Wilders: "De asielinvasie gaat maar door. Rutte is er wel voor vreemdelingen, maar niet voor u!"

Geen categoriejan 17 2018, 12:00
Geert Wilders is boos.
De NOS bericht dat het aantal asielaanvragen gelijk is gebleven in Nederland. Dat is enigszins merkwaardig omdat we juist hoorden dat er minder nieuwkomers naar ons land kwamen, maar blijkbaar klopt dat toch niet helemaal:

Het aantal asielaanvragen in Nederland is het afgelopen jaar nagenoeg gelijk gebleven. In 2017 vroegen 31.327 mensen asiel aan, een jaar eerder waren er 31.642 asielaanvragen... Volgens de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) hadden de meeste asielzoekers de Syrische nationaliteit (35 procent), gevolgd door de Eritrese (13 procent).

Uit de statistieken blijkt dat het aantal eerste asielaanvragen daalde (van 18.171 naar 14.716), maar dat het aantal "nareizende gezinsleden" steeg. In 2016 waren dat er 11.814, een jaar later waren dat er al 14.490. Het valt te verwachten dat dit cijfer alleen maar oploopt de komende jaren.
Het zal niemand verbazen dat Geert Wilders hier bepaald niet over te spreken is. Op Twitter laat de PVV-leider weten dat dit in zijn ogen voor de zoveelste keer bewijst dat Rutte er wel is voor "vreemdelingen, mensensmokkelaars en [de] asielindustrie, maar niet voor u!" Voor de goede orde noemt hij de vluchtelingencrisis ook nog even een "asielinvasie":
https://twitter.com/geertwilderspvv/status/953520852007636992
Vreemd genoeg riepen Rutte I, II, én III dat ze hier iets aan zouden doen, maar dat lijkt voorlopig nog niet zo te zijn. Er is een afspraak gemaakt met Turkije, en dat is het dan. Daarin heeft Wilders dus wel degelijk gelijk.
Aan de andere kant kun je je afvragen wat Rutte precies kán doen om het aantal asielaanvragen te beperken. Hij kan mensen moeilijk verbieden om een aanvraag in te dienen als ze eenmaal naar Nederland zijn gereisd. Het enige wat je dan kunt doen is mensen tegenhouden bij de grens, maar dat is problematisch in verband met het opengrenzenbeleid van de EU én internationale wetgeving met betrekking tot vluchtelingen.
De echte oplossing bestaat er dus niet uit om Rutte ervan te beschuldigen dat hij te weinig doet, maar om met een goed uitgewerkt plan te komen om het hele Europese immigratie- en vluchtelingensysteem te wijzigen. Maar dat kan alleen als andere EU-landen daarmee akkoord gaan... en ja, daar is tijd voor nodig.
Tenzij Nederland uit de EU stapt, natuurlijk. Bij een Nexit kunnen er wél onmiddellijk worden ingegrepen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten