CBS: ‘Syriërs, Somaliërs en Eritreërs zitten hier bijna allemaal in de bijstand’

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bevestigt het beeld dat sommige bevolkingsgroepen het bijzonder lastig hebben bij het integreren, en dan vooral op de arbeidsmarkt.

Het is weer januari, die tijd van het jaar dat elke mogelijke organisatie met cijfertjes komt over het afgelopen jaar, of over jaren daarvoor. Die traditie volgt ook het CBS, dat ons op deze woensdag verblijdt met nieuwe informatie over de stand van zaken wat betreft de arbeidsparticipatie. Nouja, ‘nieuwe informatie’: eigenlijk is het, helaas, hetzelfde verhaal als elk jaar.

De cijfers liegen er namelijk niet om: sommige groepen migranten lukt het simpelweg niet om hier aan het werk te komen. In plaats daarvan zitten ze en masse in de bijstand, op jouw en mijn kosten dus. Vooral Syrische, Eritrese en Somalische nieuwkomers lijken niet bijzonder succesvol:

Ook huishoudens met een hoofdkostwinner van Somalische komaf hadden met 62 procent vaak een laag inkomen. Het merendeel van de huishoudens met een Syrische, Somalische of Eritrese achtergrond heeft een laag inkomen omdat de bijstand hun voornaamste bron van inkomen is. Bij huishoudens uit Irak, Afghanistan en Iran was het armoederisico eveneens relatief groot.

Dat is niet fijn voor ons, maar het lijkt met eveneens sterk dat die mensen daar zelf gelukkig van worden: zelfs de grootste profiteur gaat zich op een gegeven moment wel nutteloos voelen als hij niets kan doen. En laat dat nu net het probleem zijn.

Want is dit allemaal verrassend? Natuurlijk niet. Want zelfs als die mensen al vaardigheden hebben waar we hier wat aan hebben – wat vaak simpelweg niet het geval is door een gebrek aan opleiding – hebben ze de juiste diploma’s niet, en spreken ze de taal niet. Juist daarom is het zó belangrijk om ervoor te zorgen dat asielzoekers – die elk recht hebben om hun landen te ontvluchten – in hun eigen regio opgevangen worden. Dáár kennen ze de gebruiken, dáár kennen ze meestal de taal en dáár kunnen ze dan ook met zo weinig mogelijk problemen integreren. Op de arbeidsmarkt, maar eigenlijk op elk vlak. En wanneer zij kunnen aarden, wordt uiteindelijk iedereen daar beter van.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

53 reacties

 1. DolleDries

  Hoewel de Amerikaanse President Donald Trump op 6 december met zijn erkenning van Jeruzalem als Israëls hoofdstad een veroordeling kreeg van velen in de moslimwereld, ging één reactie verder: die van de Turkse President Recep Tayyip Erdoğan:
  “Degenen die vandaag denken dat ze de eigenaars zijn van Jeruzalem zullen morgen zelfs geen boom kunnen vinden om zich achter te verschuilen,” zei hij, tijdens een rechten van de mens evenement in Ankara op 10 december.
  Erdoğan verwees naar een hadith (een oud gezegde door de islamitische profeet Mohammed) over de Oordeelsdag:
  “Abu Huraira deed verslag van Allahs profeet (sall Allaahua layhiwa sallam): Het laatste uur zal niet komen, tenzij de moslims tegen de Joden vechten en de moslims hen zullen doden zodat de Joden zich achter een steen of een boom verschuilen en dan de boom zou zeggen: moslim, of dienaar van Allah, er zit een Jood achter me; Kom en vermoord hem; maar de boom Gharqad zou het niet zeggen, want dat is een boom van de Joden.”

 2. DolleDries

  Een nieuwe reeks wetten moet Hongaarse organisaties belasten en eventueel sanctioneren die illegale migratie ondersteunen en buitenlandse financiering ontvangen, zei de Hongaarse regering woensdag.

  Goed bezig daar.

 3. Zout

  Ja en de bijstand is gratis geld, dat krijg je in Syrië en omstreken niet.

  1. Siemien

   Het erge van dit alles is dat Nederland geld krijgt van de EU om deze mensen te onderhouden maar daar betaald de Nederlandse belastingbetaler ook genoeg voor aan de EU

 4. Ritter

  Deze asielzoekers zijn naar Noord/West Europa gekomen voor de gratis uitkeringen en andere goodies. Dus ze hebben precies waarvoor ze zijn gekomen.

  Als ze hun verblijfsvergunning hebben kunnen ze op vakantie gaan naar het land dat ze z.g. “ontvlucht” zijn……………uiteraard op kosten van de belastingbetaler want die betaald hun uitkering.
  ——————

  Karskens: Vluchtelingenpolitiek grootste bedrog van de 21e eeuw
  https://youtu.be/DstSklx-p8s

  1. denk eens na

   Zijn er echt nog homo sapiens die dit ontkennen?

   1. tomygun

    den ja die zijn er wel maar vaak is het een homo .

 5. denk eens na

  DE asielzoeker wie ons land bewoond kost de burger 500.000 tot aan zijn dood en dat komt met 30.000 per jaar ons land binnen lopen, al jaren lang. uit de eu.

 6. Ritter

  Er ontwikkeld zich in Noord/West Europa een groeiend “proletariaat van (voornamelijk islamitische) asielzoekers die voor steeds meer onrust zal zorgen. Want velen werken niet en houden vast aan hun islam en bijbehorend gedrag.

  Complete wijken in de grote steden van Noord/West Europa worden overgenomen door deze illegale immigranten en in deze wijken verliest de politie haar gezag.

  Hoe zal de situatie er over pakweg 20/30 jaar uitzien?

  Ik denk dan dat in Noord/West Europa bepaalde grote steden voornamelijk zal bestaan uit islamitische immigranten. En daar zal dan ook de islam overheersen wat het bestuur in zo’n stad zal ook voornamelijk islamitisch zijn.

  De autochtoon is in zo’n gebied de allochtoon geworden……………in zijn eigen land.

 7. henk vintage

  Er is maar een oplossing gedwongen terugkeer.

 8. Code134

  Het is verbazingwekkend dat Sybren zich over deze cijfers verbaast. Iedereen met gezond verstand kan beseffen dat vluchtelingen die hier net binnen zijn gelaten niet direct de arbeidsmarkt bestormen. Daar gaat tijd overheen.

  1. Vit

   Een generatie minstens.

  2. sjun

   Heel veel tijd, ik schat een generatie of drie al is soms wel een uitzondeing te spotten. Maar het kost een behoorlijke mentaliteitsverandering, te beginnen met totale verandering van ankerpunten om te voorkomen dat de leefomgeving van de geluks- en geldzoekers in een ommezien verandert naar dat van het land van herkomst.

   1. Ali Yas

    Het gemiddelde IQ van Somaliërs is 68. Tenzij we hier het absolute neusje van de Somalische zalm binnen krijgen, is het niet echt redelijk te verwachten dat zij hier ooit een volwaardige plek op de arbeidsmarkt gaan krijgen.

   2. Code134

    Ja, dat ziet sjun wel goed. Voor integratie geldt nog steeds de vuistregel dat in meerderheid de eerste generatie niet integreert, de tweede half en de derde generatie geheel.
    En inderdaad, er zijn uitzonderingen die sneller en die langzamer integreren.

    1. denk eens na

     Blijft natuurlijk de vraag willen we dat wel , ik niet , wie het wel wil is een werk nemer van de asiel industrie, bijt nooit de hand wie je voed .

   3. Abri079

    Sjun:
    Ik weet uit eigen ervaring dat zelfs de meerderheid van de derde generatie zich niet aanpast daar waar het bewoners uit Noord Afrika betreft.
    Uitzonderingen? Ja natuurlijk. Vind ik daar iets van? Ja. Was een top collega. Die heb ik vele malen liever dan de “Hollandse” trollen op het interweb.

  3. Bloem

   Het is al langer bekend dat asielzoekers uit niet-westerse landen slechts zelden participeren, ook wanneer ze hier al jaren zijn. Oorzaken laag geletterdheid, de onwil om de taal te leren, de onwil om zich aan te passen en bovenal de onwil om deel te nemen aan het economische proces. Met de uitkering en de andere voorzieningen in NL, leven ze in vergelijking met het thuisland het leven van een god in Frankrijk. Deze nieuwe cijfers herbevestigen slechts de reeds bekende cijfers. Niets nieuws onder de zon. Uw verbolgenheid heer Dopper is hetzij gespeeld danwel naief. Wanneer u onderbouwing zoekt, raadpleeg de registers van het CBS maar, die zijn openbaar. Bovendien heb ik weinig behoefte om uw huiswerk voor u te doen.

   1. Code134

    Van verbolgenheid is geen sprake. Ik geef u slechts de feiten en die lijken niet strijdig met uw observatie: een volledige integratie vergt generaties. Dat is ook de reden waarom er sprake is van een integratieproblematiek, het integreren van allochtonen kost veel tijd en inspanning en in de tussentijd zijn er problemen.

    1. Ali Yas

     Het “feit” dat volledige integratie generaties vergt gaat uit van de premisse dat die integratie überhaupt mogelijk is. Er zijn verschillende redenen daar voor bepaalde groepen vraagtekens bij te zetten. Segregatie is óók een mogelijkheid, en het is een feit dat we dat zien gebeuren.

     1. Code134

      Ja, Ali Yas, integratie is überhaupt mogelijk. Soms merk je nog wel dat geintegreerde groepen (van Joden tot Limburgers, van Molukkers tot Surinamers) bepaalde culturele kenmerken handhaven. Dat doet dan niets af aan hun integratie maar zou je kunnen zien als folklore. Onze culturr is, als nagenoeg alle andere, pluriform.

     2. Bloem

      Beste Code “van Joden tot Limburgers, van Molukkers tot Surinamers”
      Dit is een beetje een vreemde opsomming en vergelijking, zeker met betrekking tot dit topic dat gaat over de integratie van niet westerse allochtonen en de daarbij behorende bijstandsuitkeringen. Alle groepen die u aan heeft gehaald in u betoog zijn Nederlanders, met Nederlandse gebruiken en arbeidsethos en voor het overgrote deel participerend in het arbeidsproces, die u door uw opmerking met het nodige racisme benaderd. U zet deze groepen neer als minderwaardig en allochtoon. Hiermee toont u wederom niet alleen uw antisemitische gevoelens aan, echter ook uw superieure gevoelens t.o.v. inwoners uit de provincie en voormalige inwoners uit de voormalige koloniën.

  4. Abri079

   Goed punt. Hoeveel tijd denk je dat daar overheen gaat?

  5. Dubbele Komma

   Dat zei Wouter bos ook. Hij schoot bijna zelf in de lach met zijn generaal pardon toendertijd.

   Ga gewoon dood, code Rutte de rasleugenaar.

   Je faciliteert een ideologie die andersdenkenden al 1400 jaar naar het leven staat.

   De planeet is beter af zonder farizeeërs als jij. Jouw socialistische fascistische soort bent de planeet en de beschaving ten onder
   .ga dood judas.

   1. Zout

    @DK: Ik dacht meer zoiets…

    Wimse Wim
    Wimse Guus
    Wimse Henkie
    Spaanse Wim Cock
    Wimse Heinz
    Wimse Kong
    Wimse Hut ten
    Wimse Babaji538
    Wimse Petra Hermans
    Wimse Error
    Wimse Julianakazerne
    Wimse Grondlijn

  6. Dubbele Komma

   Het zijn geen vluchtelingen LIEGENDE enge fascist. Een vluchteling gaat niet door 7 veilige landen om naar een oord te komen waar je niet hoeft te werken en waar de uitkeringen het hoogst zijn

   Wat kan jij toch liegen en bedriegen judas.

   90 procent van jouw vluchtelingen komen uit landen waar niet eens oorlog is.

   Code Rutte de rasleugenaar.

   Hitler was oom socialist. nSdap weetjenog?

   Ga dood doe de beschaving een plezier. Ga joop de Uyl achterna. De grootste fan van Hitler. Vieze engbek.

   Alleen voor jou moet de guillotine weer van stal.

 9. Equilibrium

  Welke achterlijke idioten hebben dat ooit eens geregeld?
  Je loop hier binnen en je hebt meer rechten dan een belasting betalende Hollander.

  Bizar.

  1. Code134

   Welke rechten heeft een vluchteling die de autochtone Nederlander ontbeert?

   1. sjun

    Kijk maar eens op de woningmarkt in Amsterdam…

    1. Zout

     @Sjun: Gratis geld, gezondheidszorg, onderdak.

    2. Zout

     En Youb kan het beste vluchteling worden want dan krijg je een woning, een adres, inkomen en alles wat je nodig hebt om zoveel mogelijk belastinggeld te consumeren.

     https://www.werksite.nl/vraag-en-aanbod/werkloosheid/846/ik-heb-al-meer-dan-3-jaar-geen-woning-geen-adres-en-inkomen-wat-moet-ik-doen

   2. Code134

    Vluchtelingen hebben geen woning en autochtonen wel.

    If you catch my drift.

    1. Holland

     Economische immigranten en vluchtelingen hebben nergens recht op. Alles is een gunst van het gastland. En daar horen eigen mensen voorop te staan. Nederlandse starters hebben vele malen meer recht op een woning dan een moslim-Eritreer die regelrecht de bijstand in gaat.

    2. Vit

     Je zal ze de kost moeten geven die al jaren ingeschreven staan, vorig jaar was er nog een rel in Duindorp van een ‘vluchteling’ gezin die enig voorrang kreeg.

     1. Vit

      Ennuh wat dacht je van de daklozen die bij het Leger des Heils overnachten?

     2. Zout

      Sinds 2002 zijn er zo’n 300.000 vluchtelingen naar Nederland gekomen.
      De stroom is nog niet opgedroogd en inmiddels worden ze zelfs ingevlogen. De vraag is daarbij altijd: Zijn het echte of onechte vluchtelingen.

      Stel dat de helft van de vluchtelingen een uitkering ontvangt: 700 x 150.000 = 105 miljoen euro per maand = 1.260.000.000 (1,2 miljard) per jaar.

      De vraag is ook wie dat allemaal gaat betalen: U en ik.

      Bron: http://www.vijfeeuwenmigratie.nl/aantal-vluchtelingen-en-asielzoekers-sinds-1950

    3. sjun

     In Amsterdam zitten geen vluchtelingen dakloos op straat. Ook wachten er gen vluchtelingen zo’n 17 jaar op een woning.

     1. Zout

      @Sjun: Precies, zover zijn wel al. Zou de politiek bewust stekeblind zijn?

     2. Code134

      Demagogie. De daklozen kiezen over het algemeen voor een dakloos bestaan en de mensen die 17 jaar op een woning wachten hebben een huis.
      Het is logisch dat we vluchtelingen niet de straat opjagen maar huisvesting bieden, alkthans in een beschaafd land.

     3. Vit

      Sprookjes Wim meer zijn dat niet.

     4. Holland

      Trol134, economische immigranten en vluchtelingen hebben nergens recht op. Alles is een gunst van het gastland.

    4. Abri079

     De meeste autochtonen dan.
     In Nederland hebben we mensen die dat eten wat er aan aanbod is bij een voedselbank. Dat persoonlijk vind ik een falen van de Nederlandse overheid inclusief alle politieke partijen.

     Autochtonen die geen huis kunnen kopen vanwege de stijgende huizenprijzen en die tot hun 39e jaar bij hun ouders leven omdat de huurprijzen vooral niet dalen.

     Gelet op de huidige berichtgeving over de Amsterdamse huizenmarkt zal die niet snel vrij komen en gaat een Prins van Oranje zich ook geen zorgen maken. Je weet wel Bernhard.
     Die naam suggereert wat mij betreft al een Ferrari, ritten naar Parijs en buitenechtelijke kinderen. Oranje Bourbon. Wat mij betreft.

    5. swetsnek

     drift away asshole

  1. Kodi

   De achterlijkheid “vlucht” mee, zoveel is duidelijk. Als je achterlijkheid importeert, dan zal je achterlijkheid krijgen.

 10. Duckday

  Gewoon terug geen vaste verblijfsvergunning Laat ze het land daar opbouwen En de mensen die er op tegen zijn kunnen een bijdrage leveren ga mee daar heen en help mee
  Dit land is een paradijs voor zulke mensen stop alle subsidies toeslagen en wat dan ook

 11. Kodi

  Moraal van het verhaal:

  We moeten helemaal geen asieleisers willen.
  Ze kosten ons alleen maar geld en we hebben er alleen maar ellende van.

 12. Tinneke

  Dit is toch de bedoeling, alles gratis of denkt er nu werkelijk ook maar een iemand dat ze ergens anders voor komen? Het is zó simpel: wie half Europa doorreist als ‘vluchteling’ IS GEEN VLUCHTELING maar een gelukszoekende immigrant, en dient als zodanig te voldoen aan de eisen t.b.v. immigratie, waaronder dus: je eigen broek kunnen ophouden en ik zou daar aan willen toevoegen: en zeker de eerste vijf jaar géén recht op wat voor uitkering dan ook.
  Verder: direct invoeren van het Australische systeem. Terugslepen die dobberboten i.p.v. eindeloos binnenhalen en zodoende aan half Afrika het signaal geven dat er hier in Europa wel ‘iets te halen’ valt – op kosten van de autochtone belastingbetalers.

 13. nienke

  Ze vluchten hun land uit omdat er oorlog is en zij volgens hun vermoord worden maar gaan wel 6 weken op vacantie naar dat land, hoe in godsnaam verklaar je dit?
  Wil je deze mensen aan het werk krijgen zul je ze moeten verplichten de Ned. taal te leren en willen zij het niet dan de uitkering direct stoppen.
  Zolang zij elke maand een uitkering krijgen zullen ze echt geen moeite doen de taal te leren laat staan om te werken.
  Zij hebben toch een leven van een god met niets doen toch geld krijgen, waarom dan moeite doen om te gaan werken.
  Nederland het land van melk en honing!!!!!

 14. Baron von Munchhausen

  Volgens Asscher (uiteraard PVDA) : 2016 “alle Syriers zijn hoog opgeleid!”
  En mijn huidige vraag: hoeveel Syriers zijn terug naar het nu vreedzame Syrie???
  Mag ik raden?
  0,0%!!!

 15. en_els

  En toch kunnen deze “vluchtelingen” vakantie vieren in hun ontvluchte land. Ra ra,

 16. Gerlos

  Dit is al lang bekend dus daarom willen ze niet meer retour thuisland, lekker makkelijk geld gezondheids voorzieningen woonruimte en andere soorten subsidies. Volgens mij kunnen de mensen uit Syrië wel weer richting thuisland want daar is iedereen nodig om het land weer op te bouwen. Maar ja Nederland is goed bijna alles gratis.!!!!!

 17. swetsnek

  Vroeger zaten ze thuis voor hun hutje precies zoals opa deed en papa.totdat iemand hen vertelde dat je in Nederland ook fijn kunt zitten, maar dan op een heerlijke stoel bij het UWV om daar het benodigde geld op te halen.
  Laten we eerlijk zijn dat is ook vele malen beter dan voor een hutje zitten ,zoals opa en papa ook altijd deden thuis.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.