Kruidvat en Trekpleister stoppen terecht met de verkoop van sigaretten

De bedrijven willen niet meer meewerken aan het verwekken van kanker bij consumenten.

Goed nieuws uit de ‘supermarktwereld’: Kruidvat en Trekpleister hebben besloten om geen sigaretten meer te verkopen.  CEO Gerard van Breen van A.S. Watson Health & Beauty Benelux, het moederbedrijf van beide ketens, legt uit:

“We kunnen het eigenlijk gewoon niet meer maken. Gezondheid neemt een steeds belangrijkere plaats in in onze winkels. Tabak past daar gewoon niet meer bij.”

De reden dat die winkels sigaretten verkopen is dat ze voortkomen uit de supermarkt-wereld. In de loop van de jaren zijn Kruidvat en Trekpleister zich steeds meer gaan richten op verzorgingsproducten en op producten die de mens gezonder maken. Het moge duidelijk zijn dat sigaretten daar niet meer bij passen.

Een prima besluit, maar de bedrijven zijn nog niet klaar. Kruidvat sluit zich namelijk ook aan bij Alliantie Nederland Rookvrij dat tot doel heeft om heel Nederland uiteindelijk sigaretvrij te maken. Uiteindelijk hoopt Kruidvat dat andere supermarkten hierdoor overtuigd worden om sigaretten ook in de ban te doen.

Want ja, dat is wel nodig. Als je een sigaret op de juiste manier gebruikt — zoals die bedoeld is — vergiftig je jezelf. Je maakt je longen kapot en bent dagelijks bezig om jezelf kanker te bezorgen. Dat is het logische gevolg van het juiste gebruik van dit product. Of je nou ‘een beetje’ rookt of ‘best veel,’ in beide gevallen geldt dat de sigaret inherent ongezond is. Er is geen “gezonde” of “niet-kwalijke” dosis.

Weg met de sigaret!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

24 reacties

 1. Lex

  Dat zal het Kruidvat een aardige duit aan inkomsten gaan schelen.

  Zo zie maar dat de roker in nederland steeds harder word gediscrimineerd.

  Steeds meer acties om de roker mi of meer te dwingen om te stoppen met roken. Vooral werknemers worden dit jaar min of meer gedwongen. vanaf 1 januari bij heel veel bedrijven worden rokende werknemers met extra rook pauzes gekort op hun loon.

  Ja O.K. deze Mensen hebben er zelf ooit voor gekozen om te roken en ze weten wel wat de gevolgen ervan zijn.

  Vroeger stond de meester nog met een pijptabak voor het bord met heerlijke aroma van tutti frutti tabak. Bij verjaardagen moest je je worstelen door een deken van rook.

  Het grote probleem is dat we helemaal niets meer zijn gewent .

  Wat is het volgende? Een algemeen verbod op vuurwerk want och dat is toch o zo gevaarlijk en fikkie moet er ook van blaffen en is toch zo nerveus.

  Och och och och och wat is dat vuurwerk toch zo erg.

  Vroeger in mijn jeugd gebeurde er ook we wat, tegenwoordig word er zoon enorme hoeveelheid negatieve aandacht aan vuurwerk besteed.

  Dus over enkele jaren oud en nieuwe zonder mensen die roken en zonder vuurwerk.

  Worden de oliebollen en appelflappen ook verboden dan want die zijn o zo vet en een gezondheidsdreiging voor hart en bloedvaten?

  emigreren word steeds aanlokkelijker.

  Wat word nederland toch een kut land om in te leven.

  1. Blue monday

   Dus jij bent zo’n klojo die zich druk maakt over de kosten van een asielzoeker, maar
   zich zelf lekker ziek rookt op kosten van de gemeenschap?

   Ga idd maar lekker wonen in een ander land, hopelijk dan op kosten van buitenlandse zorg.

   1. Alarmbel

    Zelf heb ik nooit een overzicht gezien van de werkelijke kosten van een roker. Wel blijkt uit onderzoeken, dat als een roker gebruikt maakt van de gezondheidszorg, dat vaak kortstondig is (en sterft). Dus geen langdurige geriatrische zorg en een stuk minder AOW. Maar het is en blijft een zeer ongezonde verslaving. Nieuwe rookverslavingen, zoals alle verslavingen, moeten zoveel mogelijk ontmoedigd worden. Daarom vind ik het kunstmatig ophogen van het nicotinegehalte in sigaretten om mensen verslaafd te maken, wel crimineel.
    Maar alles verbieden zodat we een braaf volkje zijn, is dat jouw ideaalbeeld? Geen alcohol, cafeïne, wiet, veel vet enz.. Want het zou toch eens de levensduur kunnen verkorten. Een lang leven is een middel om een leuke levensweg te hebben, geen doel. Bewustwording en voorlichting ben ik helemaal voor maar dat opgeheven vingertje……

    1. Blue monday

     Zoals ik al zei, ben ik zelf ook een verstokte roker en gaf ik ook al aan dat
     de roker lekker snel doodgaat en niet hoeft te worden verzorgd tot aan het graf tot zijn 90-100ste levensjaar.

     Allemaal gekheid op een stokje, ik rook, drink graag een biertje op z’n tijd dus
     ik zou het niet willen verbieden.

     Ontmoediging is wel goed in het geval van roken denk ik….er zijn m.i. ook teveel verkooppunten.

     Maak die drempel gerust hoger, iemand zoals ik, met te weinig wilskracht was na 2 jaar gestopt te zijn, heus niet naar de apotheek gegaan voor een pakje peuken.
     helaas viel ik voor de te makkelijke verleiding van de benzinepomp.

   2. Lex

    Ik ben zoon klojo die het erg vind dat de rokende Nederlanders worden gediscrimineerd maar zelf niet rook ik rook zelf al sinds 1984 niet meer.

    Kreeg het te benauwd en ik had toen astma.

    En ja in ben ook tegen al die gelukzoekers die hier parasiteren op ons belastinggeld. Wat mij betreft binnenkort allemaal weer terug Syrië hun land opbouwen de is is daar bijna verdreven. Dus weer lekker terug om hun land op te bouwen.

    Ook al die illegalen die al veel te lang in Bed,Bad en brood hangen het land uit trappen.

    Maar het ging hier om de rokers. en mijn mening hierom mag duidelijk zijn “nogmaals ik rook dus zelf allang niet meer” maar erger me aan de onderdrukking van de rokers.

 2. George van de linden

  Zo,even een sigaret aansteken 🙂

  Ik rook nu —-even kijken—-52 jaar shag en sigaretten—zo’n 10 sigaretten per dag.
  Een half jaar geleden een longfoto laten maken omdat mijn verkoudheid zolang aanhield en dat vertrouwde ik niet.
  En wat denk je…allebei mijn longen schoon, geen vlekje te vinden.
  Het pakje sigaretten word 18 cent duurder heb ik vernomen ..nou ze doen maar en om die rare afbeeldingen op de pakjes moet ik steeds weer hartelijk lachen.
  En stel dat er geen sigaret meer te koop zou zijn ,wie gaat dan die gemiste accijnzen ophoesten ….juist de belastingbetaler…jij, jij, jij en jij en jij Michael van der Galien!

  1. Zout

   @George: “Ik rook nu —-even kijken—-52 jaar shag en sigaretten—zo’n 10 sigaretten per dag.”

   Ja… en ik heb de afgelopen 10 jaar 52 sigaretten per dag gerookt. En raad eens: Mijn longen zijn helemaal schoon, geen vlekje te zien.

   Dat is natuurlijk flauwekul. Wat geen flauwekul schijnt te zijn: Roken is een bedreiging voor het hart, de bloedvaten, de hersenen, de conditie, en bovenal, de portemonnee.

   1. Holland

    En het is buitengewoon smerig voor de omgeving die er niet om vraagt maar het wel opgedrongen krijgt. Roken is asociaal.

    1. Rosasolis

     @Holland. Je heb gelijk. Astma patienten kunnen niet gewoon ademen als zij gedwongen worden “mee te roken” omdat iemand in de buurt Moet gaan roken, bijv. als je staat te wachten voor een trein or bus. De Trouw van gisteren vertelde dat de meeste ziekenhuizen de rookkamers buiten, nu gaan verwijden. Op verzoek van het ziekenhuis personeel, die dagelijks zoveel zorg moeten geven aan long patienten, die ongeneselijk ziek zijn. Ik heb gelezen dat een pakje sigaretten in Frankrijk binnenkort 10 euro gaat kosten…en dat ook in Nederland zal de kosten voor een pakje aanzienlijk duurder wordt. Ik vraag me af hoe het nu al gaat met mensen met kleine
     inkomen om rond te komen met gewone boodschappen, als 1 of 2 in een gezin rokers zijn?

   2. George van de linden

    Zout (is ook slecht voor de gezondheid)

    Oh,dus de röntgenfoto is nep en degen die hem gemaakt en beoordeeld hebben ook.
    Wat ben ik dan in een kutziekenhuis beland zeg.

    Nogmaals na die 52 jaar roken heb ik nog geen nadelige gevolgen qua mijn gezondheid een ook nogmaals :mijn longen zien er nog toppie uit !
    Kanttekening luid wel dat ik iedere dag 3 uur aan het lopen ben met onze 2 honden in de vrije natuur, 2x in de week zwem ik.Dus ik ben elke dag goed in beweging…drink geen druppel alcohol, (waar angstvallig hier niet over gerept word “hersenbeschadiging”) Ik eet daarbij ook nog eens gezond, veel groentes en fruit, drink geen suikerhoudende limonades .
    Nog even over die alcohol: ik zie 8 van de 10 mannen die boodschappen doen de supermarkt uitlopen met 1 of soms 3 kistjes bier, alsof het hun voedsel betreft.
    Dit vind ik nou alarmerend!
    En geen flauwe achterhaalde grappen aub als reactie.

    1. Zout

     George, (teveel) zout is niet goed voor de gezondheid, maar zout is wel een smaakmaker en conserveerder… 😉

     Fijn dat u gezond eet en geen alcohol gebruikt. Ik wens dat u ouder wordt dan 100 jaar en gezond blijft.

     1. George van de linden

      Zout

      En nu een paar woorden over het alcoholprobleem wat Nederland zeer zeker heeft onder de jeugd maar zeer zeker ook onder de volwassen ouderen en waar onder twee partijen (de drinkers en onthouders) dagelijks slachtoffers vallen onder verscheidene omstandigheden.
      Kom op Zout ruk je los en durf je te uiten!
      Oh nee ,natuurlijk niet dat is niet stoer als je tegen alcohol bent en b.v. geen biertje drink met je “vrienden”

     2. Zout

      Ik drink sinds 2013 geen alcohol meer George, en ik rook niet.

     3. Holland

      George, ik rook niet, beweeg veel en werk hard (verbouwing huis) en lust erg graag twee, soms drie borreltjes aan het eind van de middag. Als ik wat heb gedronken rijd ik nooit. Het voordeel van alcoholgebruik is dat mijn omgeving er geen last van heeft. Het nadeel van roken is dat het stinkt, het de omgeving opgedrongen wordt, voor anderen ziekmakend is en daarom abject en asociaal is.

 3. Blue monday

  Ik rook helaas en naast de zorgen omtrent mijn toekomstige gezondheid, schaam ik me kapot dat ik en mijn verstokte mede-rokers de staatskas miljarden kost.

  En ook al heb ik -tig keer geprobeerd te stoppen, soms een jaar met succes, blijf ik van mening dat roken een keuze is.

  En wat nou dat gewauwel over discriminatie? ieder bedrijf moet zelf besluiten wat ze willen verkopen en roken in een gebouw of in de auto met kinderen vind ik misdadig.

  De enige manier is roken alleen op recept toe te staan en binnen 5 jaar te verbieden…
  ik was dan allang gestopt zonder al die prikkels om er toch maar weer eentje op te steken.

  1. Zout

   @Maandag: “…dat ik en mijn verstokte mede-rokers de staatskas miljarden kost.”

   Je levert anders ook miljarden op, onze regering is immers wel zo hypocriet om netjes dankjewel te zeggen tegen de idioot hoge accijnsinkomsten.

   1. Blue monday

    Ah, die ken ik als roker…. het argument dat ik de staat veel geld oplever en
    na mijn pensioen toch snel doodga en de zorg dus relatief goedkoop is in vergelijking met al die oudjes die 90-100 worden met hun rollator, scootmobiel, steunkousen en kwaaltjes.

    1. Zout

     Nee Maandag, ik doel alleen op de miljarden aan accijnzen, die worden door de politiek gretig opgestreken. Daarnaast hoop ik oprecht en van harte dat u gezond en fit de 100 haalt! 😉

 4. Heinz

  Flex, hou op met die onzin.

 5. Rosasolis

  Eindelijk! Ik heb me vaak afgevraagd, hoe is het mogelijk dat drogisterijen die voornamelijk medicijnen en gezondheid producten verkopen, ook de meest ongezonde product die wij kennen ook te koop aanbieden: sigaretten. Terwijl de kranten en radio/TV nieuws berichten vertellen de meeste alarmerende berichten over de toename
  van ernstige ziektes onder rokers, zoals kanker, long- emphaseem, hoge bloeddruk, beroertes, en hart problemen. Jaren geleden toen roken heel gewoon was, zag ik hoe mijn vader vreselijk had geleden van long-emphaseem. Dat was lang voordat er steeds meer waarschuwingen kwamen, en dat roken werd verboden in openbare gebouwen.

  1. George van de linden

   Rosasolis

   Ach,b.v. AH verkoopt ook naast gezonde producten ook shag /sigaren en sigaretten…en ook alcoholische dranken die vaak in tegenstelling met sigaretten als Bonus producten aangeboden worden, dus goedkoper!
   Mooi toch, een giftige stof die de hersens héél snel en (hopelijk)tijdelijk zodanig aantasten dat je iemand van het leven beroofd of zodanig toetakelt dat ie z’n leven lang invalide blijft.
   Hey ik las net een interessant berichtje: https://nos.nl/artikel/2210596-zes-jaar-cel-voor-steekpartij-tijdens-koningsnacht.html
   Vooral lezen hoor, dan weet je wat ik bedoel.
   En deze gek deed dit echt niet omdat hij een sigaretje had gerookt maar omdat hij………!

 6. Parestado4

  Rosalie:eigenlijk zijn dit geen drogisten,maar 1001 (dingen)supermarkten.Als je om inlichtingen over medicijnen vraagt,kan bijna niemand je van repliek dienen.Er blijft maar één drogist en dat is de Echte drogist en die kan je raad geven en daar ben je nog klant ipv een streepjescode op je voorhoofd of op je rechterhandVolgende klant.Schiet een beetje op a.u.b Tijd is geld!

  1. Rosasolis

   @Parestadotje 4. Hoeveel borreltjes heb je al gehad vandaag…of ben je verslaafd aan iets veel gevaarlijker?

  2. Rosasolis

   @Parestado4. De meeste mensen weten het verschil tussen een apotheek, die medicijnen op dokters recept leveren. En een gewone drogisterij die simpele medicijnen verkoopt, waarbij een dokters recept niet nodig is. Jammer dat u het verschil niet weet.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.