Franse autoriteiten wisten van plannen aanslag, maar deden niets

Dat de geheime diensten af en toe vrij incapabel zijn, komt niet als een verrassing. Sterker nog, bij genoeg aanslagen wisten ‘de autoriteiten’ al van de daders en hielden ze hen in de gaten. Dat er dan alsnog een aanslag gepleegd wordt, is dan een grote misstap. In Frankrijk wisten ze zelfs van een aanslag op een kerk, maar deden ze er niets aan.

Een Franse inlichtingendienst wist een week voor de aanslag op de kerk in Normandië in 2016 dat terreurbeweging IS een aanslag beraamde op een kerk. De Franse onderzoekssite Mediapart schrijft dat een agent de plannen voor de aanslag onderschepte, maar dat de inlichtingen vastliepen in de bureaucratie. Volgens de site zijn achteraf documenten vervalst om de blunder te verdoezelen.

En dit is dan nog maar de Franse inlichtingendienst, maar Europabreed werken geheime diensten samen om dit soort aanslagen te voorkomen. Als men net als in dit geval, niet de capaciteiten heeft, of ze zichzelf in de weg lopen, dan zijn er grote gevolgen. In dit geval de dood van een priester, Jacques Hamel, in Saint-Étienne-du-Rouvray waarbij de keel werd doorgesneden. Een symbolische en religieuze aanslag op het christendom in Frankrijk.

Natuurlijk, inlichtingendiensten verijdelen vaak aanslagen, maar elke misstap kan de genadeslag zijn. Dit is een bureaucratische misstap die in het geheel gewoon vermeden had kunnen worden. Dat deze inlichtingendienst dan ook nog bronnen en informatie manipuleert of verwijdert, is al helemaal een schot in het vertrouwen van de burgers in deze diensten. Hoe vaak gebeurt dat en gebeurt dat ook in andere landen? Een serieus probleem waar de politiek er bovenop moet zitten.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

8 reacties

 1. van Urk

  Zal me niet verbazen dat de Franse inlichtingendienst ook alleen maar bestaat uit Algerijnse, Tunesische en Marokkaanse import met een paar enkele echte Fransen als leiding.

 2. B. Pascal

  We leven in een humanistische tijd!
  Eerst bewijs dan pas schuldig!
  Erger wordt nooit voorkomen!

  In de tijd voor de verlichting, mocht men nog een waardeoordeel geven over iemand.
  Een soort van ”aan de vruchten herkend men de boom”, dus wanneer de vruchten slecht waren, werd erger voorkomen. De huidige rechtstaat voorkomt niet, ze wacht op bewijs! Ten koste van de samenleving. Van liefde is geen sprake!
  Stelling: wanneer je vrouw of vriendin vreemdgaat wacht je ook niet met ingrijpen tot alles te laat is. Echte liefde wacht niet eenvoudig op bewijs!

  De dient haar bevolking lief te hebben!

 3. denk eens na

  Waarom is het dossier mh17 voor een groot deel zwart gekalkt?

  1. Bloem

   Omdat de waarheid nooit aan het licht mag komen. Niet Russiche maar Oekraïense militairen maakten deze blunder. De Russen zijn goed getraind, Oekraïense soldaten zijn ongeleide projectielen

 4. Ni28

  Ook een zooi bij de Fransen. Ach, er gaan nog altijd meer mensen dood in het verkeer dan door terroristen, toch? En bureaucratie moet er zijn daar kan men niet omheen. Als dit de gewone gang van zaken is dan zijn wij toch niet zo veilig als gesteld wordt. Hier verzuipen wij toch ook in bureaucratie.

 5. fusilier

  Frankrijk is het Afrika in het Europa. Van niks komt niks.

 6. Ali Yas

  “Natuurlijk, inlichtingendiensten verijdelen vaak aanslagen, …”

  Dat is, als het al waar is, een sigaar uit eigen doos. Met behoorlijke grensbewaking en een effectief uitzettingsbeleid had Frankrijk veel minder aanslagen gehad (om het over gewonere criminaliteit maar niet te hebben).

 7. Babaji538

  Ik moet zeggen, de verwevenheid met allerlei
  banden, maakt de mens vrij.

  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.