Het onderhouden van Joodse monumenten wordt onbetaalbaar: Holocaustherdenking in gevaar

Het is belangrijk dat we de verschrikkingen van de Holocaust herdenken, zodat het in de toekomst voorkomen kan worden. Op links wijst men, terecht natuurlijk, constant op de verschrikkingen van de nazi’s, maar over de Joodse gemeenschap hoor je ze nauwelijks. Nu blijkt dat het onmogelijk wordt in de toekomst om het onderhouden van Joodse monumenten te betalen.

Veel Joodse gebouwen zijn tot monumenten verklaard en hebben zo bescherming van overheden. Maar een nieuwe bestemming met bijbehorende inkomsten wordt maar moeilijk gevonden. “Het is een moeizame opdracht om het Joods cultureel erfgoed in Noordoost-Nederland te bewaren”, zegt Wim Mak van de stichting Synagogen Noord- en Oost-Nederland (Syneon), een samenwerkingsverband van achttien stichtingen die zich inspannen voor het behoud van synagogen in die regio.

De Joodse gemeenschap concentreert zich op de Randstad en voornamelijk Amsterdam. Dit zorgt er voor dat Joodse monumenten in de rest van Nederland steeds moeilijker lijkt te onderhouden. Geldschieters gaan dood en er worden geen nieuwe mensen gevonden om de inkomsten te kunnen compenseren. De donateurs sterven letterlijk uit.

In deze tijden van islamisering en sterkere antipathie jegens Joden, is het belangrijk dat we de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog blijven herdenken. Niet alleen in ceremonies, maar ook door monumenten in dorpen en steden. Het gaat om het intieme aspect, het intieme onderdeel in een gemeenschap. Een monument in Amsterdam heeft veel minder impact op een stad in Oost-Nederland dan een monument in de stad zelf.

Stereotypes over Joden steken ook weer de kop op. De NOS bericht over Anne-Maria die op het ROC lesgeeft over joden en de Joodse cultuur. Ook zij maakt zich zorgen over de Joodse monumenten en de negatieve sfeer rondom joden:

“Hoe ziet het prototype jood er uit?”, het is een van de eerste vragen in de les die Anne-Maria van Hilst geeft aan een groep studenten van het roc. De antwoorden van de jongeren liegen er niet om: “Joden hebben lelijke baarden, een gek hoedje en een grote neus.”

Vanwege de Holocaustherdenking is er dit weekend veel aandacht voor het joodse geloof. Anne-Maria is joods en merkt juist in deze tijd dat er veel vooroordelen over haar geloof naar boven komen: “We zouden rijk zijn, allemaal bij de bank werken en het constant over de Tweede Wereldoorlog hebben.”

Zo ziet men maar, we moeten serieus aandacht besteden aan dit onderwerp, want het heeft impliciete en directe gevolgen op de Joodse gemeenschap en de visie van het land op hen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. Anton Adriaan

  Tja, men kan niet alles hebben.
  Veel synagogen staan leeg. Misschien kunnen deze groepen huisvesten, of omvormen tot theehuis?

  1. Bloem

   Een dergelijke opstelling zou je al gauw in de antisemitische hoek verwachten.

 2. Seneca

  Gezien de reactie van de heer Adriaan heeft – om in algemene zin te spreken – de Jood niets meer te verwachten van het zgn. beschaafde deel van de moderne wereld. de Jood was en is verguisd en ondanks het gezwets over een joods christelijke samenleving is de Jood – in de ogen van het moderne Nederland – een gepasseerd station. er zal een tijd komen dat het zgn. beschaafde deel van de moderne wereld bittere tranen zal huilen om hun desinteresse, wantrouwen, afkeer en haat t.o.v. de Jood.

  1. Zout

   @Seneca: Ik had van Adolf een iets vrolijkere reactie verwacht, iets meer vanonder uit zijn buik. Wat er voor de joodse cultuur en monumenten in de plaats komt is reeds bekend, er staan reeds meer dan 450 islamitische haatkerken

   1. Anton Adriaan

    Zout, kom op joh, niet je schouders laten hangen nu. 🙂
    In mijn geboortestad, in het zuiden van Gelderland, ligt het bezaaid met (nog al dure en lastig te onderhouden) monumenten voor de joden.
    Waar ik nu woon hebben ze ik weet niet wat allemaal naar joden vernoemd, zoals straten en openbare gebouwen.
    Een paar maanden terug maakte een kameraad mij bewust van zogenaamde ‘struikelstenen’ die ons nog maar weer eens duidelijk moeten maken dat.. nou ja… we weten het nu wel.
    😉

 3. Babaji538

  Lars Benthin, ik mag aannemen dat het Joodse volk
  voldoende heeft geleden.
  Ze worden ingezet ter propaganda, waar men
  niet voor wil staan.

  Hoogstwaarschijnlijk hadden de Joden, te Auschwitz
  buvoojbeeld, baat gehad bij medicijnen getest op Hollanders,
  door o.a. PRA Health Sciences. Ik zag al meerdere interessante
  bedrijven opduiken.

  Ik word eerlijk gezegd altijd heel moe, van mensen
  die positief proberen over te komen, maar negatief zijn.

  Petra Hermans

 4. trampoline

  Een grote neus, gek hoofddeksel en een lelijke baard zijn ook kenmerken van Moslims. Alleen werkenbdie niet bij de bank

  1. George van de linden

   Je bent me net voor 🙂

  2. Kodi

   Ik heb Moslims nog nooit zien werken. En anderszins zijn ze ook nooit van meerwaarde geweest. En dat is inderdaad een wezenlijk verschil. Je zal een Jood of een Chinees nooit zijn handje zien ophouden.

   1. Ernst Quispel

    Misschien kom je nooit buiten.

    1. Zout

     Net als jij?

     Dag Wim!

 5. Rosasolis

  Ik heb sinds dat ik in Nederland ben gekomen, jaren geleden, deel genomen in een aantal herdenking concerten van WW 2. Die gingen over het vreselijk lijden van velen gedurende die vreselijke jaren. Mensen werden weggehaald uit hun woningen: Joden,
  Christenen, Romas, verzetstrijders, en iedereen die tegen de Nazis waren. Maar als jonge vrouw in Canada heb ik ook gezien en kennis gemaakt met de weinige veteranen
  die over waren van WW1. In Deer Lodge Veteran Hospital in Winnipeg, Canada. Terwijl de tijd en de dreigingen voor een nieuwe wereld oorlog doorgaat, moeten mensen voor elkaar meer dan ooit van tevoren voor elkaar opkomen. Wij moeten voorkomen dat de horrors van die 2 wereld oorlogen van de 20 de eeuw niet mogen doorgaan. De P.v.d.A socialisme kan niets meer bieden voor de arme Nederlandse bevolkingsgroepen. Maar ook niets meer voor de voorzetting van de Islam vertegenwoordigers binnen hun partij. Het is nu hopelijk afgelopen met de
  P,v,d,A, die nog steeds doorleefd in de ouwe ellende van de socialistisch werkers vakbonden. Wij leven nu in het 21st. eeuw, en ouderwetse gewoontes en ouderwetse socialistisch patronen kunnen niet langer ons Westerse Samenleving vertegenwoordigen. Wij moeten vooruit kijken naar de nieuwste berichten van deskundigen.

 6. Parestado4

  Hoeveel Joodse monumenten moesten al niet het veld ruimen voor winkelcentra of apartementen/project ontwikkelaars?

 7. Kodi

  Kransen bij de herdenkingsmonumenten op de vierde mei moeten ook al naar binnen gehaald worden, anders gaan de Marokkanen ermee voetballen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.