Marine Le Pen wil af van de naam ‘Front National’

Alleen zo kan de partij veranderd worden, aldus de dochter van de oprichter.

Het Front National moet een andere naam krijgen. Dat zegt de huidige leider van de rechtse partij, Marine Le Pen. De reden is dat de huidige naam te veel emotionele lading heeft en mensen zelfs angst kan inboezemen. “Als we het Front National willen veranderen, moeten we beginnen met de naam,” aldus Le Pen.

Voor de goede orde voegde ze daar tegen Franse media nog even aan toe:

“We moeten ons niet bezighouden met nostalgie.”

In september 2017 liet Le Pen al weten dat ze de naam van de partij wilde veranderen. Uiteindelijk werd er een enquete gehouden onder partijleden. Die stemden volgens RTL tegen een naamswijziging, maar Le Pen noemt dat “nepnieuws.” Volgens haar zou een meerderheid er dus wél voor zijn.

Een naamswijziging is wat Le Pen betreft vooral een truc om ervoor te zorgen dat andere partijen misschien toch willen samenwerken met het Front National.

De gedachte erachter is heel slim, maar er is ook een probleem. Le Pen heeft de afgelopen tijd namelijk schoonmaak gehouden in de partij. Zo heeft ze Florian Philippot, die tot voor kort haar rechterhand was, uit de partij gezet. Toen Philippot vertrok ging oud-vice-voorzitter Sophie Montel met hem mee. Het zou daarom zo maar kunnen dat die twee een nieuwe partij opzetten en een deel van Front Nationals achterban met zich meenemen.

Natuurlijk is het meest opvallende van dit alles dat Le Pen en haar partijgenoten blijkbaar écht teleurgesteld zijn door de uitslag van de Franse presidentsverkiezingen vorig jaar. Dat is enigszins merkwaardig, omdat die verkiezingen juist de doorbraak van het Front National waren; de partij bereikte de laatste beslissende fase en kreeg 4 op de 10 Franse stemmers achter zich. Dat is een behoorlijke prestatie voor een partij die tot vorig jaar een margeclubje was.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

25 reacties

 1. Code134

  Het gaat met FN dezelfde kant op als met de VB: even leek het erop dat ze politiek een rol van betekenis konden spelen maar inmiddels is dat momentum voor beide partihen voorbij. Met de PVV gebeurt hetzelfde en daarna met het FvD.

  Wanneer gaat dat wetmatig herhaalde patroon een keer doordringen in de hersenen van de rechtspopulistische tokkies?

  1. Farn

   Code 134, zielig om iemand uit temaken voor tokkie, als deze een andere mening heeft als u. Met deze zieligheid wens ik u veel sterkte.

   1. corfo

    @ Farn.
    De figuur @Cootje is een trieste man, zielige jeugd gehad kennelijk, nóóit een vriendje kunnen vinden, nu reageert deze zielige figuur zijn frustraties op dit forum af. Hij kan niet anders @Farn ondanks dat u hem “sterkte” wenst.
    Als een reactie hem NIET aanstaat noemt hij dat vaak : “debiele laster”.

   2. Zout

    @Farn: Errorcode Wimpie kan alleen maar zuigen en klieren. Beter om daar geen aandacht aan te besteden. 😉

  2. sonar

   Code 134 de tokkies hebben tenminste nog hersenen,dat is wat er bij jouw ontbreekt.

  3. Kees

   Beide partijen zitten nog steeds in de lift, kijk maar eens naar de laatste peilingen in Belgie. Lees eens wat meer kranten code, dan maak je je niet zo belachelijk, keer op keer. Van Geschiedenis weet je weinig, van actualiteit blijkbaar nog minder. Wat een gebrek aan niveau.

  4. Dubbele Komma

   in mijn beleving lezen tokkies vooral de nrc dat bolstaat van de leugens en bedrog.

   en ze geloven nog klakkeloos wat er in staat ook, ook al worden ze 100.000 keer teruggefloten.

   leest u even mee,code tokkie?
   https://www.geenstijl.nl/5140152/pet-peeve-voor-petit-public/

 2. CJD

  Niemand die hier in zal trappen natuurlijk

 3. Heinz

  Als seizoens gebonden groenten verdwijnt de interesse in de partij. Over de top. Dat gedoe met die vaandels en vlaggen. Le Rire zou een goede naam zijn. Maar die merknaam is vast wel gedeponeerd.

  1. sjun

   PS komt in Frankrijk vrij. 😉

 4. Holland

  Goede move van een slimme en verstandige vrouw. Zoals Michael al schreef: “…de verkiezingen waren juist de doorbraak van het Front National; de partij bereikte de laatste beslissende fase en kreeg 4 op de 10 Franse stemmers achter zich.”

  Links Frankrijk is -zoals overal in Europa- op zijn retour en schijt 7 kleuren bagger. Rechts is aan een onstuitbare opmars bezig die de komende jaren alleen maar meer invulling, kleur en snelheid krijgt.

  1. Kodi

   Goed dat je het nog even onder de aandacht brengt wat betreft het gedecimeerd zijn van links in Europa.

   Frankrijk: Exit PS
   Nederland: Exit PvdA
   Duitsland: Exit SPD

   We gaan langzaam maar zeker meer en meer richting het realisme.

   1. Code134

    Exit?

    🙂

    1. Dubbele Komma

     hahaha code rutte de rasleugenaar weet het allemaal niet meer en trekt al zijn nep accounts weer eens uit de kast,hey daar hebben we blue mongol gezellig,voor de dagelijkse portie verdraaide feiten,keiharde leugens en wensdenken,…

     kom er maar in,blue mongol,en niet aan de ramen likken!

     gaan je vandaag nog een mars lopen samen met alle stemmen in je hoofd met de rechterarm gestrekt,en je gestreken bruinhemd aan?

     🙂

     1. Tjeempie80

      Kom terug van een mooie vakansie en zie dat Kromme Lul nog steeds bezig is dit blogje onder te poepen.
      Nog steeds niet opgenomen arme sukkel??

      Hahaha.

     2. Holland

      Je wordt op je wenken bediend Dubbele: de ‘vakantievierende’ nick van Trol134 (Tjeempie) popt gelijk op om hulp en bijstand te verlenen. Nu kijken of Michael, Isolde, Ceteris Paribus en Simon Brouwenstein ook nog de weg terug naar DDS weten te vinden. Doe je best Wim!

     3. Zout

      @DK: Errorcode Wimpie & Tjeempie opereren altijd samen, geinig om te zien hoe trollen dat doen. Verder laat men zulks natuurlijk in hun eigen snot gaarkoken. 😉

  2. Blue monday

   Mevrouw Le Pen schuift juist het linkse kamp in…..

   Populistisch links, die kenden we nog niet.

 5. Blue monday

  We zien natuurlijk al een trend in Nederland, waar populistisch rechts zich aan het opdelen is tussen FvD en PVV, een soort populistisch links.

  Dit is al gebeurd in Duitsland, waar de AfD zich direct al heeft opgesplitst en in Amerika kennen we de republikeinen, teaparty, evangelisten, alt-right en Kamp Trump die een stukje van de taart willen.

  In Frankrijk ziet mevrouw “pro EU” Le Pen ook wel in dat front national een besmette naam is met zeer dubieuze figuren.
  In Frankrijk dus binnenkort kiezen uit Le Pen, die de populistisch links stroming gaat leiden of kies front national voor een echt bruine stem.

  1. Dubbele Komma

   mooi,was dat je debiele bijdrage weer,blue mongol,hahahaha

   de wens is de vader van de gedachte,…

   🙂

   ohja,je wilt het misschien niet geloven maar trump heeft de verkiezingen gewonnen,de brexit is een feit en we stemden ook tegen de oekraine,wist je dat al?

   🙂

   gelukkig heb jij nooit gelijk blue mongol,op naar je volgende poging! succes!

   probeer weer eens een ander account ofzo,hahahahaha

 6. Ni28

  Niet verkeerd gedacht. Op de FN kleeft steeds de naam van haar vader met zijn harde en kromme uitspraken. Dat de partij vorig jaar veel groter werd maar niet voldoende kan hiermee te maken hebben. Of alleen naamverandering tot groei zal bijdragen is de vraag. Ik denk dat de partij met een interne schoonmaak bezig is om met het verleden te breken.

  1. Guus Geluk

   Laten we niet vergeten dat Le Pen buitengewoon zwak overkwam in het debat. Terwijl Macron aan tafel de zalen vlot formuleerde, bladerde Le Pen voortdurend in haar papieren, aangezien zij kennelijk geen idee had waarover Macron sprak.

 7. Rosasolis

  Marine le Pen is niet meer nodig in Frankrijk. Zij hebben nu Marcon, wiens partij werkt samen in een coalitie met een paar andere partijen. En dit land gaat vooruit. Le Pen is praktisch vergeten, en denkt dat een naam verandering plotseling meer zieltjes gaat winnen. Eerst heeft zij haar vader uit de Front Nationaal gezet, die hij had opgericht, en daarna anderen. M. le Pen zou beter uit de politiek moeten stappen.

 8. Ni28

  De narcistische Code 134 denkt pacht op wijsheid te hebben. Hij maakt een kardinale fout door iedereen te onderschatten. In wezen is het maar een simpele Dopper.

 9. Parestado4

  Met geen Pen te beschrijven!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.