NOS doet mee aan racisme opwekken in de maatschappij door huidskleur te benadrukken in berichtgeving

Vanmiddag kwam ik op de site van de NOS en ik zag iets waar ik al van verwachtte dat het ooit zou komen, maar wat nu ook daadwerkelijk gekomen is. Beschamend en walgelijk. De NOS bespreekt in een bericht het effect van ‘zwarte superhelden’ op de ‘zwarte gemeenschap’. Natuurlijk, het komt van ‘NOS Op 3’, de millennialafdeling van de NOS. Met dit soort berichten doet de NOS mee aan het opwekken van racisme vanuit de ‘goede bedoelingen’.

Veel recensies en media leggen de nadruk op de zwarte cast en crew van Black Panther. Is dat wel goed? Filmstudent en activist Robin van der Haak vindt van wel. “We zijn nu in het stadium dat we de samenstelling van deze cast nog benadrukken. Maar in de toekomst zal het hopelijk normaler zijn dat dat meer gemixt is.”

Nee, Robin, het is helemaal niet goed om de nadruk te leggen op de huidskleur van acteurs en al helemaal niet wat die huidskleur doet voor de maatschappij. Zij het goedschiks, zij het kwaadschiks. De huidskleur benadrukken vanuit een gevoel van diversiteitspromotie maakt het niet anders dan wat het daadwerkelijk is: racisme. Positief racisme bestaat niet en het moet echt een keer gaan doordringen in de maatschappij.

Het gaat om de invalshoek waaruit je een mens benadert. Het hebben van een bepaalde huidskleur kan men niets aan doen en daar moeten we ook niets mee doen. Dat is de hele kern van het anti-racisme standpunt. Tegenwoordig benadrukken we de huidskleur weer net zo veel als in Zuid-Afrika tijdens de Apartheid. Nu vanuit een ‘positief’ oogpunt, een ‘progressief’ oogpunt.

Er is niets positiefs aan, aangezien je een persoon simplificeert en objectiveert tot een specifiek standaard: huidskleur. Een mens is veel complexer dan dat, een individu is veel complexer en diepgaander dan een collectieve typering van een ‘soort’ mens. Je drijft een wig in de maatschappij als je mensen gaat indelen in huidskleuren, of het nu positief bedoeld is of negatief. Het is walgelijk.

Een zwart persoon in de rol van superheld is bovendien belangrijk voor een jonge zwarte generatie, volgens Robin. “Als je de hele tijd zwarte mensen ziet als slachtoffer of als crimineel, dan zijn dat dingen die je onbewust gaat opnemen en waar je naar gaat leven,” zegt hij. Bij het zien van een zwarte superheld zou een kind volgens Robin kunnen denken ‘ik kan ook ooit zo ver komen!’.

Je moet kinderen leren dat ze als individu zo hoog mogelijk kunnen komen door hun vaardigheden en kwaliteiten, niet door hun huidskleur. Dat ik dit moet uitleggen in 2018 is te bespottelijk voor woorden.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. Ni28

  Omgekeerde racisme, omgekeerde discriminatie…dat is wat voor links goed. Raar clubje is dat want als je het weer omkeert is het ineens weer slecht.

  1. Ni28

   Correctie: dat is wat voor links goed is.

 2. George van de linden

  Maar zwarte jongens zijn toch voor 90% vertegenwoordigd in het criminele circuit, samen met andere huidskleurtjes ?

  1. eRik2017

   Ik ben echt niet links maar dit vind ik niet nodig en neem er afstand van.

 3. Pit

  Diversiteitspromotie, ik had er nog nooit van gehoord. Diversiteitsbezorgers zullen vast snel van zich laten horen.

 4. toetssteen

  Ik kan me prima vinden in het artikel. In de ict is het straal onbelangrijk. Wat mij wel opvalt is dat IQ belanrijker is dan kleur.

 5. denk eens na

  Als ik de film Robin Hood in gedachte neem ziek ik toch werkelijk een blanke Robin Hood , of het bos moet in de fik gestaan hebben dan misschien een andere keuze.

 6. Duke

  Een zwarte superheld die ik kan waarderen is Blade. Maar die komt dan ook uit een tijd van voor dat dit zwarte nazisme begon.

  1. sjun

   Black Panther (hoewel in een opmerkelijk politiekcorrecte context) in de gelijknamige film die drie dagen geleden in ons land gelanceerd werd zal ook wel scoren.

 7. Babaji538

  Het verdient het predicaat ‘beest’ niet.

  Petra Hermans

 8. Ruud562

  “Bij het zien van een zwarte superheld zou een kind volgens Robin kunnen denken ‘ik kan ook ooit zo ver komen!’.”

  Fijn, er komt dus nog meer zendtijd voor programma’s als Opsporing Verzocht!?
  Potentiele kandidaten dus in overvloed?!

 9. Ruud562

  Ja, het is hoog, zéér hoog tijd dat er een flinke bezem doordat dwaze, linkse nest genaamd NTR of NPO gaat! Zéér hoog tijd!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.