Zijlstra zwabbert: beschuldigt Syrische militie van mensenrechtenschendingen, maar steunt ze ook met F16’s

Minister Zijlstra zwabbert zich een weg door het Syrië-dossier. Aan de ene kant beschuldigt zijn ministerie de Koerdisch-Arabische rebellengroepering SDF van mensenrechtenschendingen, maar anderszijds wordt deze club ook gewoon geholpen met luchtaanvallen. Dat blijkt uit antwoorden op Kamervragen. Wil het echte Syrië-beleid nu opstaan?

Dat Nederland nauwelijks enig idee heeft wat het in Syrië aan het doen is, dat kwam enkele dagen geleden nog maar eens naar voren uit antwoorden op Kamervragen die minister Zijlstra retour stuurde richting de Tweede Kamer. CDA-parlementariërs Martijn van Helvert en Pieter Omtzigt wilden namelijk weten hoe het zat met de SDF. Dat is een leger dat actief is in het noorden van Syrië, en waar Arabische en Koerdische strijders zich hebben samengevoegd tot één geheel om ISIS te verdrijven.

De SDF staat niet alleen. De groep onderhoudt niet alleen banden met de YPG en PKK, maar ook met Westerse landen zoals Nederland. Een probleem is daarbij echter wel dat de SDF volgens de Nederlandse regering zelf ook geen brandschone handen heeft. Daarom krijgen ze wel steun van Den Haag, maar geen zogeheten ‘dodelijke assistentie’. Tenzij ze een belangrijke stad aan het heroveren zijn. Dan komen straaljagers de SDF steunen, ondanks dus alle mensenrechtenschendingen. Want het blijven wel onze bondgenoten, hè?

Het is een enorm raar zwabberbeleid dat Zijlstra verdedigt, maar hij doet het toch echt in antwoorden op Kamervragen die vorige maand gesteld zijn door Van Helvert en Omtzigt:

Waarom denkt u kennelijk dat jihadisten en door Turkije gesteunde islamisten in Syrië de mensenrechten minder schenden dan de SDF, een groepering die nauw samenwerkt met de Verenigde Staten, ISIS zeer effectief heeft bestreden en waarschijnlijk de meest seculiere oppositiebeweging is in heel Syrië?

De SDF hebben een relevante bijdrage geleverd aan de strijd tegen IS. Tegelijkertijd bestaan er zorgelijke berichten over mensenrechtenschendingen en nauwe relaties van de SDF met de PYD/YPG, die vermeende banden onderhouden met de terroristische organisatie PKK. Het kabinet verleent derhalve geen NLA aan de SDF.

Waarom mag een groepering als de SDF, die u verdenkt van mensenrechtenschendingen, wel luchtsteun ontvangen binnen het Nederlandse mandaat, maar geen NLA (niet-dodelijke assistentie, red.)?

De SDF speelden een cruciale rol in de bevrijding van Raqqa en andere delen van Oost-Syrië op IS. Sinds januari van dit jaar is Nederland wederom actief met F-16’s bij anti-IS operaties. Het Nederlandse mandaat sluit NLA-steun voor de SDF niet uit. Het kabinet kiest evenwel niet voor deze vorm van steun […].”

Kortom: het Nederlandse kabinet verdenkt SDF van mensenrechtenschendingen, en geeft ze daarom geen steun in de vorm van geld, opleidingen, uitrustingen of voedsel. Want een stel slagers helpen, dat gaat ons beschaafde land te ver. Deze club verdient het niet om geholpen te worden door Nederland. Maar men wil wél zij aan zij met SDF vechten (‘bevrijden’) en daarmee het gebied dat SDF controleert uitbreiden.

Snapt u het nog? Zoja, dan vind ik dat erg knap. Want dan bent u vermoedelijk de enige. Op Halbe Zijlstra na dan.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. WWW

  Ik wacht nog steeds op de veroordeling van onze eigen oorlogsmisdadiger Koenders die non-lethal ondersteuning heeft gegeven aan allerlei duistere terroristen clubjes waarvan wij de naam niet mogen weten.

 2. Babaji538

  Sinds de afgelopen dagen, volgen 2 brandweerlieden
  mij op twitter.
  Het schijnt dan toch wel te werken.
  Petra Hermans

  1. Zout

   Tuurlijk werkt het, het is om je te bescheuren!

   https://i.imgur.com/iBb37C5.jpg

  2. Holland

   Ach, jij bent diegene bij wie die brandweermannen een dildo in de bureaula hebben gestopt? En het schijnt te werken? Tot dat je batterijen leeg raken natuurlijk.

   1. buitenbeentje

    Zegt de vijfjarige tegen de driejarige: “Ik heb een vibrator in mama´s nachtkastje gevonden”.
    zegt de driejarige: “wat is een nachtkastje?”

 3. Zout

  En vergeet die €13.000.000 van Kaag-Anis al-Qaq aan de terroristische Palies niet.

  https://www.youtube.com/watch?v=c2NaiX-hvVQ

 4. Ni28

  Als je geen eigen mening mag uitdragen maar die van een ander terwijl je zelf over bijna alles anders denkt dan ga je zwabberen. De EU heeft tot nu toe alles verkeerd aangepakt in het Midden-Oosten en de laatste jaren in Syrië. Assad mag een crimineel zijn maar kiezen voor een zooitje ongeregeld die zich rebellen noemen gaven Putin de vrije hand om het omgekeerde te kiezen en daarmee rechtsmatig in Syrië te opereren wat de VS en EU eigenlijk niet doen. De rechtmatige regering is nog steeds die van Assad of je het leuk vindt of niet en niet van de opstandelingen. Maar Obama moest zo nodig voor de vrijheid kiezen. Welke vrijheid eigenlijk als je ziet hoe de Arabische lente veranderd is in een rauwe winter met enorme gevolgen voor Europa. Nu moet je ook als regering anti Trump zijn wat de zaak nog verder op de spits drijft terwijl je daar samen optrekt tegen de IS. Rusland heeft de slag om Syrië in wezen gewonnen en de EU heeft alleen de lasten van. Er wordt wat afgezwabbert in de EU door foute keuzes te maken.

 5. Two Ravens Black Kettle

  Is er iemand dommer in dit politiek toneel dan Zijlstra ?
  Hij is nu Palestijnste terroristen financier geworden omdat hij zo gezellie met Leugenaar Rutte een sjjjendi kan drinken.
  Politics ?
  Je hoeft geen standpunten te hebben, geen ruggengraat, helemaal niks. Je kunt mensen onbeperkt beroven, schofferen, effectief ’t stemrecht ontnemen (want dat hebben ze gedaan met de referenda) en de dood injagen met een knipoog.
  Centjes aan de terroristen
  Centjes aan teruggekeerde jihadisten
  Zijlstra krijgt er een strakke pantalon van.

  En onze sjendi-tijger Zijlstra maar tunnels in Israel subsidieren
  Dat noemt ie…
  Ja hoe zou hij dit noemen ?
  Want er is geen 1 journalist (hahaha, journhahahalist, pull the other one Raphus C.)
  Die hem hierover bevraagt
  (nee, stel je toch eens voor, je moet immers nog ooit een bibliografie schrijven over Maxima of nog erger je zou eens een keer niet lief aangekeken worden op een Grachtengordel Robotincesfeestje)
  Tha horror !
  No can do als NL’se ‘kwaliteitsjourno’

 6. Florissa

  Als in Israël 2 terroristen worden gedood is heel de NPO overstuur, maar dat Erdogan massaal Koerde afslacht wordt verdoezeld en valt onder een andere categorie . Bijgestaan door gelul van Zijlstra .

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.