André Rouvoet wil de zorgmarkt inperken: eigen risico moet niet hoger zijn dan 650 euro

5451478234_83e9fdc5f9_b
Foto: Zij vormen 90 procent van de zorgmarkt. Bron: Erno Hannink/Flickr

In de zorgmarkt strijden zorgverzekeraars tegen elkaar om de consumenten. Een klein percentage zal echt overstappen, maar de zorgverzekeraars proberen elk middel te gebruiken om meer klanten aan zich te binden. Zo is er een vrijwillig eigen risico van maximaal 885 euro en daarvoor krijg je een lagere premie.

André Rouvoet, voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland, vindt dat dit bedrag moet worden verlaagd naar 650 euro. Hierdoor krijgen zorgverzekeraars een kleinere ruimte om te kunnen concurreren met elkaar, terwijl de concurrentie positie al erg nauw is.

Rouvoet: „Toen we startten met de zorgverzekeringswet was het verplicht eigen risico 150 euro en het vrijwillig eigen risico maximaal 500 euro. Waarom gaan we niet terug naar die grens, dat je in de combinatie van vrijwillig en verplicht eigen risico nooit boven die 650 euro uitkomt? We vonden die 650 toen een redelijke grens, waarom zou dat nu bijna 900 euro moeten zijn?” Volgens Rouvoet raakt het hoge eigen risico aan de solidariteit tussen ziek en gezond.

Rouvoet heeft ergens een punt, maar begrijpt niet dat dat niet het probleem is van de zorgmarkt. Iedereen moet verplicht een premie nemen, dus de zorgverzekeraars zijn al verzekerd van hun klanten. Dit stimuleert geen concurrentie en het zorgt ervoor dat er een zorgkartel kan ontstaan, zodat de prijzen niet veel van elkaar verschillen.

We moeten de markt juist meer open stellen en de mogelijkheid bieden om meer te concurreren op de prijzen en de zorgpakketten. Vroeger konden zorgverzekeraars lagere premies stellen voor hoger opgeleiden en hadden zorgverzekeraars meer de ruimte om te kunnen concurreren op de inhoud. Dit wordt steeds meer ingeperkt en Rouvoet wil nu ook de hoogte van het vrijwillige eigen risico beperken. Dit gaat niet veel goeds opleveren voor de zorgmarkt, maar juist meer kartelvorming en hogere prijzen. Goede bedoelingen hebben vaak een hoge prijs.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

29 reacties

 1.   

  Gewoon even in het kort:

  Niks van dit alles…gewoon weer terug naar het goeie ouwe Ziekenfonds.
  Nederland is rijk zat om dit te bekostigen.

  1.   

   Eens.

 2.   

  Het hele systeem met zorgverzekeraars moet juist worden opgeheven en moet weer door de overheid geregeld worden. Marktwerking werkt niet in de zorg, dat kunnen we wel in de VS zien!

  1.   

   Eindelijk met ons Henk eens.

   1.   

    Fijn dat je het met een links standpunt eens bent! ;)

    1.   

     Ik ben links . Maar oud links zonder de islam , maar voor de oudere , goede zieken huizen ,voor ieder betaalbare zorg, tegen de eu want is groot kapitaal, meer democratie (referendum), tegen baantjes weg gevenrij, en wie faalt betaald.(rechters , politici , banken , verzekerings maatschapijen,) kort om ,denk eens na

     1.   

      Je wilt ook alle moskeeën verbieden en de koran verbieden zeker… Want dat is gewoon achterlijk.

     2.   

      Denk dat de meeste die voor Pvv en Fvd stemmen er zo over denken als jij denk eens na . Ook ik ben oud links .Links voor Nederlanders en niet voor half Afrika en Arabie en omstreken

  2.   

   De liberalisering van de gezondheidszorg en de marktwerking was oorspronkelijk bedoeld om het goedkoper te maken, de wachtlijsten kleiner te maken. Maar geen van de beoogde resultaten zijn uitgekomen, zoals u weet alles is duurder geworden, aan de stoelpoten van het solidariteitsprincipe wordt naarstig gezaagd. Toen de PvdA overstag ging en zijn fiat aan de liberalisering van gezondheidszorg gaf, stevent men precies af op het Amerikaanse model, de verzekeraars bepalen en de eventuele nieuwe regeringen zijn op dit model buitenspel gezet mijns inziens.

 3.   

  Als men conurrentie wil stel ik voor om ook Duitse en Belgische verzekeraars tot de markt toe te laten. De premies zouden daardoor wel eens zeer rap kunnen dalen…

  1.   

   Sjun stelt voor de grenzen open te gooien.
   Een gevalletje van voortschrijdend inzicht, zullen we maar zeggen.

   1.   

    Misschien tijd voor het Nationaal Zorgfonds?

    https://nationaalzorgfonds.nl/

    1.   

     code . En daarna als je de markt in handen heb de prijzen te verdrievoudigen. Slimme actie .!

 4.   

  Rouvoet is een goeie lul, maar hangt alleen onder een verkeerde ezel.
  Hij snapt de hedendaagse marktwerking niet.

  1.   

   Jij wel?

 5.   

  Dat is toch die man voor de schaamhaar controles van de vagina’s was.

  1.   

   Nee, dat is een bizarre fabel.

 6.   

  Het is weer het oude voor masseren ,650 zeggen ,de burger schrikt ,en dan 585 laten betalen, typisch npo gedachtegoed

 7.   

  Ziektekostenverzekeraars en begrafenisondernemers zullen altijd van en zekere inkomen voorzien zijn naast de bakkers en kruideniers. De burgers heeft ze altijd nodig.

 8.   

  Eigen risico moet verdwijnen. Zorg moet toegankelijk zijn voor alle Nederlandse burgers van tenminste de 2e generatie. Kansenparels alleen recht op minimale basiszorg vergelijkbaar met land van herkomst

 9.   

  Aow gezinnnetje gaat dan zo’n 20% van het jaarlijkse inkomen betalen aan eigen risico en premie. Dat is ongeveer 3400 euro. Geld dat zij toch al niet kunnen missen.

  Meneer Rouvoet krijgt voor zijn parttime baan 170.000 per jaar.
  In alle redelijkheid zouden dit soort verdieners ook 20% moeten bijdragen.
  Dat wordt dus 34.000 euro per jaar.
  Als het redelijk is om minima zo te belasten waarom dan grootverdieners niet?
  Doe grootverdieners kunnen het veel makkelijker betalen dan die Aow mensen en eten er geen taart minder om.
  Of ben ik nu te communistisch bezig?

 10.   

  Laten we het eigen risico helemaal afschaffen!

  1.   

   Laten we het asiel systeem afschaven, alleen nog een asiel zoeker met een iq boven de 130 nog in de eu , ik verwacht er twee.

   1.   

    Ik zelf niet zo slim. Laten we voorstellen dat het IQ gelijk moet zijn aan het gemiddelde van de mensen die hier stukjes schrijven?

 11.   

  Ik vind dat we weer terug moeten gaan naar de ziekenfonds een organisatie voor alle ziektekostenverzekeringen en een particulieren verzekering voor de welgestelde nederlanders.

  Weg met die tientallen zorgverzekeringen die allemaal van de zieken pot verteren. Vooral de directeuren “managers” die vaak meer verdienen dan de minister president met riantelijke ontslagvergoedingen.

  Graag weer een ziektekostenverzekeraar en een particulieren verzekering voor modaal en rijker net als vroegen toen de premie nog FL35,- gulden was.

  Dan een nog strengere aanpak van fraude binnen de zorg. Het gebeurd nog al te vaak dat er behandelingen bezoeken in rekening worden gebracht die nooit hebben plaatsgevonden of 1 uur in rekening word gebracht terwijl de patiënt nog geen kwartier is binnen geweest.

  Kortom er valt enorm veel geld te besparen. Waardoor de ziektekostenpremies behoorlijk omlaag kunnen.

  1.   

   Goed plan Lex. En dan ook meteen de in beton gegoten privacy terug. Nu willen de verzekeraars maar al te graag weten wat de patiënt mankeert. En dat gaat ze geen reet aan.

 12.   

  Wel zo’n man als Rouvoet uitvragen als je het woord “solidariteit” in de zorg in de mond neemt. Mogelijkheid tot winstuitkering zorgverzekeraars afschaffen?
  Groot deel van NL is collectief verzekerd: ook afschaffen om meer beweging in de “zorgmarkt” te krijgen?
  Inkomensafhankelijk deel: niet maximaliseren zodat de rijkere NL-ers meer bijdragen?
  En ga zo maar door.. maar geen journalist te vinden die deze vragen aan hem heeft gesteld.

 13.   

  lopen die arme verzekeraars soms geld mis?

 14.   

  Ik loop niet weg met labiliteit.

  Petra Hermans

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!