Dom! AfD vergooit haar momentum, wil samenwerking met extremistisch Pegida

Probeert élke Duitse politieke partij zich momenteel naar de knoppen te helpen ofzo?

Het zijn roerige tijden in de Duitse politiek. De partijen die traditioneel – in het geval van de SPD al in vooroorlogse tijden – de dienst uitmaakten zijn bij de laatste parlementsverkiezingen in september keihard onderuit gegaan. Zowel de CDU van Merkel als de SPD van – tot voor kort – Schulz en de Beierse CSU van Horst Seehofer is toen stevig afgestraft voor het wanbeleid van de afgelopen vier jaar. Ze hebben nog nét genoeg zetels om samen alsnog aan de macht te kunnen blijven, maar de boodschap is duidelijk: de Duitse kiezer wil verandering.

Grote winnaar bij die verkiezingen was de migratiekritische AfD – Alternative für Deutschland. Zij werden vanuit het niets de derde partij van het land, en in recente peilingen streven ze zelfs de SPD – die in een vrije val terecht is gekomen sinds ze hun belofte braken om niet weer met Merkel samen te werken – voorbij. Het momentum ligt zonder twijfel daar, en waarschijnlijk de belangrijkste reden dat andere partijen koste wat kost een coalitie – hoe rampzalig dan ook – willen smeden, is de wetenschap dat nieuwe verkiezingen een nóg sterkere AfD zou betekenen.

Dit is dan ook hét moment voor die partij om potentiële kiezers aan zich te binden door te tonen dat ze geen bende extremisten zijn – zoals graag beweerd wordt – maar een serieuze partij. Helaas lijken ook in een politiek suïcidale bui te zijn: waarom zou je anders aankondigen ‘serieus te overwegen’ met Pegida te gaan samenwerken? Jawel: partijleiders Alexander Gauland en Jörg Meuthen willen bij de ledenvergadering in maart een voorstel in stemming brengen waarbij de twee groepen zouden gaan samenwerken. Wat zo’n samenwerking zou inhouden is nog niet helemaal duidelijk, maar het zou in ieder geval een stevige breuk met het verleden zijn. De meer gematigde ex-voorvrouw van de AfD, Frauke Petry, kreeg de partij in 2016 juist nog zover om een verklaring aan te nemen waarin stond daar lidmaatschap van de AfD ‘onverenigbaar’ is met dat bij Pegida. Die verklaring moet in ieder geval van tafel, aldus Gauland en Meuthen.

Ze hebben eigenlijk maar één eis aan de extreemrechtse beweging: voorman en oprichter Lutz Bachmann moet het veld ruimen. Op het ‘gemiddelde’ Pegida-lid valt misschien nog ergens wat af te dingen, maar Bachmann is een veroordeelde misdadiger die maar liefst 17 keer schuldig is bevonden aan frisse praktijken als mishandeling, diefstal en drugshandel. Eigenlijk was hij al in 2015 vertrokken: in 2016 werd hij echter via een schimmige constructie in zijn oude ambt hersteld. Hem definitief zien vertrekken is dus wel het minste wat je kunt eisen, ja.

Helaas is Bachmann slechts het topje van de ijsberg wat de ongure types bij Pegida betreft. Uiteindelijk is het gewoon een bende extremistische neo-nazi’s die geweld niet schuwen. Dat ze af en toe eens iets zeggen waar wat in zit, is irrelevant: zelfs als de boodschap (zo nu en dan) klopt, heb je geen recht die op zulke wijze kracht bij te zetten. Al met al een bijzonder domme zet van het AfD-partijbestuur dus, dat hen zeker stemmen én leden gaat kosten. Doodzonde.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

23 reacties

 1. Ni28

  Toen mevrouw Petri nog de leiding had dacht ik dat er eindelijk een goede politieke partij komt die de wind neemt van de heersende partijen. Nadat zij had bedankt is mijn interesse voor deze partij tot de nulpunt gedaald. Jammer, precies wat Duitsland nodig had is weer naar de knoppen. En zo blijven wij met die vreselijke Merkel zitten.

  1. loes530

   Jammer van zo partij

  2. Frits Jansen

   Merkel zorgt voor rust. Ze doet denken aan lang vervlogen tijden in Nederland toen onze politiek rustig en stabiel was met een handvol grote partijen met wel vijftig zetels. Wie christelijk stemt heeft een hekel aan politiek, ik heb dat heel vroeger ook wel eens gedaan.

   Socialisme heeft afgedaan. Het was het antwoord in de tijd van de industriële revolutie, toen er een “klassenstrijd” ontstond tussen de arme arbeiders klasse en rijke industriëlen die de productiemiddelen bezaten.

   Maar tegenwoordig kun je al een bedrijfje beginnen met één laptop, die niet meer kost dan een fiets. Weg is de macht van de “bezittende klasse”. Zelfs zonder socialisme.

   De AfD is geen antwoord. Deze club werd ooit opgericht door een stel goedwillende professoren, maar werd al snel gekaapt door populisten en is – op z’n best – verworden tot protestpartij. Daar heb je dus ook niets aan.

   Gelukkig zijn in Duitsland de Groenen nog sterker dan hier, al hebben wij nu de Jessias. En dan heb je de Duitse liberalen – die veel minder rechts zijn dan de VVD.

   1. Nederlandse_Patriot

    Nou ja, als je met “rust” doelt op het systematisch vervangen van de Duitse bevolking door minderheden die leven van uitkeringen en zelf niks bijdragen aan de maatschappij, heb je zeker gelijk.

   2. sjun

    De Duitse Groenen zij nog erger dan GroenLinks en hebben gewone Duitsers met onnodige hoge energierekeningen opgezadeld nu de constante stroom van Franse kerncentrales moet komen terwijl Duitsers die zelf ook hadden kunnen bouwen en inzetten als de Groenen dat niet in de weg gezeten hadden en tegelijkertijd gebuik van fossiele energie dermate terugschakelden dat er al problemen waren met de constante aanvoer van stroom. Ondertussen wordt de Duitse energierekening voor gewone burgers verder verhoogd doordat afnemende burgers verplicht meebetalen aan de subsidies die de Windenergie draaiende houden.

    Zo begint verklaarbaar te worden waarom oorspronkelijke Duitsers richting Rusland, Hongarije, Polen, Portugal en Spanje trekken om zich daar voor opbouw van hun leefomgeving in te zetten.

    1. Frits Jansen

     Goh, vluchten Duitsers naar omringende landen? Dan kunnen de immigranten die Merkel verwelkomde (“wir schaffen es”) de plaats innemen van de Duitsers die voor de groenen vluchten.

     Duitse groenen-haters met “Ostalgie” verlangen terug naar de tijd van de bruinkolenmijnen die de lucht zo vergiftigden dat zelfs roestvrij staal begon te roesten.

     Maar in ernst: Duitsers zijn milieubewuster dan wij. Van de Duitse autoriteiten waar ik af en toe mee te maken heb krijg ik nog steeds brieven op kringlooppapier (vermoedelijk gewoon papier waar ze wat grijze verf doorheen hebben gedaan)

 2. denk eens na

  Ik heb op YouTube de pegida demonstraties in Duitsland wel eens aanschouwt maar volgens mij loopt er voor 95% gewone bezorgde burgers mee die de , kom maar binnen met je knecht politiek van de merkel niet kunnen waarderen .

 3. Uiterst Links

  Hopenlijk opent dit de ogen van veel duitsers en zien ze de AFD voor wat ze zijn. Een stelletje kansloze neonazi‘s

  1. Nederlandse_Patriot

   Jezus Christus. Hoe achterlijk moet je zijn om hier in te trappen. Gratis helikoptervlucht voor jou, mislukte trol.

   1. denk eens na

    zijn nick zegt genoeg , een looser

    1. Uiterst Links

     Loser schrijf O. 😀

     1. denk eens na

      uiterst slinks zegt genoeg ,een in een jaren 80 hangende gedachte die vast geklauwd wordt door een slinkse idioot die niet eens weet dat zijn reet ……………………….

  2. eRik2017

   #ontwimmen

 4. Seneca

  Beste Sybren,
  kan je mij overtuigen dat de lieden die onder het Pegida logo demonstreren, nationale socialisten zijn? ik heb deze kreten eerder vernomen maar een doortimmerd bewijs is volgens mijn bescheiden mening, nooit geleverd. Hartelijk groetend.

 5. DolleDries

  Wordt tijd dat deze redacteur eens gaat werken dan met 26 jaar nog een studentje zijn en zo onzin stuk te schrijven

 6. Peter Loosduinen

  Wat is er mis met het volgende:
  1.) Wir fordern einen sofortigen Aufnahmestopp für Asylanten, d.h. wir fordern ein Asyl-Notstandsgesetz – jetzt!

  2.) Wir fordern strenge Grenzkontrollen, dh. wir fordern, SOFORT das Schengen-Abkommen auszusetzen – und zwar für alle Grenzen Deutschlands!
  3.) Wir fordern, dass der Kreis der “sicheren Herkunftsstaaten“ auf ALLE Mitgliedsländer des Europarates erweitert wird!
  4.) Wir fordern ein ZEITLICH BEFRISTETES Asylrecht für Kriegsflüchtlinge!
  5.) Wir fordern eine verbindliche Obergrenze für die jährliche Aufnahme von Asylanten, und zwar festgelegt durch uns selber, das Aufnahmeland Deutschland!
  6.) Wir fordern endlich Ehrlichkeit in der Integrations-Debatte und ein Ende des rot-grünen sozial-romantischen Märchens, hier Massen von männlichen, afrikanischen Asylanten integrieren zu wollen!

  7.) Wir fordern, dass sofort alle abgelehnten Asylbewerber und Hunderttausende illegale Immigranten konsequent abgeschoben werden!
  8.) Wir fordern, dass das Flüchtlingsproblem grundsätzlich vor Ort, in den eigenen Kulturkreisen geklärt wird!
  9.) Wir fordern, dass kriminelle Ausländer, die in Verbindung mit islamischen Terrororganisationen stehen, SOFORT ausgewiesen werden!
  10.) Der zu erwartende Widerstand aus Brüssel über jede Veränderung unserer deutschen Zuwanderungs- und Asylpolitik muss mit Austritt aus dem uns alle drangsalierenden Saftladen EU beantwortet werden!

 7. Uiterst Links

  De meeste mensen in Duitsland zijn trouwens erg tevreden met de huidige partijen die het daar voor het zeggen hebben. De genen die dat niet zijn behoren tot een zeer kleine extreemrechtse minderheid die geen deuk in een pak boter kunnen slaan

 8. Guus Geluk

  Het lijkt erop dat deze partij in een rap tempo afglijdt; aangevoerd door Wehrmacht-fan Gauland en samenwerkend met het smerige Pegida. Verder niet veel aandacht meer aan besteden.

  1. Ernst Quispel

   In die zin zijn dit soort stappen ook goed nieuws: hoe meer het AfD zich associeert met extreem-rechts, hoe meer de Duitse kiezer er zich van zal afwenden.

   1. Guus Geluk

    “…hoe meer de Duitse kiezer er zich van zal afwenden.”

    Vooral met het schuldgevoel over Hitler in het achterhoofd zit dat er inderdaad dik in.

   2. gimmeMystack

    Ernst, stop met je racisme.
    Fascist!

 9. Frits Jansen

  DDS loopt achter. AfD is inmiddels zo radicaal dat Pegida daar niet meer geassocieerd wil worden, dat zou hun naam schaden.

 10. Jantje

  Als je naar een demonstratie van Pegida gaat dan zie je dat de meesten normale mensen zijn. Er lopen wel een paar kaalkopjes mee, maar die lopen ook bij Antifa rond.
  Het geweld (fysiek en emotioneel) daarentegen, komt alleen van Antifa.
  De vergelijking Antifa en Nazi’s gaat veel beter op.
  Er zijn veel meer overeenkomsten tussen Antifa en de Nazi’s dan tussen Pegida en de Nazi’s.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.