Hilarische Martin Bosma pakt Ollongren aan: ‘Een Zweedse minister die aan een IKEA-universiteit studeerde’

PVV-Kamerlid Martin Bosma was heerlijk op dreef tijdens het debat over de afschaffing van het referendum.

Martin Bosma liet gisteravond weer eens zien dat hij echt één van de scherpste, grappigste én slimme Kamerleden van Nederland is. Tijdens het debat over de afschaffing van het raadgevend referendum liet de PVV’er minister Ollongren van het autoritaire, democratie-hatende D66 alle hoeken van de Kamer zien.

“Deze minister denkt dat het staatsrecht iets is dat de overheid moet beschermen tegen de burger in plaats van andersom,” aldus Bosma. En toen kwam het:

“Deze Zweedse minister die haar cursus staatsrecht heeft afgehaald op de Ikea-universiteit toont net zoveel diepgang als de gebruiksaanwijzing van de Billy-kasten.”

“We lezen alleen maar doelredenaties,” ging Bosma verder. “Het doel is duidelijk en daar worden wat alinea’s tekst bij geproduceerd. Dat heet dan ‘een wet’. Ik blijf erbij: de wet raadplegend referendum is gewoon geldig.

“De minister moet de wet uitvoeren. Dat is haar grondwettelijke taak. En in die wet staat: ‘Gij kunt een referendum aanvragen over elke wet’. In wat voor land leven we dat een Kamerlid moet smeken dat een dienaar van de kroon, een minister, de wet moet uitvoeren en de grondwet moet respecteren?”

Een goede vraag. Helaas is het antwoord helder: in een bananenrepubliek. Nederland was ooit één van de voorlopers in de wereld qua democratisering, maar dat zijn we tegenwoordig al lang niet meer. Onder leiding van de VVD en met name D66 wordt het land met de dag meer autoritair. Hoe meer invloed wij denken te verkrijgen, hoe minder we daadwerkelijk overhouden. Verkiezingsuitslagen worden genegeerd, het kabinet legt referendum-resultaten naast zich neer, en onwelgevallige democratiserende wetten worden in de prullenbak gekieperd.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

87 reacties

 1. Tom, Enschede.

  Er staat een fout in dit artikel er wordt namelijk een PVV’er slim genoemd.

  1. eRik2017

   Meteen aangeven bij Ollongren Tom. Zij zorgt er wel voor dat het bij haar censuurclubje in Brussel komt!

   1. Pit

    @Erik: Tom heeft een plaatsnaam aan zijn nick toegevoegd. Dat is om te voorkomen dat we aan Den Haag denken.

    #onttommen

    1. swetsnek

     dat is ook zo anders had hij wel gereageerd op mijn tekst en dat doet ie niet omdat hij niet weet waar dat ligt in enschede lol

     1. Pit

      @Swetsnek: Kijk maar even verderop hoe Guus, Wim en Tom elkaars rug dekken.

      #rugdekkers

     2. eRik2017

      #diFiorti #debonnen #ontwimmen #untGuußen #onttommen #ontbeuken

     3. swetsnek

      O ja hoor Pit ,daar ben ik al lang achter daar maak ik mij niet zo druk om, trouwens over dat hele cluppie niet hoor .Ik bekijk het met een lachend gezicht .WHO THE FUCK ….

    2. sonar

     Pit ,je weet toch wel dat de wijzen uit het Oosten kwamen,alleen dat waren er maar 3 ,dus dan weet je wel hoe bij de hand hij is .
     Ik te stom om voor de duivel te dansen.

  2. Siemien

   @Tom Taalneugertjes vallen ook hier door de mand..

   1. Seneca

    @Guus Geluk
    u beschouwt zich – net zoals uw evenknie, ene Beukman of misschien bent u dat ook wel – als een intellectueel. een vraag van dit individu dat niet aan uw inzicht en wijsheid kan tippen: wat begrijpt u niet van het woord wet? u praat over regeerakkoord maar dat moet wel door een wet – die zoals u veel eerder wist dan dit persoon – door de 2eK bekrachtigd worden. eveneens een intrekking van een wet dient door de 2eK bekrachtigd worden. gaarne uw reactie die gelardeerd wordt door parels van oneindige wijsheid waar, tokkies zoals wij door uw collega trol Tom uit Tukkerland, wordt genoemd alleen maar van kunnen leren.

  3. hans-e-pans

   Dus dit artikel valt dus daar door opeens onder “Fake News”.

  4. Farn

   Kun je niet hebben he. Wen er maar vast aan dummie.

 2. Guus Geluk

  Ik begrijp niet waarom Bosma zo op de man speelt. Ollongren doet niets meer dan het regeerakkoord uitvoeren, waarin de coalitiepartijen, wat mij betreft terecht, afspraken het raadgevend referendum af te schaffen.

  Conservatieven zijn overigens over het algemeen oververtegenwoordigd in de critici op referenda. Het zijn ook traditioneel rechtse partijen die voor de afschaffing pleiten. D66 heeft alleen moeten toegeven aan de wens van het conservatieve blok in de coalitie en kreeg daar, dat vermoed ik, de gekozen burgemeester voor terug.

  1. Tom, Enschede.

   Dat ‘op de man spelen’ doen alle simpelen (in de volksmond ook wel ‘tokkies’ genoemd) en later er bij de PVV en hun stemvolk nou veel rondlopen…niet dat ze zelf serieus wat kunnen zoals regeren bijvoorbeeld.

   1. Ernst Quispel

    De persoonlijke aanvallen op Ollongren zijn inderdaad beneden alle maat. Alleen mensen die inhoudelijk weinig hebben te melden verlagen zich ertoe.

    1. Tom, Enschede.

     Typisch trolgedrag zoals hier bjvoorbeeld eRik2017 en nog wat van die sukkels die niks beters te doen hebben dan ‘op de persoon’ reageren. Negeren is de beste optie.

     1. Guus Geluk

      Dat deed Ollongren meen ik ook heel wijselijk.

     2. Siemien

      @Tom @Ernstig @Guustra wat vallen jullie door de mand je zou bijna zeggen dat jullie simpel zijn..

     3. Ernst Quispel

      Ja, Ollongren hoorde het hysterische gekef van Bosma met een ironische glimalach aan en maakte er verder geen woorden aan vuil.

      Leuk om te zien.

     4. Guus Geluk

      “Deze Zweedse minister die haar cursus staatsrecht heeft afgehaald op de Ikea-universiteit toont net zoveel diepgang als de gebruiksaanwijzing van de Billy-kasten.” Dit zegt meer over Bosma dan over Ollongren, Erik.

     5. Feit

      @Siemen

      Laat de troll tegen zich zelf lullen, Siemen.

      Hij krijgt vanzelf een keer kanker.

     6. van Urk

      Een ode song van Bosma aan het adres van Ollongren: http://www.youtube.com/watch?v=s358pkRFhTo

     7. Abri079

      @ EQ
      Glimalach?
      Wat zei jij gisteren ook alweer over mensen die typefouten maken?
      Je zet jezelf nu wel lekker weg.

     8. Pit

      @Abri: Bingo!

     9. Guus Geluk

      “Leuk om te zien.”

      Ollongren besloot de trollen in de kamer kennelijk niet te voeren :-).

     10. ayreonaut

      @Tom, Enschede

      ff een inkijkje.

      Typisch trolgedrag zoals hier bjvoorbeeld eRik2017 en nog wat van die sukkels (reactie op de persoon)

      die niks beters te doen hebben dan ‘op de persoon’ reageren. (tragisch)

      Negeren is de beste optie. (toch reageren)

      HOPELOOS

     11. Abri079

      Sinds wanneer mag het woord negeren gebruikt worden?
      Een schandalige verwijzing naar het kolonialisme van en door de neger.

    2. Koos sssss

     Mijnheer Bosma leert Ollongren de les over staatsrecht en u noemt dat niet inhoudelijk?

   2. eRik2017

    Tom, zonder dat je het doorhebt, wijs je naar jouw spiegelbeeld en noemt het woord “alle simpelen”

   3. Guus Geluk

    “doen alle simpelen”

    Misschien zegt het inderdaad meer over de persoon zelf.

  2. Ego-non-solus

   “Ik begrijp niet waarom Bosma zo op de man speelt. Ollongren doet niets meer dan het regeerakkoord uitvoeren, waarin de coalitiepartijen afspraken het raadgevend referendum af te schaffen.”

   Beste @GG
   U zou gelijk kunnen hebben als de burger gevraagd was iets van dat regeerakkoord te vinden. Maar die krijgt dat gewoon opgelegd, inclusief de delen waar geen enkel verkiezingsprogramma ooit over sprak.
   Maar dan nog, dan hoop ik dat wij niet van mening verschillen dat ook regeerakkoorden de Grondwet evenals de dan geldende wetten als uitgangspunt dienen te hebben?

   Een voorstel een bestaande wet te annuleren lijkt mij nog steeds een voorstel, dus zonder kracht van wet. Maar dat laatste wordt in het voorstelstadium nu wél toegekend. Als dat juridisch al juist zou zijn, het is een schande dat dit in een zogenaamd “democratisch” land mogelijk is.
   Met de krakers uit de jaren ’60 zeg ik dan “dit is niet míjn rechtsstaat”.

   1. Guus Geluk

    “Maar die krijgt dat gewoon opgelegd, inclusief de delen waar geen enkel verkiezingsprogramma ooit over sprak…”

    Eigenlijk was dit wel te verwachten. Zoals gezegd waren VVD, CDA en CU altijd tegenstander van het raadgevend referendum of andere bestuurlijke vernieuwing. Het is wel komisch dat een D66-minister de intrekking van de Referendumwet moet verdedigen.

    “Als dat juridisch al juist zou zijn, het is een schande dat dit in een zogenaamd “democratisch” land mogelijk is.
    Met de krakers uit de jaren ’60 zeg ik dan “dit is niet míjn rechtsstaat”.”

    Volgens de Raad van State, aldus in een spoedadvies, is dit verder in orde. En de coalitiepartijen zijn juist van mening dat de representatieve democratie erbij gebaat is dat het referendum verdwijnt. Ik ben het hiermee eens: waren ze er maar nooit aan begonnen, dat had ons veel gesteggel gescheeld.

    1. Ego-non-solus

     @GG:
     Verwachtingen zijn ALTIJD voor rekening van wie ze heeft. Ik verwachtte dat ook niet. Verwachtingen zijn overigens géén afspraken.

     En dan: “Volgens de Raad van State, aldus in een spoedadvies, is dit verder in orde.”
     Maar dat is precies wat ik bedoel, een wet die er nog niet is heeft desalniettemin al kracht van wet en dat is juridisch ‘gewoon’ in orde.
     Ik denk dat in 1984 zelfs Orwell hier nog verbaasd over zou zijn geweest.

    2. Guus Geluk

     “Verwachtingen zijn ALTIJD voor rekening van wie ze heeft. Ik verwachtte dat ook niet. Verwachtingen zijn overigens géén afspraken.”

     Wat ik hiermee bedoelde te zeggen is dat de coalitiepartijen geheel volgens de lijn van het verkiezingsprogramma werkten. Het hoeft ons van VVD, CDA, CU niet te verbazen dat zij het raadplegend referendum afschaffen, aangezien deze partijen altijd al bezwaren hadden tegen de raadplegende – of bindende – referenda.

 3. Ernst Quispel

  Wiki: Ze groeide op in Oegstgeest en bezocht daar tussen 1979 en 1985 het Rijnlands Lyceum. Ze studeerde tussen 1985 en 1991 economie en geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en volgde daarna de opleiding administration publique aan de École nationale d’administration in Parijs en de Leergang Buitenlandse Betrekkingen aan Instituut Clingendael.

  1. Tom, Enschede.

   Toemaar…ons PVV’ertje Bosma zit dus gewoon keihard te liegen… sja even kijken wat Bosma over zijn eigen ‘loopbaan te melden heeft:

   ”Ik ben PVV’er van het eerste uur. Toen Geert vertrok bij de VVD in 2004 heb ik me bij hem aangesloten. Er moest toen flink gepionierd worden. Behalve drie kartonnen dozen die Geert had meegekregen van zijn vorige fractie was er niets. De eerste maanden was mijn officiële titel daarom ‘stagiaire’ en verdiende ik 500 euro per maand. Dat was even wennen, daarvoor was ik nog directeur.”

   Sja directeur bij de KFC.

   1. eRik2017

    @Tom
    1 ding moet ik toegeven. Je bent best slim!
    Ernst en Guus zijn het ook vaak met je eens en reageren op jouw bijdragen.
    Dat toont best aan dat het niveau van jouw bijdragen en die van de club van Wim (Ernst, Guus, enzo) behoorlijk hoog zijn.
    Ga zo door!

    1. Pit

     @Erik: Had jij het ook in de gaten?

   2. Abri079

    Directeur KFC?
    Linkje?

  2. swetsnek

   Dat bedoel ik een beetje vent of meid met IQ had dat in 5 jaar gedaan hahahahaha

 4. Stanly2000

  Tom, Enschede
  “Er staat een fout in dit artikel er wordt namelijk een PVV’er slim genoemd.
  Dat ‘op de man spelen’ doen alle simpelen (in de volksmond ook wel ‘tokkies’ genoemd)”

  Dat is nu precies wat je doet, simpele geest.

  1. Holland

   Stanly, ik ben het met je eens dat Tom Enschede een ontzettend domme man is. Het eerste verstandige woord moet nog uit zijn mond komen. Maar ik heb daar weinig hoop op.

  2. Abri079

   @Tom
   Heb jij bij de vuurwerkramp veel hersenschade opgelopen of maar een klein beetje en was je bij je geboorte al minder ontwikkeld?

   1. Pit

    @Abri: Tom heeft een plaatsnaam bij z’n nick gevoegd… Wim woont namelijk in Den Haag.

    1. Abri079

     Dit keer ben ik het niet met je eens.
     Wim woont niet in Den Haag, hij vegeteert daar.
     Net zoals meerdere leeft hij in de stad van de walking dead.

     1. Pit

      Mag ook, Zeist vind ik trouwens ook goed. Bewezen is dat Wim meerdere nicks aanmaakt om hier te trollen.

      http://www.dagelijksestandaard.nl/2018/02/arm-amsterdam-van-aartsen-zal-niets-doen-om-gebedsoproep-van-westermoskee-tegen-te-houden/#comment-799704

     2. Abri079

      Ik heb dat linkje gelezen en verbaas mij over zoveel domheid en die dan blijven ontkennen.
      Volgens mij zijn wij het ene over onderstaande link. Daar staat ook zijn vriend Guus.
      Eenzaamheid en het Dunning-Krugereffect | Jeannette Rijks | Pulse | LinkedIn
      https://nl.linkedin.com › pulse › eenzaam…

     3. Guus Geluk

      De trol Pit volhardt in het zuigen.

      Loop naar de pomp en neem je aliassen mee.

     4. Pit

      @Abri: Iemand heeft de schoen gepast en ‘m aangetrokken, zoals je ziet.

     5. Abri079

      @ Pit
      Wees nu eens heel eerlijk!
      Wat had je dan verwacht? Als je zo dom bent dat je niet meer door hebt dat je dom bent, dan is dit toch een logisch geheel?
      Het bekende DK effect laat zich in alle hevigheid gelden.

     6. eRik2017

      Mijn god, is die Guuß nou nog bezig met zeiken?

      Guuussss, Guuss Guusss Guusss…. kom kom.
      Hoe spreekt ie dannn? Zeg eens DFTT? Hoe spreekt ie dan?

     7. eRik2017

      Heerlijk om dat filmpje te zien van @Guusje dat een andere reaguurder laatst heeft gemaakt! Guusje neemt ook pilletjes!
      https://www.youtube.com/watch?v=mfJ3gYFbjE8

     8. Guus Geluk

      Het is nu zeker dat er een lijntje tussen de beide trollen loopt.

 5. Ni28

  Hoe bestrijd je een internettrol? Simpel, door NIET te reageren. Trollen willen een antwoord uitlokken. Door ze te negeren lok je dus niets uit. Als je wel reageert, krijgen ze hun zin. Dan reageren ze vaak nog veel harder en kwetsender dan de eerste keer.
  Lees verder op: https://readymag.com/u31563534/803594/

  WILT U DE TROLLEN BESTRIJDEN? REAGEER DAN NIET!!!

  Behandel ze als de Kliko, netjes langs de straat neerzetten en de vuilnisman doet de rest.

  1. Tinneke

   Doe ik toch!

 6. Benny

  Mmmmm. Dan is PECHTOLD ook een tokkie….kom op man ….hij doet niks anders. Jullie zijn echt achterlijk.(pffff)

  1. Pit

   @Benny: Bon-vivant, Tom, Enschede en enkele andere rugdekkers zijn prominent voorstander van D66. Goed in de gaten houden, die zijn extra gevaarlijk voor de vrijheid en de privacy. Slijmtrollen zijn het.

 7. Marija

  Dit topic lijkt te zijn gekaapt door trollen, ik sla het even over.

  1. Ernst Quispel

   Dat is goed, Marija, inhoudelijk bijdragen was toch al niet jouw ding.

   1. Marija

    🙂

    1. Vit

     Lull’n lat’n Marija, vernederen is zijn ding, houd verband met zijn Dunning Kruger afwijking.

     1. Marija

      ik kon mijn lachen niet houden Vit, sorry, kijk voortaan wel uit.

    2. Vit

     “Incompetente mensen overschatten nogal eens hun eigen kunnen, en daardoor wanen ze zich bovengemiddeld competent. Mensen die werkelijk bovengemiddeld competent zijn, hebben daarentegen de neiging hun eigen kunnen te onderschatten. Minder competente mensen slaan zodoende hun eigen capaciteiten hoger aan dan zij die veel competenter zijn. Dat kan een verklaring zijn voor het gebrek aan intellectueel zelfvertrouwen waar sommige competente mensen mee kampen: zij gaan ervan uit dat anderen net zo capabel zijn als zijzelf. Incompetente mensen vergissen zich dus doordat ze zichzelf te hoog inschatten,”

     Komt je bekend voor toch?

     1. eRik2017

      @Vit
      Hey ja, ik herken daarin het gedrag van Wim! Precies zo!
      Is er een wetenschappelijke benaming voor deze afwijking?

     2. Vit

      Zoals gezegd, Dunning Kruger.

     3. eRik2017

      Dat is heel erg als je dat hebt!
      Arme kerel!

  2. Pit

   @Marija: Niet opgeven, uiteindelijk is het duidelijk wie je beter niet kunt voeren.

  3. Abri079

   Ik vond je linkje van een paar dagen terug, naar de resolutie van Straatsburg 1975, een topper.
   In een linkje meer inhoud dan dat een kolonie van trollen hier aan leegte kan produceren in een maand.
   Heb hem gekopieerd en gedeeld met anderen.
   Dank voor je bijdrage.

 8. Vit

  Top verwoord Martin zoals we van jou gewend zijn.

 9. Tinneke

  @Abri079 Een top opmerking….. chapeau. Maar als je zoveel toetsenborden tegelijk moet bedienen kan dit natuurlijk voorkomen, en dan nog al die namen onthouden! nee gemakkelijk is het niet.

 10. Tinneke

  @ Siemien: Tom @Ernstig @Guustra wat vallen jullie door de mand je zou bijna zeggen dat jullie simpel zijn………. of drie in een!

 11. Gerlos

  Zo daar kan Ollogren het mee doen, goed gesproken Bosma.

 12. Frits Jansen

  Ollongren studeerde volgens Wikipedia aan de UvA, aan de École nationale d’administration in Parijs en Instituut Clingendael. Wat is de IKEA-universiteit? Ik ben benieuwd.

  Baudet haalde ooit een 6- voor staatsrecht, en krijgt nu nog navolging van Bosma. Naast nepnieuws hebben we nu ook nep-juristen. Want de Raad van State weet echt wel wat ze zeggen. Juristen spreken van een “lex posterior”: een latere wet vervangt een eerdere wet als die (over hetzelfde) iets anders heeft gezegd. De wetgever bepaalt de wet, net omgekeerd! Sommige landen hebben nog een constitutionele rechter die de rechtmatigheid van politieke beslissingen mag beoordelen, maar dat hebben we niet eens. Thorbecke bepaalde dat de wetgever niet treedt in de beoordeling van de rechtmatigheid van zgn. formele wetten. Thorbecke wilde een sterk Parlement, want zijn opdracht was om de macht van de Koning te beknotten. Willem I de “koning-koopman” deed namelijk zelf wat hij nodig vond, en zijn ministers bungelden er maar een beetje bij.
  Ach, ik denk dat DDS daar best voor zal zijn: een verlichte koning en geen geneuzel meer van een kibbelend Parlement.

  1. Beukman

   @Frits meldt:
   “Baudet haalde ooit een 6- voor staatsrecht, en krijgt nu nog navolging van Bosma. Naast nepnieuws hebben we nu ook nep-juristen. Want de Raad van State weet echt wel wat ze zeggen. Juristen spreken van een “lex posterior”: een latere wet vervangt een eerdere wet als die (over hetzelfde) iets anders heeft gezegd. De wetgever bepaalt de wet, net omgekeerd!”

   Juist!
   Het verschil tussen Baudet en Bosma is dat de eerste echt niet weet waar hij het over heeft, terwijl de luie maar geniale Bosma dit wél doet, en al zijn demagogische kwaliteiten inzet om Ollongren een hak te zetten – zoals sommige hiertoe uitgedaagde mannen dat nu eenmaal proberen bij sterke vrouwen.

   Ik ben geen fan van Ollongren maar wel van Bosma. Daarom zou ik de laatste best eens in zijn nekvel willen grijpen en hem een stevige zoen willen geven, louter met de bedoeling om hem het puntje van de tong af te bijten, teneinde zijn rhetorische gaven op mij te doen overgaan.

   1. eRik2017

    @Beukman
    je komt binnen samen met Ernst en je geef een relaas waarbij ik niet kan zien wat je over of met wie bedoeld.

   2. Ernst Quispel

    ” louter met de bedoeling om hem het puntje van de tong af te bijten”

    Gadver, Beukman, dit beeld had ik liever niet in het ledikant willen meenemen.

    Nou ja, misschien maar een slaapmutsje.

    1. eRik2017

     Vrijwillig zoenen heeft Ernst-Wim nog niet beleefd, al loopt het tegen het einde van zijn leven.
     Betaalde liefde bestaat Wim, maar laat je niet meer verleiden tot het dwingen van iemand jou plezier te bezorgen.

    2. eRik2017

     Ernst gaat om 23:40 uur slapen. Lampjes uit op de kamers, het licht blijft aan op de gang. De zuster houdt de wacht.
     Het blauwe rolatortje staat op de gang. Wim denkt aan morgenochtend, om weer te treiteren. dat is zijn dag! Af en toe denk de zuster…… “Hoe kan ik Wim helpen?”

     Slaap lekker Wim

   3. Frits Jansen

    “net” moest “niet” zijn. De wetgever kan wetten afschaffen, of nieuwe wetten aannemen die oude overrulen. In sommige landen heb je dan nog een toets op grondrechten, maar toetsing van zgn. formele wetten aan de grondwet is verboden in Nederland.

    Bosma geniaal? Zeker omdat hij zo erudiet is dat hij de montage-handleiding van een Billy-kast heeft ontcijferd. Gedeelde smart scherpt een band, zeker, maar die IKEA-universiteit is een flauw verzinsel.

    Ik zou daar nog aan toe kunnen voegen: Svenska knulla flicka. Want Kajsa ziet er ook wel echt uit als een Zweeds meisje. Jammer dat ze … ach wat zeur ik.

  2. Abri079

   @ Frits J.
   Heb je een linkje naar de 6- van de heer Baudet?

   Als je Google had gebruikt dan had je geweten wat de IKEA universiteit was.
   Het feit dat je dat nu al niet kan aangeven houdt wat mij betreft in dat je je niet verdiept in een aantal stellingen of dit item.
   Alles wat je hierna schrijft is te laat, te weinig en jezelf ondergraven.

   1. eRik2017

    Fritz J. is iemand die graag mensen een spuitje geeft die niet voldoen aan zijn bevoorrechte ras.

    1. Abri079

     @ eRik2017
     Weet jij wie er ook goed was met spuitjes aan minder gewensten?

     1. eRik2017

      Jawel, dat weet ik.
      Ik snap ook echt niet dat DDS deze idioot niet een permaban heeft gegeven en zijn IP adres aan de veiligheidsdiensten heeft opgegeven.

 13. Rechtsaf

  Zo is het Martin, een minister dient gewoon de wet uit te voeren maar dan wel door een Nederlandse minister natuurlijk..

 14. Babaji538

  IKEA maakt mooie kasten.
  Ik weet niet hoeveel kinderen hebben de dood
  reeds gevonden.
  Daarom, dan.

  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.