Utrechtse moskee doet aangifte tegen haatzaaiende PVV-lijsttrekker Henk van Deún

Geen categoriejan 16 2018, 13:00
Dit soort randdebielen horen niet thuis in de politiek.
De Utrechtse Ulu-moskee heeft gistermiddag aangifte gedaan tegen Henk van Deún, de lijsttrekker van de PVV in de gemeente Utrecht. Volgens het bestuur heeft de PVV'er zich schuldig gemaakt aan het aanzetten tot haat, discriminatie, en geweld.
Hoewel je er in dit soort gevallen altijd vanuit gaat dat zo'n moskee nogal overdrijft is dat dit maal allerminst zo. Van Deún heeft zich namelijk echt op onbehoorlijke wijze laten gaan. In het radioprogramma Stadhuisplein op Bingo FM zei hij namelijk dat hij en zijn partij "echt tegen moskeeën in dit land" zijn. Daarom zien PVV'ers als hij de Ulu-moskee "bij wijze van spreken" maar wat graag "abranden."
"Wij erkennen de islam niet als een godsdienst. Het is een ideologie, net als nazisme," aldus de knettergekke Van Deún.
Na een golf van kritiek nam de PVV'er enkele woorden terug. Nou ja... Hij herhaalde voor de duidelijkheid dat "bij wijze van spreken" daadwerkelijk 'bij wijze van spreken' is, en dus niet 'zo is het precies':
https://twitter.com/henkvandeun/status/950493249029976064
Het is zonder twijfel waar dat Van Déun haat zaaide en dat hij zich op buitengewoon discriminerende wijze uitliet over de islam én de moskee. Daar kan niemand iets van zeggen. De beschuldiging dat hij opriep tot geweld zal waarschijnlijk niet bewezen worden geacht door de rechter aangezien hij er duidelijk "bij wijze van spreken" bij zij én daar later de tweet hier boven bijvoegde.
Maar qua haatzaaien en discriminatie heeft het Ulu-bestuur natuurlijk wel degelijk een punt. Wat Van Deún zei kán niet -- niet volgens de huidige wetgeving, tenminste. Hij ging veel te ver.
En als dat wettelijk niet het geval is (ik ben in principe voor onbeperkte vrijheid van meningsuiting, wat we overigens niet hebben in Nederland) dan is in ethisch opzicht wel degelijk zo. Van Deúns uitspraken zijn ongelooflijk zorgwekkend. Het is irrelevant of het nou om moslims, hindoes, boeddhisten of christenen gaat, dit soort hatelijke uitspraken zijn volstrekt onacceptabel. Iedere partij die zo'n man steunt verdient het om uitgesloten te worden.
Want ja, misschien dat we maar eens op moeten houden met het gejammer dat het zo oneerlijk is dat de PVV nergens mee mag doen. Als Wilders zo'n gek als Van Deún steunt -- en hij heeft hem nog niet gedwongen om op te stappen, dus dat zal ongetwijfeld zo zijn -- verdient hij niet beter. Datzelfde geldt voor zijn partij én voor zijn achterban die dit soort hatelijkheden blijkbaar best vinden kunnen.
Oh, en dan nog iets. De enigen die écht in aanmerking komen om vergeleken te worden met de nazi's zijn zieke geesten als Van Deún. Dat je islamististische extremisten bekritiseert en met de nazi's vergelijkt soit, dat klopt gewoon. Maar een hele religie? De islam? Dan ben je zélf extreem gevaarlijk.
En ja, wij van rechts moeten dat maar eens hardop zeggen. Dit soort wangedrag moet niet met de mantel der liefde bedekt worden. Van Deún en alle gekken die het met hem eens zijn vormen moeten personae non gratae zijn -- zowel in de politiek als in de media.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten