André Rouvoet wil de zorgmarkt inperken: eigen risico moet niet hoger zijn dan 650 euro

In de zorgmarkt strijden zorgverzekeraars tegen elkaar om de consumenten. Een klein percentage zal echt overstappen, maar de zorgverzekeraars proberen elk middel te gebruiken om meer klanten aan zich te binden. Zo is er een vrijwillig eigen risico van maximaal 885 euro en daarvoor krijg je een lagere premie.

André Rouvoet, voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland, vindt dat dit bedrag moet worden verlaagd naar 650 euro. Hierdoor krijgen zorgverzekeraars een kleinere ruimte om te kunnen concurreren met elkaar, terwijl de concurrentie positie al erg nauw is.

Rouvoet: „Toen we startten met de zorgverzekeringswet was het verplicht eigen risico 150 euro en het vrijwillig eigen risico maximaal 500 euro. Waarom gaan we niet terug naar die grens, dat je in de combinatie van vrijwillig en verplicht eigen risico nooit boven die 650 euro uitkomt? We vonden die 650 toen een redelijke grens, waarom zou dat nu bijna 900 euro moeten zijn?” Volgens Rouvoet raakt het hoge eigen risico aan de solidariteit tussen ziek en gezond.

Rouvoet heeft ergens een punt, maar begrijpt niet dat dat niet het probleem is van de zorgmarkt. Iedereen moet verplicht een premie nemen, dus de zorgverzekeraars zijn al verzekerd van hun klanten. Dit stimuleert geen concurrentie en het zorgt ervoor dat er een zorgkartel kan ontstaan, zodat de prijzen niet veel van elkaar verschillen.

We moeten de markt juist meer open stellen en de mogelijkheid bieden om meer te concurreren op de prijzen en de zorgpakketten. Vroeger konden zorgverzekeraars lagere premies stellen voor hoger opgeleiden en hadden zorgverzekeraars meer de ruimte om te kunnen concurreren op de inhoud. Dit wordt steeds meer ingeperkt en Rouvoet wil nu ook de hoogte van het vrijwillige eigen risico beperken. Dit gaat niet veel goeds opleveren voor de zorgmarkt, maar juist meer kartelvorming en hogere prijzen. Goede bedoelingen hebben vaak een hoge prijs.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

29 reacties

 1. George van de linden

  Gewoon even in het kort:

  Niks van dit alles…gewoon weer terug naar het goeie ouwe Ziekenfonds.
  Nederland is rijk zat om dit te bekostigen.

  1. Supernoodle

   Eens.

 2. Henk-Jansen

  Het hele systeem met zorgverzekeraars moet juist worden opgeheven en moet weer door de overheid geregeld worden. Marktwerking werkt niet in de zorg, dat kunnen we wel in de VS zien!

  1. denk eens na

   Eindelijk met ons Henk eens.

   1. Henk-Jansen

    Fijn dat je het met een links standpunt eens bent! 😉

    1. denk eens na

     Ik ben links . Maar oud links zonder de islam , maar voor de oudere , goede zieken huizen ,voor ieder betaalbare zorg, tegen de eu want is groot kapitaal, meer democratie (referendum), tegen baantjes weg gevenrij, en wie faalt betaald.(rechters , politici , banken , verzekerings maatschapijen,) kort om ,denk eens na

     1. Henk-Jansen

      Je wilt ook alle moskeeën verbieden en de koran verbieden zeker… Want dat is gewoon achterlijk.

     2. wheelboy

      Denk dat de meeste die voor Pvv en Fvd stemmen er zo over denken als jij denk eens na . Ook ik ben oud links .Links voor Nederlanders en niet voor half Afrika en Arabie en omstreken

  2. Peter Selie

   De liberalisering van de gezondheidszorg en de marktwerking was oorspronkelijk bedoeld om het goedkoper te maken, de wachtlijsten kleiner te maken. Maar geen van de beoogde resultaten zijn uitgekomen, zoals u weet alles is duurder geworden, aan de stoelpoten van het solidariteitsprincipe wordt naarstig gezaagd. Toen de PvdA overstag ging en zijn fiat aan de liberalisering van gezondheidszorg gaf, stevent men precies af op het Amerikaanse model, de verzekeraars bepalen en de eventuele nieuwe regeringen zijn op dit model buitenspel gezet mijns inziens.

 3. sjun

  Als men conurrentie wil stel ik voor om ook Duitse en Belgische verzekeraars tot de markt toe te laten. De premies zouden daardoor wel eens zeer rap kunnen dalen…

  1. Code134

   Sjun stelt voor de grenzen open te gooien.
   Een gevalletje van voortschrijdend inzicht, zullen we maar zeggen.

   1. Zout

    Misschien tijd voor het Nationaal Zorgfonds?

    https://nationaalzorgfonds.nl/

    1. denk eens na

     code . En daarna als je de markt in handen heb de prijzen te verdrievoudigen. Slimme actie .!

 4. Supernoodle

  Rouvoet is een goeie lul, maar hangt alleen onder een verkeerde ezel.
  Hij snapt de hedendaagse marktwerking niet.

  1. denk eens na

   Jij wel?

 5. DolleDries

  Dat is toch die man voor de schaamhaar controles van de vagina’s was.

  1. Code134

   Nee, dat is een bizarre fabel.

 6. denk eens na

  Het is weer het oude voor masseren ,650 zeggen ,de burger schrikt ,en dan 585 laten betalen, typisch npo gedachtegoed

 7. Ni28

  Ziektekostenverzekeraars en begrafenisondernemers zullen altijd van en zekere inkomen voorzien zijn naast de bakkers en kruideniers. De burgers heeft ze altijd nodig.

 8. Bloem

  Eigen risico moet verdwijnen. Zorg moet toegankelijk zijn voor alle Nederlandse burgers van tenminste de 2e generatie. Kansenparels alleen recht op minimale basiszorg vergelijkbaar met land van herkomst

 9. david1veenstra

  Aow gezinnnetje gaat dan zo’n 20% van het jaarlijkse inkomen betalen aan eigen risico en premie. Dat is ongeveer 3400 euro. Geld dat zij toch al niet kunnen missen.

  Meneer Rouvoet krijgt voor zijn parttime baan 170.000 per jaar.
  In alle redelijkheid zouden dit soort verdieners ook 20% moeten bijdragen.
  Dat wordt dus 34.000 euro per jaar.
  Als het redelijk is om minima zo te belasten waarom dan grootverdieners niet?
  Doe grootverdieners kunnen het veel makkelijker betalen dan die Aow mensen en eten er geen taart minder om.
  Of ben ik nu te communistisch bezig?

 10. Zout

  Laten we het eigen risico helemaal afschaffen!

  1. denk eens na

   Laten we het asiel systeem afschaven, alleen nog een asiel zoeker met een iq boven de 130 nog in de eu , ik verwacht er twee.

   1. david1veenstra

    Ik zelf niet zo slim. Laten we voorstellen dat het IQ gelijk moet zijn aan het gemiddelde van de mensen die hier stukjes schrijven?

 11. Lex

  Ik vind dat we weer terug moeten gaan naar de ziekenfonds een organisatie voor alle ziektekostenverzekeringen en een particulieren verzekering voor de welgestelde nederlanders.

  Weg met die tientallen zorgverzekeringen die allemaal van de zieken pot verteren. Vooral de directeuren “managers” die vaak meer verdienen dan de minister president met riantelijke ontslagvergoedingen.

  Graag weer een ziektekostenverzekeraar en een particulieren verzekering voor modaal en rijker net als vroegen toen de premie nog FL35,- gulden was.

  Dan een nog strengere aanpak van fraude binnen de zorg. Het gebeurd nog al te vaak dat er behandelingen bezoeken in rekening worden gebracht die nooit hebben plaatsgevonden of 1 uur in rekening word gebracht terwijl de patiënt nog geen kwartier is binnen geweest.

  Kortom er valt enorm veel geld te besparen. Waardoor de ziektekostenpremies behoorlijk omlaag kunnen.

  1. Zout

   Goed plan Lex. En dan ook meteen de in beton gegoten privacy terug. Nu willen de verzekeraars maar al te graag weten wat de patiënt mankeert. En dat gaat ze geen reet aan.

 12. De Vogelvrije Huisarts

  Wel zo’n man als Rouvoet uitvragen als je het woord “solidariteit” in de zorg in de mond neemt. Mogelijkheid tot winstuitkering zorgverzekeraars afschaffen?
  Groot deel van NL is collectief verzekerd: ook afschaffen om meer beweging in de “zorgmarkt” te krijgen?
  Inkomensafhankelijk deel: niet maximaliseren zodat de rijkere NL-ers meer bijdragen?
  En ga zo maar door.. maar geen journalist te vinden die deze vragen aan hem heeft gesteld.

 13. slayer

  lopen die arme verzekeraars soms geld mis?

 14. Babaji538

  Ik loop niet weg met labiliteit.

  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.