Oud-burgemeester Wassenaar (van D66) kreeg ten onrechte extra geld mee én mocht een jaar langer in ambtswoning wonen

Jan Hoekema vertrok als burgemeester van Wassenaar vanwege een “gebrek aan chemie.” Blijkbaar had hij wél een goede chemie met geld.

Het gebeurt niet zo heel vaak, maar heel af en toe doet de NRC iets goeds. Zo ook vandaag. Jawel, dat is dit jaar vooralsnog een unicum, maar laten we de krant maar toejuichten als diens journalisten zowaar ‘journalistiek werk’ verrichten.

De krant legt uit:

De extra uitkering werd vastgelegd in een ‘vaststellingsovereenkomst’ die werd ondertekend door Hoekema en Charlie Aptroot (VVD), burgemeester van Zoetermeer en tot begin dit jaar waarnemer in Wassenaar. Doel was het wachtgeld van Hoekema tien maanden lang – tot aan diens AOW-leeftijd – aan te vullen van de wettelijke vastgelegde 80 procent „tot 100 procent van de bezoldiging […] vermeerderd met het verschil in af te dragen pensioenpremie als ware de heer Hoekema nog burgemeester”.

 

Daarnaast kreeg het oud-Kamerlid toestemming om bijna een jaar lang „tegen de geldende condities” in de Wassenaarse ambtswoning te blijven wonen, werden zijn advocaatkosten volledig vergoed en beloofde de gemeente „geheimhouding te betrachten” over de afspraken.

 

Het zal niemand verbazen dat dit absoluut niet de bedoeling is. Sterker nog, het was volkomen onterecht. De gemeentewet sluit extra uitkeringen aan burgemeesters uit, vertellen meerdere juristen aan het NRC Handelsblad. “De extra financiële afspraken zijn niet in overeenstemming met de wettelijke regelingen,” zegt hoogleraar Douwe Jan Elzinga van de Rijksuniversiteit Groningen bijvoorbeeld. “Ik ken geen politici die om dit soort aanvullingen op hun wachtgeld vragen. Wethouders doen het niet, ministers niet – dus burgemeesters zouden dat ook niet moeten doen.”

Nadat de NRC bij hem aanklopte besloot Hoekema opeens op de 17.800 euro die hij extra ontving toch maar terug te storten. Volgens meneer hebben de vragen er namelijk voor gezorgd dat hij toch nog eens goed naar zichzelf in de spiegel keek en tot de conclusie kwam dat hij dit niet wilde:

“Door vragen van NRC ben ik gaan nadenken en heb voor mijzelf de conclusie getrokken dat ik het geld ga terugstorten. Het hoeft niet, maar de context waarbinnen ik tegen de overeenkomst aankijk, is veranderd. Dit deel ik maandagmiddag mee aan waarnemend burgemeester Koen van Wassenaar.”

Ah nee, het hoeft niet, maar meneer doet het omdat hij dat toch netter vindt. Uhu. Natuurlijk. Geheel vrijwillig enzo. Natuurlijk wel nadat het hem duidelijk werd dat hij negatieve pers zou krijgen, maar ook dat is min of meer toevallig. Nee?

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

29 reacties

 1. DolleDries

  Partij Penthouse is knap corrupt.

  1. loes530

   word daar niks mee gedaan

  2. sonar

   D.D valt wel mee ,als je wegkijkt en roept is privé ,dan is er niets aan de hand.
   De trolletjes zullen het wel normaal vinden ,want die zijn met hetzelfde sop overgoten.

  3. Henk-Jansen

   Dit heeft niks met d66 te maken. Macht doet nou eenmaal rare dingen met een mens. Of het nou d66 of pvv is.

   1. sonar

    Jansje echt een reactie van een goed prater ,dus een linkse hersenloos figuur.

    1. Henk-Jansen

     Ik praat niks goed, ik zeg alleen dat dit niet alleen bij d66 gebeurt.

     1. DolleDries

      Maar dit wel.

 2. trampoline

  Er zijn wetten voor burgers en wetten voor politici; de wetten voor burgers gelden niet voor politici, vooral niet voor die van D66.
  De politiek is een cynische kopie van Animal Farm, maar als je daar wat van zegt ben je racist of erger.

  1. sonar

   Trampoline minder minder laten roepen is erger want dan discrimineer je ,iedereen weet dat dat gericht was tegen een criminelen groep van een bepaalde categorie ,wat op termijn heel veel leed zou besparen voor de
   samenleving.
   Maar de bestuurders van het land en de steden mogen de samenleving bedriegen liegen en bestelen dat is allemaal toegestaan,maar zulke figuren horen keihard te worden aangepakt ,maar de opper leugenaar lacht dat wel weer weg,het is een corrupte bende.

 3. Henk-Jansen

  Ik ben het helemaal eens met de heer van Raak van de sp, die de wachtgeldregeling voor politici af wil schaffen. Want het is natuurlijk van de zotte dat politici zeer riante vergoedingen krijgen terwijl het gewone volk het met de schamele ww moet doen.

  1. DolleDries

   Ik vraag me ook af waarom de flexwerkers in de politiek beter beschermd moeten worden dan flexwerkers in het bedrijfsleven.

 4. Ni28

  Die democraten uit 1966 laten merken dat zij toch minder keurig zijn dat als hun baasje in de Tweede kamer pretendeert. Corruptie is hun niet vreemd. Als de baas een penthouse kan ritselen waarom een burgemeester een royale inkomen niet ? Dus als D66 voor moraalridder wilt spelen is het een arrogante leugen.

 5. Henk-Jansen

  Dolledries, ik kan mij nog een pvv’er herinneren die geld uit de kas stal om zijn eigen verslavingen te financieren, misbruik komt dus niet alleen bij d66 voor!

  1. Henk-Jansen

   misbruik van overheidsgeld*

   1. Stanly2000

    Niet goed te praten maar was partijgeld, geen overheidsgeld.

    1. Henk-Jansen

     Waar denk je dat het partijgeld vandaan komt? Van de overheid natuurlijk.

     1. Stanly2000

      Van u en mij natuurlijk.

     2. Henk-Jansen

      Uiteraard.

     3. Ego-non-solus

      Beste HJ
      Wat een rare redenatie. Als bij mij thuis geld wordt gestolen zegt u dan dat dat eigenlijk van mijn pensioenfonds gestolen is? Of erger, van de Overheid want AOW?

   2. Westenbrink

    PVV krijgt geen overheidsgeld. Behoor je te weten. Aangezien de PVV geen leden heeft krijgen ze geen overheidssubsidie. Dus eerst eens nadenken voor je zo iets zegt.

    1. Zout

     @Westenbrink: PVV krijgt inderdaad niets en moet haar eigen partij onderhouden en financieren. Het enige dat de PVV’rs wel krijgen is een salaris zoals ieder Kamerlid dat ontvangt.

   3. Westenbrink

    Waar is mijn antwoord gebleven? PVVkrijgt geen overheidsgeld. Ze hebben n.l. geen leden, en geen leden, geen overheidsgeld/subsidie

  2. Tinneke

   Correctie, Heemels is veroordeeld tot 22 maanden celstraf, en moet dit tot de laatste euro terug betalen,

  3. DolleDries

   Wacht even je draaft door Henk voor je over de PVV begint.
   De vrouw van deze corrupte D66 man is senator van de PVDA in de tweede kamer.
   Dat zijn twee corrupte partijen in één klap. Of wel ze weten de klappen van de zweep wel.

 6. Ni28

  9@ Henk-Jansen, behalve dat D66 voor moraalridders spelen terwijl zij in werkelijkheid niet anders zijn. Dat maakt het erger.

 7. Stanly2000

  “Volgens meneer hebben de vragen er namelijk voor gezorgd dat hij toch nog eens goed naar zichzelf in de spiegel keek en tot de conclusie kwam dat hij dit niet wilde.”
  Misschien kan iemand anders hier ook een voorbeeld aan nemen.

  1. sonar

   Stanley2000 dat durft die persoon niet want ,dan barst de spiegel onmiddellijk uiteen in stukjes .

 8. DirkSteen

  Ik mens is hartstikke gek!

 9. DolleDries

  DEN HAAG – Een vroegere penningmeester van de Leidse afdeling van de SP heeft volgens het Openbaar Ministerie (OM) ruim 20.000 euro uit de lokale partijkas gestolen. Hij deed dat tussen 2011 en 2014, zo heeft het OM bekendgemaakt.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.