Grapperhaus verklaart maffia-leden de oorlog: er komen veel zwaardere straffen voor ze aan

Van zes jaar naar tien jaar cel voor het lidmaatschap van een criminele organisatie.

Minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus (CDA) doet eindelijk iets wat zijn voorgangers al lang gedaan hadden moeten hebben: de christendemocraat wil het lidmaatschap van een criminele organisatie verhogen. Van zes jaar naar tien jaar cel.

Binnenkort komt Grapperhaus met een wet om dat te regelen. En ja, dat is noodzakelijk, legt hij uit aan De Telegraaf:

“We zien liquidaties op straat, middenin woonwijken, op plekken met kinderen. Daaruit blijkt hoe nietsontziend deze misdaadorganisaties te werk gaan.”

En:

“De huidige strafmaat past niet meer bij de ernst van de delicten. Een hogere strafdreiging is op zijn plaats gezien de impact op de samenleving.”

Je bent alleen lid van een criminele organisatie als je … van plan bent om misdaden te plegen. Of al misdaden pleegt. Daarom noemen we die organisaties “crimineel.” Ze hebben als doel om via criminele handelingen geld te ‘verdienen.’ Dat is hun business concept.

Het is volstrekt belachelijk om het lidmaatschap van zo’n organisatie met slechts zes jaar gevangenisstraf te bestraffen. Deze organisaties zijn ronduit gevaarlijk, niet alleen voor andere criminelen, maar ook — en vooral! — voor burgers.

Tot nu toe verstopten leden van dit soort organisaties zich achter de organisatie. Zij hadden er persoonlijk geen schuld aan, het waren anderen, het was de organisatie. Etc. Flauwekul. Als je je aansluit bij zo’n organisatie weet je wat er uit naam van die organisatie gebeurt. Indirect en direct verleen je daar je medewerking aan… en dus ben je net zo schuldig aan, zeg, schietpartijen of afpersing als de medeleden die de schietpartijen daadwerkelijk uitvoeren.

Een prima initiatief van Grapperhaus. Het enige waar het nog aan schort is dat de straf wat mij betreft best nóg hoger mag zijn.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

20 reacties

 1. trampoline

  Goed idee. En vergeet dan vooral niet de politieke maffia van het partijkartel.

  1. hans-e-pans

   Hopenlijk denken de rechters daar ook zo over.

 2. buitenbeentje

  Zolang rechters niet meer als taakstrafjes geven kun je straffen verhogen tot je een ons weegt. Minimumstraffen invoeren!

 3. Adriaan

  Van zes naar tien jaar? Dat is de maximale straf die een rechter kàn opleggen, maar gezien de historie in dit landje, zal dat nooit gebeuren. Stel dat een rechter wél 10 jaar cel geeft, dan lacht dat tuig zich een slag in de rondte. na enkele jaren staan ze weer vrolijk buiten om door te gaan, met waar ze gebleven zijn.

  1. Rosasolis

   @Adriaan. Ten minste zitten deze criminelen voor 10 jaar vast in plaats van 6.
   Helaas wordt er veel in de gevangenis geregeld samen met de “bezoekers”. Daar moet er strikter controle gehouden worden. Ieder gesprek moet opgenomen worden. Als een crimineel eruit komt, moet hij onder strikt control leven. Criminele bikers moeten niet terug komen naar hun oude bende. Dit is de eerste stap van Grapperhuis. En ik denk
   dat het veel verder zal gaan, als hij genoeg steun krijgt van zijn collegas.

 4. J.C.

  Zo kennen we het CDA weer. Veel geschreeuw, weinig wol. Want uit deze grootse mededeling van Grapperhaus, blijkt weer niet wat onder een criminele organisatie moet worden verstaan. Voorbeeld: als een motorclub (zelf geen enkele binding mee) uit twee honderd leden bestaat, en daar zitten 10 criminele personen tussen, kun je dan spreken van een criminele organisatie? Als in een organisatie met heel veel leden, zich daaronder een fors aantal praktiserende pedofielen scharen (en de leiding laat het gebeuren), kun je dan spreken van een criminele organisatie? Zo zijn er nog tal van voorbeelden te bedenken. Dus zolang Grapperhaus geen sluitende definitie geeft van een criminele organisatie lijkt het erop dat dit schot voor de boeg meer te maken heeft met de komende gemeenteraadverkiezingen, dan met daadwerkelijk beleid.

 5. swetsnek

  De pipo weet toch wel dat hij zelf ook in een criminele organisatie zit ?????
  Dus ik ben er natuurlijk voor, voor zwaardere straffen

 6. Ni28

  Van zes jaar naar tien jaar is een marginale verhoging voor dit soort levensbedreigende delicten. Met 15 jaar kom je pas in de buurt. Deze zware criminelen horen voorgoed opgeruimd te worden die veranderen niet.

  1. Henk-Jansen

   Langere straffen helpen helemaal niet. Een gevangenis moet erop gericht zijn om de gevangenen terug te kunnen laten keren in d. maatschappij. Dit is precies wat ze in Noorwegen doen en dat verklaart ook waarom ze een zeer laag recidivismegraad hebben. In tegenstelling tot de VS, waar ze keihard straffen maar waar elke crimineel na vrijlating praktisch binnen twee jaar weer in de cel zit.

   1. WorajaiP

    En hoeveel laag begaafde marokkanen die betrokken zijn bij misdaad heeft Noorwegen?

 7. Babaji538

  Te Tilburg lopen ze de volgende dag vrij
  als vogels op de stoep.
  Een grappenmaker verkoopt knollen voor
  zoutzure citroenen, te Afrika.

  Dank u, Petra Hermans

 8. DolleDries

  Ik lees alleen maar dat er lieve jongens worden doodgeschoten.

 9. corfo

  De misdaad is al georganiseerd, nu het OM, Justitie en politie nog !!
  Deze clown lukt het toch steeds weer om een groot deel van de NL’ers in lachen te laten uitbarsten !
  Zolang 10 jaar géén 10 échte jaren zijn, blijft het lachen met deze oliebol.
  Terwijl hij zelf in het centrum van een gróte criminele organisatie zit, komt hij met een dergelijk dwaas plan.
  De gehele z.g. Rechterlijk Macht moet op de schop, de meeste “rechters” zijn van het soort : “Geitenwollen sokken” ! Ook tussen de z.g. Off.van Justitie bevinden zich “mensen” die wangedrag vertonen. Ik weet van een paar O.v.J.’s, dat zij lijkbleek uitzien als er een échte crimineel voor hen verschijnt, echter……….als een er een ouder iemand komt i.v.m. een kleine overtreding, dan begint die vent te schreeuwen tegen de “verdachte”; diverse rechtszaken meegemaakt waarin dat is gebeurd door verschillende O.v.J. ‘s. Hun namen zijn mij bekend.

 10. P.Sisterons

  Die vleespet wil veel maar zal weinig voor elkaar krijgen

 11. cor wit

  Nou dan kunnen ze alle politiekers wel oppakken in den Haag .wat dat is de grootste mafia de burgers worden al eeuwen afgeperst
  Door het mafia rijk en zittende regering

 12. WorajaiP

  Eindelijk. Meelopen met de daad is gelijk aan de daad plegen, zoals in de UsA, dat is waar wij naar toe moeten. Wat mij betreft mag bezit van een weapon of massdestruction (dat begint al bij een kalashnikhof!) met levenslang afgestraft worden, zonder gratie.

 13. PindaRinda

  Dat kun je dan wel roeptoeteren CALBO!Zie ze eerst maar eens te vangen.Want als je vanaf Amsterdam tot aan de Belgische grens in een achtervolging zit en met lege handen terugkomt schort er toch wat aan,zacht uigedrukt!

 14. Frits Jansen

  Populistisch geschreeuw.
  Wat meer helpt is als het (overigens al bestaande) beleid van winstontneming consequent wordt doorgevoerd.
  Gevaar is dan wel dat een armlastige overheid dan gaat hopen op criminele organisaties omdat ze door het afpakken van hun winsten de gaten in de begroting kunnen dichten.

 15. Mart

  Tja….dus iedereen die lid is van een z.g religieuze club die rondkraaid de ongelovigen uit te dunnen (staat in hun reglement)òòk uit het landje verwijderen lijkt mij.Staats gevaarlijk.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.