Canada wordt genderneutraal: past zelfs volkslied aan om 'inclusief' te doen

Geen categoriefeb 01 2018, 20:00
Het Canada onder Justin Trudeau doet er aan alles om niemand voor het hoofd te stoten, en smijt daarmee elk beetje nationalisme en traditie weg.
Justin Trudeau, de premier van Canada, is zo'n beetje het tegenovergestelde van zijn buurman Donald Trump. Hij verwelkomt migranten, zonder echt te checken of die wel wat toe te voegen hebben aan zijn land, maar al te graag en masse binnen. Hij bestrijdt islamofobie op elke mogelijke manier, en moet niets hebben van nationalisme. Oh, en hij wil Canada in rap tempo genderneutraal maken.
Daarbij is alles, maar dan ook werkelijk alles, geoorloofd. Ja, zélfs het veranderen van een oude tekst als het volkslied. Die tekst was namelijk zwaar seksistisch. Lees maar mee:

O Canada!
Our home and native land!
True patriot love in all thy sons command.
With glowing hearts we see thee rise,
The True North strong and free!
From far and wide,
O Canada, we stand on guard for thee.
God keep our land glorious and free!
O Canada, we stand on guard for thee.
O Canada, we stand on guard for thee.

En, trekt het je bloed al onder je nagels vandaan? Zo niet, ben je een enorme seksist. De regel "True patriot love in all thy sons command" suggereert namelijk dat alleen "sons", zonen, echte patriotten kunnen zijn. Ofzo. Dat dit een pars pro toto voor de hele Canadese bevolking is, maakte de Liberalen daar niet uit: de partij van Trudeau heeft de tekst nu middels een wet in "True patriot love in all of us command". Want volksliederen en andere tradities kan je kennelijk prima als politieke speeltjes voor je progressieve agenda gebruiken.
En weet je: als ze het écht zo nodig genderneutraal hadden willen maken, had er dan tenminste nog "all thy children" van gemaakt. Maar nee, natuurlijk niet: dat zou immers kunnen suggereren dat het alleen om mensen die in Canada geboren zijn zou gaan, en dat is weer hartstikke xenofoob. Dus dan maar zo inclusief mogelijk, hè?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten