Stemmen maar! Wie wordt politicus van het jaar 2017: Baudet, Klaver of toch iemand anders?

Naast Thierry Baudet en Jesse Klaver maken Khadija Arib, Jeroen Dijsselbloem en Klaas Dijkhoff kans op de titel.

Het is weer eens die tijd van het jaar waarin we terugkijken op wat 2017 ons zo gebracht heeft. Dat wordt in alle facetten van de samenleving gedaan, en dus natuurlijk óók in de politiek, waar dit jaar genoeg is gebeurd rondom de Tweede Kamerverkiezingen van maart en de maandenlange formatie die Nederland daarna gijzelde.

Maar dat zijn slechts gebeurtenissen. Gebeurtenissen hebben echter altijd een aanstichter, een persoon zonder wie dat allemaal niet gebeurd zou zijn. Daarom vraagt EenVandaag zich terecht af: wie van de vele politici in Den Haag was dit jaar extra markant, en mag zichzelf dus met recht ‘Politicus van het Jaar 2017’ noemen?

Het is zeker niet de eerste keer dat deze publieksprijs uitgereikt wordt: al sinds 2004 mag iedereen stemmen op zijn of haar politicus van het jaar, wat betekent dat we inmiddels aan de 14e jaargang zitten. Ter illustratie: in die tijd wonnen Jan Marijnissen, Alexander Pechtold, Emile Roemer, Diederik Samsom en Frans Timmermans allemaal één keer, Wouter Bos en Rita Verdonk beide twee keer en Geert Wilders maar liefst vier keer. Aangezien zowel Wouter Bos als Verdonk geen enkele rol van belang meer hebben in de politiek, zal het wel even duren voordat dat record van Wilders verbroken wordt.

Sterker nog: dit jaar zijn er louter politici genomineerd die nooit eerder deze prijs in de wacht wisten te slepen. Op de shortlist van vijf kandidaten die EenVandaag vandaag bekendmaakte, staan zowel veteranen als kersverse politici. Om maar met de twee te beginnen die – in ieder geval in mijn optiek – de meeste kans lijken te maken: Thierry Baudet en Jesse Klaver. Of 2017 het jaar van Baudet was, zullen we nog moeten zien, maar Baudet’s jaar was in ieder geval 2017. Waar hij anderhalf jaar geleden nog een redelijke onbekende was, kan niemand in Den Haag nu nog om hem heen, zeker omdat hij volgens de peilingen bij de volgende verkiezingen afstevent op een monsterzege die ongeëvenaard zou zijn. Dat Baudet dit jaar stevig de aandacht heeft getrokken met zijn onconventionele en politiek incorrecte stijl, moge duidelijk zijn.

Ook Klaver wist echter – zeker tijdens de verkiezingscampagne – veel aandacht op zich te vestigen. Het is niet voor niets dat de naam ‘Jessias’ al snel rondging. Zijn optredens in volle stadions deden soms meer denken aan een popconcert van tieneridool Justin Bieber dan dat van een politicus, maar het legde hem uiteindelijk geen windeieren. Ook tijdens de formatie eiste hij aanvankelijk een stevige rol op, maar na het tot twee toe klappen van die onderhandelingen kwam hij toch weer op de achtergrond terecht.

En dan hebben we nog Arib, Dijsselbloem en Dijkhoff, zeker niet de minste politici. Het belooft nog een spannende strijd te worden, eentje waarbij iedereen zijn stem kan uitbrengen. En wel hier! De uitslag wordt maandag 18 december bekendgemaakt.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

31 reacties

 1. Mark kuiper

  Ik zeg Klaas Dijkhof

  1. Zout

   Heb je ook een reden waarom je op Klaas Zijkhof stemt?

  2. Boudewijn Hummelinck

   Ja, die Dijkhoff is wel een slimme gast.
   Persoonlijk kies ik toch voor wonderboy Rutte. Die man heeft ons toch mooi door de crisis gesleept. Briljante kerel.

   1. denk eens na

    boudewijn zit je nu de npo na te lullen.?

    1. denk eens na

     Ik sta nog steeds verbaast wat de gemiddelde stemmende burger een idioot is. Hoe kan je in je ass geneukt worden , en het niet merken, of natuurlijk het lekker vind, maar dats niet mij keuze

     1. Code134

      Denkeensna tobt met homoseksuele thematiek maar kunnen wij hem daarmee helpen?

   2. Fortiori

    Hij heeft niet alleen die kar getrokken. En dat mag ook wel eens benoemd worden.

   3. eRik2017

    Tja, met Boudewijn eens.
    Maar ik vind dat Arib in het licht mag staan.

    1. Code134

     Arib lijkt me inderdaad een goede kandidaat.

     1. Zout

      Voor een oikofoob is dat geen verrassing.

   4. hans-e-pans

    Gelul!

 2. swetsnek

  Ik zeg hahaahahahaahahahaah o dit is serieus nou dan stem ik op mmmmm Rutte
  Dat is toch zo’n fijne man die gun ik werkelijk alle goede op deze aard

 3. Zout

  Zo… driemaal raden naar wie mijn stem gaat.

 4. DolleDries

  De beste politicus is die gene die het meest kan verdraaien, valse beloftes doet en leugens verteld. Dat is er maar één RUTTE.

  1. Zout

   Ja, daar heb je gelijk in.

 5. Fortiori

  Qua moraliteit is het Lodewijk Asscher….

  1. eRik2017

   ja, inderdaad Fortiori. Die is verantwoordelijk voor een daling van 25.000 naar 5.000 gelaagde inburgeringen. Ook ik viel eerst voor een zeker sympathie voor hem hoor.

  2. denk eens na

   Klopt net Judas maar dan anders om

 6. Spaanse kok

  Ik stem op Géza Hegedüs.
  Gewoon een echte Nederlandse naam.
  Dan moet het wel goed zitten

 7. eRik2017

  Ik benb benieuwd waar Error Code234 mee gaat komen.
  In elk geval zal hij iedereen proberen te overtuigen dat iedereen het fout heeft, en dat de stem echt toebehoordt aan Mariette Hamer of Ella Vogelaar.

  1. Zout

   Error Code gaat voor Arib, niet geheel onverwachts noch verrassend. Error is islampleitbezorger en Arib is Mohammedaans.

   Arib is de eerste voorzitter van de Tweede Kamer met een dubbele nationaliteit, de eerste van Afrikaanse afkomst en de eerste die moslim is.

   1. Code134

    Het heeft niets met de islam te maken. Ze toonde zich een voortreffelijke Kamervoorzitter.
    Het is pijnlijk dat mensen als jij haar vanwege geloof en afkomst deze functie niet hadden gegund.

    1. Zout

     Een voorspelbare reactie van een islampleitbezorger pur sang. Exemplarisch doch niet verrassend.

     Islam hoort niet thuis in ons nationaal parlement.

 8. A3aan

  Ik stem op mijzelf. Dat kan niet zegt u, Rutte en Co belazeren de boel, hebben overal maling aan, zijn vies van referenda en vinden democratie maar een vies woord, wel, dan kan ik op mijzelf stemmen. Stort de prijs, ’t is toch minstens een ton hè, op mijn rekening, de medaille/oorkonde mag u houden.

 9. PMG

  gaap

  1. Zout

   Trollen om 22:30 uur… Ja dan is het bedtijd. Welterusten PMG’tje.

 10. Omarian

  Voor mij is het Klaas Dijkhof

 11. Guus Geluk

  Arib, zonder twijfel.

  1. Zout

   Zoals de nationale regering, de exponenten van de oude politiek, de voeling en de ruggespraak met de Nederlandse bevolking volkomen kwijt zijn, zo ben jij ook totaal van het padje als het gaat om wat er zich afspeelt in de media. Er is geen hond die Arib kiest en jij stelt dat Arib, zelfs zonder twijfel, wordt verkozen tot politicus van het jaar.

   Sowieso merkwaardig want ze is voorzitter en dus geen politicus in de zin van de andere deelnemers. Bovendien is heeft ze een dubbele nationaliteit, is ze van Afrikaanse afkomst en ze is moslim. Zo beschouwd begrijp ik jouw keuze dan weer wel, jij bent immers islampleitbezorgers bij DDS.

 12. P.Schellingerhout

  Ik vind Jeroen Dijsselbloem de beste politicus 2017.

 13. Marian Beemster

  Ik stel op Klaas Dijkhof

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.