SPD-opperhoofd Schulz maakt de fout van zijn leven: gaat tóch onderhandelen met Merkel over Grote Coalitie

Een keuze die – als het echt tot een coalitie komt – zijn partij én hemzelf duur zal komen te staan.

Als we hier in Nederland dachten dat het een zooitje was met de formatieonderhandelingen, dan is dat enkel omdat we nog niet wisten wat er in Duitsland zou gaan gebeuren. Al in september waren daar verkiezingen, die – zoals verwacht – werden gewonnen door Merkel’s ‘Union’ van CDU en CSU. Helaas was het een bittere overwinning, aangezien haar zetelaantal stevig geslonken is ten opzichte van de vorige verkiezingen. Met als gevolg dat men, net als hier, met een ongekend groot aantal van vier partijen – CDU, CSU, FDP en Grünen – aan de onderhandelingstafel moest gaan zitten. Die zogenaamde ‘Jamaica-coalitie’ – naar de kleuren van de partijen, die overeenkomen met die in de Jamaicaanse vlag – werd al direct na het bekendworden van de uitslag als ‘enige optie’ neergezet. Met als gevolg dat heel Duitsland niet anders kon verwachten dan dat die coalitie er zou komen. Totdat de onderhandelingen eind november opeens, totaal onverwacht, uiteen spatten.

En toen was er chaos. Rekenkundig kon er enkel nog een meerderheid gecreëerd worden als ofwel Alternative für Deutschland – de rechtspopulistische partij die, net als de PVV hier, meteen door iedereen werd uitgesloten – ofwel de SPD mee zou doen. Probleem: de SPD had al op de verkiezingsavond, waarbij ze à la PvdA een historische nederlaag leden, aangegeven niet open te staan voor onderhandelingen over nog een zogenaamde ‘GroKo’, of ‘Große Koalition’, een verbond tussen CDU/CSU en SPD. En terecht: net als voor haar sociaaldemocratische zusje in Nederland, de PvdA, doet de partij er goed aan eens even een paar jaartjes in de oppositie te verdwijnen om zichzelf terug te vinden.

Vandaag heeft partijleider Martin Schulz echter tóch het startschot gegeven voor echte onderhandelingen met Merkel:

Hoewel hij dus niet kan garanderen dat dit echt leidt tot een coalitie – goh – gaat hij het wel proberen. En dat is natuurlijk een oliedom besluit. Als junior-partner in een coalitie zal de SPD, net als de afgelopen vier jaren, haar stempel niet kunnen drukken op het beleid: ‘Mutti’ Merkel zal alsnog degene zijn die in de regering de broek aan heeft. En dat kan er slechts tot leiden dat de SPD over vier jaar wéér genadeloos afgestraft zal worden door de kiezer, die weer niets van de partijidealen zal terugzien in het beleid. Voor zover sociaaldemocraten echt idealen hebben natuurlijk, wat ook meteen dé grote reden is dat de sociaaldemocratie het in deze tijd van polarisatie zo slecht doet. Het kan wel eens de laatste keer zijn dat de SPD überhaupt in de positie zal zijn om aan het formatiecircus mee te doen.

Maar laten we het allemaal van een positieve kant bekijken: zo’n instorten van de partij zal Schulz zeker niet in dank afgenomen worden. Tenzij hij deze teloorgang dus toch op één of andere manier weet te voorkomen – wat ik dus sterk betwijfel – zal de partijleiding wel een aardig appeltje met hem te schillen hebben na de volgende verkiezingen. En dat zou weleens het einde kunnen betekenen van de carrière van één van Europa’s meest eurofiele politici. Wat zou dát toch jammer zijn…

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

21 reacties

 1. Code134

  Als je het nemen van verantwoordelijkheid een fout noemt heb je een probleem.

  1. Ali Yas

   “Nemen van verantwoordelijkheid” is een eufemisme voor machtshonger.

   1. DolleDries

    Politici leggen maar zelden verantwoording af voor wanbeleid op enkele na die de strop om de nek of de kogel kregen.
    Heeft de Jager ooit verantwoording moeten afleggen tegen het volk over zijn leugen al het geld van Griekland komt terug met rente.

   2. Code134

    Ne, het land moet worden geregeerd. Als Schulz zich had laten leiden door machtshonger had hij nieuwe verkiezingen afgedwongen.

    1. van Urk

     Inderdaad het land moet worden geregeerd met de SPD alsnog in de coalitie waar het Duitse volk nu even niet om gevraagd hadden.

   3. hans-e-pans

    Volgens de grote Engelse staatsman Winston Churchill maakt macht GEIL. In het geval van Martin Schulz is dat helemaal gevaarlijk. Een Duitser die machtsgeil is.

  2. sjun

   Wanneer het echter gaat om het aantrekken van en te grote broek en ontbreken van daartoe verleend kiezersmandaat kun je dat rustig een vergissing noemen.

 2. PMG

  Dit mannetje is wel heel wat slimmer hoor, hij gaat het proberen en geeft geen garanties.

  Ik voorspel: het wordt niks en dan gaan de kiezers toch weer om voor hem omdat hij het tenminste heeft geprobeerd.

  Hij schrijft (vrij vertaald): we gaan ervoor, verwacht geen tussentijdse updates, het is heel belangrijk.

  M.a.w. Schulz is de enige die de zaak nog kan redden.

  De titel meest onsympathieke man ter wereld onder de foto slaat werkelijk nergens op, dat ben ik namelijk!

 3. Arnoniemuss

  @Van Urk, wat bedoel je met “het Duitse volk heeft hier niet om gevraagd”? Bedoel je de 40 % kiezers van oppositie partijen? Een duidelijke minderheid. De meeste Duitsers staan achter SPD, CDU/ CSU. Deze partijen verloren, maar de oppositie heeft niet genoeg gewonnen. Kortom, hier heeft het Duitse volk om gevraagd

  1. van Urk

   Toch zal het moeilijk gaan worden. Nog een vier keer jaar grote coalitie onder dezelfde voorwaarden als tot nu toe zou betekenen nog meer kiezers voor hun hoofd te stoten en over vier jaar een nog grotere verkiezingscatastrofe mee te maken. dat weten deze partijen. Weliswaar mag de gevestigde politiek klasse in zijn ivoren toren leven, maar compleet gek zijn ze natuurlijk ook niet. De SPD rest niets anders dan het stellen van enorme eisen voor de vorming van een nieuwe grote coalitie. Waaronder de burgerverzekering, een (stapsgewijs te verhogen) minimumloon van 12 euro, een belastingverhoging bij grote erfenissen en het afremmen van de huurprijzen. Een duidelijke ruk naar links van de partij dus, hoewel men in de EU-politiek (dus de ontbinding van Duitsland in een EU superstaat), in de algemene buitenlandse politiek (trans-Atlantisch) en op vele andere terreinen niet zo ver van elkaar verwijderd is.

 4. denk eens na

  Schulz is een natie!

  1. CJD

   NEE JOH!?!

   En ik maar denken dat hij een dorp was 😀

 5. Nederlandse_Patriot

  Hij gooit al zijn idealen in de prullenbak, puur vanwege machtshonger. Maar ja, ook Schulz heeft een intense haar jegens zijn eigen land, dus hij zal het wel goed kunnen vinden met Merkel.

 6. Guus Geluk

  Ja, de SPD kreeg met een groot zetelverlies te maken, maar Schulz heeft de moed zijn verantwoordelijkheid te nemen.

  Misschien weet hij in de nieuwe regering idealen te verwezenlijken en zo kiezers naar zich terug te halen.

  1. PMG

   Koppie krauw!

 7. Bloem

  De enigen die hier averij gaan oplopen zijn Merkel en haar CDU. Wir schaffen das, was voor Schulz en zijn bende niet voldoende. De deuren gaan nu nog veel verder open. Merkel zal knetter links beleid voeren om Schulz binnen te halen

 8. Bes Tolen

  Domme kerel, die Schulz. Hij moet gewoonweg een eind maken aan de politieke baan van de idioot. Dat is de manier om zijn partij te redden en ook een beetje Duitsland op weg te helpen, dat niet meer lijkt te redden. Jammer dat Helmut Schmidt niet meer leeft. Hij zou zich als tegenstander van de politiek van Merkel hebben geuit. Wat wel niet zou hebben geholpen maar wat van de minst domme Duitsers de ogen zou hebben geopend. Duitsland, dat altijd zijn betere politieke leiders voortijdig naar huis heeft gestuurd (of deed de VS dat in geval van Schmidt?) en de criminele de meeste macht toestond. Om te worden vernietigd wat uiteindelijk definitief zal worden. Andere landen in de val meeslepend.

 9. Ni28

  Dat de DPD zichzelf wegcijfert is niet erg, zeker niet onder leiding van capo Schultz maar het is erg dat hij helpt Merkel doorregeren. Die kan nu door met haar desastreuze politiek Europa vernietigen.

  1. PMG

   DPD is Dynamic Parcel Distribution, Pipo

 10. Ni28

  Schultz is niet moedig maar een gevaarlijke gek.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.