Groningers boeken mega-overwinning: Wiebes sluit gasvelden Loppersum zo snel mogelijk

 Na jarenlang getouwtrek om gaswinning en aardbevingen in het noorden van het land lijken de Groningers toch aan het langste eind te trekken. Het Staatstoezicht op de Mijnen heeft haar advies bekendgemaakt, en dat is niet mals voor de NAM.

De discussie over de gaswinning in Groningen lijkt inmiddels al zo oud als die over Zwarte Piet. Aan de ene kant hebben we de boze Groningers die hun huizen schade zien lijden door aardbevingen die – zo lijken de experts het tegenwoordig over eens te zijn – het boren naar gas veroorzaakt. En aan de andere kant hebben we de NAM en bedrijven als Shell die daarachter steken, die hun inkomsten uiteraard stevig zien dalen bij beperking van de gaswinning.

Die is de afgelopen jaren al meerdere keren beperkt, maar al dat blijkt nog niets te zijn geweest in vergelijking met wat er nu te komen staat. Het Staatstoezicht op de Mijnen heeft vandaag haar advies uitgebracht over wat te doen in deze kwestie, en dat advies is, zachtjes uitgedrukt, niet mals. Het aantal kuub aan gas dat jaarlijks uit de grond wordt gehaald in het noorden moet met meer dan de helft verminderd worden als het aan dit clubje ligt: van 27,6 miljard naar 12 miljard. En dat terwijl de GasUnie een minimum van 14 miljard aanhoudt om te kunnen blijven voldoen aan de vraag.

Minister van Economische Zaken Wiebes heeft hier uiteindelijk het laatste woord, en – Groningen viert feest – hij neemt het advies over. Volgens hem zal de productie inderdaad naar de 12 miljard kuub moeten worden verlaagd, al kan dat niet van de ene op de andere dag natuurlijk:

Minister Wiebes zal het advies overnemen van Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) om zo snel mogelijk de gaswinning te verlagen tot 12 miljard kuub per jaar. Gevraagd naar wanneer dat dan gehaald wordt zegt Wiebes: “Zo snel als mogelijk”.

Snel betekent niet volgend jaar. Het gaat jaren duren om Nederland voor te bereiden op andere energiesoorten, en dus ook om de gaswinning terug te schroeven naar “de 12”. Het kabinet komt in maart met een plan voor de gaswinning “binnen deze kabinetsperiode en daarna”.

De locaties rondom Loppersum, het dorp dat het meeste lijdt onder aardbevingen, gaan echter wel binnen korte tijd potdicht. Een stevige overwinning dus voor de bewoners aldaar.

Mooi dus voor Groningen, en minder mooi voor de NAM. Toch is er nog een andere, derde partij die we hierbij niet moeten vergeten: de rest van Nederland. De simpele economische wetten van vraag en aanbod leren ons immers dat met een kleiner aanbod aan gas, de prijs onvermijdelijk zal gaan stijgen, zeker in strengere winters met meer vraag. Het zal indirect de vraag naar alternatieven voor gas vergroten, waardoor – precies zoals Rutte III wil – andere energievormen aantrekkelijker worden. Maar hoe je het ook wendt of keert: het gaan duurdere jaren worden wat betreft onze energievoorziening.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

25 reacties

 1. denk eens na

  Ik zou als ik een Groninger was toch nog even de slingers niet ophangen , want na de verkiezingen kan rutte toch wel eens wat anders uit zijn hoge hoed toveren, hij is niet gestikt in zijn eerste leugen en belofte.

  1. denk eens na

   En dat zo snel mogenlijk kun je ook met een korreltje zout nemen .Oekrainie referendum was ook zo spoedig mogelijk ,we weten allemaal hoe lang dat geduurt heeft met resultaat een inlegvelletje .

  2. hans-e-pans

   Dat kan Wiebes wel zeggen, maar tussen zeggen en doen zit Rubberen Mark R. en die kan van een ja een nee maken en je laten geloven dat je je zin hebt gekregen.

 2. Ben Zine

  Even voor alle duidelijkheid: Dit is dus voor 100% te danken aan Thierry, doordat hij aanhoudend druk bleef uitoefenen op Wiebes, zodat die slappe sukkel EINDELIJK eens in actie kwam. Hulde voor Baudet.

  1. DolleDries

   Met twee Kamerzetels.

  2. Guus Geluk

   Ja, de Grote Leider Baudet heeft het allemaal weer voor elkaar gekregen.

   Laten we hem lof toezingen.

 3. QuranisAntiSharia

  Dit bedoel ik nou.

  Nederlanders liggen massaal in coma; figuurlijk dan. Ik bedoel: hoe kan men belazerd worden waar het bij staat, en alleen maar klagen over onnodige onderwerpen?

  Ik mis de Nederlander van de jaren 70/80! Die kwamen op voor hun rechten en demonstreerde massaal tegen wanbeleid. Leenstelsel, zorgpremie, rentes afdragen aan de corrupte Europesche Unie, en ga zo maar door. Niemand, maar dan ook niemand durft daadwerkelijk daad bij woord toe te voegen, alleen maar lullen, lullen en nog eens slap lullen.

  Het is één en al ‘divide en rule’ politiek! Of het nou gaat om iets onschuldigs zoals ‘zwarte piet’ of een vlaggetje… maar nooit zie je Nederlanders massaal demonstreren en het werk neerleggen als het gaat om de AOW verhoging; het bestelen van onze – hard gewerkte – ouderen (pensioenverkortingen), etc.

  Uiteindelijk moet het van de bevolking zelf komen, want er is werkelijk geen enkele partij die écht daad bij woord zal voegen. De échte presidenten, koningen en leiders, zijn de grote bankiers achter de schermen, die zijn o.a. verantwoordelijk voor de grote massa immigratie probleem, oorlogen, mensen verdelen door ”verdeel en heers” politiek en ga zo maar door.

  Gebruik uw geheugen en word eens wakker, dames en heren. 🙂

  Gegroet.

 4. Zout

  Eerst maar eens zien! Gaan er nu eindelijk ook miljarden naar de Groningers i.p.v. naar de Grieken? Ze hebben daar tenminste 22 miljard van ons “geleend”… Toch een dikke 1200 euro per persoon per Nederlander.

 5. Zout

  In januari 2015 lekte een conceptrapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid uit waarin staat dat het ministerie van Economische Zaken en de NAM jarenlang geen rekening heeft gehouden met de veiligheid van de inwoners en dat ze enkel oog hadden voor de economische baten van het aardgas.

  In Groningen wonen dan ook “maar” 580.000 mensen, dat is net niet genoeg…

 6. Gerlos

  Top, en nu maar afwachten wanneer.

 7. Ernst Quispel

  De ironie wil dat de Groningers vooral een overwinning behaalden op de Nederlanders die koken en hun woning verwarmen met Gronings gas en de komende jaren een ferme verhoging van de energierekening kunnen verwachten.

  1. Zout

   In de provincie Zuid Holland wonen 3,1 miljoen mensen. In de provincie Groningen wonen er 580 duizend.

   Dag Wim!

   1. denk eens na

    NRC ; een asielzoeker kost 28.000 per jaar per persoon. Moet toch makkelijk betaalbaar zijn , geen asielzoeker er meer in, het liefst alle maal terug naar Syrie de oorlog is over en ga als volwassen man je land opbouwen in plaats van hier de pot leeg te roven.

    1. denk eens na

     Dat als we geen asiel zoeker meer toe laten en ze allemaal terug sturen waar ze horen ernst, er genoeg geld is om Groningen te betalen, de voedselbanken op te heffen ,de zorgpremie naar beneden kan , er genoeg woon ruimte is dus geen lange wachtlijsten meer , en als het mee zit het openbaarvervoer goedkoper maken . de criminaliteit zakt , en iedereen zijn klein kinderen geen hoofddoek moeten dragen over 10 jaar .Dat wil ik er mee zeggen ernst.

     1. Ernst Quispel

      Het probleem is niet dat er miljarden moeten worden opgebracht voor de schadevergoedingen, daar heeft Shell zich garant voor gesteld, maar dat de gasproductie in korte tijd drastisch omlaag moet met grote gevolgen voor gezinnen en bedrijven.

      Hoe je het voor elkaar krijgt om in dit verband over vluchtelingen te beginnen is een raadsel.

   2. Ernst Quispel

    Dat klopt.

    Wat wil je ermee zeggen?

    1. Zout

     Dat het tijd is je DDS-biezen te pakken Wim.

     Dag Wim!

     1. Ernst Quispel

      Je weet het allemaal niet meer, is het niet Zout?

     2. Zout

      Ik weet het héél goed Wim!

      Dag Wim!

     3. eRik2017

      Dag Wim!

 8. EllyD18

  Wat moet ik nou van Wiebes dnken ?
  Hij speelt wel heel graag voor Sinterklaas hoor.
  In zijn vorige baan aan de Belastingambtenaren en nu aan de Groningers.
  Wel fijn voor de Groningers natuurlijk maar de rest van Nederland mag het betalen en Shell gaat er met de winst vandoor.

 9. corfo

  Ik vrees dat de Groningers worden blij gemaakt met een dode mus. Immers : de holtes en/of instabiliteit die in de aardbodem zijn ontstaan door de gaswinning tot op heden, blijven gewoon bestaan, worden zelfs nog vergroot door de aangekondigde daling naar 12 miljard.
  Ik begrijp niet waarom de verzakkingen zouden stoppen als de gaswinning wordt teruggebracht naar 12 miljard kuub.

 10. swetsnek

  Laatste bericht de kranen zijn al dicht

 11. Babaji538

  De bal komt niet, kwam niet en zeker niet te laat.
  Een vorm van impact die een onvermogen zou bewijzen.
  Hete duivensoep wordt nu eenmaal zonder ballen opgediend!

  Petra Hermans

 12. Ernst Quispel

  De peilingen zijn in het begin van een regeerperiode van vier jaar niet zo relevant.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.