Hilarische Martin Bosma pakt Ollongren aan: 'Een Zweedse minister die aan een IKEA-universiteit studeerde'

Geen categoriefeb 21 2018, 14:00
PVV-Kamerlid Martin Bosma was heerlijk op dreef tijdens het debat over de afschaffing van het referendum.
Martin Bosma liet gisteravond weer eens zien dat hij echt één van de scherpste, grappigste én slimme Kamerleden van Nederland is. Tijdens het debat over de afschaffing van het raadgevend referendum liet de PVV'er minister Ollongren van het autoritaire, democratie-hatende D66 alle hoeken van de Kamer zien.
"Deze minister denkt dat het staatsrecht iets is dat de overheid moet beschermen tegen de burger in plaats van andersom," aldus Bosma. En toen kwam het:
"Deze Zweedse minister die haar cursus staatsrecht heeft afgehaald op de Ikea-universiteit toont net zoveel diepgang als de gebruiksaanwijzing van de Billy-kasten."
"We lezen alleen maar doelredenaties," ging Bosma verder. "Het doel is duidelijk en daar worden wat alinea's tekst bij geproduceerd. Dat heet dan 'een wet'. Ik blijf erbij: de wet raadplegend referendum is gewoon geldig.
"De minister moet de wet uitvoeren. Dat is haar grondwettelijke taak. En in die wet staat: 'Gij kunt een referendum aanvragen over elke wet'. In wat voor land leven we dat een Kamerlid moet smeken dat een dienaar van de kroon, een minister, de wet moet uitvoeren en de grondwet moet respecteren?"
Een goede vraag. Helaas is het antwoord helder: in een bananenrepubliek. Nederland was ooit één van de voorlopers in de wereld qua democratisering, maar dat zijn we tegenwoordig al lang niet meer. Onder leiding van de VVD en met name D66 wordt het land met de dag meer autoritair. Hoe meer invloed wij denken te verkrijgen, hoe minder we daadwerkelijk overhouden. Verkiezingsuitslagen worden genegeerd, het kabinet legt referendum-resultaten naast zich neer, en onwelgevallige democratiserende wetten worden in de prullenbak gekieperd.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten