demonisering. 

Ik lijk het zwaar te schetsen, maar dit zijn de feitelijke constateringen van het politieke klimaat in Nederland. In Duitsland hebben ze pas sinds kort te maken met een rechts-populistische partij en daar gaat het van kwaad tot erger. Wat wij in Nederland allemaal al gezien hebben, dat staat Duitsland ook te wachten. Dan hebben de Duitsers natuurlijk ook nog eens de geschiedenis tegen zich, waardoor linkse activisten geweld en intimidatie kunnen goedpraten. Een aspect wat overigens al buiten Duitsland ook gebeurt. 

Politiek is uiteindelijk het kanaliseren van ideeën en meningen op een democratische en geweldloze manier. Politiek is er juist voor ter pacificatie, maar daar lijken links, maar ook rechts steeds meer lak aan te hebben. Zie de acties van Pegida en de Antifa. Twee fenomenen, twee uitingen, twee extremen die het huidige politieke klimaat symboliseren en representeren. De grenzen van de democratie opzoeken en soms zelfs oversteken.

Een partijcongres in, wat je zo wel mag zeggen, een bunker? Het is om je voor te schamen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

20 reacties

 1. DolleDries

  Het linkse SA fascisme.

 2. DolleDries

  Volgens mij zijn de acties van Pegida steeds vreedzaam maar lopen ze door links Antifa geweld uit de hand..

  1. Heinz

   Dries, zonder dollen..het helpt natuurlijk niet echt wanneer je de partij introduceert met de aanbeveling trots te zijn op het soldatenverleden in W.O 1 en 2 ?

   1. DolleDries

    Waarom zou je in Duitsland niet trots mogen zijn op de soldaat ,uiteindelijk gaven veel het leven voor hun vaderland met veel moed. Wel met een verkeerd doel maar ja wisten die veel. In Nederland zijn ze nog heel trots op de soldaten die onze koloniën probeerde te behouden b.v, Indonesië.
    Niet trots moet je zijn die deze situatie kweekte maar verafschuwen.

   2. DolleDries

    Waar jij heel trots op bent is natuurlijk dat door de instromen antisemitisme enorm is toegenomen en dat de veiligheid van de Joodse bevolking met sprongen achteruit is gegaan.

   3. Code134

    AfD is een neonazistische club. Veel meer valt er niet over te zeggen.

 3. denk eens na

  Vreemd toch dat een gekozen afd niet het middel krijgt om gewoon zijn gekozen mening uit te brengen . Volgens mij heet dat fascisme .

 4. fusilier

  Als Duitser hoef je niet trots te zijn op je soldaten uit 1 en 2 wereldoorlog, het waren bloed dorstige monsters ,vooral die eenheid Das REICH.

  1. DolleDries

   Natuurlijk waren er verkeerde en zeker de SS eenheden. Maar iedere oorlog is bloeddorstig en maakt van soldaten monsters. Bv het onnodig bombarderen van Dresden.

   1. Code134

    Dus er is alle reden om trots te zijn op dit soort mensen?

  2. Algiz

   Jij hebt goed geluisterd naar jouw linkse leraar vroeger zie ik?!

 5. Freud

  Ja denk eens na en pen dat woord fascisme niet zo gemakkelijk neer. In de jaren voor de 2e wereldoorlog was de SA de terreurafdeling van Hitler, organisatoren van de kristallnacht, die de massamoord op de joden inluidde. De duitse soldaat staat daar buiten maar de wehrmacht toonde niet de kracht om dat geteisem te weerstaan. Dus is het beter om niet trots te wezen op dat duitse verleden. Als dat wel gebeurt moet zoiets met kracht bestreden worden. Ik ben tegen het gebruik van geweld maar als het niet anders kan en de holocaust en andere verschrikkingen er in het gedachtengoed van AFD niet meer toe doen kan ik begrijpen dat veel duitsers deze nachtmerrie nooit meer willen. De demonstratie was dus terecht.

 6. fusilier

  Merkel heeft volledige schuld daar aan , dat rechtse partijen steeds meer kiezers trekken, zij heeft de grenzen wagen wijd open gezet voor de zogenaamde vluchtelingen . Delen van de Duitse bevolking voelen zich in de steek gelaten ,en dat is zeer gevaarlijk.

 7. Nasrani

  Hoe vreedzaam en tolerant vinden de linkse mensen zichzelf eigenlijk?

 8. PMG

  Waarom is het FVD een ‘populistische’ partij en waarin verschilt dit dan met bijv. de VVD?

 9. Babaji538

  Er is een verschil in houding
  tussen vechten voor of vechten tegen.
  Het geeft een heel andere uitkomst,
  zal ik je wel bevestigen.
  Een prettig lettertype kent een ongekende
  weerklank.
  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.