Net goed: malloot die moskee Londen aanviel mag levenslang brommen

Aanslagen vanuit geen enkele hoek mogen getolereerd worden… al is dat meestal niet de praktijk.

Londen werd vorig jaar uitzonderlijk vaak getroffen door terreur. In maart reed Khalid Masood met een auto in op voetgangers op de Westminster Bridge bij het Britse parlement, met zes doden en tientallen gewonden als gevolg. Begin juli vond een soortgelijke aanslag plaats toen Khuram Butt met een busje op de mensenmassa inreed. Deze keer vonden vijf mensen de dood. En dan hebben we nog de – relatief – mislukte aanslag op de metro van Londen in september, waarbij Ahmed Hassan een bom wilde laten ontploffen, en dertig mensen het ziekenhuis instuurde.

Toch kwam de terreur niet enkel uit islamistische hoek. Sterker nog, het waren eind juni moslims die het slachtoffer werden van Darren Osborne die uit moslimhaat, overduidelijk geïnspireerd door eerdere aanslagen, met een busje inreed op moskeegangers. Eén van hen verloor daarbij totaal onnodig het leven. Een gruweldaad die op een zo hard mogelijke manier bestraft moet worden, uiteraard.

En dat lijkt nu ook het geval te zijn: Osborne heeft te horen gekregen dat hij de rest van zijn leven uit mag zitten in een cel:

Darren O. heeft een levenslange celstraf gekregen. Hij mag van de rechter pas na 43 jaar cel een verzoek indienen tot voorwaardelijke vrijlating.

O. werd veroordeeld voor moord en poging tot moord. Hij reed afgelopen juni met een gehuurde bestelbus in op gelovigen die de moskee verlieten na het avondgebed van de ramadan. De 51-jarige Makram Ali werd gedood, twaalf anderen raakten gewond.

Zelfs wanneer hij na die 43 jaar zou vrijkomen – laten we hopen van niet – zou de nu 48-jarige al 91 zijn, waarmee ‘levenslang’ zeer waarschijnlijk ook levenslang zal zijn. Het is de enige passende straf voor een barbaarse, haatvolle daad die niet onderdoet voor die van sommige geloofsgenoten van zijn slachtoffers. Nu maar hopen dat die lui net zo hard aangepakt zullen worden als Osborne.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

33 reacties

 1. sjun

  Geen taakstrafje? Goed dat justitie een andere lijn in zet. Laten we maar hopen dat dit voor eke ingezetene ongeacht diens wortels geldt en dat het jusitie aan deze kant van de plas tot soortgelijke daadkracht inspireert met het oog op de veiligheid van ingezetenen.

 2. Zout

  Next!

 3. Ernst Quispel

  De strafmaat is opmerkelijk hoog. Mogelijk wenst men een voorbeeld te stellen voor de toenemende dreiging vanuit racistisch extreem-rechts.

  1. Zout

   Dag Wim!

  2. trampoline

   Ik ga er van uit en ik eis dat een dergelijk hoge strafmaat ook wordt gehanteerd tegen aanslag plegend links en tegen aanslag plegende aanhangers van vredelievende godsdiensten.
   En nou niet lullen Wim dat Links en godsdienstfanaten dat niet doen wat dat doen ze wel!

   1. Ernst Quispel

    Daar ga ik ook vanuit, trampoline.

  3. eRik2017

   @Ernstçüm Cöde.
   Voorbeelden stellen doen ze in landen waar een OM en een rechter de mogelijkheid hebben de wet een beetje naar eigen inzicht te intepreteren en toe te passen.
   Ik zou niet graag in het land wonen waar jij het voor het zeggen hebt.

   Dag Wim!

   1. Ernst Quispel

    Ik stelde niet dat ik het een goede zaak vind dat de rechter zeer zware vonnissen velt om een voorbeeld te stellen. Ik vind de strafmaat erg hoog en veronderstelde dat dit als motief bij de rechter heeft meegespeeld.

    1. Zout

     Dag Wim!

 4. Guus Geluk

  Te vermelden is dat één van de moslims een slachtoffer ervan weerhield Osborne om het leven te brengen, zeer beschaafd.

 5. Babaji538

  Een land dat mij, zo goed als, laat barsten
  laat ik barsten.
  Ik steek geen poot meer uit, voor ’t nut van het algemeen.

  Vies, vuil en laag gedrag
  wordt door mij niet beloond.

  Ik zal blij zijn, op een prachtig moment
  onder Victoria te vallen.
  Het heeft nooit geboterd tussen dit land,
  en mijn gevoelige mentaliteit.

  Een uitzondering bevestigt de regel.
  Petra Hermans

  1. Zout

   Sodemieter op!

   1. corfo

    @ Zout.
    Petra had al lang thuis moeten zijn voor haar dagelijkse beurt !
    Overigens : wat een ziekelijk figuur, die Babaji !
    Alles van die figuur hangt als los zand aan elkaar, stelt ook helemaal niks voor, daarom komt het een beetje zielig over.

    1. Zout

     Ik heb de geachte redactie gemaild en ben tot nu toe netjes gebleven. Nu is een sodemieter op meer dan genoeg dacht ik. Doe je ook mee? Samen staan we sterk tegen zulk soort afval.

     1. Heinz

      Zout, we? u staat toch wel uw mannetje?

     2. Zout

      @Heinz: Natuurlijk Heinz.

      Maar héé, DDS volplempen met onzinnige offtopic bullshit? Het bekomt jou misschien wel maar mij niet hoor!

  2. Marija

   @baba358 (7)
   Ik steun de brief van Zout aan Redactie DDS.
   SODEMIETER OP ZEIKWIJF met je gepekop.

 6. Holland

  Een zware straf had ik prima gevonden, een gevangenisstraf van pakweg 20 jaar. Maar levenslang vind ik absurd.

  1. Zout

   Een dode en twaalf gewonden? Als je dat doet op de manier zoals Darren O. dat deed, kan ik mij voorstellen dat de Engelse rechters zulks hebben besloten. Volgens mij zijn ze in Engeland sowieso strenger?

 7. DolleDries

  Moskee aanvallen.
  Tja in de islam ogen zijn het kazernes voor hun soldaten.

 8. Nasrani

  Helaas voor deze persoon is hij het slachtoffer geworden van jarenlang wanbeleid.
  Hij zag door de moslims het bos niet meer. Ik kan me goed verplaatsen in mensen die zo reageren zonder de daad goed te praten. Ik hoop dat hij begeleiding krijgt en ooit weer vrij komt.

  1. DolleDries

   Opvallend dat deze man niet verward was.

 9. Seneca

  als ik de rechter was geweest had ik de man vrijgesproken en hem een onderscheiding gegeven. over 5 jaar gebeurt het zoals ik hierboven heb geschetst. het zal tijd worden.

  1. Guus Geluk

   Terroristen zijn een gevaar voor de samenleving en worden derhalve niet spoedig vrijgelaten. Een vrijspraak zou sowieso geen recht doen aan het leed wat deze persoon heeft veroorzaakt.

 10. Gerlos

  Na de reacties in deze collum durf ik mijn mening niet meer te geven, wat een niveau.

  1. Zout

   @Gerlos: Trek de stoute schoenen aan zou’k zeggen. Je kunt altijd op inhoud een gesprek aangaan over wat jou stoort aan een reactie.

 11. nienke

  Ik heb nog nooit meegemaakt dat als een moslim iemand dood steekt dat hij levenslang krijgt, dan waren er hier heel veel die levenslange straffen moeten krijgen.
  Oudjes kapot geslagen in hun woning vastgebonden door jonge moslims en wat is hun straf hooguit een paar weken.
  Owee als een moslim aangevallen wordt dan is het hek van de dam.

  1. Steve Van der Vekens

   Er zijn zelfs moslims die een bejaarde vrouw hebben verkracht.

 12. Fortiori

  Als U dit kunt zeggen, heeft Babaji538 zeker het recht om te reageren. Freedom of speech.
  En los daarvan toch niet onbehoorlijk? Misschien dat de redactie dit kan bevestigen.

  1. Zout

   @Heinz: Aan de lopende gesprekken meedoen is iets anders dan DDS volplempen met je eigen content welke bovendien kant noch wal slaat en doorgaans volkomen offtopic is.

   Zulks uiteraard ter beoordeling van de zeer geachte redactie dewelke ik in elk geval meermalen heb gewezen op deze questie.

 13. PMG

  De medische vooruitgang gaat wel door hoor, over 43 jaar op je 91ste doe je het gewoon drie keer per dag en voor de rest naar behoefte. De gemiddelde leeftijd vliegt omhoog met nieuwste technieken zoals stamcellen. Het eeuwige leven is al in zicht, bestaat zelfs al (zoek dat maar eens op op het www). Over dit soort zaken leer en lees je niets. Ook niet over hoe je gegarandeerd miljonair kunt worden. Liever allerhande, vast goed bedoelde, flauwekul op school.

 14. Peter Selie

  Net goed: De auteur is klaarblijkelijk een politiek gekleurd journalist, o wacht even waar heb ik dit eerder meegemaakt. Honderdduizenden christenen worden over de kling gejaagd in het Midden-Oosten, gee woord hierover, tja het kan verkeren.

 15. Steve Van der Vekens

  Sallah Abdeslam – hoofd van de Belgische en Franse terreuraanslagen krijgt twintig (!) jaar.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.