VVD-bestuurder Amsterdam: ‘Haal sigaretten weg uit de schappen bij supermarkten en benzinestations’

Paul Slettenhaar.
Foto: Paul Slettenhaar.

Een rookvrije generatie.

VVD’er Paul Slettenhaar vindt dat de tijd is gekomen voor benzinestations en supermarkten om sigaretten uit hun schappen te halen. Dat zei hij onlangs in het Radio 1-programma Opiniemakers.

“‘Het moet duidelijk zijn, zeker voor kinderen, dat roken heel erg slecht is. Slechter dan al die andere slechte dingen,” aldus de liberaal die daarmee reageerde op het besluit van Kruidvat en Trekpleister om niet langer sigaretten te verkopen.

“‘Eigenlijk zou je geen nieuwe generatie moeten hebben die rookt. Dat is toch echt wel in het maatschappelijk belang en gezondheidszorg is toch echt wel iets waar de overheid zich mee mag bemoeien,” gaat Slettenhaar verder. Zijn voorlopige conclusie is dat tankstations en supermarkten in de voetsporen moeten treden van Kruidvat en Trekpleister. Geen. Sigaretten. Meer. Verkopen. Punt.

Daarin heeft hij wat mij betreft helemaal gelijk. Zoals, wij eerder al schreven:

Als je een sigaret op de juiste manier gebruikt — zoals die bedoeld is — vergiftig je jezelf. Je maakt je longen kapot en bent dagelijks bezig om jezelf kanker te bezorgen. Dat is het logische gevolg van het juiste gebruik van dit product. Of je nou ‘een beetje’ rookt of ‘best veel,’ in beide gevallen geldt dat de sigaret inherent ongezond is. Er is geen “gezonde” of “niet-kwalijke” dosis.

Sigarettenfabrikanten en bedrijven die sigaretten verkopen verdienen hun geld letterlijk door andere mensen de dood in te jagen. Het zou goed zijn als meer supermarkten en tankstations dat ook gaan inzien, en sigaretten uit hun schappen halen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

33 reacties

 1.   

  Schaf dan ook meteen auto’s af, ik vermoed zomaar dat luchtverontreiniging net zo schadelijk is.

  Als iedereen besluit te stoppen met roken heeft de overheid een groot probleem, want geen accijns inkomsten meer en ik moet bekennen dat ik er momenteel stevig aan betaal.

  1.   

   De kosten voor de gezondsheidszorg van o.a COPD patiënten zullen ook gaan afnemen, dat heft elkaar op. Dan heb ik het nog niet eens over longkanker met alle trieste neveneffecten.

   1.   

    daar kiezen de rokers toch zelf voor…………..

    1.   

     Mensen die in een bushokje onvrijwillig mee staan te roken niet!

     1.   

      gaan ze toch ergens anders staan……….

     2.   

      Je moet het niet omdraaien, RS. De roker is de persoon die dan ergens anders moet gaan maar als je het ze vraagt krijg je een grote bek.

  2.   

   Nederland heeft helemaal geen groot probleem als alle rokers stoppen, roken kost de samenleving jaarlijks 33 miljard euro: https://www.nrc.nl/nieuws/2017/02/12/wat-roken-de-samenleving-kost-6630088-a1545710

   1.   

    Juist.

 2.   

  Maar als ik die ongezonde dikke kop zie van die vent kunnen ze beter de snoep er uit halen. Een voorbeeld van gezond eten is het niet en zeker niet voor de jeugd.

 3.   

  Ik zou liever zien dat ze de alcoholische dranken weghalen uit de benzinestations!!!
  Alcohol en autorijden gaan namelijk niet samen !!

  1.   

   Moet je maar in Nederland gaan wonen, geen alcohol te krijgen in benzinestations.

   1.   

    Ik woon in Nederland King Kong !
    Maar geef is een reactie ……………………………..

 4.   

  Ik dacht dat liberaal zijn, vooral te maken had met vrijheid in eigen keuzes?
  Symbool politiek die ook nog is tegen eigen normen en waarden van de partij ingaan.
  Man man man, wat een zielige vertoning is de VVD geworden.

 5.   

  Gek toch, dat ik niet één reactie hier ziet als er over alcohol gesproken word.

  1.   

   wij drinken geen aftershave .das namelijk de enige alcohol die je bij de pomp kan halen……

 6.   

  hoeveel accijns zit er eigenlijk op een pakje shag? of 1 pakje sigaretten………en wat “verdient “een supermarkt of en tankstation er aan???
  De rokers onder ons betalen zichzelf terug ……….

  1.   

   Als je alles bij elkaar optelt kost roken de Nederlandse samenleving 33 miljard euro.

   1.   

    hier vroeg ik niet naar.ik vroeg of iemand weet hoeveel ACCIJNS OP EEN PAKJE tabak of een pakje sigaretten zit……………of is dat nergens te vinden…………….

     1.   

      Veruit het grootste deel van de prijs van een pakje sigaretten bestaat uit accijns. De begrote opbrengst uit accijns op tabak producten bedroeg in 2014 € 2,454 miljard euro……………en waar gaat die 2,454 miljard naar toe ????

     2.   

      Met die 2,5 miljard wordt de 33 miljard gecompenseerd die Nederland anders had gehad…

 7.   

  Sigaretten zijn verslavend en erg duur geworden. Ik vraag me af hoeveel families en paren moet op heel weinig leven, omdat een van de partners rookt dagelijks een aantal keer. En of ieder dag, of om de dag alweer een pakje MOET gaan kopen bij de buurt
  garage, of supermarkt. En dan velen klagen dat hun bescheiden salaris, AOW, of uitkering is veel te laag…terwijl zij meerdere keer per week 5, 80 uitgeven voor 1 pakje, om in de lucht te blazen! Ik weet dat onze kleine garage hier in de buurt, veel rook klanten hebben en goed verdienen aan die “kankerstokken”. Als er binnenshuis gerookt word, krijgen vele mensen jong en oud erg veel last van. Ik heb begrijpen dat een aantal supermarkten niet meer hun sigaretten gaan zetten in de ruimte vlakbij de
  balie. In plaats hiervan zetten zij de sigaretten op een plank ergens onder de kassa, uit het gezicht van de klanten.

 8.   

  Veel te dikke bestuurders met 3 onderkinnen ook maar verwijderen als “bestuurder” in Amsterdam, vetzucht, meestal gepaard met hoge bloeddruk, grote kans op hart- en vaatziekte en een hoog cholesterol gehalte gecombineerd met een niet aflatende bemoeizucht is ook een slecht voorbeeld voor de jeugd.

 9.   

  VVD’er Paul Slettenhaar mag zelf wel eens het goede voorbeeld geven, door minder vette en zoete troep te nuttigen, Slettenhaar (wat een achternaam, zelfs een bordeelhouder kon zo’n naam niet bedenken) flikker op met je betuttel Slettenhaar, dat moet je aan de partijen zoals de PvdA, SP en Groen Links overlaten. O ja de VVD, tja dat is geen liberale partij meer sorry voor mijn vergissing.

 10.   

  Krijgen we straks een anti rook politie of opsporings anbtenaren voor rokers?Ha ha:Laat me niet lachen!

 11.   

  Als niet roker heb ik daar geen moeite mee, dus ik zeg DOEN.

 12.   

  Als voorstander van persoonlijke vrijheid kun je hier op twee manieren naar kijken: je kunt vinden dat mensen zelf moeten beslissen of ze roken of niet, maar omdat roken verslavend is kun je ook vinden dat mensen van de tabaksketen bevrijd moeten worden.

 13.   

  Haal VVD-erts weg uit de politiek.
  Dat zou ik denken.
  Overigens ben ik tegen roken, maar laat dat aan de mensen zelf over.

 14.   

  Ik zie, ik zie, ik zie
  dat “Slettenhaar” een prachtig gevormde
  kin bemachtigd heeft.

  Petra Hermans

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!