Waarom een kant-en-klare maaltijd met Kerst net zo goed is als een zelfgekookt driegangendiner

Het is weer Kerstmis! En dat betekent natuurlijk dat je uren in de keuken gaat staan om met veel aandacht en zorg een geweldige en overheerlijke maaltijd in elkaar te flansen voor je familie. Wel zo gezellig, maar vooral: wel zo gezond. Want als je het zelf kookt, dan weet je in ieder geval welke ingrediënten je gebruikt. Nou, niet dus.

Omtrent voedsel is dit één van de populairste mythes van deze tijd: dat wanneer je zelf allerlei verse ingrediënten in huis haalt, je veel bewuster bezig bent met eten. Dus wanneer je vanavond een geweldige en uitgebreide kerstmaaltijd in elkaar flanst, dan is dat niet alleen véél knusser dan wanneer je je toevlucht neemt tot Honig- en Knor-pakjes of zelfs opwarmmaaltijden, maar ook nog eens beter voor mens en milieu.

Dat klopt dus niet. Want mensen schijnen niet door te hebben dat zo’n beetje elk stukje voedsel dat we in de supermarkt of bij de groenteboer kopen niet oorspronkelijk in de natuur groeide. Eigenlijk is elk gewas wel net zo lang genetisch gemodificeerd totdat het veel groter was, een veel interessantere vorm en kleur had en uiteindelijk ook minder zaden bevatte. In bovenstaande video legt biologe en NRC-columnist Rosanne Hertzberger uit hoe dat in z’n werk gaat.

Maar wie het bericht graag ook uit internationale bronnen verneemt, legt hieronder ook Neil DeGrasse Tyson – de ongekroonde koning van de populaire wetenschap – nog eens uit hoe de vork in de genetische gemodificeerde steel zit. En ook waarom dat dus helemaal niets is om bang voor te zijn:

Na het kijken van die video’s nog steeds trek in doe kerstmaaltijd vanavond? Goed zo, want dat geklungel met het DNA van groente en fruit wordt uiteindelijk gedaan met onze belangen in het achterhoofd. Maak je dus niet al te veel zorgen. En vooral: heb een vrolijk kerstfeest, en eet smakelijk!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

3 reacties

 1. buitenbeentje

  Als je smakelijk wil eten raad ik je aan zelf te koken en geen pakje met kunstmatige smaak van welk merk dan ook te gebruiken.

  Werkelijk, als je de smakelijkheid van je voedsel moet afmeten aan microbiologen, genwetenschappers en, godbetere, Hertzenberger, dan moeten we toch maar eens aan voltooid leven gaan denken.

  Als je dan nog weet dat Honig, Maggi en Knorr in NL anders smaken als in andere landen, aangepast aan de NL-se smaak heet dat dan (flikker er nog een handje zout extra tegenaan), dan ben je er echt zielig aan toe.

 2. Babaji538

  Een mythe zou geen mythe zijn
  als het niet iets mysterieus zou uitdragen.

  P.C.M. Hermans

 3. Phoenix

  Dit stukje is een voorbeeld van “barking up the wrong tree”. Natuurlijk is het gejammer van groenmensen over genetisch gemodificeerd voedsel grote flauwekul, waar je niet langer bij hoeft stil te staan. Maar dat betekent nog niet dat het zelf bereiden van je maaltijd met verse ingrediënten niet een veel beter resultaat kan opleveren dan kant-en-klare maaltijden uit een of ander pakje. Dat laatste mag dan wel eens handig zijn als je geen tijd hebt, maar je moet toch wel een sterk gedegenereerd smaakvermogen hebben als je geen verschil kunt proeven, nog afgezien van de grote hoeveelheden zout en suiker die meestal aan die pakjes worden toegevoegd, die niet alleen de smaak bederven, maar ook nog eens slecht voor de gezondheid zijn.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.