Muiterij in Schulz-land: tegenstanders ronselen leden om tegen coalitie met Merkel te stemmen

Kapitein Martin Schulz heeft zijn sociaaldemocratische SPD-schip behendig richting een nieuwe ‘Grote Coalitie’ met Merkel’s CDU weten te sturen, maar het lijkt er met de dag meer op dat hij een muiterij zal moeten neerslaan voor hij op zijn bestemming – macht – aankomt.

De SPD-leiding ontving gisteren interessant nieuws: nadat het ledenaantal van hun sociaaldemocratische partij – zeg maar de Duitse zus van de PvdA – al jaren daalt, was er nu opeens weer een stijging te zien. ‘Goed nieuws voor hen’, zou je denken, maar al snel bleek dat allesbehalve het geval te zijn. Want: die nieuwe leden melden zich en masse aan om de coalitiebesprekingen te saboteren.

De PvdA was niet de enige partij die vorig jaar keihard onderuit ging bij parlementsverkiezingen: het lijkt een Europese trend te zijn. De SPD, traditioneel een volkspartij in Duitsland, kreeg slechts 20,5% van de stemmen, waar dat in 2013 nog 25,7% was: zo’n 20% van hun stemmers zijn in de tussentijd dus afgehaakt. Die klap kwam hard aan, en deed de partijleiding – terecht – beseffen dat het tijd was om eens niét te regeren en in de oppositiebankjes haar wonden te likken. Lang leek het erop dat dat ook zou gebeuren, maar toen Merkel plotseling toch geen akkoord wist te bereiken met de liberale FDP en de klimaatmaffia van de Grüne, kwam ze toch bij Schulz aankloppen.

Die zag daar wel wat in – hij had immers gedaan alsof hij het beste voor zijn partij had gewild en kon nu tóch voor de macht gaan – maar dat sentiment wordt niet overal gedeeld. Sterker nog: het mort stevig binnen de partijgelederen. De ‘Parteitag’ van de SPD in Bonn zei afgelopen weekend weliswaar “ja” tegen onderhandelingen over een ‘Grosse Koalition’, of ‘GroKo’ met Merkel, maar dat wil niet zeggen dat sommige elementen in de partij fel tegen blijven. Zij zien in dat het nogmaals aangaan van een coalitie met de grotere CDU/CSU desastreus zou zijn voor de socialisten, en dat de komende vier jaar beter gebruikt zouden kunnen worden om de partij opnieuw uit te vinden. Allemaal zeer terecht, maar daar wil de grote leider niets vanaf weten.

De enige manier om dit nog tegen de houden, is via de ledenvergadering die zal worden gehouden zodra – als – er een coalitieverdrag ligt. De leden zullen dat verdrag dan eerst moeten goedkeuren, alvorens de SPD definitief meedoet. Vandaar dat Jusos, de jongerenafdeling van de SPD, nu een campagne begonnen is om zoveel mogelijk nieuwe leden voor de partij te werven, puur met het doel om die mensen tegen te laten stemmen, later dit jaar.

En dat vindt Schulz niet leuk. Hij en zijn mede-partijbobo’s zijn vandaag dan ook ‘spontaan’ met het voorstel gekomen een datum vast te stellen, waarop men lid moet zijn om mee te mogen stemmen bij de vergadering. Een totale minachting voor de eigen partijdemocratie natuurlijk, maar hé: in de strijd om macht is alles geoorloofd, blijkt maar weer.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

39 reacties

 1. Ernst Quispel

  Deze actie zal met name mensen aantrekken van AfD en erger die graag deze coalitie willen blokkeren. Ik heb er begrip voor dat Schulz deze vandalistische actie wil stoppen. De Jongerenbeweging zou zich er ook niet voor moeten willen lenen.

  1. Ego-non-solus

   Beste Ernst
   Je verzint wat, je verzinsel wordt een mening, je mening wordt je waarheid, je waarheid wordt je beschuldiging. Wat moet het fijn zijn om zo in elkaar te zitten. Ik zelf ben nog niet veel verder dan het leren onderkennen van mijn beperkingen. Maar ja. leren in het leven is voor sommigen blijkbaar niet meer nodig, die weten alles al.

   1. Ernst Quispel

    Welk verzinsel meen je te hebben aangetroffen?

    1. Holland

     Wim, Ego-non-solus heeft het niet over een specifiek verzinsel, maar dat begrijp jij als autist niet. #

     Ego poneert een algemene karakterschets van jou die uitermate correct is: “Je verzint wat, je verzinsel wordt een mening, je mening wordt je waarheid, je waarheid wordt je beschuldiging.”

     Als je de laatste zin nog drie maal langzaam doorleest en rustig laat bezinken, dan moet je toch ergens gaan begrijpen hoe jij in elkaar zit?

     Alhoewel, voor een psychopaat zonder enig empathisch vermogen is dat heel moeilijk, dat hebben we ook wel begrip voor.

     1. swetsnek

      Gaat hem niet lukken die zit achter een raam naar buiten te kijken en wiegt langzaam heen en weer , zoals het een autist betaamt

 2. Ni28

  Het zou mooi zijn als deze kapo Schultz gestopt zou worden. Niet elegant maar de doel is prachtig namelijk om deze aanstaande coalitie te stoppen. De partij is te sterk verdeeld om naar de dictaat van Schultz te luisteren. De meeste Europese landen zitten ook niet te wachten op de ondemocratische tour van Macron-Merkel en Schultz. Dit moet doorbroken worden en de EU moet echte democratie worden zonder de Brusselse apparatsjiks. De EU moet voor de burger zijn en niet voor de elite. Dan pas kunt je spreken over een succesvolle unie.

 3. Two Ravens Black Kettle

  Ik zie een analogie met Labour en Corbyn.
  De gevestigde orde, nieuwe leden ; en voila Corbyn won.

  Mocht hier hetzelfde gebeuren
  (Wat zo maar kan want extreem links leeft als nooit te voren (althans niet meer sinds Pol Pot) en gematigd links is op sterven na dood (terwijl verstandig en realistisch links inmiddels is uitgestorven)
  Mocht hetzelfde gebeuren zoals met Labour in Engeland dan zijn we eindelijk van de dictator Frau Merkel.
  Ze dient dan onmiddellijk in de boeien worden geslagen. Dankzij haar zijn honderdduizenden mensen vermoord, verkracht, aangerand, mishandeld en beroofd.

  Het liefst zie ik haar bij een tribunaal samen met haar handlangers van de EUSSR/MSM-aristocratie.
  Als hoofdattractie

  1. Two Ravens Black Kettle

   en niet te vergeten verdronken…

   want er lag een verdronken jongen op het strand
   slachtoffer van de islam, de broedertwisten en zijn vader
   met een gammel bootje de levensgevaarlijke middellandse zee over
   en deze onschuldige jongen verdronk
   “Weet je wat” dacht de geperverteerde domineesdochter Frau M.
   “Daar lust ik wel pap van”
   En ze riep op om massaal naar Europa te trekken.
   Met duizenden drenkelingen tot gevolg.
   En de complete moreel verrotte Kartel-MSM-Cocon-InteeltMedia maar hun bloederige handjes karmozijn klappen en prijsjes geven aan deze levensgevaarlijke en dodelijke dame.

  2. Abri079

   Ze heeft wel een groot voordeel vind ik.

   Ze is de eerste Duitse leider die zorgt voor talloze doden buiten Europa.
   Wat dat betreft hebben wij in Europa nog geluk gehad. Ten opzichte van alle dode drenkelingen die zij heeft veroorzaakt in de Middelandse Zee, verkrachtingen, aanrandingen, aanslagen, overvallen en wat nog meer in Europa valt het in Europa wel mee. Wir schaffen das toch?

   Voor hetzelfde geld had ze hier als Duits leider weer een oorlog gestart.

   Maar laat ik niet vooruitlopen op de materie. Ze is nog niet weg. Het kan nog steeds gebeuren.

 4. denk eens na

  Als ik de man zij foto zie , doet hij me elke keer aan een een of andere rechter hand van hitler denken .

  1. FrederikH1

   Kijk dan maar eens goed in je badkamerspiegeltje en ziedaar de kop van een hopeloos geperverteerd mannetje c.q. vrouwtje dat absoluut niets, maar dan ook echt niets van enige betekenis te melden heeft! Ziezo….

   1. Zout

    @FrederikH1: Trollenkopje, niet zo boos doen tegen ons denker!

    1. Abri079

     Behoort ook tot de groep Kong. In een opmerking geeft hier iemand zijn visitekaartje af.

     1. Guus Geluk

      En tot welke groep behoor jij, Erik?

     2. Zout

      @Ğüş Ğülüçk: Erik hoort niet tot jouw groep, zoveel is duidelijk.

     3. Abri079

      Is Guus een gans of een eend?
      Eigenlijk is Guus een beetje van beide. Kijk maar eens goed in de stamboom! De vader van Guus heet Fortunus Geluk en is een gans. De moeder van Guus, Trijntje Duck, is een eend. Guus is daardoor half eend en half gans. Maar soms wordt daar toch anders over gedacht. In het engels heet Guus namelijk Gladstone Gander. Een gander, of ganzerik betekent ‘mannelijke gans’.
      https://www.donaldduck.nl/duckipedia/s/stamboom/

     4. Guus Geluk

      Maar wat vinden we over Erik terug?

      https://nl.wikipedia.org/wiki/Abri_(wachthuisje)

      “Een abri of wachthuisje is een kleine, niet afgesloten wachtruimte die beschutting biedt tegen weer en wind. Abri’s zijn vooral te vinden in het openbaar vervoer, zoals bij een bushalte, een tramhalte, op een busstation of treinstation. Abri’s bij bus- en of tramhaltes worden vaak een bushokje of een tramhokje genoemd. Niet elke halte(zijde) heeft overigens altijd een abri.”

      Haha.

     5. eRik2017

      @Ğüş Ğülüçk
      Ik behoor niet tot een groep, zeker niet tot de jouwe zoals mijn maatje @Zout aangeeft. Ik ben een zelfstandige reaguurder die zegt wat hij denkt, maar verenigd met o.a. Zout om een paar tröllers te bestrijden die er alleen op uit zijn om te tröllen, tot emotionele woede te brengen, en mensen zover te brengen dingen te laten zeggen waar ze mogelijk later spijt van hebben. Zout en ik hebben waanzinnig humorvolle momenten met pijn in de buik van het lachen!
      Laten wij voor hen bidden dat later niet uitkomt dat het tröllers met ondersteuning van DENK zijn. Inshallah!

     6. eRik2017

      @Abri
      Ğüş Ğülüçk heeft iets op wikipedia gevonden wat hij geweldig leuk vindt. Het gaat over een wachthokje, en moet erom lachen.

      Dank voor jouw voorgestelde inzichten of GG nu een gans of een eend is.
      Guus Geluk, is een soortgelijke van Donald en Katrien Duck, en Kwik, Kwek en Kwak.
      De naam Donald Duck geeft hier misschien de doorslag: Eend dus!

      Misschien belangrijker is dat Guus Geluk in het betreffend verhaal zich kleedt alsom het publiek hem moet zoen als een respectabel, welgezien man, maar in de praktijk heeft hij geen vrienden, en uiteindelijk kiest katrien altijd voor Donald. GG gaat uit va zijn geluk a.d.h.v. een geluksdubbeltje. Eigenlijk een klaploper dus die altijd maar momenten van nepheid creeert om iemand te overtuigen, en het aan het einde altijd verliest.

      En dan kiest iemand die indruk wil maken op een forum de naam van Guus Geluk, zonder eigenlijk door te hebben wat de uitdrukking van deze personage is.

      @Ğüş Ğülüçk Echt, er is ook een wereld waarin je kunt bewegen. Maar geloof niet dat de waardering die je zoekt hier te vinden is!

     7. Holland

      Guus Beukman, ben jij zo laat nog op? Doorgaans reageer je alleen ’s ochtends en ’s middags. In de avond ben je meestal stil. Hoewel je duidelijk wel alle hier geplaatste reacties volgt, zoals uit het tijdstip van je comment blijkt. Ouwe gluurder.

     8. Zout

      @Ğüş Ğülüçk: Wat is het verschil tussen een brulkikker, een maymun en een interim-manager?

     9. Abri079

      Vanmiddag las ik dat we iemand wat uit de wind zouden houden want zielig.
      Is het erg als me niet aan die afspraak houd?

      Dat je niet weet wat een Abri is en daar om moet lachen en mij dan Erik noemen?
      Ik lach nu rondborstig dit zielige gansje uit.

     10. Guus Geluk

      Wat Beukman moet je hem maar vragen, maar ik kwam nog even langs om Erik te plagen.

     11. Guus Geluk

      “Zout en ik hebben waanzinnig humorvolle momenten met pijn in de buik van het lachen!”

      Een schyzofreen is nooit alleen, zullen we maar zeggen.

  2. tomygun

   denk eens na , je bedoeld zijn linker hand want hij is zo links
   als de kolere .

   1. denk eens na

    Wat valt er eigenlijk nog te melden over een Duitser die het derde rijk ambieert?

    1. denk eens na

     De eu in levende lijve , omvolken van Europa, het aan banden leggen van vrije meningsuiting ,de kapo in optima forma

 5. tomygun

  Muiterij in schutz land zo hoord het ook laat Schulz zijn eigen partij dit
  maar tegen houden , zou leuk zijn als in schutz land de partij van
  Merkel dit zelfde lot zou krijgen .
  In Nederland heb ik me aangemeld bij de TPO zij zijn iets aan het
  opstarten tegen de sleep wet,een en ander is nog niet goed duidelijk
  maar daar geven zij later meer info over .
  Ik weet niet of het gaat werken maar iedere poging steun ik .
  Voor meer info kijk even op TPO .
  Regards , Tom

 6. Abri079

  Over betrouwbaarheid, integriteit, stabiliteit en loyaliteit aan zijn land valt hij lelijk door de mand.

  Door het aanpassen van de regels tijdens het spel waarborgt hij de positie waarin hij zelf en tal van vrienden zitten.
  Dat is dus geen democratisch besluit binnen de partij. Dat is de partij dicht timmeren en zorgen dat je positie in stand blijft. Dictatorschap is de volgende zet.

  Of dat leuk of niet is het is wel een van de mogelijkheden om de personen, waar je als bevolking geen vertrouwen meer in hebt, op te laten stappen.

  Mooi Duitsland ik wens u sterkte met deze politici.

  1. sjun

   Niet voor niets groeit daar de AfD en begrijpt het CSU dat de Hongaarse staatsman Victor Orban geen verkeerd gezelschap is. https://www.elsevierweekblad.nl/buitenland/achtergrond/2018/01/574169-574169/

 7. Abri079

  Ik verzin het niet zelf. Vandaar dat ik voor de secretaris van de groep Kong de linkjes erbij plaats.
  http://www.mijnwoordenboek.nl/synoniemen/gansje

 8. david1veenstra

  Deze gang van zaken, het weer aanschuiven bij Merkel heeft Schultz al maanden geleden bedacht. Je kunt hem van alles beschuldigen maar niet dat hij dom is. Tot nu toe loopt het precies zoals hij wil.

 9. Bon-vivant

  Om te voorkomen dat de bruinhemden (AfD) aan de macht komen, lijkt mij alles geoorloofd.

  1. Abri079

   Wat heb je zoal voor ogen om dat te voorkomen?

   1. Bon-vivant

    Het doordrukken van een grote coalitie (CDU/CSU en SPD) is dan geoorloofd.

    1. Ernst Quispel

     Het streven naar de Grote Coalitie is in elk geval de meest verstandige weg. Nieuwe verkiezingen leiden tot een te lang aanhoudende politieke impasse.

    2. Holland

     Bon-vivant vindt ‘doordrukken’ een geoorloofde actie. Ook als je, zoals Merkel, een groot verlies hebt geleden en je nu met bidden en smeken richting sociaaldemocraten aan de macht wilt blijven.

     Bon-vivantje vindt het settelen van een dictatuur ook geen probleem: die druk je er gewoon even door heen. Want hij ziet een realistische, rechtse mening meteen als een ‘bruinhemden gevaar’.

     Dat hij zichzelf hiermee onder de echte bruinhemden en fascisten schaart, komt zelfs niet in zijn hoofd op. Daar is hij namelijk te dom en te onbenullig voor. Een leeghoofd.

     1. Abri079

      We gaan het zeker niet democratisch doen. Doordrukken!

 10. Gerlos

  De boel ploft uitmekaa, einde voor Mutti.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.